Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość naczyniakmózgu

naczyniaki mózgu

Polecane posty

Gość ZochaP
U mnie 2 razy w roerntegnie st.krzyżowo biodrowych wychodzi sacroilitis okres I. Ale że wszystkie wyniki krwi w tym crp i cos tam jeszcze są ok i mocz tez ok nie chcą postawić dziagnozy. Niby nie mam ograniczenia ruchomości, a miałam,tylko jestem świeżo po 2 turnusach rehabilitacyjnych. Dzisiaj też byłam na zabiegach i dowiedziałam sie,że mam przkurcze w kolanach. Wcześniej nie miałam,moja pani od ćwiczeń baardzo się zdziwiła. No i do 1 paź znowu reha.

Gość ZochaP
Ja dzisiaj byłam u pana doktora,ale niestety nie było go... Będzie za tydzień. Ale wtedy już mam zajęcia.

Gość Olenka887
witam moje gwiazdy:) ja ostatanio coraz gorzej sie czuje, Zocha a Ty??? bo ze mna jest na prawde coraz gorzej, bole glowy mocniejsze, zawroty glowy...;/ i zbiera mi sie na wymioty jak sie schylam.

Gość ZochaP
Ja byłam i tego lekarza,bo potrzebuję zowlnienie na wf. Za tydzień mam już zajęcia,a nie można u nas nic opuszczać. Więc kijowo. Na szczęście nie mam już takich mocnych zawrotów,ból troche sie uspokoił,albo nie czuje,bo jestem przawie non-stop na tabletkach. Kręgosłup wychodzi mi dołem. Dosłownie. Za to znów mam silne krwotoki z nosa,od 3 dni rano,wczoraj jeszcze po południu. Strasznie mnie to męczy, później chce mi się spać. Boję się,że na studiach fizycznie nie dam sobie rady. Wczoraj pierwszy dzień,spacerek do dziekanatu tylko, 2 krótkie przystanki tramwajowe. A jednak nie dałam rady. Odkąd anna26 powiedziała mi,że to coś co mi się stało mogło być atakiem padaczki strasznie się boję. Kiedy czuję ze drga mi noga i robi sie jak z waty ogarnia mnie lęk i stres. Boję się,że kiedy zacznę się cała trząść nawet jeśli będę wśród ludzi nikt mi nie pomoże. Wiesz,kiedyś pisałam że mam zaburzenia równowagi. Różne rzeczy spotyka sie na ulicy. Zatoczyłam się na prawo,a jakiś dziadek ostatnio do mnie (w mojej wsi) że dziecko z podstawówki już wagaruje i chodzi po wsi naprute od samego rana. Wiesz jak to zabolało od środka ?

Gość nata05
Witam. Czeka mnie operacja naczyniaka jamistego lewego płata skroniowego. Ta część odpowiada min. za mowę i jej rozumienie oraz pamieć. Te sfery mam zaburzone podczas częściowych ataków padaczkowych. Nie rozumiem co się wtedy do mnie mówi, mam pustkę w głowie, albo uczucie jakby przewijająłyi mi się w mózgu czyjeś wspomnienia. Operacja będzie dość trudna, zaburzenia mowy i jej rozumienia mogą pojawić się jako powikłanie. Proszę, niech odezwie się ktoś, kto ma tak położonego naczyniaka. Pozdrawiam

Gość lukis
witam, moja mama ma tez taki problem i mnie to bardzo martwi oto wynik z tomografi komputerowej prosze o pomoc co moja mama powinna zrobic,na no mam ja namawiac ? wynik: badanie po mkontraście niejnowym. Naczynie głowne koła Willisa bez zmian tetniakowatych. Waska tetnica mozgu przednia lewa w odcinku zapołączneniownym(hypoplastyczna?). Uwidoczniono w lewym gornym czole szersze naczynie, ktore biegnie od okolicy rogu czolowego komory bocznej lewej do gory do okolicy korowej i zewnątrzmózgowej(prawdopodobnie do opon).Naczynie ma srednice okolo 2,5-3 mm. Bardzo prosze o pomoc

Gość ZochaP
Ale ja nie widzę zwmianki o naczyniaku... Szrsze naczynie to raz a naczyniak to 2. Na przykład ja mam porzerzone naczynia (4mm) w płacie potylicznym. I taka moja uroda,bo naczyniaka mam zupełnie w innym miejscu- w płacie czołowym. Najlepiej zabierz wynik i pójdź na konsultację do dobrego lekarza neurochirurga. Ale jak dla mnie wynik jest dobry. Jeśli chcesz podeślę kolegom z roku, oni także interesują się takimi sprawami,mogą się wypowiedzieć swoim okiem. Moje jest troszkę inne,bo doświadczone :D na własnej... głowie ?! Pozdrawiam gorąco. mnie namawia lekarz jeden na embo,ale jestem nieugięta. Nawet termin już na mnie czeka w styczniu. Jednak się boję. Na razie muszę zrobić badanie pola widzenia,bo ogólnie gorzej widzę na prawe oko. Coś może mi uciskać. Trzymaj się i pisz co u Was. Mamę pozdrów i uściskaj, i się nie martwcie na zapas. Skonsultuj się. To pomaga :D

Gość lukis
to wez jak nie bedzie problemem to podeslij kolegom z roku bede bardzo wdzieczy kazda informacja bedzie cenna dziekuje

Gość lukis
o wlasnie i mam jeszcze zapis komputerowy na plycie cd to nawet bym mogl wyslac :) pozdrawiam Cie bardzo bardzo serdecznie duzo zdrowia

Gość edzia3101
miałam badanie rezonansu głowy, wynikow nie oddali tylko każą przyjechać powtórzyć badanie, i chcą wykonać angiografię. czy to badanie jest tylko diagnostyczne czy robi się je tylko w przypadku jakiś podejrzeń? proszę o pomoc mam wywiad rodzinny obciążony tętniakami i mam roczną córkę bardzo się boję

Angiografia może być tylko badaniem diagnostycznym chyba. W moim przypadku w jej trakcie decyzja o embolizacji.

Gość edzia3101
ale tzn że najprawdopodobniej coś znależli, tak? mi przed rezonansem mówili że jak by co to podadzą kontrast a póżniej że muszę jeszcze raz przyjechać dziwne i szkoda że nic nie powiedzieli czy tak czy tak

Jeżeli w rodzinie miałaś zachorowania to może rodzić podejrzenia, inna kwestia-z jakiego powodu miałaś rezonans?

Wydaje mi się, że gdyby coś znaleźli-zostałabyś o tym poinformowana.

Gość edzia3101
od długiego czasu mam silne bóle głowy teraz doszły zawroty , wymioty i szum w uszach. Miałam dziwne zdarzenie jakiś czas temu zdrętwiala mi jedna ręka, mialam wrażenie że mam za małą buzię na język i bełkotałam trwało to niewielki czas. Moja mama miała lustrzane tętniaki na środkowych tętnicach mózgu a jej brat krwiaki, obydwoje nie żyją.

Nie ma co krakać, angiografia powinna wyjaśnić wszystko. Nie zakładaj od razu najgorszego scenariusza, bo jeszcze nic nie wiadomo :)

Gość edzia3101
dzieki za słowa otuchy, jutro jak będą wyniki odezwę się i napiszę co i jak wyszło, mam nadzieję że będą wyniki lub udzielą mi jakiś informacji choćby pobieżnych.

Nie ma za co...Poniekąd ich obowiązkiem jest pinformowanie o wszystkim. Będę trzymać kciuki

Gość ZochaP
Wyniki podeślę w weekedn,także przepraszam za opóźnienia i nie martw się,apmiętam. Po prostu brak mi czasu. A co do powtórzenia rezonasu tez jestem zadnia,że gdyby coś znalieźli- toby powiedzieli. Jest jeszcze taka opcja,że np system się zawiesił w trakcie badania, albo nieświadomie ruszyłaś się i obraz jest zamazany :) Także spokojnie. Nic na zapas ;P A ja trzymam kciuki. Jestem tu co jakiś czas :)

Gość bija05
witam wszystkich. mam na imie beata i mam 17 lat... mam naczyniaka w lewej półkuli móżdżku;/ wykryto go po badaniach KT głowy. do szpitala trafiłam 9.11 a już 10 bądź listopada miałam badanie. gdy lekarze dosatli wyniki od razu mi o tym powiedzieli. zostałam wysłana na rezonans magnetyczny który to potwierdził... teraz czekam na opinie neurochirurga ale w szpitalu powiedziano mi że będę miała operacje:( czy wie ktoś może na czym polega taka operacja, w jakim okresie wraca się do "zdrowia", ile włosów wycinają, jak długo leży się w szpitalu, czy są możliwe jakieś powikłania (jeśli tak to jakie)... proszę o szybką odpowiedź tutaj bądź na e-mail: bija79@interia.pl serdecznie dziękuje i życzę wszystkim szybkiego powrotu do zdrowia:)

Nie da się chyba wrzucić wszystkich operacji do jednego worka. Mój naczyniak kwalifikuje się póki co do prawdopodobnej embolizacji, choć istnieje szansa że nie będą nic z tym robić. Cuż okaże się JUŻ za parę dni :/ Podczas poprzedniego pobytu na neurochirurgii widziałam sporo osób po operacji....i nie da się ich wszystkich przyrównać. Co do włosów, chyba dużo zależy od umiejscowienia..... Pacjenci których spotkałam mieli w większości planowe operacje, i wyszyli o własnych siłach przede mną...więc raczej nie było to za długo.Jednak najlepiej by było gdybyś porozmawiała z lekarzami, oni powinni dokładanie Ci wyjaśnić jak to będzie wyglądało przed, po, jakie są ewentualne zagrożenia-bo każdy przypadek jest indywidualny. Jesteś młodziutka więc napewno plusem jest to że organizm się szybko regeneruje :)

Gość bija05
dzisiaj właśnie dostałam opinie neurochirurga, który stwierdził że operacji na razie nie będzie... za rok!! mam mieć powtórzony rezonans magnetyczny... dopiero...;/ a już się nastawiłam psychicznie na operacje:) wolałabym mieć już to za sobą (żeby się tego pozbyć) nawet nie zostały mi przepisane żadne lekarstwa;/ mama skonsultuje się z tym profesorem i zapyta co dalej, bo przecież nie można tak tego zostawić... takie jest moje zdanie... nie można funkcjonować normalnie z taką tykającą bombą w głowie tymbardziej, że każdy nieprzemyślany ruch podpala lont... zawsze prowadziłam bardzo, anawet za bardzo aktywny tryb życia i nie moge praktycznie bez tego żyć...:) więc w jakichś przyjacielskich zabawach może skończyć się na ścianie, podłodze lub dostane przez przypadek w głowe i co wtedy?? ci lekarze nie myślą zbyt przyszłościowo...;/ lecz dziękuję bardzo za odpowiedź i postaram się dowiedzieć od lekarzy jak najwięcej na ten temat:) pozdrowionka xD

Witam!Mam naczyniaka tętniczo-żylnego w lewej półkuli móżdżka.W 2006r wykryto go u mnie gdyż dostałam strasznego bólu glowy i okazało sie że zakrwawił.w 2006r miałam robione naswietlanie w Lublinie a w 2008r embolizację gdzie zaklejono mi 80% tego naczyniaka,a ostatni zabieg jaki miałam to znowu naświetlanie w kwietniu tego roku.Bardzo proszę o kontakt osób ktore są po podobnych przejściach a także służe swoimi doświadczeniami.Pozdrawiam

Witam!Mam naczyniaka tętniczo-żylnego w lewej półkuli móżdżka.W 2006r wykryto go u mnie gdyż dostałam strasznego bólu glowy i okazało sie że zakrwawił.w 2006r miałam robione naswietlanie w Lublinie a w 2008r embolizację gdzie zaklejono mi 80% tego naczyniaka,a ostatni zabieg jaki miałam to znowu naświetlanie w kwietniu tego roku.Bardzo proszę o kontakt osób ktore są po podobnych przejściach a także służe swoimi doświadczeniami.Pozdrawiam

Witam!Mam naczyniak w lewej półkuli móżdżku.Jestem po naświetlaniu a także po embolizacji mam zaklejone 80% naczyniaka ostatni zabieg miałam w kwietniu tego roku bylo to znowu naświetlanie.Bardzo proszę o kontakt osoby które są w podobnej sytuacji ,a także wymienię się swoimi doświadczeniami.Pozdrawiam

Gość Bartek111
Witam moja żona ma naczyniaka mózgu u podstawy rdzenia mózgu. Z tego co wiemy jest umiejscowiony tak ze niemozna operowac i embolizowac. Czy ktoś wie jak mozna to zaleczyc albo ma namiaty na dobrych specjalistów w polsce ktorzy sie tym zajmuja?? Z góry dziekuję.

Gość AnnaSz
Witaj! Istnieje 3 sposób leczenia naczyniaków-naswietlania!!! Mi pomogły, naczyniak zasusza się-zwłóknia!!!Zabieg zupełnie bezinwazyjny jak TK czy MR miał miejsce rok temu w klinice onkologii w gliwicach. Służę pomocą i polecam ten instytut.Adres e-mail znajduje się powyżej, pozdrawiam Anna

Gość ZochaP
Anno SZ.= Anno26 Pamiętaj,że nie każdego naczyniaka tak się da. Widisz mnie nie chcieli. A żeby było ciekawiej dopiero po roku,albo i więcej dowiedziałam się,że to naczyniak jamisty,czego wcześniej nikt mi nie powiedział. Sama doczytałam w podręczniku :D:D i rozmawiałam o tym z lekarzem :D A co do poprzedniej mojej wypowiedzi-- wyniki koledze/koegom sztuk 2 pokazałam,ale tak: jeden powiedział,że to nie jego działka i nie chce nic powiedzieć żeby było obiektywnie, a 2 stwierdził podobnie jak ja,lecz też radziłby udać się prywatnie nawet do dobrego specjalisty po konsultacje.

Gość AnnaSz
Witaj! Ktoś mi kiedyś na tym forum pomógł i polecił ten instytut; tą metodę, wiem że Tobie się nie udało-pamiętam, ale to nie oznacza tego żebyś odbierała nadzieję innym ludziom. O zdrowie walczyć trzeba!!!