Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kateWalker

Miłość do muzułmanina

Polecane posty

Gość Wrom
W praktyce można porównać traktowanie kobiet u muzułamanów do tego samego co w Europie 300 lat wcześniej - mężczyzna miał taką samą władzę nad żoną - mógł ją bić, gwałcić, więzić, w przypadku zdrady nawet zabić itp. zupełnie bezkarnie. Jak kobieta jast na tyle naiwna aby pakowć się w taki układ to już jej sprawa.

Gość ale nie mozna uogólniać
mam kolezanke Turczynke na studiach, bylam u niej w domu w Turcji i widzialam, ze kobiety w jej rodzinie sa normalnie traktowane. Akurat do islamu ma podobny stosunek jak wiekszosc Polakow do katolicyzmu. My obchodzimy Boze Narodzenie, ona swój ramadan i na tym mniej więcej koniec. U mnie jest Pismo Swiete , u niej jest na półce Koran. Wczutytujemy sie w jedno i drugie mniej wiecej tyle samo, czyli ,mówiac delikatnie, mało wnikliwie.

Gość się wtrąca
następna która przytoczy jeden na 100 "dobry przykład" :O:O i już sądzi, że tak jest zawsze i wszędzie. Współczuję komus kto się będzie tym sugerował.

Gość Wrom
---------->ale nie mozna uogólniać W Turcji jest trochę inaczej od czasów Ataturka (oddzielenie państwa od Kościoła).

Gość Turcja i Tunezja
nie są jeszcze takie złe, gdzie indziej islam jest gorliwie przestrzegany :(

nie jeden przyklad.. znam okolo 10 takich zwiazkow w tym 2 pary mieszkaja w kraju arabskim. Poza tym zapewne wiekszosc z was wie, ze ich zycie podlega Koranowi, zyja wg prawa koranicznego, dlatego proponuje kazdej dziewczynie, ktora poznaje muzulmanina i chce sie z nim zwiazac niech lepiej zapozna sie z ich religia, niech przeczyta podstawowe prawa i obowiazki wynikajace z koranu i sie zastanowi czy jest na to gotowa. to lepsze rozwiazanie niz pytanie sie osob nie znajacych sie temacie wiecej niz powiedza w TV

Gość Turcja i Tunezja
jeśli ktoś chce się wiązać i ryzkować, to jego prawo ale i naiwność:O. Ja moge tylko powiedzieć, że lepiej żyć na kocią łapę, bo po ślubie jest się już własnością mężczyzny:O

jesli ktos chcialby sie dowiedziec czegos o islamie, zapytac, pogadac to niech pisze maila (jest pod nickiem). Pozdrawiam

amfa podzielam w pełni twoje zdanie. Jego rodzina przyjęła mnie ciepło. nikt mi ani razu nie zrobił przykrości. Teraz gdy jestem w polsce dzwonią do mnie. Chcą bym już wracała.Tęsknią To napradę wspaniali ludzie.

Gość głupia baba z ciebie autorko

Gość antymuslim
do AMFA >>> mam jedno pytanie : mówisz, że znasz wielu muzułmanów i wiele par mieszanych. ILE ZNASZ ZWIĄZKÓW MUZUŁMANKI Z CHRZEŚCIJANINEM (lub niemuzułmaninem) ? proszę o szczerą odpowiedź i wytłumaczenie autorce dlaczego takich związków się praktycznie nie spotyka.....

Gość antymuslim
prosiłem o wytłumaczenie dogłębne : DLACZEGO ???

a co to ma wspolnego z tematem? przeciez dziewczyna nie jest muzulmanka

Gość antymuslim
widzę, że unikasz tematu niewygodnego (to typowe dla tej kultury) ja wytłumaczę : otóż według praw Koranu, żona i dzieci są własnością męża!! ślub muzułmanki z niemuzułmaninem jest postrzegany jako zdrada religii i w większości przypadków kończy się śmiercią kobiety!!! każdy muzułmanin ma obowiązek szerzenia Islamu (w momencie ślubu kobiety z osobą innego wyznania - według prawa, dzieci należą do ojca i nie są muzułmanami). A NA TO ŻADEN SZANUJĄCY RELIGIĘ MUZUŁMANIN (czytaj ojciec, brat) NIE POZWOLI - JEDYNYM RATUNKIEM JEST ZABICIE KOBIETY BY ZMAZAĆ PLAMĘ NA HONORZE RODZINY!!! więc pamiętajcie kobitki - po ślubie jesteście już WŁASNOŚCIĄ (czytaj niewolnikiem)!!! ja mogę tak bez przerwy...... ps. AMFA ja Cię proszę tylko o jedno - jeśli bronisz muzułmanów, miej choć odrobinę współczucia dla tych dziewcząt i nie opowiadaj w samych superlatywach ale o tych niewygodnych sprawach też mów (niech mają pełną świadomość w co się pakują - SKAZUJESZ JE NA CIERPIENIE !!! pozdrawiam

Nie jest ważne czemu muzułmani nie mogą wziąść ślubu z chrześcijaninem. Ja nie prosiłam o rady. Założyłam topic bo dziwi mnie nienawiść do ludzi których się praktycznie nie zna. Znam Jego i jego rodzinę i nigdy mnie nic złego nie spotkało z ich strony.

nie unikam niewygodnych tematow tylko spytalam co to ma wspolnego z tematem? po pierwsze kolego kobieta po wyjsciu za maz za muslima nie koniecznie musi przejsc na Islam, jesli chce to przechodzi. po drugie w przypadku ktory opisujesz - ziwazek muzulmanki z mezczyzna innej wiary- chodzi tu o to aby nikt nie nakazywal muzulmance zmienic religii gdyz jak wiadomo wiekszy ranga w Islamie jest mezczyzna, dlatego nie ma pozwolenia na takie zwiazki. co innego muzulmanin. on moze sie ozenic z niemuzulmanka gdyz dzieci i tak beda wychowane w Islamie. te fakty nie sa przez nikogo ukrywane i jesli dziewczyna chce sobie wziasc muzulmanina za meza moze o wszystkim tym wiedziec. po trzecie ja nikomu nie mydle oczu bo powiedz jak moge powiedziec na muzulamnow cos zlego skoro NIGDY zaden nie wyrzadzil mi zadnej krzywdy? wrecz przeciwnie..

Gość antymuslim
kateWalker >> słuchaj mam kolegę z Kanady - mieszka w Oakville uczęszcza na studia i ma wielu muzułmanów, azjatów, czy hindusów znajomych.... mieszka tam od około 20 lat (co rok przyjeżdża do babci do Polski) - ostatnio rozmawiałem z nim na temat Islamu wyobraź sobie ma koleżankę muzułmankę (która mieszka od urodzenia w Kanadzie) i spytał ją czy zgodziłaby się na związek jej córki z nie-muzułmaninem !! wiesz co odpowiedziała : ŻE WŁASNORĘCZNIE PODERŻNĘŁABY JEJ GARDŁO (a to nie jest jakaś muzułmanka ze wsi arabskiej tylko młoda, kształcąca się osoba) MOŻE TO CI DA DO ZASTANOWIENIA !!

Gość antymuslim
AMFA > "chodzi tu o to aby nikt nie nakazywal muzulmance zmienic religii" a jeżeli nie będę jej nakazywał zmienić religii to czy mogę ją poślubić ? odpowiedź brzmi : NIE !!! tak samo jak ja. Ty też AMFA wiesz, że nie o to chodzi...... to już jest wystarczjący powód by stwierdzić, że kobiety w Islamie mają o wiele mniejsze prawa niż mężczyźni...

ale tu nie chodzi o wiare tylko o tradycje a to jest roznica. Nigdzie w Koranie nie znajdziesz ze trzeba ja zabic. Takie tradycje sa przewaznie w rodzinach biedniejszych lub z takowych sie wywodza. A wiara i Koran a tradycja to troche dwie rozne sprawy. poza tym jeszcze raz powtarzam ze ona NIE JEST MUZULMANKA!

Gość antymuslim
ale czy ta tradycja nie ma korzeni w wierze ??? "Takie tradycje sa przewaznie w rodzinach biedniejszych lub z takowych sie wywodza" - a czy słyszałaś może o głośnym niedawno zabójstwie młodej muzułmanki w Szwecji (cała rodzina ścigała ją po kraju, aż w końcu brat zastrzelił jak psa) !!! ostatnio to samo było we Włoszech (i nie były to rodziny biedne - uwierz) ona nie jest muzułmanką, ale nie uważasz że to jest przejaw DYSKRYMINACJI ??? poza tym jej córki będą skazane na wyjście za muzułmanina albo..... poza tym, dlaczego nie przytoczych także tych hadisów, w których usprawiedliwia się bicie żony - powiedz dziewczynom kiedy mąż ma prawo ją bić (ponoć dwa lata studiujesz Koran to chyba wiesz) !!!

posluchaj..nie mam zamiaru sie z toba klocic bo i tak w swojej zacietosci nie zauwazysz niczego dobrego w tej kulturze i religii. Pozdrawiam Cie i mam nadzieje ze czytales wszystkie hadisy i Koran.

Gość antymuslim
ale ja tylko dyskutuję !!! mam prawo mieć swoje zdanie na temat !!! ja widzę wiele dobrego w tej kulturze, ale nie boję się mówić także o tych złych - TYM SIĘ RÓŻNIMY !!!! nie obrażam muzułmanów, nie obrażam Ciebie - chcę merytorycznej rozmowy jedynie !!! ale skoro brakuje Ci argumentów..... RÓWNIEŻ POZDRAWIAM ps. to przytocz kilka hadisów jak prosiłem - niech dziewczyny wiedzą za co prawo pozwala je bić !!! - no chyba, że chcesz udowodnić, że jednak mydlisz oczy tym niewiastom....

ja juz pisalam ze muzulmanin moze ukarac swoja zone ale tylko wtedy jesli ona popelnila grzech wobec Islamu. postaraj sie zrozumiec prosze to wszystko a nie podajesz tylko cos wyrwane z kontekstu. a czy czytales takze takie hadisy? \"Wierzący, którzy ukazują idealną wiarę, to ci którzy mają najlepszy charakter oraz ci z was, którzy są najlepsi dla swoich żon.\" Prorok powiedział: „Fatima jest częścią mnie, a kto ją denerwuje ten denerwuje także mnie” \"W przypadkach, kiedy winne są czynów lubieżnych możesz zostawić je same w łóżkach oraz zastosować lekką karę. Jeżeli będą ci posłuszne, nie szukaj przeciwko nim żadnych środków przemocy\" jeszcze raz Ci powtarzam, ze ja nie moge nic zlego powiedziec na muzulmanow a ty chcesz zebym cos powiedziala bo tak byloby najlepiej bo wszyscy tak mowia.

Co więcej, prorok islamu potępił każde nieuzasadnione bicie. Niektóre muzułmańskie żony uskarżały się że ich mężowie je biją. Słysząc to, prorok kategorycznie stwierdził: \"Ci którzy to czynią (biją swoje żony) nie są pomiędzy najlepszymi\" (Abu Dauud).

Gość antymuslim
ni ja Cię nie proszę o to byś Ty mówiła źle o muzułamanach TYLKO PRAWDZIWIE !!! a czy za odmowę stosunku płciowego mąż ma prawo bić żonę ??? tak wogóle to chyba jesteś z arabia.pl coś mi się zdaje.... a tu dla ciekawskich kilka filmów muzułmańskich uczonych na temat bicia kobiet : http://religiapokoju.blox.pl/2006/09/Bicie-kobiet-bicie-zony-w-islamie.html

przepraszam Cie bardzo.. czy to ze mowie o nich dobrze znaczy ze nie mowie prawdziwie?? prawdziwie byloby wtedy gdybym ich wyzywala tak jak wszyscy tak? dla Twojej wiadomosci nie jestem z arabia.pl. i jeszcze jedno..pamietaj ze we wszystkich kulturach, niezaleznie od religii mezczyzni bija swoje kobiety.

Gdy z nim rozmawiałam wiedziałam i czułam ,że by nie nie uderzył. on mnie szanuje. Gdy mówię coś niezgodnego z jego światopoglądem nie krzyczy nie chce mnie przekonać na swoją stronę tylko stara mi się tłumaczyć czemu on widzi to tak a nie inaczej.