Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 alicja______

Jezyk Geograficzny- wyleczyl ktos?

Polecane posty

po czosnku jest zdecydowana poprawa, tylko trzeba uwazac zeby nie byl za mocny, miarkowac trzeba i dobrac sobie ilosc wody, tak aby delikatnie popiekl, zeby dalo rade potrzymac z minutke w buzi, na pewno od razu zmieni sie kolor jezyka, nabiera normalnych barw czyli jest rozowiutki, ja sobie plukam dalej tylko teraz 3 razy dziennie, po sniadaniu, po obiedzie i przed snem, wyglada dosc ladnie i nie dokucza niewiele mi etgo pozostalo, pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Em i14
zapomnia艂am napisa膰 偶e obecnie plama pojawi艂a mi sie 艂膮cznie z przezi臋bieniem i opryszczk膮 st膮d moja teora o tymczasowym os艂abieniu organizmu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Emi14
mam jeszzce pytanie - czy Wasza plama pojawia si臋 zawsze w tym samym miesjcu czy w r贸znych ( u mnie w tym samym).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 EnZo1
U mnie w r贸偶nych, tak jakby si臋 przemieszcza艂a:) Miejsca gdzie by艂a p贸藕niej pokrywaj膮 si臋 bia艂ym osadem spowrotem. Ja za rad膮 lekarki odstawi艂em jakie艣 1,5 tyg. temu wszelkie przyprawy/ produkty w proszku itp. i bia艂y osad pokrywa coraz mniejsz膮 powierzchnie j臋zyka. Jak uda si臋 to wyleczy膰 tym sposobem dam zna膰 ale pewnie jeszcze troch臋 to potrwa bo ten problem mam od bardzo dawno. Aha do tego bior臋 jeszcze Linex Forte.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sikora1212
U mnie jest tak samo, plamy pojawiaj膮 si臋 w r贸偶nych miejscach. NIechce Ci臋 martwi膰 ENZO1, bo jak nie przyprawy to co艣 innego bedzie szkodzi艂o. przyk艂adowo, jak nie pieprz i s贸l to kawa lub nap贸j gazowany. W moim przypadku chyba prawie wszystko szkodzi na stan j臋zyka :( ;( i jest okropnie. Ja zalecam zrobienie wymazu i innych wszelkich bada艅, po to abt wykluczy膰 grzyby.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 EnZo1
Kto艣 robi艂 taki wymaz i wysz艂o mu, 偶e ma "grzyba"?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Emi14
Moja plama te偶 tak jakby sie przemieszcza ale zawsze zaczyna sie na lewej stronie jezyka w tym samym miejscu i zauwa偶ya艂m 偶e jest tam tak jakby p臋kni臋cie czy cos takiego. Ja kiedys robi艂am wymaz i wysz艂o mi 偶e candida albica ale potem robi艂am kolejny i juz grzyby nie wysz艂y a plama nadal sie pojawia. Do EnZo1 - czy Twoja plama jest pokryrta bia艂ym nalotem - bo jesli tak to grzyb -czy raczej w艂a艣nie brakuje jej jakiegokolwiek nalotu i jest jakby czerwonym wycinkiem w j臋zyku ( tak ja mam) ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 EnZo1
Plama jest bez nalotu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 EnZo1
Je艣li chodzi o p臋kni臋cia to ich na plamach nie mam ale kiedy艣 mia艂em strasznie poci臋ty j臋zyk wygl膮da艂o to jakby zaraz mia艂o si臋 zrobi膰 przeci臋cie na wylot i jak pi艂em np. sok pomara艅czowy to si臋 to pogarsza艂o i szczypa艂o/piek艂o. Od d艂u偶szego czasu te "ci臋cia" pojawiaj膮 si臋 jednak rzadziej, s膮 mniej intensywne i w艂a艣ciwie to z nimi samymi m贸g艂bym 偶y膰, ale ten osad na prawie ca艂ym j臋zyku jest uci膮偶liwy i g艂ownie o pozbycie jego mi chodzi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sikora1212
Do:ENZO1 A Ci臋 j臋zyk boli??? czy tylko przeszkadza CI bia艂y nalot??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 boli j臋zyk
to ja mam chyba full opcje.. bo mnie boli, mam migruj膮ce plamy i do tego bia艂y nalot.. wymaz mia艂am robiony 2 razy i nie mam 偶adnych grzyb贸w.. zdaje mi sie jednak ze bia艂y nalot to wina uk艂adu pokarmowego - cos od 偶o艂膮dka, bo jak jem regularnie i uda mi si臋 nie je艣膰 w po艣piechu to jest mniejszy. Bierzcie te witaminy B bo ja kiedys pisalam ze nie pomaga na mnie, ale wtedy nie bra艂am takich dawek (5 tabl. na dobe) a teraz biore i staram sie regularnie - jest poprawa, jeden dzien zapomnialam i wr贸ci艂o.. chocia偶 pewnie to nie jest rozwi膮zanie.. P.S. szczerze m贸wi膮c ciesze sie, ze ktos za艂ozyl ten temat.. bo kiedy艣 mysla艂am ze jestem jedyna osob膮, ktora to ma.. i nieraz by艂am bliska za艂amania z powodu tego j臋zyka :( pozdrawiam :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 EnZo1
J臋zyk mnie nie boli. Pobolewa a w艂a艣ciwie szczypa艂 tylko jak mia艂em te "ci臋cia" i wypi艂em np. sok pomara艅czowy. Ale i tak b臋d臋 d膮偶y艂 do pozbycia si臋 tego "czego艣". Bo skoro to nie jest u wszystkich i nie by艂o kiedy艣 tzn. 偶e co艣 jest nie tak, a nigdy nie wiadomo czy si臋 nie pogorszy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Emi14
do wszystkich, kt贸rzy kiedys na tym forum byli aktywni i obiecali po zrobieniu bada艅 wyja艣ni膰 co by艂o przyczyn膮 plamy - odpiszcie! czekam z niecierpliwo艣ci膮 !

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sikora1212
S艂uchaj, ja robi艂em wszelkie mo偶liwe badania i wszystko jest ok!!! Lekarze nie mog膮 poj膮膰 przyczyny :( uwa偶aj膮 偶e tak musi by膰, i trzeba tak 偶y膰 :( i szukam na w艂asn膮 r臋ke, sposob贸w aby tego sie pozby膰!! A jak u Ciebie sytuacja EMI14???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wisoza
mialam cos takiego.popekany piekacy jezyk.przyczyna -niedobor zelaza.A niedobor zelaza spowodowany obfitymi miesiaczkami.a te z kolei miesniakami na macicy.Usunelam miesniaki i jezyk wrocil do normy. Brak zelaza moze byc spowodowany tez zlym odzywianiem.najwiecej zelaza zawiera watrobka,kaszanka, zoltko,szczypiorek ,brokuly i inne warzywa.

Udost臋pnij ten post

witam! jestem posiadaczka geograficznego jezyka od kiedy pamietam, a mam 28 lat... nigdy nie probowlam go leczyc, co nie oznacza, ze mi nie przeszkadzal... w wikipedii wlasnie przeczytalam: \"J臋zyk geograficzny, rumie艅 w臋druj膮cy j臋zyka (艂ac. lingua geographica) - termin medyczny s艂u偶膮cy do okre艣lenia sytuacji, gdy na powierzchni j臋zyka wyst臋puj膮 g艂adkie obszary o z艂uszczonych wierzchnich warstwach, co powoduje powstanie plam o innym zabarwieniu, kt贸re zmieniaj膮 po艂o偶enie na powierzchni j臋zyka. Wyst臋powanie j臋zyka geograficznego traktuje si臋 jako stan prawid艂owy. Stwierdza si臋 jego wyst臋powanie w skazie wysi臋kowej, w chorobach gruczo艂贸w wydzielania wewn臋trznego, lub te偶 wyst臋puje rodzinnie i nie ma wtedy znaczenia diagnostycznego\" moja mama ma ten sam problem, moze dlatego nigdy tego nie leczylam, uznajac, ze to raczej kwestia urody (a raczej jej braku w wypadku jezyka) moj jezyk wyglada identycznie jak na zdjeciu: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/97/Fissured_geographic_tongue.jpg/300px-Fissured_geographic_tongue.jpg objawy pojawiaja sie gdy zjem cos, co podrazni moj jezyk...m.in. kiwi, pomidor, ogolnie kwasne pokarmy do tej pory pomagalam sobie z bialym nalotem (od pokarmow i napoi nalot ten odbarwia sie np. na kolor zolty) szczotkujac codziennie jezyk w czasie mycia zebow - mam wrazenie, ze szczoteczki i koncowki do elektrycznych szczoteczek przeznaczone do czyszczenia jezyka wymyslono wlasnie dla nas:) przesledzilam dzisiaj ten temat i od jutra zaczynam brac Biofer (czyli zelazo),mam nadzieje, ze pomoze:) pozdrawiam i zycze powodzenia w walce z natura:)

Udost臋pnij ten post

wspomne jeszcze, ze tez mam obfite miesiaczki a jezyk czasami boli i piecze... no i wstydze sie go...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sikora1212
Czyta艂em kiedy艣 w gazecie, i偶 za taki stan j臋zyka moga odpowiada膰 hormony, wiec mo偶e u Ciebie to jest przyczyn膮. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 emi14
ja robi艂am wszytskie badania , 艂acznie z tymi na ilo艣c 偶elaza i ilo艣c witaminy b 12 w organizmie. Wszystko wysz艂o ok, 偶elazo jak najbardzeij dobrze. Mysle -po przeczytaniu tych informacji -偶e u mnie to mo偶e byc niedob贸r hormonow ( mam powody) . Ale - tak og贸lnie rzecz bior膮c to najlepsze wyniki w leczeniu - w moim przypadku - osi膮gam popprzez zapominanie o problemie. Dopo贸ki o tym ne mysle - plama nie przeszkadza mi wcale. A gdy tylko przyczepie mysli do niej - to od razu mam przer膮bany dzie艅. Kt贸regos dnia tak si臋 na tym skoncentrowa艂am i ca艂y dzie艅 dotyka艂am j臋zykiem podniebienia a偶 w ko艅cu je sobie star艂am ( tak s膮dz臋 ) bo zacze艂o mnie drapa膰 i wtedy to dopiero by艂o okropne. A gdy zapominam - problemu nie ma ( no mo偶e lekkie szczypanie ale do prze偶ycia) Polecam t臋 metod臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 BARTO
Witam Ja mam j臋zyk geograficzny sprawdzali艣cie czy macie plomby amalgamatowe w z臋bach????????????????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 BARTO
Takie Plomby mog膮 by膰 przyczyn膮 j臋zyka geograficznego lub jaki艣 psuj膮cy sie z膮b o czym mo偶ecie niewiedzie膰. Mo偶e to by膰 tez zbyt duza ilo艣膰 cukru i niedob贸r probityku i prebiotyku bakterii dobroczynnych.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sikora1212
No w艂a艣nie...sprawdzcie ploby :) tzw" czarne". Ja wymieni艂em wszystkie, kosztowa艂o mnie to kupk臋 kasy, ale niestety niema poprawy...nadal to samo. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 shdbfjsdbfjsldfk
witam, r贸wniez mam ten problem, piek膮ce plamy na j臋zyku z bia艂膮 obw贸dk膮 i pocharatany j臋zyk, kupi艂em wczoraj solcoseryl i corsodyl do p艂ukania mordy, sorcoseryl raczej niepomaga,nawet mia艂em wra偶enie 偶e ro艣nie to po tym jak na dro偶d偶ach... bo to niby daje tlenowego kopa komurk膮, a skoro u nas one tak rosn膮, to chyba szybciej to si臋 rozrasta i bardziej piecze. corsodyl czy dzia艂a si臋 oka偶e, bo dopiero 3 razy go zd膮偶y艂em u偶yc, niby ciut mniej to widoczne sie zrobi艂o ale w膮tpie 偶eby wyeliminowa艂o to problem, wed艂ug mnie to jaka艣 alergia uk艂adu pokarmowego musi byc, mam zwyk艂膮 alergi臋, i wiem 偶e po niekt贸rych rzeczach odrazu mi to wyskakuje, banan, zab贸jca :D r贸偶ne soki, napoje, kwa艣ne rzeczy. pale fajki ale one przyczyn膮 nies膮 bo pale rok a to cos mam juz od kilku lat. co do diety, co bym niejad艂 i tak to mam, nie da si臋 wyeliminowa膰 z diety sk艂adnik贸w kt贸re to wywo艂uj膮 wed艂ug mnie, chyba 偶e kto艣 b臋dzie 偶y艂 o suchym chlebie i wodzie. cukru, soli i innych przypraw wog贸le prawie nieu偶ywam.偶elaza i wit. b niepr贸bowa艂em, ale jadam p艂atki z mlekiem r贸偶ne od nestle w nich 偶elazo niby jest, i gar艣膰 innych witamin. wapna mi raczej niebrakuje( jogurty, mleko), magnez wci膮gam w tabletkach, wit. c te偶 ci膮gle wcinam, musz臋 wypr贸bowa膰 w艂a艣nie t膮 wit. b, czosnek i srebro koloidalne, ale ogolnie to strasznie wkurzaj膮ce 艂agodnie m贸wi膮c to jest, tylu ludzi ma ten problem, a lekarze nie wiedz膮 co to i od czego, a leczenie na w艂asn膮 r臋k臋 mo偶e sie okaza膰 do艣膰 kosztowne, witaminki i leki s膮 drogie, ja juz 50zl zostawilem w aptece i raczej nic mi to niepomorze. a tak pozatym, my艣l臋 偶e naszym celem jest wyeliminowanie ca艂kowicie tego problemu, a nie odmawianie sobie np g艂upiego banana w obawie 偶eby ten shit niewyskoczy艂. p贸ki co b臋de eksperymentowa艂, narazie, jako 艣rodek szybkiej pomocy, polecam cole, wy偶era to g贸winko na j臋zyku bardzo szybko, nie pic zadu偶o bo niezdrowa, ale pare ma艂ych 艂yczk贸w co jaki艣 czas, troche potrzyma膰 w ustach, nie eliminuje to problemu ca艂kowicie, j臋zyk nadal nie jest normalny, ale wygl膮da duzo lepiej i niepiecze.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sikora1212
Musimy wlaczy膰 :) Przez jaki艣 tydzie艅 by艂o u mnie ok :) pi艂em herbatki zio艂owe,ale dzi艣 znowu wr贸ci艂o ;/ ;/ ;( Mam nadzieje, 偶e NASI NAUKOWCY, zajrza kiedy艣 na to forum, i zdadz膮 sobie spraw臋 jaki to jest k艂opotliwy problem i zaczn膮 badania, kt贸re mog膮 nam pom贸c.!!! Bo narazie kiepsko to wygl膮da :( zachodz膮c do specjalisty, otrzymujemy odpowiedz, tak "musi by膰" , "taka Twoja uroda" itp. :( A偶 przykro sie robi....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 BARTO
Wiecie co zapomnia艂em wam powiedzie膰 偶e jadlem sobie raz serek plesniowy z tym peniccylinum cos tam to jest ple艣艅 i po zjedzeniu takiedo serka pomoglo mi z jezyka wszystko zeszlo to byl dokladnie VALBONE BRIE ale szok mowie wam zjedzcie caly taki serek to na nastepny dzien niebedziecie nic mieli nom ale po dwoch dniach zaczelo sie znowu. Wydaje mi sie ze ta plesn zawarta w tym serku zwalcza jakos to zapalenie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 shdbfjsdbfjsldfk
no wi臋c tak, jak pisa艂em kupi艂em corsodyl, p艂yn do p艂ukania jamy ustnej, i uwaga, na chwile obecna m贸j j臋zyk wyglada prawie normalnie, jest r贸偶owy i niepoharatany i z dnia na dzien wygl膮da coraz lepiej, moze to efekt kr贸tkotrwa艂y, a mo偶e jakis inny czynnik wy艂yno艂 na ten stan chociaz w to w膮tpie, ale narazie bardzo mnie ten efekt cieszy, p艂uka膰 ok 3 razy dziennie, buteleczka 200ml kosztowa艂a co艣 chyba ko艂o 17z艂, niepamietam dok艂adnie a a偶 tak szybko sie niezu偶ywa bo troche tego wystarczy tylko do p艂ukania, mo偶e nieka偶demu to pomo偶e ale to niezbyt wyg贸rowana cena i polecam spr贸bowa膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 boli j臋zyk
a ja juz sie cieszylam ze mi przechodzi, biore witaminki, wyglada to lepiej ale znowu boli jak cholera, szczerze mam ju偶 dosy膰... to musi mie膰 zwi膮zek z hormonami bo najbardziej mnie boli i szczypie,no i najwiecej tych plam jak dostaje okres.. chociaz mam wrazenie ze i tak jest lepiej odkad biore witamine B. moim zdaniem, jak juz nieraz pisalam, powod贸w musi byc kilka... kilka r贸偶nych bod藕c贸w wywo艂uje ta sam膮 wade.. :( narazie okazuje sie, 偶e mog膮 nimi by膰 m.in.: -niedobory witamin i 偶elaza -alergia pokarmowa (niekoniecznie jakis konkretny pokarm, mo偶e konserwanty lub jakies zwi膮zki chemiczne - tyle teraz tego w produktach) -stres i nerwy -hormony -z艂a dieta (jednak wydaje mi sie, ze to tylko tyczy sie bia艂ego nalotu) najgorsze jest to co powinno nas cieszy膰 teoretycznie - 偶e wszelkie wyniki bada艅 wychodz膮 dobrze.. je偶eli mo偶ecie napiszcie.. w jakim wieku pojawi艂a si臋 u Was ta dolegliwo艣膰.. bo dziwny jest fakt ze nie mamy tego od zawsze.. ja np. m臋cze si臋 z tym od 18 roku 偶ycia, czyli ju偶 ponad 6 lat napisze te偶, czy pijecie du偶o kawy ? szkoda, 偶e nie studiuje medycyny, mia艂abym dobry obiekt bada艅 - siebie :( mo偶e jaki艣 ambitny lekarzyk si臋 za to we藕mie.. Pozdrawiam :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 shdbfjsdbfjsldfk
jak ju偶 m贸wi艂em, bra膰 17 z艂, biegiem do apteki i kupowa膰 "corsodyl" (ja mam buteleczke 200ml, 0,1%) stosuje 2 czy 3 dni i mam juz prawie idealny j臋zyk :D jak ja dawno nie mia艂em r贸偶owego j臋zyka :D jeszczy tylko widac troche jakby blizny czy co艣 tego rodzaju po tych bia艂ych obw贸dkach plam, ale sa one prawie niewidoczne, lekko zaczerwienione tylko, a j臋zyk, prawie jak nowy :D g艂adki, kolorek odpowiedni, 偶adnych dziwnych rzeczy na nim nie ma, mo偶e to niewszystkim pomo偶e, ale za 17z艂 warto spr贸bowa膰, i nie wiem czy jak przestan臋 uzywa膰 tego p艂ynu to wszystko niewr贸ci z powrotem, ale p贸ki co uzywam, i u偶ywa膰 b臋de je艣li w zamian mam normalny j臋zor a oto co pisze na co niby jest corsodyl m. in. *leczenie infekcyjnego zapalenia 艣luz贸wki jamy ustnej, w tym tak偶e kandydoz *intensywna terapia chronicznych aft a c贸偶 to ta kandydoza (inaczej candida): http://www.grzybica.e-zdrowie.info/kandydoza-blony-sluzowej-jamy-ustnej-55.html a no prawdopodobnie to co nas trapi, na google wpisujac kandydoza lub candida mozna znalesc du偶o informacji o tym, pozdrawiam :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 shdbfjsdbfjsldfk
o ku**a, no to teraz juz mam prawie pewno艣c, z偶era nas grzyb, w艂asnie candida, i co sie okazuje, 偶e mam prawdopodobnie bonusowo grzybice ca艂ego uk艂adu pokarmowego bo od d艂u偶szego czasu mam problemy 偶o艂膮dkowe, my艣la艂em 偶e mam s艂aby 偶o艂膮dek, a tu sie okazuje 偶e to ten pod艂y grzyb, kt贸ry jest dosy膰 niebezpieczny jak sie zabardzo rozprzestrzeni, a leczenie tego jest dosyc ci臋偶kie z tego co przedchwil膮 sie naczyta艂em, jutro lece do apteki kupi膰 "Fluconazole" w tabletkach, niestety jest na recept臋 niby ale mo偶e uda si臋 kupi膰 bez recepty robi膮c z siebie g艂upka w aptece, mam nadziej臋 偶e pomo偶e. wa偶ne info, wyczyta艂em 偶e ten grzyb niezawsze wychodzi na badaniach na grzybic臋, st膮d mo偶liwy brak odczytu przy badaniach na grzybki. corsodyl walczy z candida, a skoro wida膰 偶e pomaga to musi byc to. Przyjrzyjcie sie uwaznie co z wami sie dzieje, szczeg贸lna uwage nalezy zwr贸ci膰 na wszelkie problemy 偶o艂膮dkowe niewiadomego pochodzenia, grzybek ten mo偶e powodowac alergi臋 pokarmow膮, mo偶liwa jest r贸wnie偶 utra masy cia艂a. Grzybek ten atakuje os艂abione organizmy, np po leczeniu antybiotykami, wszystko sie zgadza. Lecznie tego w powa偶nym stadium mo偶e by膰 do艣膰 kosztowne, czyta艂em na jednym forum 偶e ludzie po pareset z艂 wydaja na leki miesi臋cznie Fluconazole: Wskazania: Kandydoza pochwy, jamy ustnej i prze艂yku, otrzewnej, dr贸g moczowych. Kandydozy uk艂adowe (kandydemia, kandydoza rozsiana, kandydoza p艂uc). Kryptokokowe zapalenie opon m贸zgowo-rdzeniowych. Zapobieganie kandydozie u pacjent贸w po przeszczepie szpiku kostnego oraz u pacjent贸w poddawanych chemio- lub radioterapii. grzybica uk艂adu pokarmowego: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=1974873

Udost臋pnij ten post