*Dora* 0 Napisano Grudzień 26, 2006 ________________________________APARATKI__________________________________________ ******************************************************************************************************************* Lp._____Nick_______Wiek__Założenie__Góra__Założenie__Dół__Czas_noszenia_____rodzaj____ ******************************************************************************************************************* 1.__*Dora*__________27______________ X______________________3_lata__________________ 2.__brown_eyed_girl__16______________X_______________X______2_lata__________________ 3.__Krzywa_________27____07.11.06____X______________________2_lata_______kosmetyczny 4.__minka__________22______________________________________2_lata__________________ 5.__wiiolciaa________17____08.09.06___X_____07.11.06___X_____1,5_roku_________metalowy 6.__Agnieszka31_____31____03.10.06___X______________________________________________ 7.__Ileneczka_______16______________________________________________________________ 8.__agaga23________23____08.11.06___X______________________2,5_roku_________metalowy 9.__kamyk22________22_____________________________________________________________ 10._markotka_______21______________________________________________________________ 11._igna**aparatka___17____07.10.05___X____07.06.06____X______2_lata__________metalowy 12._Shiiine_________16________________________________X_____________________________ 13._kati24__________24____26.06.06___X____07.08.06____X____1,5_roku______porcel./metal 14._Aparacik________13_______________X_______________X______2_lata_________metalowy 15._sylvie__________32____04.11.06____X____04.11.06____X__________________kosmetyczny 16._netka91________15____06.11.06____X_____________________________________metalowy 17._linnnea_________18_______________X_______________X_____________________metalowy 18._wiola15________15____ 04.11.06____X_____________________________________metalowy 19._Monola_________36____10.08.06____X______________________2_lata________ceramiczny 20._Aagness______________31.08.06____X______________________2_lata__________metalowy 21._Onaa21_________21_____________________________________________________________ 22._edro___________38____16.12.06__________________________________________________ 23._hiruni___________________________X_____________________________________________ 24._Kiikunia________20_______11.03____X_______02.04____X_____3_lata__________metalowy 25._*Aparatka*_______________12.04____X_______06.05____X____________________metalowy 26._Kociulinda______29_______01.07____X_______02.07____X____________________________ 27._Hadasa_________27____15.11.06____X____15.11.06____X____________________________ 28._kabansa_______________________________________________________________________ 29._najeli_________________________________________________________________________ 30._Agaa24_______________17.11.06_____X____17.11.06____X_____2_lata______kosmetyczny 31._Kofanaaaaa______19___16.10.06_____X_____________________1,5_roku_______metalowy 32._Mała_Miiiii____________10.11.06_____X_______________X______2_lata______kosmetyczny 33._beata_81______________________________________________________________________ 34._ana73________________14.12.06_____X____14.12.06____X___________________metalowy 35._an_ette_______________________________________________________________________ 36._**KwIaTuSzEk**___17____________________________________________________________ 37._MalutkaMałaJa___27_______________X________________X_______________kryształ_górski 38._olaszu2________________________________________________________________________ 39._cranberry________24____________________________________________________________ 40._aneczka_20_____________________________________________________________________ 41._Kewcia__________22____28.11.06___X_______________________2_lata_________metalowy 42._ewelll___________22____________________________________________________________ 43._skaa____________22______03.06____X_______09.06____X____________________________ 44._amaalka_______________________________________________________________________ 45._Triss14__________19____21.09.06___X__________________________________kosmetyczny 46._gini*____________27____________________________________________________________ 47._EDYTA_NAVY_____________12.06____X____________________________________________ 48._diam____________________12.06____X____________________________________________ 49._Gosiaa24________24____13.12.06____X__________________________________kosmetyczny 50._Ewdzia________________________________________________________________________ 60._Cala____________20____06.02.07____X_____06.02.07____X___________________metalowy 61._foisss___________16___15.09.06_____X_____22.08.06____X_____2_lata_________metalowy 62._Braces__________________08.06_____X________08.06____X_____2_lata _____kosmetyczny 63._Emma23________23____14.12.06____X_________________X___________________metalowy 64._Chester________________________________________________________________________ c.d.n. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
*Dora* 0 Napisano Grudzień 26, 2006 c.d. ________________________________APARATKI__________________________________________ ******************************************************************************************************************* Lp._____Nick_______Wiek__Założenie__Góra__Założenie__Dół__Czas_noszenia_____rodzaj____ ******************************************************************************************************************* 65._ona81_________________________________________________________________________ 66._malutka22_____________________________________________________________________ 67._ina24___________24_____________________________________________________________ 68._magdalena_____________________________________________________________________ 69._rogasiowa______________________________________________________________________ 70._SUNSHINE23_____23____14.12.06___X______________________________________metalowy 71._Becia280_______13______________________________________________________________ 72._di5____________________________________________________________________________ 73._Vira___________________________________________________________________________ 74._madziasbb______23_____09.09.05___X____09.09.05___X______________________metalowy 75._ANKA_666_____________16.12.06___X______________________________________metalowy 76._io_io___________57____19.07.06___X_______08.06____X______2_lata________kosmetyczny 77._aparatka_z...____20____16.06.06___X_____________________1,5_roku_______kosmetyczny 78._absinthe__________A_P_A_R_A_T___Z_D_J_Ę_T_Y____________3_lata___________________ 79._venlaa__________23_______01.07___X_______01.07___X______2_lata______kosmet./metal. 80._spinaczowa______22____22.12.06___X______________________3_lata___________metalowy 81._gryglus__________22______05.06____X_______05.06___X______1_rok___________________ 82._meegi__________________________________________________________________________ 83._andżolnka_______18______________________________________________________________ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
*Dora* 0 Napisano Grudzień 26, 2006 Dziekuję wszystkim za życzonka :) Moje zdrówko ma sie już lepiej, ale w Wigilię było z nim okropnie :) Snułam się po domu jak cień. Muszę się kurować, bo w czwartek do pracy.... malutka22 --> co to za nowy temat stworzyłaś? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mayica Napisano Grudzień 26, 2006 Witam wszystkie Aparatki i przy okazji życzę wesołych świąt:) Przez ostatnie dni przeczytałam chyba całe Wasze archiwum, bo i ja w końcu dorosłam do decyzji o założeniu aparatu (trochę długo mi zajęło to dorastanie, bo mam 23 lata:P). Ale grunt, to mieć jasno postawiony cel. Póki co muszę uzbierać trochę kasy, bo inwestycja do najtańszych nie należy i co gorsza najwyższy czas wyleczyć moje zęby, bo wstyd się przyznać, ale ogarnia mnie tak przeraźliwy strach przed dentystą, że nie byłam u niego z 10 lat:/ Czy jest może któraś z Was ze Śląska (bo tego jakoś nie doczytałam;) i mogłaby mi polecić sprawdzonego i sympatycznego stomatologa?:) To by było na tyle w moim pierwszym, ujawniającym się poście;) Mam nadzieję, że Wasza obecność będzie mnie mobilizować i nie zrezygnuję z mojego noworocznego postanowienia:) Buziaki! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Cala 0 Napisano Grudzień 26, 2006 *Dora* ja tez poprosze o Twoje krzywulce :D Jakie nudy na tym naszym forum. To chyba przez to, ze mnie nie ma :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
X-MAN 0 Napisano Grudzień 26, 2006 czesc aparatki :) Nie czytalem jeszcze wszystkich postow bo jestem troche leniwy a ich jest duzo, moze zrobie to pozniej :) Mam 26 lat i od 3 miesiecy aparat (tylko gorny) na zebach. Jestem nieogolony ale trudno sie mowi. Oto moj aparat: http://img182.imageshack.us/img182/6443/zebyga9.png pozdrawiam :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
*Dora* 0 Napisano Grudzień 26, 2006 c.d. ________________________________APARATKI__________________________________________ ******************************************************************************************************************* Lp._____Nick_______Wiek__Założenie__Góra__Założenie__Dół__Czas_noszenia_____rodzaj____ ******************************************************************************************************************* 65._ona81_________________________________________________________________________ 66._malutka22_____________________________________________________________________ 67._ina24___________24_____________________________________________________________ 68._magdalena____________________________________________________________________ 69._rogasiowa______________________________________________________________________ 70._SUNSHINE23_____23____14.12.06___X______________________________________metalowy 71._Becia280_______13______________________________________________________________ 72._di5____________________________________________________________________________ 73._Vira___________________________________________________________________________ 74._madziasbb______23_____09.09.05___X____09.09.05___X______________________metalowy 75._ANKA_666_____________16.12.06___X______________________________________metalowy 76._io_io___________57____19.07.06___X_______08.06____X______2_lata________kosmetyczny 77._aparatka_z...____20____16.06.06___X_____________________1,5_roku_______kosmetyczny 78._absinthe__________A_P_A_R_A_T___Z_D_J_Ę_T_Y____________3_lata___________________ 79._venlaa__________23_______01.07___X_______01.07___X______2_lata______kosmet./metal. 80._spinaczowa______22____22.12.06___X______________________3_lata___________metalowy 81._gryglus__________22______05.06____X_______05.06___X______1_rok___________________ 82._meegi__________________________________________________________________________ 83._andżolnka_______18______________________________________________________________ 84._mayica__________23_____________________________________________________________ 85._X_MAN__________26______________X______________________________________________ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Emma23 0 Napisano Grudzień 26, 2006 mayica:_) witamy w naszych szeregach:) sadze ze wiekszosc z nas sie zastanawial przed zalozeniem aparatu a pytan wtedy jest duzo ale warto szczegolnie kiedy kazdego dnia obserwujesz jak wszystko sie poprawia i prostuje:) do X-MAN mi to zdjecie sie nie otwiera nie wiem jak innym:) pozdrawiam kolejnego aparat w naszych szeregach:) dziewczynki jak swieta?? zajzalam na forum a tu taka cisza:) u mnie nie bylo zadnych niespodzianek jezeli chodzi o aparat i jedzenie:) jadlam wszystko oprocz maku (bo nie mam sily na stanie przed lustrem godziny i usuwanie go spomiedzy zebow:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
X-MAN 0 Napisano Grudzień 26, 2006 >>>>>>>> Emma23 powino sie otwierac Czy innym to sie tez nie otwiera?? http://img182.imageshack.us/my.php?image=zebyga9.png http://img182.imageshack.us/img182/6443/zebyga9.png Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Romek Napisano Grudzień 26, 2006 WYbaczcie ale moja ocena tego linka powyżej jest taka: zakładam aparat kosmetyczny zeby nie było go widać lub widać jak najmniej to po co do cholery(sorki) dawać ligatury z drutu,poza tym pacjent ma chyba usunięte przedtrzonowce ale głowy bym nie dał pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
X-MAN 0 Napisano Grudzień 27, 2006 >>>> Romek W dziecinstwie mialem usunuiete 2 gorne czworki ale efektu koncowego nie osiagnalem z powodu braku zdyscyplinowania prz noszeniu aparatu wyjmowanego. Pozniej pani orto nie chciala zalozyc mi stalego ze wzgledu na jeden zab leczony kanalowo. Niedawn dopiero inny Orto zalozyl mi staly. Czy moglbys powiedziec cos wiecej o tych lingaturach co wedlug Ciebie mogloby byc zrobione inaczej lepiej? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość meegi_ Napisano Grudzień 27, 2006 X-MAN a powiedz mi jak duza miales wade zgryzu? Bo po 3 miesiacach to widze ze juz masz proste. Tak szybko sie wyprostowaly czy poprostu nie mialo sie za bardzo co prostowac? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
*Dora* 0 Napisano Grudzień 27, 2006 Romek - mogę Ci wyslać zdj. mojej szczęki i zobaczysz czy jest możliwe przesuniecie zebów tak jak ja chcę :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
*Dora* 0 Napisano Grudzień 27, 2006 Romek - wraca mi mail :-( Nie masz innego konta? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aparatka- Napisano Grudzień 27, 2006 Witam wszystkich!!! Ja mam załozony aparat na dół, troszke późno sie zdecydowałam, mam 23 lata:-), no mówi się ze nigdy nie jest za późno, jeszcze czeka mnie zakładanie aparatu na góre ale to juz po nowym roku. Aparat nosze od 3 miesiecy i jestem bardzo bardzo zadowolona, przed podjeciem decyzji bardzo duzo czytałam i słuchałam o aparatach i szczerze mówiąc byłam przerazona, tym ze niby ból miał byc nie do zniesienia, ze nie mozna jeść, ale w moim przypadku to sie nie sprawdziło, oczywiście odczuwam dyskomfort ale to tylko jakies 3 dni po wymianie łuku, a jem prawie wszystko, zrezygnowałam z makowca w święta;-), bałam sie ze ciezko bedzie wyczyścić ząbki:-). Teraz prawie nie czuje ze mam ten aparat, bardzo szybko sie przyzwyczaiłam i co najważniejsze niczego nie załuje jestem dumna ze w końcu sie zdecydowałam i mam nadzieje ze z dnia na dzien coraz bardziej bedzie cieszył mnie fakt ze moje ząbki sie prostują, pozdrawiam wszystkich i życze duzo odwagi i cierpliwości:-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
*Dora* 0 Napisano Grudzień 27, 2006 aparatka- a jak ktoś ma 27 lat :) To też niby nie jest za późno :) Ale widzisz już jak Ci sie prostuja ząbki? Jaką masz wadę? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aparatka- Napisano Grudzień 27, 2006 Jeszcze jedno w sumie to jestem ''początkująca'' aparatką, ale jakby ktos miał jakies pytanie to w miarę mozliwości postaram sie odpowiedziec:-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
*Dora* 0 Napisano Grudzień 27, 2006 c.d. ________________________________APARATKI__________________________________________ ******************************************************************************************************************* Lp._____Nick_______Wiek__Założenie__Góra__Założenie__Dół__Czas_noszenia_____rodzaj____ ******************************************************************************************************************* 65._ona81_________________________________________________________________________ 66._malutka22_____________________________________________________________________ 67._ina24___________24_____________________________________________________________ 68._magdalena____________________________________________________________________ 69._rogasiowa______________________________________________________________________ 70._SUNSHINE23_____23____14.12.06___X______________________________________metalowy 71._Becia280_______13______________________________________________________________ 72._di5____________________________________________________________________________ 73._Vira___________________________________________________________________________ 74._madziasbb______23_____09.09.05___X____09.09.05___X______________________metalowy 75._ANKA_666_____________16.12.06___X______________________________________metalowy 76._io_io___________57____19.07.06___X_______08.06____X______2_lata________kosmetyczny 77._aparatka_z...____20____16.06.06___X_____________________1,5_roku_______kosmetyczny 78._absinthe__________A_P_A_R_A_T___Z_D_J_Ę_T_Y____________3_lata___________________ 79._venlaa__________23_______01.07___X_______01.07___X______2_lata______kosmet./metal. 80._spinaczowa______22____22.12.06___X______________________3_lata___________metalowy 81._gryglus__________22______05.06____X_______05.06___X______1_rok___________________ 82._meegi__________________________________________________________________________ 83._andżolnka_______18______________________________________________________________ 84._mayica__________23_____________________________________________________________ 85._X_MAN__________26______________X______________________________________________ 86._aparatka________23______________________________X______________________________ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mayica Napisano Grudzień 27, 2006 Święta zawsze tak szybko mijają i trzeba wracać do pracy z pełnymi brzuchami, nie cierpię tego;) Mam do Was pytanie, czy odmawiacie sobie przyjemności picia herbaty, kawy, czy czerwonego wina, czy po prostu od razu po uraczeniu się tymi trunkami;) biegniecie do łazienki i szybko płuczecie zęby?:) Ciekawi mnie to, bo jak sobie pomyślę, że przez dwa lata miałabym pić samą wodę mineralną (którą lubię, to fakt, ale czasami się ma ochotę na coś innego:) ) i odmawiać sobie wszelkich barwiących produktów, to chyba zostanie ze mnie cień:P A propos cieni i chudzielców, to ja też jestem wysoka (176cm) i w sumie szczupła (58kg) :), więc chyba coś w tym jest:P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aparatka- Napisano Grudzień 27, 2006 Oczywiście ze widze różnice:-)powoli sie coś zmienia i przestawia:-), prawie codziennie sie przygladam:-), to chyba taka mała obsesja te zabki:-). Jaka mam wade to nie wiem, zapytam nastepnym razem:-)oczywiscie ortodontka po zrobieniu pomiarów ze zdjęć mi wszystko tłumaczyła , ale byłam tak przejeta ze nie pamiętam:-)pokazała mi jakies wykresy obliczenia, ale mi to nic nie mówiło:-)dla mnie najgorsze jest to ze na górze jedynka zachodzi na druga jedynke, ale teraz juz wiem ze sie to wyprostuje:-), miałam tez na dole 3 poza łukiem, tak to sie chyba mówi, to już teraz powoli zajmuje ona właściwe miejsce:-). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
X-MAN 0 Napisano Grudzień 27, 2006 >>>>>>> meegi_ Krzywe zabki mialem ale w poczatkowym okresie aparat bardzo szybko dziala. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aparatka- Napisano Grudzień 27, 2006 Dora, Nie jest za późno, masz 27 lat a za 2 latka lub 3 bedziesz miała piekny uśmiech i całe życie przed toba zeby sie z nigo cieszyć:-)!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość meegi_ Napisano Grudzień 27, 2006 moze mi ktos wyslac zdjecie swoich zabkow? Ja niestety narazie nie mam ale jak dorwe cyfrowke to sie odwdziecze. I moze ma ktos jakies zdjecia z poczatku leczenia i np po miesiac czy dwoch??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
*Dora* 0 Napisano Grudzień 27, 2006 AKCJA \"POKAŻMY SIĘ\" ************************************************ *Dora* --> dora.kafeteria@wp.pl Cala --> cala14@wp.pl kamyk22 --> kamyk22-84@o2.pl chester --> krakson@vp.pl ileneczka --> bilka_14@tlen.pl Romek --> rroommeekk@onet.eu hiruni --> hiruni@o2.pl agaga23 --> hospod_m@eu.pl SUNSHINE23 --> aurora102@wp.pl Emma23 --> ewciaos4@wp.pl malutka22 --> jagodka69@buziaczek.pl Becia280 --> becia280@buziaczek.pl igna**aparatka --> igna_aparatka@o2.pl MalutkaMałaJa --> malutkamalaja@o2.pl Gosiaa24 --> gojusik@interia.pl Kewcia --> kewciaaaaaa@wp.pl io-io --> joannaio@life.pl venlaa --> venla@poczta.fm spinaczowa --> spinaczowa@tlen.pl meegi_ --> moowe@o2.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MalutkaMałaJa 0 Napisano Grudzień 27, 2006 Witam po Świętach:) Właśnie dzwoniłam do mojej Ortodontki. 6 stycznia będę miała zakładane separatory, tydzień później pierścienie, a kiedy resztę jeszcze nie wiem, bo to będzie zależało od tego, kiedy będzie następny termin. Romek, ja też będę miała tak wygladający aparat jak X-MAN. Nie wiem z czego jest zrobiony ten, ale mój będzie wyglądał mniej więcej tak samo. Co w nim złego? Dora, jak samopoczucie? Nie doczytałam jak Twoje zdrówko. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Emma23 0 Napisano Grudzień 27, 2006 Witam Kochani!!!!!!! X-MAN teraz juz sie otwiera prawidlowo dzieki:) masz aparat ktorego nie widac ja nosze metal ale i tak bardzo go lubie:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MalutkaMałaJa 0 Napisano Grudzień 27, 2006 Tak się cieszę, że muszę o tym napisać jeszcze raz:). Przepraszam, że tylko o sobie teraz myślę, ale tak jak u Was proste zęby to moje marzenie:). Trochę boli mnie buzia jak szeroko otwieram po usunięciu tej ostatniej ósemki. Ale to nic. W piatek usunęłam szwy i jeśli ktoś jest jest z podkarpacia to z zamkniętymi oczami polecam mojego chirurga. Nie dość, że fantastycznie usuwa zęby:), to jeszcze jest przystojny;). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
*Dora* 0 Napisano Grudzień 27, 2006 Cześć dziewczyny! Jak po świętach? Obżarte? Bo ja jak byłam chora to nic prawie nie jadłam i schudłam 2,5 kg. W święta prawie nadrobiłam, ale jeszcze brakuje 0,5 kg :D Zdrówko już lepsze, jutro do pracy...... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Emma23 0 Napisano Grudzień 27, 2006 MalutkaMałaJa:) widze ze sie cieszysz powiem ci ze teraz wszystko bedzie sie szybko dzialo i nawet nie zauwazysz jak bedziesz miala aparat:) ale powaznie ci wspolczuje separatorow dla mnie to bylo najgorsze nawet gorsze do pierwszych dni z aparatem (pomyslec ze czeka mnie to rowniez na dol) a jaki bedziesz miala porcelane krysztal...nie znam sie na tym ale chetnie poslucham:) ja mam metal i jestem bardzo duzmna z niego:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
X-MAN 0 Napisano Grudzień 27, 2006 >>> Dora co to jest AKCJA \"POKAŻMY SIĘ\" ??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach