Czarne Oczka 0 Napisano Lipiec 21, 2008 Co do wosku to mi orto mówiła aby osuszyć zamek i zęba pałeczką do uszu a wtedy się napewno przyklei, mnie uwiera w wargi, najbardziej z przodu wystaje, ale póki co - nic nie naklejam i nie biorę tabletek przeciwbólowych :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zadrutowana Napisano Lipiec 21, 2008 Dzięki ze mnie pocieszacie :) mam nadzieje ze sie przyzwyczaje do niego, już powoli zaczynają ząbki boleć. Długo już przed założeniem aparatu czytałam to forum i dużo się dowiedziałam o aparatach i myślałam ze bedzie spoko, nikt sie tu nie przejmuje wygladem ani nic, a ja się tak tym przejmuje, ale macie racje niema co sie przejmować tylko czekać na efekty :) no mam nadzieje ze jakoś przykleje ten wosk bo coraz bardziej mnie obciera ;/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xxx_aparatka 0 Napisano Lipiec 21, 2008 no ja mam teraz caly pierscien pooklejany woskiem bo razi :D no nic czego nie robi sie dla wspanialego usmiechu. pozdrawiam i prostujcie zeby bo warto :d Czarne Oczka - widzialam goooooooooorsze wady!!! Ja tez nie mam najlepszej... eh no nic wazne ze za 2,5 roku bd szczezyc proste zeby :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Czarne Oczka 0 Napisano Lipiec 21, 2008 xxx_aparatka -> Ja wiem że sa gorsze, ale chyba na tym forum gorszej nie widziałam :) Ale co tam, całe życie sie wstydziłam to teraz przestane :) Pozderki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xxx_aparatka 0 Napisano Lipiec 21, 2008 eh nie widzialas bo nie widzialas moich!!! no no moze kiedys wrzuce foty jak znajde jakies gdzie fajnie widacc :d Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wAdzia 0 Napisano Lipiec 21, 2008 Ale mnie wnerwiacie z tymi aparatami!!! :P miałam sie odizolować od forum, a tym bardziej nic nie pisać,ale niestety za bardzo mnie ciągnie :D co chwila ktoś się chwali,że już ma nazębną biżuterię...TYŻ CHCĘ!! przez Was nie mogę normalnie funkcjonować :P dobrze,że wyjeżdżam na weekend. ps. Czy Wy też mieliście taki problem z zakupem tej specjalnej szczoteczki w kształcie litery V? Bo ja nigdzie- ani w aptekach ani nawet w sklepach dentystycznych nie mogę znaleźć :/ pozostaje allegro.pl :) pozdrawiam ciepło, a najbardziej tych oczekujących na aparacik :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Czarne Oczka 0 Napisano Lipiec 21, 2008 Ja dostałam od orto taką szczoteczke ... Hmm V ? NIe wiem, ale w kazdym badz razie, wygląda jak super pomniejszona szczoteczka do mycia butelek z zagięta koncówka:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xxx_aparatka 0 Napisano Lipiec 21, 2008 Czarne Oczka- to pewnie tzw. wyciorek tez to mam :D No w krztalcie litery V mozna kupic w sklepie medycznym :D ja kupilam ale juz nie uzywam bo uzywam zwyklej pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bluebird 0 Napisano Lipiec 21, 2008 dostałaś?ekstra :) mi moja powiedziała,ze może mi \"sprzedać \"...;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość niusiaa00 Napisano Lipiec 21, 2008 czarne oczka--> czekałam caly dzien na Twoje słowa hehe pamietasz pisalysmy ?? chcialam sie dowiedziec jak u Ciebie i rpzeczytalam wszystko co pisalas:P a wiec czarne oczka i zadrutowana chetnie wlacze sie do dyskusji gdyz ja rowniez dzisiaj załozylam aparat!! :P mam bezligaturowy a wy ?? czarne oczka chyba tez?? zaczynaja bolec mnie zabki i rowniez dostalam wosk ale narazie go nie uzywam;p nie moge sie doczekac az luki sie wyprostuja bo narazie to jeden w gore drugi w dół:D:D Czarne oczka lat mam 17 ale wydaje mi sie ze do decyzji dojrzalam;) od 14 roku zycia mialam szanse na zalozenie aparatu (podczas pierwszej wizyty u ortodonty) jednak patrzenie na swiat oczami dziecka mowilo stanowcze "NIE".. jednak podjelam sluszna decyzje i abrdzo sie z niej ciesze;) czekam teraz tylko na efekty;) a jak tam u Ciebie ?? i zadrutowanej??P:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Czarne Oczka 0 Napisano Lipiec 21, 2008 Aha, nie znam tych fachowych nazw :) Wogole ja mam strasznego pietra przed myciem zębów... Autentyczie sie tak pekam, że jak zacznę myć, to się poodklejaja albo cos ... Myjecie je normalnie, tak jak bez aparatu ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wAdzia 0 Napisano Lipiec 21, 2008 moja orto niestety wyposaży mnie jedynie w wosk, prezentów raczej nie rozdaje ;) a co do sklepów medycznych, to właśnie byłam i nie mięli,wszyscy mi wyciorki pokazywali, a wyciorek już mam :) wolę zakupić tą szczoteczkę, ale skoro powiadacie, że da radę myć i zwykłą to pewnie później nie będzie mi się chciało latać po całym mieście. Wiecie jak to jest- jak coś nowego to człowiek się podnieca ;)i dmucha na zimne. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Czarne Oczka 0 Napisano Lipiec 21, 2008 niusiaa00 ->Pamietam :) Witaj w klubie zadrutowanych 21 lipca :D ja mam zwykły metalowy, tylko te gumeczki takie szare mi dała, nie pytała nawet jakie chce albo coś :) Tez mnie coś pobolewa, te trzy przednie zęby ( w sumie 6) to najgorzej, bo one musza się najbardziej naciagnąc i one bola przekoszmarnie podczas próby ugryzienia chociazby palca/paznokcia... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość MalibuTAK Napisano Lipiec 21, 2008 Hej, mam 21 lat. Wreszcie zdecydowalam sie na aparat staly. Moja orto zaproponowala plan leczenia. Najpierw czeka mnie hyrax! Przez miesiac bede go rozkrecac, drugi miesiac bede go miala dla podtrzymania efektu i wtedy okaze sie, jakie dalsze poczynimy kroki. Moj przypadek polega na tym, ze tylne zeby chyba 7 (gorne z dolnymi) lacza sie ze soba... Co nie jest oczywiscie normalne;) Hyrax u mnie, ma za zadanie \"odlaczenie\" ich ze soba, co z kolei spowoduje przesuniecie sie gornej szczeki lekko do tylu, przez co zrowna sie z dolem (obecnie gora nie styka sie z dolem, wystaje), a takze moze pojawic sie szpara miedzy jedynkami. Prawde mowiac, chce ja miec, choc niewielka, bo wtedy zmiesci mi sie kiel, ktory wystaje z szeregu, i jest GLOWNYM powodem do zalozenia aparatu. Dół mam prosty, choc wiem, ze pewnie i na dol aparat zaloze. Obecnie mam zalozone gumki separacyjne (mam miec je tydzien, w srode 23.07 mam kolejna wizyte), ktory prawde mowiac w ogole mnie nie bolaly! Jedynie przy przegryzaniu twardszych rzeczy, ale to tylko 2-giego dnia. Gumki te mam zalozone na 6 i 7 z obu stron, oczywiscie gornej szczeki. I teraz PYTANIE DO WAS: Czy to oznacza, ze pierscienie hyrax\'a bede miala umieszczone tylko na 6 i 7? Czy to zmniejszy problemy z seplenieniem? PROSZE O PILNA ODPOWIEDZ!!!!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xxx_aparatka 0 Napisano Lipiec 21, 2008 heh no tak pamietam tez sie balam ze pierwszy raz jak umyje to cos sie stanie. stalo sie bo mi sie zamek odarl i czarna kropeczka zostala ale pozniej jak sie okazalo to ta czarna kropeczka jest po to zeby orto wiedziala na ktory zab zaklada sie zamek :D no ale mylam normalnie . teraz to szoruje a szoryje :d ale tylko elmexem i w ogole wszystko z elmexa mam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość niusiaa00 Napisano Lipiec 21, 2008 czarne oczka;) ja zaliczylam już pierwsze mycie zebow hehe;) myłam je zwykla szczoteczka i nie bylo tak zle chociaz bardzo dziwnie bo rowniez balam sie ze wszysrko mi odleci:P z kazdym ruchem stawalam sie coraz to pewniejsza takze probuj:P a powiedz mi czy masz takie wrazenie ze nie mozesz do konca "zewrzec" szczęk?? czuje ze nie mam tak zamknietych do konbca jak zawsze jak nie mialam aparatu..:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xxx_aparatka 0 Napisano Lipiec 21, 2008 to znaczy ze orto tak przykrecila drut aby cala twoja twar przyzwyczajalka sie do nowego polozenia tez tak mialam i teraz tez tak mam bo mi sie szczeka rozszeza przez co broda mi idzie do przeodu i to juz na kazdym zdjeciu widze jak i to czuje . wiec to normalne zjawisko :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Czarne Oczka 0 Napisano Lipiec 21, 2008 niusiaa00, dokładnie tak czuje, przez te pierścienie.. Nie domyka mi się paszcza po prostu, ale wychodzę z założenia że orto już wie doskonale co robi :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość niusiaa00 Napisano Lipiec 21, 2008 jeszcze czuje ze wokol tych pierscieni mam mnostwo tych "wacików" dentystycznych ze mi gdzies tam siedza i nie moge wyciagnac:( :P wy tez je czujecie?? czarne oczka zaliczylas pucowanie zabkow??;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xxx_aparatka 0 Napisano Lipiec 21, 2008 niusia000 a moze chodzi ci o cement ? tak czuje bo dzis mialam cementowany pierscien dobranoc :* Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Czarne Oczka 0 Napisano Lipiec 21, 2008 niusiaa00 -> jesli chodzi o mycie zebów w domu, to ciagle mam obawy i sie zbieram do łazienki by to zrobic. Jesli chodzi o ortodonte to: muahaha to mnie rozbawiło, siedze tam i czekam, nagle wychodzi asystentka ze szczoteczka i zaprasza mnie do łazienki i karze mi zęby myc specjalna pasta, myslałam że padne, czułam się ponizona - jakbym sama nie myła zębów :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość niusiaa00 Napisano Lipiec 21, 2008 i jak bylo ??:P a masz uczucie czegos meidzy zebami a tym aparatem??nie wiem wokol pierscieni mam cos bialego wyglada mi na waciki te i miekkie ale ciezko wyciagnac bo jakos sie wcisnelo mocno:( :d A masz juz jakies specjalne szczoteczki, pasty plyny/?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Czarne Oczka 0 Napisano Lipiec 21, 2008 Właśnie, i tu padnie kilka pytań do pozostałej części forum - można uzywac jakies płynów do płukania jamy ustnej ? I teraz kolejne :P Papierosy, alkohol (wódka, piwo, wino) - czy to ma jakies działanie/ niepożądany wpływ ? Bo niestety ale ze szczęścia umknęło mi to aby sie zapytac :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
roxien 0 Napisano Lipiec 21, 2008 Czarne Oczka ---> pewnie, że można używać płynów do płukania. Osobiście używam colgate plax. Jest super;). Co do papierosów nie mam pojęcia, bo nie palę. Ale alkohol nie szkodzi;). Orto przykazała mi, żebym nie piła coli i napojów typu tiger, bo mogą zostać po nich przebarwienia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość niusiaa00 Napisano Lipiec 21, 2008 roxien--> po kazdym myciu zebow pluczesz plynem?? dlugo?? po kilka razy przy jednym myciu?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
roxien 0 Napisano Lipiec 21, 2008 niusiaa00---> zazwyczaj płukam 2 razy dziennie, przeważnie rano i wieczorem, czy długo-tak koło 1min. Oprócz tego myje zwykłą szczoteczką i wyciorkiem:). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Czarne Oczka 0 Napisano Lipiec 21, 2008 A ile taki colgate plax kosztuje ? Bo bym sie jutro zaopatrzyła, tylko jak mi coś spadnie z zebów to się wkurze :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
roxien 0 Napisano Lipiec 21, 2008 Czarne Oczka---> u mnie był od 9-12zł w zależności od wielkości butelki:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
taka_o_silnej_woli 0 Napisano Lipiec 21, 2008 a mnie już w środę (23.07) czeka hyrax.. dzisiaj byłam na wyciskach. boję się ale jednocześnie ciekawa jestem jak to będzie, chciałabym już mieć to za sobą, ale ten czas szybko leci, mam nadzieję że z hyraxem też będzie szybko płynął heh Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość the truth Napisano Lipiec 21, 2008 Nawet wskazane jest używanie płynów do płukania jamy ustnej. Ja płuczę raz dziennie wieczorem - tak mi kazała ortodontka, używam płynu Meridol przez 30 sekund, zresztą na opakowaniu płynu powinno być napisane, jak go używać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach