Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

onaK

czy na badaniu płuc wyjdzie,ze dana osoba pali??

Polecane posty

Gość po zakladasz drugi watek
????????????

bo tam zadalam to pyani i nikt mi nie opdowiedzial oprcz wykladu ze musze sie sprzeciwic!

Gość palaczka23
zależy ile lat palisz , bo u mnie po 7 nic nie wyszło ale po 20 to napewno widć:-p

Gość po zakladasz drugi watek
mądre rzeczy pisali, a ty sie obrazilas i zalozylas drugi watek bez sensu

Qrwa ,przeciez sie nie obrazialam!! ale po 7 latach?? no tak mnie wicej juz jakies 6 lat nałogowo.,czy jest mozliwosc ze nie wyjdzie nic??

Gość no coś ty
przecież napisałam ci, że w płucach nie gromadzą się pety... Palę od kilkunastu lat i nikt nigdy nie napisał w opisie RTG, że to płuca palacza. Jeśli ma grużlicę albo raka (czego nie życzę) to wtedy widać, bo ma albo dziurę albo guz. Fajki nie pozostawiają śladu przynajmniej w początkowej fazie :-)

Gość ta jasne co za matoly
zapytajcie jakiegos lekarza czy faje nie pozostawiaja sladu w plucach, to sie popuka w czolo!! oczywiscie ze pozostawiaja!! przeciez nie na darmo lekarze o tym trabia!!!!!!

Gość no coś ty
pewnie do mnie, bo widac niepaląca koleżanka wie lepiej :-)

Gość czy palisz czy nie
to chyba wychodzi po badaniu spirometrycznym

Gość spirometria
Spirometria wykrywa obturacyjną chorobę płuc (POCHP) Przyjmuje się, że osoby, które palą dłużej niż 10 lat, należą do grupy ryzyka POCHP. POCHP to nowa nazwa łącząca znane schorzenia: przewlekłe zapalenie oskrzeli oraz rozedmę płuc. Najczęstszą ich przyczyną jest wieloletnie palenie papierosów. W Polsce tytoń pali ok. 10-12 mln osób. POCHP prowadzi do upośledzenia wymiany gazowej w płucach, skutkującego przewlekłym niedotlenieniem organizmu i powstaniem zespołu serca płucnego. Dokuczliwym objawem POCHP jest duszność. Niestety jest to późny objaw, który pojawia się w chwili, gdy niemal połowa powierzchni wentylacyjnej płuc zostaje nieodwracalnie zniszczona. W Polsce na POCHP choruje przeszło 2 mln osób, co stanowi 5 proc. społeczeństwa. Rocznie na POCHP umiera około 15 tysięcy osób. Leczenie farmakologiczne, rehabilitacja oraz tlenoterapia stosowane w ciężkim POCHP są kosztowne i poprawiają jedynie jakość życia. Skuteczne leczenie, które mogłoby zahamować postęp już rozwiniętej choroby, nie jest znane. Jedynym skutecznym działaniem jest zaprzestanie przez chorego palenia tytoniu.