Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maly 26

Czu po roku legalnej pracy nie bedac zarejestrowanym w HO nie musze sie juz reje

Polecane posty

Gość maly 26

Gość ooooooooooooooooooooo
No nie wiem ale wydaje mi sie ze skoro nie jestes zarejestrowany w HO to nie jest to do konca legalna praca, i wydaje mi sie ze to sie nie liczy i musisz sie zarejestrowac jak podejmiesz nowa prace i dopiero od tego momentu musi uplynac rok (oczywiscie musi byc ciagle zatrudnienie)

Gość jaaaaaaa
Mi tez sie wydaje, ze bez rejestracji w HO to nie jest całkiem legalna praca!obawiam sie nawet, że jak teraz zgłosisz się do nich i dopatrza się, że juz tu rok pracujesz to moga Ci jakas kare dac z odmowieniem home office wlacznie :(

Gość jj3000
ja jestem pewna...jak nie jestes zarejestrowany w HO to prawie tak jakbys nie pracowal.Ja jestem tutaj od list.2004, zarejestrowalam sie w HO dopiero w pazdzierniku 2005...w grudniu 2005 zwolnili nas wszystkich pracujacych w hotelu, bo hotel zamkneli na dluzszy remont.chcielismy z kumplami ubiegac sie o dodatek dla bezrobotnych o ktory mozna ubiegac sie po roku pracy.Niestety nie bylismy zarejestrowani przez rok w HO i nam nie przyznano...Zarejestruj sie najszybciej jak mozesz, chyba,ze nie zamierzasz tu dlugo zostac..

Gość ewa12345
Każdy kto podejmie legalna prace w UK ma miesiąc od jej rozpoczęcia na zarejestrowanie się w Home Office. Do rejestracji potrzebne jest wypełnienie formularza WRS, dostępnego na stronie internetowej Home Office Najlepiej wypełnić go komputerowo, wydrukować i podpisać. W załączniku na samym koncu jest wszystko opisane na temat wypełniania formularza. Formularz należy wysłać na adres podany w załączniku. Do formularza należy dołączyć: - 2 zdjęcia paszportowe podpisane z tyłu - dowód osobisty nowy lub paszport - £70 - płatne w formie 'postal order' (przekaz pocztowy o który prosimy na poczcie), czekiem lub kartą debetową/kredytową; postal order jest dla osób nie posiadających konta w banku - list od pracodawcy zaświadczający od kiedy pracujesz i na jakim stanowisku Całość wkładamy do koperty i wysyłamy Royal Mail Special Delivery. Koszt wysyłki to £3.75 ale gwarantowane ze dojdzie na drugi dzień przed południem i nic się nie zgubi po drodze. A potem już tylko czekać aż odeślą dokumenty i przyślą workers registration card z numerem, potwierdzając twoją rejestrację. W HO rejestrujesz się po to żeby pracować legalnie. Jeśli po miesiącu legalnej pracy dalej będziesz nie zarejestrowany w HO to teoretycznie pracujesz nielegalnie. W takiej sytuacji jak HO zrobi kontrole twojego pracodawcy i okaże się ze jesteś nie zarejestrowany to ty stracisz prace z miejsca a twój pracodawca może zostać ukarany grzywną nawet do wysokości £5000. Jesli zmienisz pracę w ciągu kolejnych 12 miesięcy, musisz wysłac formularz WRS raz jeszce, ale tym razem nieodpłatnie. Jeśli pracujesz dla tego samego pracodawcy 12 miesięcy lub dłuzej, po tym okresie nie musisz się juz wogóle rejestrować. Adres pod który należy wysłać dokumenty: Work Permits (UK) WRS PO Box 492 Durham DH99 1WU

Gość ewa12345
Chciałam dodać,że nie trzeba się rejestrować, jeżeli pracuje się mniej niż 10 godzin w tygodniu.

Gość i jesli sie jest self-employed
to tez nie trzeba... za to trzeba zawiadomic inland ravenue

Gość ten drugi raz
żeby się zarejestrować 2 zdjęcia znowu sa potrzebne?

Gość jak jestes juz zarejestrowana
a HO i np wracasz do polski na jakis czas i potem wracasz do england podejmujac zatrodnienie musisz wyspac do HO informacje ze znowu pracujesz. wtedy nie wysylasz juz ani zdjecia ani paszportu ani pieniedzy tylko samo zgloszenie🖐️

Gość jak jestes juz zarejestrowana
wyslac*