Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

E_S_C_A_P_E

Diety niskowęglowodanowe optymalna, Lutz, Atkins

Polecane posty

Cała "szkodliwość" diety optymalnej polega na nie przestrzeganiu zasad, sam dr Kwaśniewski w jednym ze swoich wykładów opowiada o "optymalnej pacjentce" ,która przez 2 m-ce dzień w dzień zjadała po 2kg czereśni (na kg to ok 300g węgli) i się rozchorowała jej wątroba :( Takie niestety przypadki chcą tą dietę zdyskredytować a raczej sposób zdrowego żywienia , no cóż 2kg czereśni to jest jeden koszyk tak jak truskawek , ludzie często nie liczą węglowodanów jedzą ich za dużo (bezpieczna granica 100g węgl prostych i 150 g skrobi) a dieta korytkowa mieszana w której jest już 35-40% węgl jest nie zdrowa , bo albo żywimy się jak japończycy( mało tłuszczu dużo węgli, tłuszcze stanowią jakieś 10-20% węglowodany do 80%, zdrowe białko rybie) albo jak pasterze ,czyli całkiem na odwrót z minimalną ilością węglowodanów .Obecny model żywienia i piramida żywieniowa nie są dla człowieka zdrowe, wprost przeciwnie.Tylko się sami zastanówmy na co komu ludzie zdrowi z ładną cerą np :(

Gość mi bardziej podoba się optymal
jakiś efekt jest cellulit mi znika , na razie kilka kg w dół ale się przyznam ,że wszystkiego tak dokładnie nie przestrzegam (na gramy) , czasem wypiję piwo całe a szczególnie jak jestem u kogoś na grillu(odrzucam wtedy pieczywo)

Gość mi bardziej podoba się optymal
moja skóra od jakiegoś czasu nie jest sucha , po prostu normalna jak dobrze nawilżona no i już 5kg w dół(w przeciągu miesiąca) może i to nie jakis tam wielki efekt ale jest

Gość chelia
Zapraszam na ciekawe dyskusje ze zwolennikami diet niskowęglowodanowych na http://www.dietta.pl/pl/forum - ostatnio chociażby temat http://www.dietta.pl/pl/forum/40/teoria-mitu-kalorii Rozważamy różne diety - właśnie Lutza, cykliczne ketogeniczne, wpływ na sport i zdrowie, mity i uprzedzenia, wrzucamy ciekawe linki. Osobiście chętnie podyskutuję również z przeciwnikami tego rodzaju diet, z racji osobistych doświadczeń z róznymi sposobami żywienia. W sumie dopiero na low-carb czuję się zdecydowanie lepiej, dlatego staram się jak mogę zgłębiać wiedzę. A tym, co na razie wiem - chętnie się podzielę.

Gość do chelia
ale nie ma na tym forum np optymalnej , ponomarenki , lutza i innych jest dukan , lipa to forum

Gość czerwone albo granatowe
zagląda ktoś jeszcze?

Gość halooo zagląda tu ktos w ogóle
podnosze

Gość węglowodany tuczą najbardziej
no i dobrze ;) bo ja też wiem co ludziom szkodzi

Gość smacznie zdrowo i tanio
powiem wam tak jak chodzi o diety lecznicze i zdrowe : znam 3 co działają , sa skrajnie różne: - Ewy Dąbrowskiej - Dieta rozdzielna Haya lub Tombaka - Dieta dr Kwaśniewskiego są efekty po wszystkich trzech , jest poprawa zdrowia wyglądu i samopoczucia z tą różnicą ,że takiej jasności umysłu i samopoczucia żadna nie gwarantuje jak ŻO dra Kwaśniewskiego ;)

Gość do osbo stos.diete optymalna
Dieta optymalna : Dieta ta wygląda na mało apetyczną i wyjątkowo niekorzystną dla zdrowia i tak w istocie jest. Dostarcza bardzo dużo „złych tłuszczów, powoduje poważne braki błonnika, witamin i minerałów. Nietrudno się domyślić, że osoby stosujące taką dietę są pierwsze w kolejce po miażdżycę i zaburzenia poziomu cholesterolu. Jeżeli więc planujesz odchudzanie ta porada jest ku przestrodze, aby czasem nie skusiła cię dieta Kwaśniewskiego, zwłaszcza, jeżeli przepadasz za mięsem. Dobierz sobie inną dietę, która również będzie zawierała mięso, a nie zrujnuje twojego zdrowia. Dieta optymalna to niestety zaprzeczenie prawidłowo zbilansowanej diety.

zrób sobie badania, poózniej zastosuj dokładnie do zalecen żo a za pół roku zrób ponowne badania. potem możesz cokolwiek na jej temat powiedziec. ja jestem 8 lat i chyba o dziwo jeszcze żyje.

Warto przypomnieć, że żywienie optymalne jest najlepiej przebadaną dietą świata. Badania prowadzone przez Poznański Uniwersytet Medyczny trwały cztery lata i dowiodły, że żywienie nie powoduje nadwagi i chroni nas przed chorobami cywilizacyjnymi jak nadciśnienie, cukrzyca, miażdżyca i inne. http://www.mojafigura.pl/a225_dieta-optymalna-skuteczne-i-zdrowe-odchudzanie.html

Gość a właśnie że nie mądralo
dieta normalna u wielu ludzi jest zaprzeczeniem zdrowego żywienia :( polecam film "grubsi nie głupsi" oraz przestudiowanie archeologii , epoki lodowcowej szczególnie i argumentów mówiących za przeskokiem ewolucyjnym człekokształtnych czy pierwotnych ludzi właśnie w tym okresie :D jak myślisz piekli wtedy pszenny chlebek i chodzili na żniwa, na jagody do lasu czy wyjadali zmarznięte korzonki z ziemi i to im pozwoliło przetrwać te tysiące lat mrozu? naucz się "czytać między wierszami" ;) dieta po dziś dzień jest celowo różnicowana, nikomu nie potrzeba zdrowych długowiecznych ludzi ;) jak myślicie czemu w ofierze dawano podroby , tłuszcz zwierzęcy w ofierze w starożytności? bóstwa przychodziły i zjadały ? jeżeli tymi bóstwami byli kapłani to tak;) po dziś dzień panuje podobny porządek rzeczy ;) tylko z tą różnicą ,że na miejscu starożytnych wszystkowiedzących kapłanów są inni ludzie co kontrolują resztę populacji i robia ludziom wodę z mózgu ;) jakims cudem dr Wolfgang Lutz twórca znanej nisko węglowodanowej diety dożył prawie 100 lat ;) pewnie niektórzy z was napiszą absurdy w stylu ,że był "kryptowege".

Gość optymalna idealna dieta
no powiedz mi mądralińska od normalnej dobrze zbilansowanej diety, dlaczego ja trując się białkiem zwierzęcym i tłuszczem mimo wieku nie mam zmarszczek,do tego gęste lśniące włosy i mocne paznokcie, nie mam nadwagi, ekstra wyniki, mniej potrzebuję snu , nie mam pojęcia czym są wahania nastrojów jak u reszty normalnych nie samobójców ;) jak uzyskasz ten sam wynik na swojej ekstra diecie co ja w wieku 45 lat to przyznam ci rację ;) martw się o siebie normalna-nieoptymalna bo ciebie na siłę nie zamierzamy nawracać

Gość frytki i paczki są dietetyczne
każda dieta szkodzi jak się nie stosujemy właściwie do zasad , na zwykłej dobrze zbilansowanej diecie jakoś masa osób choruje, jest otyła, ma raka, cukrzycę,zawały , umiera przed wcześnie i jakoś nikt tych ludzi nie nawraca udając ,że wszystko jest ok, nikt sie nie przejmuje "normalnymi hiper otyłymi i schorowanymi" na normalnej diecie ,zawsze się zwala kalorie i cholesterol na jajka czy boczek a co z frytkami "pół kilo z sosem czosnkowym i ketchupem" jest zdrowsze od boczku bo nie ma cholesterolu ? idiotyzm do potegi n-tej,tak samo z chipsami do piwa? a co ze słodyczami ? przecież są niewinne nieszkodliwe i się od nich nie tyje prawda, a zęby to co przecież się psują od tłustego twarogu i boczku ? a produkty ekstra ligh są najzdrowsze na świecie? diety beztłuszczowe i głodówki też najwłaściwsze prawda? tylko co z witaminami które potrzebują tłuszczu aby organizm je przyswoił A D E K ? A- potrzeban głównie wątrobie D- przyswaja wapń jej brak niestety ale początki osteoporozy :( E-dla skóry i najlepszy antyoksydant i przeciwzakrzepom K- reguluje krzepliuwość krwi a jej brak niestety objawia się osłabioną krzepliwością i krwotokami trudnymi do zatamowania jak zabraknie tłuszczu w diecie te witaminy też się nie przyswoją :( czy dietetycy są naprawdę debilami i skończonymi tumanami którzy polecają diety rujnujące zdrowie? a dieta białkowa to co ? ile osób jest na dializach przez głupia modę ? zastanówcie się

Gość bo najłatwiej jest krytykować
te co nie znają diet nisko węglowodanowych i krytykują , to osoby które nie mają zerowego pojęcia o zdrowym stylu zycia i stosują dietki-śmietki z kolorowych magazynów ala "życie na gorąco" katujcie się proteinową i głodówkami brawo ;) ktoś tu przynajmniej się nie katuje ;)

Gość monalisa12
Zaczynam dietę optymalną głównie w celach zdrowotnych. Mam łuszczycę i chcę sprawdzić czy mi pomoże bo nic innego nie przynosi pozytywnych efektów. Mam też trochę kg do zrzucenia. Będę informować co tydzień o wynikach ( samopoczucie, waga, zwalczanie choroby) jeśli ktoś jest zainteresowany. Pozdrawiam wszystkich na DO

Wszyscy przeciwnicy diet niskowęglowodanowych uważają, że na tych dietach można bezkarnie obżerać się mięsem i wędlinami, a tak nie jest. Ja zaczynałam od ŻO i wcale dużych porcji nie mogłam jeść, potem przeszłam na Lutza, bo prostsza i on tez zalecał aby jeść do syta, a nie obżerać się. Teraz przeszłam na Atkinsa, celem szybszego zrzucenia ostatnich kilogramów i też nie przejadam się tłuszczem ani białkami, za to warzyw jem sporo więcej niż przed odchudzaniem, mimo limitu węgli. Czuję się dobrze, mam sporo energii, piję po 3-4 litry wody dziennie. Nawet rezygnacja z kawy przyszła bezboleśnie, a piłam po 3 dziennie. Monalisa, pozdrawiam, pisz jak ci idzie :)

Gość lorkaaa
ktora z tych diet jest najprostsza w uzyciu? i zdrowa?

Najprostsza jest dieta Lutza, ale na Atkinsie szybciej kilogramy lecą. Najzdrowsza chyba jest optymalna, ale trochę liczenia jest. Dieta atkinsa w 3 lub 4 etapie pokrywa się z założeniami diety Lutza. Dla mnie np Lutz jest dobry na utrzymanie wagi, byłam na niej wcześniej niż wskazuje data w stopce, od tej wagi zaczęłam drugi raz. Nieraz jadłam pączka małego, ciasto, czekoladę gorzką na noc i nie tyłam. Przeszłam na Atkinsa z ciekawości, czy będę szybciej chudnąć, jak ograniczę węgle i faktycznie chudnę :)

Gość lorkaaa
dzieki za odp :) pomysle nad ktoras mam tak ze 4 kg nadwagi

Gość będąca na optymalnej
racja najzdrowsza ale to liczenie dobija , mi waga ruszyła za jakieś 2 m-ce ale warto było poczekać

Hej:) No ja sie zastanawiam właśnie nad niskoweglowodanowa - raz juz byłam na Atkinsie, ładnie waga zeszła ale teraz wiem ze musiałabym wiecej ćwiczyć bo ciało Takie mało jedrne sie stało:) Ja zacznę chyba od poniedziałku:)

Składniam sie ku Atkinsie, po fazie wstępnej zmniejsze tez ilośc białka, bo poprzednim razem zauważyłam ze oprócz węgli muszę liczyć tez białko. Ale wole liczyć to niż kalorie:) poza tym na tej diecie jest sie naprawdę sytym, pamietam ze w ogóle nie miałam ochoty na słodycze, a jestem slodyczoholikiem:)

Gość lexsia
lexsia to ja tez dolaczam,jestem juz drugi dzien na Lutzie,jak dla mnie jest to bardzo prosta dieta,nie trzeba liczyc wszystkiego jak na Kwasniewskim,oprocz wegli. Wasciwie mozna wszystko jesc w ramach 72 wegli,starajac sie jedank jesc te dobre wegle.Tak tez robie,nie wazylam sie bo sie boje na wage wejsc,ale widze po ciuchach ze sa bardzo ciasne,wiec mysle ze tak 6 kg musze schudnac.Jak juz poczuje,ze troszke mi zeszlo,dopiero wejde na wage,nie chce sie zalamac.Tez lubie slodkie i troche tej zimy przesadzilam,ponadto mialam malo ruchu i na efekty nie trzeba bylo dlugo czekac :(