Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pierwszy raz

kierunek Egipt

Polecane posty

pierwszy raz--> za bardzo sie przejmujesz :) jak nie wsiadziesz do autobusu, to hotel dalej sie toba zajmie. jesli wsiadziesz i wysadza cie na lotnisku, to na pewno cie doprowadza do miejsca, gdzie jest Check In- tam oddasz bagaz, pokazesz bilet, paszport. Organizatorzy poinofmuja cie, kiedy musisz przejsc przez bramke i ktora to bramka. Jesli sie boisz, to od razu przejdz przez ta bramke i czekaj kolo swojego wyjscia, przez ktore bedzie szla do samolotu (nr powinnien byc na bilecie). Do odlotu bedzie jeszcze na pewno dobra godzina, wiec na pewno zdazysz i znajdziesz swoja bramke. Dla pewnosci mozesz popytac ludzi, czy tez leca do Polski. Przed wpuszczaniem do samolotu nad odpowiednim wejsciem na terminalu bedzie tez widnial cel, do ktorego dany samolot leci- wiec raczej sie nie pomylisz. Nam sie zdarzylo, ze jakis pasazer nie zjawil sie na czas na terminalu- wzywali go przez glosniki i czekali tak dlugo, az sie nie pojawil. Tak wiec widzisz, ze na pewno bez ciebie nie poleca :)

Gość pierwszy raz
aga1979 dziekuje! mam nadzieje ze bede szla z grupa i sie nie zgubie :) a Ruski moga byc niewazne! nie jade tam na łowy :)

Ja byłam przełom sierpnia i wrzesnia - najwięcej jest Włochów ! Wszystko jest robione pod nich .... Chociaz na \"głównym deptaku \" świetnie też rozpoznają polaków - są ze 4 biura miejscowe obsługujące w jezyku polskim i sprzedające wycieczki fakultatywne. Najczęściej jednak słyszałam jężyk włoski i byłam dodatkowo w hotelu gdzie 90% turystów była z włoch :( Ale nie przejmuj się - ja kocham Egipt i uważam że to cudowny kraj ze wspaniałymi mieszkańcami. W tym roku byłam po raz trzecii na pewno nie ostatni :) Jeżeli chcesz ponurkowac z akwalunkiem to bądź przygotowana na wydatek 50-70 $ . Ale wrażenia niesamowite ! Chociaz w Sharmie nawet nurkowanie ze zwykłą rurką jest świetne . Generalnie sprzedawca z biura lokalnego powiedział , że do Egiptu nie przyjeźdza sie juz żeby pooglądac piramidy tylko ponurkowac - z tąd taka cena za zejście z butlą na 15-20 metrów , a Kair kosztuje 30-40 $ .

Gość pierwszy raz
monia.kami78;)

Gość pierwszy raz
a orientujesz sie ile tak mniej wiecej wypada dac za przejazdzke na wielbladzie? i czy wogole mozna? a i jeszcze jaka jest najlepsza waluta w slepie wolnoclowym? czy wziac tez zlotowki?

Do sklepu wolnocłowego na okęciu weź złotówki , chociaż można też w euro płacić. Przejażdżki na wielbłądzie są w różnych cenach , bo np. jak się się wchodzi na górę Synaj ( wycieczka fakultatywna) to można tę trase pokonać na wielblądzie ( ok. 7 km) za 10 $ . A u nas na plaży hotelowej był zawsze wielbład i chcieli różnie , to zależy od targowania , ale średnio 10-20 funtów egipskich ( to ok. 5,5 - 11 zł ) za niecałe 5 minut. Chcoiaż słyszałam że na innych plażach bądź innych miejscach \"wielbłądzich\" chcieli 50 funtów (25 zł). Taka przejażdżka jest tez w cenie innej wycieczki fakultatywnej do wioski beduińskiej. Program jest taki że nurkujeszw Blue Hole , potem brzegiem morza na wielbładzie aż do tej wioski beduińskiej - cała ta wyprawa kosztuje coś około 30 -35 $ . Tak na wycieczki fakultatywne proponuję zabrać ok. 100 $ na osobę. Jezeli chcesz zwiedzić piramidy , tę wycieczkę z nurkowaniem i wielbłądami, górę Synaj . Jest sporo innych wycieczek , np. jazda quadami ( ok.20-25 $ ), delfinarium ( 12-15 $ ) , nurkowanie z akwalungiem ( 50-70 $) , jakieś wycieczki statkiem ze szklanym dnem , na wyspy żeby posnurkować ( każda po ok. 20-30 $ ). Takze wycieczek jest tam multum i tak naprawdę żeby z każdej skorzystać trzeba mieć po pierwsze dużo czasu a po drugie dużo pieniędzy :) Rezydentki będa Ci napewno wciskać wycieczki z biura AlfaStar, które są droższe o połowę od tych z lokalnych biur w Naama Bay, a tez mają polskich przewodników. Po pierwsze nie wstydź sie pytać \"obcych\" turystów z Polski , których spotkasz czy usłyszysz gdzieś na mieście. Pomimo iż w Polsce ludzie nie zawsze są sobie życzliwi , to na takim wyjeździe w innym kraju my Polacy jestesmy solidarni i pomocni dla rodaków.

Gość pierwszy raz
monia.kami78 dzieki dzieki dzieki!!! :D

Gość pierwszy raz
mam jeszcze takie pytanko-czy ok 200 dolarow starczy na tydzien? i czy tam na miejscu mozna wypozyczyc jakies materace albo kola do plywania bo przeciez nie bede jeszcze materaca wozic ze soba :)

nietety nie było nic do wypożyczenia .... w brodziku dla dzieci były jakieś zabawki dmuchane - ale to od hotelu zależy ... bo jak byłam poprednimi rzy to nie było nic... 200 dolarów to jest ok. 1.200 funtów egipskich (LE)... podam może orientacyjne ceny w marketach - bo w hotelu drożej .... coca cola 2 litry jest - 4-5 funty woda 1,5 litra --------- 1,5 -2,5 LE napoje w puszce ------- 2-4 LE soki -------------------- 8-10 LE batoniki --------------- 4-10 LE hałwa w pudełku ---- 10-15 LE piwo w sklepie ------------ 8 LE chipsy Pringels ------------ 20 LE chipsy egipskie ------------- 3-5 LE małe cheetosy ------------ 0,50 LE ( pycha , takie małe kuleczki) zestaw w Mc Donaldzie / KFC ------ ok. 20 LE piwo w knajpie ------------ 15 LE kawa mrożona w knajpie ---- 15 LE jakiś koktajl w kanjpie ------- 15 LE pamiątki pojedyńcze rzeczy ( jakieś figurki , papirusy ) - powinnas kupić kazde do 50-60 funtów. Szisza - fajka wodna ok. 1-m wyskosci nie dawaj więcej niż 120 LE. i sprawdzaj zeby była ciężka , bo robią też z aluminium i potem wciskają . Jezeli chcesz kupić symboliczną malutką szisze to góra 15-20 LE. Nie zapomnij o kremie do opalania i po - bo tam sa dosyć drogie takie rzeczy ( ok. 60-150 LE). Buty do chodzenia po rafach i plaży ( czesto z niemiłym żwirowym piaskiem) możesz kupić albo u nas w Deichmanie , albo tam na miejscu za ok. 4-5 $ ( więcej nie dawaj , po prostu idź dalej - sam sprzedawca i takcię dogoni i sprzeda w cenie którą mu powiesz (4-5 $). nie wiem po ile są materace dmuchane i inne artytuły - bo nie pyatałam. Ale te 200 $ to razem z ewnetualnymi wycieczkami fakultatywnymi ? I na 2 osoby ? Zresztą to zalezy jakie kto ma potrzeby .... Bedziesz miała jedzenie w hotelu wykupione. Ewnetualnie jakaś przegryzka w ciagu dnia ( licz po 20-30 LE za osobę ) + wieczorne wyjście ... pamiątki . Zresztą tam sa bankomaty , które maja normalny kurs waluty .Ale wydają tylko w LE !

Gość pierwszy raz
monia.kami78 dziekuje za odpowiedz napoje i jedzienie to tam wszystko bedzie w hotelu zapewnione bo jest in exclusiv czy cos tam,tak wiec nic nie bede kupowac.fajki nie zamierzam palic:) 2 razy wyjazd na nurkowanie(tj razem ok 80 $) i 1,lub 2 x siedzienie na wielbladzie->to planuje,no i jakies ze 2,3 pamiatki to wszystko. a i jeszcze czy tam mozna kupic normalne papierosy(LM)? i jeszcze tak mysle choc to glupie pytanie czy np takie rzeczy jak baterie to cyfrowki ojej.......juz sie powoli przezwyczajam.....hm.....moja mama nigdzie nie byla zagranica,ja -tylko w Europie i to z "opieką" a teraz-Egipt i to sama????????!!!!!!!!! jeszcze 2 tyg........ jak wroce a topik bedzie istnial to napisze;) dzieki

kupisz tam papierosy , ale smakowo..... są wstrętne ! można kupić za 10 -15 LE - czyli ceny jak u nas . Ale odradzam bą są ohydne. Natomiast w duty free , gdzie po przylocie do Sharmu będziesz miała 24 lub 48 godzin ( niepamiętam ) na zrobienie zakupów z paszportem , są tam papierosy o nazwie Carelia - 1 karton 3 $ ( są niezłe , no nie najgorsze) no ale za 1,20 PLN za paczkę .... ? Na osobę możesz wziąc 3 kartony. Jezeli palisz tylko LM to proponuję zakupić je u nas na lotnisku w Polsce . Ceny takie jak w sklepie . Albo spokojnie możesz kupić je również przed wyjazdem w swoim mieście . W tych sklepich gdzie sa same papierosy przecież są dużo tańsze, a karton i tak i tak musisz kupić ....

aha, baterie też są w normalnej sprzedaży ,ale ceny takie jak u nas - więc lepiej kupić w Polsce . Bo tam nie wiadomo ile to w sklepie leżało ....

Gość pierwszy raz
dziekuje monia.kami78 dziekuje bardzo! jak cos to sie odezwe:)🖐️❤️

Gość black sun
Może ktoś opisze swoją wycieczkę? Jadę za dwa tygodnie, pierwszy raz, chciałabym wiedzieć, czego się spodziewać :)

Gość achnabia
tez bylam z alfa starem w egipcie :))))

Gość achnabia
w hurghadzie polecam jeden sklep - zaluje ze nie poszlam tam wczesniej... jest wszystko co sprzedaja na bazaraz i to 10 razy taniej i bez targowania :)

Gość pupupupupu
up

black sun a gdzie jedziesz ? do hurghady czy do sharm? i na ile?

Gość black sun
Do Hurghady na dwa tygodnie :) Trochę odpoczynku przed świątecznym szaleństwem, należy mi się

Gość humanus
Dwa tygodnie to nie za dużo? Tak sie zastanawiam, czy nie wziąść w tej alfie tygodnia, ale nie wiem, czy wystarczy...

Gość samba w nocy
No powiem wam, że się odważyłam i jadę w sierpniu do Hurghady :) Supre jest te wątek, przynajmniej wiem, w co się pakuję :D Pozdrawiam

Gość Rudke
Gorąco jest pozytywne :) Mi się w zagranicznych wycieczkach, oprócz oczywiście nowych doświadczeń, cenię sobie pyszne owoce. Te u nas to marna imitacja!

Gość upełe
:classic_cool: