Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cykliczna

czy same mozemy sprawdzic czy cykl jest bezowulacyjny?

Polecane posty

Gość cykliczna

Mam juz n a tyle lat ze powinnam decydowac sie na dziecko - no ale z braku kasu nie decyduje się. Nie stac mnie. jednak zegar bije. czy jestem w stanie sama ocenic czy moje cykle sa jeszcze owulacyjne? Do tej pory sprawdzam np śluz jest taki rozciagliwy jakkurze białko, czasami w boku pobolewa. Czy mając bezowulacyjny cykl tez jest ten śluz czy go nie ma i własnie po tym mozemy same poznać?

Gość zniwniok
a skąd one maja wiedziec? same nie wiedzą nic skoro tu są.

Na podstawie sluzu niestety nie mozna ocenic czy owulka byla. Polecam ci mierzenie tempki codziennie rano (o tej samej porze) przed wstaniem z lozka. Jesli po wystapieniu sluzu plodnego tempka nie skoczy w gore (przynajnmiej o 0,2 st) i sie nie utrzyma, to znaczy ze owu nie bylo. Najlepiej rysuj sobie wykresy- tak ci bedzie latwiej ocenic, czy skok byl, czy nie. W internecie jest duzo programow, w ktorych mozna zaznaczac swoje tempki. Druga metoda jest taka, ze idziesz do apteki i kupujesz testy owu. Testujesz w czasie, gdy zobaczysz u siebie plodny sluz. jesli test pokaze ci 2 kreski, to jest duza prawdopodobnosc, ze owu bedzie.

po 1) sluz nie jest zadnym wyznacznikiem po 2) czy jest owulacja mozna TYLKO sprawdzic podczas monitoringu cyklu na USG Powodzenia🌼

Gość do joannaz
co robiłaś w szkole na biologii?? Wprowadzasz w błąd dziewczyny, poprzedni wpis jest prawidłowy - skok tempki świadczy o tym ze DOSZŁO do owulacji!

zgadzam się w 100% z joannąz. Nawet mierzenie temperatury nie daje 100% pewności czy owulacja się odbyła. W momencie kiedy w organizmie jest nawet maly stan zapalny temp jest podwyższona. Możemy być pewni tylko po zrobieniu usg.

do joannaz: zdawalam mature z biologii na 5:) A jak sie nie znasz nie pisz bzdur, bo wstyd! Ejmi: ja zawsze mam\"ksiazkowa i owulacyjna\" temp. a jeszcze.... owulacji nie mialam:) Potwierdzone monitoringiem USG:) Milego dnia:)

Joannaz - no właśnie wiem że tak się zdarza, ale niektórym się nie przetłumaczy. Ja też nie wiem czy mam owu, biore luteine ale wątpie czy to pomoże. Raz miałam zrobione usg w 13 d. c i ani widu ani słychu owu, ale to było jeszcze przed lutką. Myślisz że sama luteina da rade wywołać owu?

Ejmi: luteina jest na wywolanie @@ i podtrzymanie wczesnej ciazy:) I nie bierz jej przed owu( masz monitoring?) bo hamuje. Na wywolanie owulacji jest CLO:)

joannaz - tak tak wiem że wzięta za wcześnie hamuje owu, ale ja ją dostałam przede wszystkim na niedomoge lutealną, - plamienia w 2 fazie cyklu. Ale wiem że do niedomogi dochodzi jeszcze brak owulacji. Lekarz mowil żel uteina może wywołać owu ale niekoniecznie. Kurka.. nie chciałabym brać wiecej hormonów na wywołanie owulacji.

nie mam monitoringu bo jeszcze nie jestem zdecydowana na bajbika - tylko tak czasami myśle co by było gdybym tak spróbowała z mężem:)

Gość durex exstra safe
a jaki procent mniej wiecej cykli u zwykłej kobiety jest bezowulacyjny?

Ejmi: to nie wiadomo do konca w sumie, owu mozna tylko monitoringiem potwierdzic;) Ja jezdze 2 razy w cyklu: miedzy 8 a 16 dniem, kiedy jest prawdopodobne ze sie pojawi....

durex: zalezy jakie dlugie cykle, oraz od wielu innych czynnikow. Jedna moze miec raz w roku bezowulacyjny, a druga co drugi.... Nie ma reguly

joannaz- pomyślałam że pomierze temp. nigdy jeszcze tego nie robiłam, ale może się uda:) mam nadzieje że bedę w tym konsekwentna. Zyczę Ci powodzenia i BIG owilacji.. zakończonej - fasolką:) pozdrawiam

Gość mery xyz
Jakim termometrem mierzycie temperature??