Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama od 4 miesiecy

Ciaza w 4 miesiace po porodzie

Polecane posty

Gość Mama od 4 miesiecy

Witam wszystkie mamy bardzo serdecznie.Jestem szczesliwa mama 4 miesiecznych blizniakow.Moi synowie sa rozkoszni,dobrze sie rozwijaja. Dzis zrobilam test ciazowy bo rano poczulam sie jakos dziwnie.Jest pozytywny.Nie wiem co robic,planowalam co prawda wiecej dzieci,ale nie tak szybko.Jestem podlalamana tym bardziej,ze karmie piersia i nie wiem co robic?Moja lekarka bedzie dopiero za kilka dni-jest na urlopie. Prosze o rade mamy,ktore maja doswiadczenie w podobnej sytuacji. Czy jest mozliwe poradzenie sobie z trojka malutkich dzieci??? Juz teraz jest mi ciezko mimo,ze mam stala gosposie....

hmm nie zabezpieczalas sie? 4 mce to faktycznie szybko jak na nastepna ciaze, jak dla mnie za szybko,ale Tobie ta ciaza na pewno przyniesie duzo szczescia, czego oczywiscie zycze:) pozdrawiam:)

Gość milenka 26
ale byś chciała urodzić czy usunąć??? mam koleżanka która miała pierwsza córke nie mineło 2 miesiąće a ona w ciążyz bliźniakami. było jej ciężko ale teraz jest OK:) życze powodzenia

pociesz sie ze za jedym zamachem bedziesz miala z glowy:) ja mam syncia 6 letniego- wyroslam juz z kaszek pielluch itd zaczelam miec czas dla siebie.... teraz zdecydowalam sie na drugie dziecko- i znowu pare latek z glowy:) a ty odchowasz i bedzie druga mlodosc jak nic:)

Gość ja wprawdzie mamą nie jestem
Ale mojej mamie się tak zdarzyło. że gdy mój brat miał 4 miesiące, okazało się, że ja już też jestem w drodze :) Nie martw się, na pewno wszystko się ułoży, 3 dzieci to dużo, ale będzie dobrze, przeciez nie jesteś sama. Trzymam kciuki i życzę dużo szczęścia (i sił)

Gość Glominka
wg mnie należy odstawić bobasy od piersi, ze względu na malucha

Witam Z tego co mi wiadomo nie powinno się karmić jak się jest w ciąży ponieważ zabierasz wtedy wszystkie wartości odżywcze swojemu dzidziusiowi w brzuchu...pamietam jak leżałam z młodszą córką w szpitalu i była taka dziewczyna...dostała straszny ochrzan od lekarki. Powodzenia życze bo będziesz go potzrbować!! ;)

Jezeli chodzi o karmienie to lepiej poradzic sie specjalisty. Nie wiem jaki wplyw na ciaze ma prolaktyna na poczatku, natomiast w zaawansowanej ciazy prolaktyna moze powodowac przedwczesne skurcze macicy.

Gość karmienie
www.laktacja.pl/problemy/pr23.htm

Gość ja powiem tyle
moja mama miała trójkę dzieci rok po roku, potem przerwa dwa lata i znowu dzidziuś, potem przerwa 4 lata i znowu kolejne i kolejne rok po roku, potem przerwa 9 lat i urodziłam się ja jako siódme ostatnie dziecko :)

Gość a ja ja
Pomęczysz się parę lat, a potem będziesz miała trójkę odchowanych dzieci.

ja jestem mamą 5 dzieci,w tytm bliźniaków i czasami byłam nieżle zapracowana ale nigdy nie przyszło mi do głowy,że wychowywanie moich dzieci to męczarnia :)

Gość Mama 4 miesiecznych blizniakow
Dzieki dzieczyny za slowa otuchy.Jasne,ze ciaze chce utrzymac.Wyszlam pozno za maz(w wieku 30 lat)i jestem szczesliwa,ze moge byc mama choc bywal czas,ze tracilam nadzieje,ze bede miala dzieci ze wzgledu na brak odpowiednich kandydatow do roli meza i ojca.Na szczescie trafilam w koncu na moj Skarb. Przynam sie szczerze,ze dostalam pigulki dla karmiacych,ale nigdy wczesniej nie bralam tabletek anty i dlatego pewnie zaszlam tak szybko.Przy dwojce maluchow i takim nawale obowiazkow nie zawsze pamieta sie sie o wzieciu pigulki.Ja zapomnialam kilka razy i jest efekt.Ale najbardziej szkoda mi w calej sytuacji moich urwisow-odstawienie od piersi i butelkowe karmienie.Dzieki Bogu dzieciom mozna juz podawac jakies proste przeciery wiec mysle,ze nie beda glodowac. Maz bardzo sie ucieszyl na wiesc o dzieciatku.A ja mam wiele obaw czy dam rade.Mieszkam daleko od swojej rodziny-moja mama nadal pracuje wiec mi nie pomoze.A pomoc domowa jest jedynie od sprzatnia domu,prasowania,prania.Dziecmi zajmuje sie sama w 100%.Boje sie,ze jak dojdzie kolejne malenstwo to nie dam rady okiezlnac juz rozrabiajacych blizniakow.Bo wlasciwie jak zajac sie taka trojka jednoczesnie????

nie będzie tak źle.... :D w końcu Matką Polką jesteś.. a my dajemy radę w różnych sytuacjach :D Moja ciocia ma trojaki... mieszkała sama z męzem, czasem tylko przyjechała jedna albo druga babcia... ona miała cały dom na głowie i dzieci... TROJAKI.. i dała radę :) Jak urodzi się Twoje najnowsze maleństwo.. to chłopcy nędą już chodzić. Nie będzie tak źle... nie martw się na zapas.

Gość lalkaaaaaa
testy czasem tez sie myla jak cos jednak to gratulacje i powodzenia bedzie ciezko ale na pewno dasz rade

Gość taka jedna majowka
Gratuluje, na pewno sobie poradzisz. To jest troche kwestia przyzwyczajenia... Ja bym sie cieszyla :-) Tzn wole poczekac i skonczyc karmienie, ale gdybym zaszla to juz bym nie myslala co moze byc a co nie, tylko bym sie cieszyla ze bede miala znowu sliczniusie rozowiutkie dzieciatko!! Zreszta twoje dzieciaczki maja po 4 miechy wiec zyskaly juz bardzo duzo na karmieniu! a jak kapnelas sie ze jestes w ciazy?

podziwiam i gratuluje:)bliznaiki pewnie sa urocze:) jak dałas rade z nimi to dasz i teraz:) dla mnie to za wczesnie ale tylko dlatego ze dałabym organizmowi troszke odpoczac ,ale juz sie stało i nie ma co rozpaczac tylko czekac az trzeci dzidzius zawita do domu.pozdrawiam!

Gość omeska
No to troche roboty czeka przed tobą,współczuje.Ja bym się chyba załamała.Wiem wiem dzieci to szczęście ale 4 miesiące po urodzeniu blizniaków.........Ciekawe czy i tym razem będzie parka.POWODZENIA

corka mojej mamy kolezanki tez w poznym wieku wyszla za maz, pierwsze bliznieta to chlopcy, a druga ciaza chlopiec i dziewczynka... ciekawe czy gdyby zdecydowala sie na klejna ciaze to czy tez mialaby bliznieta... :) chcialabym zobacyzc te jej dzieci, mieszkamy blisko siebie, ale mialam okazje zobaczyc tylko mame, szczupla jakby nigdy nie rodzila, w przeciwienstwie do swojej mamy... co miala tylko dwoje...

Gość Gratuluję
Gratuluję Z tego co słyszałam, to nie powinnas karmićpiersiabo drażnienie sutków powoduje skurcze macicy. Trzymaj sięciepło,wszystko bedzie dobrze

Gość Ania Białystok
do MAMA OD 4 MIESIĘCY Mam pytanie - czy ciażę przechodziłaś bez jakichkolwiek problemów? Pytam, ponieważ ja w marcu br. urodziłam w 23 tygodniu ciąży martwe bliźnieta! Wystąpił tzw."zespół podkradania" i niestety nie wykryto tego w porę i stało się jak stało..... Obwiniam za to lekarzy bo nie potrafili jednoznacznie określić czy to bliźnięta jednojajowe czy dwujajowe. Ten zespół występuje tylko u jednojajowych. Może dałoby się uratować moje kochane córeczki gdyby cześciej robiono mi USG. Ale teraz to moge już sobie gdybać!!! Zaczęliśmy starac się już o kolejnego dzdziusia, miałam nadzieję, że w tym miesiącu uda mi się zajść ale niestety nie wyszło. Musimy nadal "pracować". Wyobrażam sobie jakie masz urwanie glowy, ile obowiązków ale strasznie Ci zazdrioszczę. Termin porodu miałam na lipiec. Powiedz mi jeszcze, rodziłas siłami natury czy przez cesarskie cięcie. Nie zastanawiaj się, nie obawiaj nadmiaru obowiązków, urodź to dziecko!!! Napewno będziesz wokół siebie miała wielu wspaniałych i życzliwych ludzi, którzy Ci pomogą. Z całego serca życze Ci wszystkiego najlepszego. Niech Twoje bliźniaki chowają się zdrowo i szczęśliwie a to maleństwo urodzi się zdrowe!!!!! Pozdrawiam serdecznie :):):)

Poza tym jeśli masz kogoś chociażby do prania ,sprzątania i prasowania to jest bardzo duża pomoc,ty możesz zająć się dzieciaczkami i ewentualnie obiadkami.Oczywiście na początku będzie ci ciężko,bo to co masz teraz dzieciątko nadal będzie potrzebowało twojej opieki ale jeśli twoi najbliżsi ci pomogą to dasz radę.Trzymam kciuki.

Gość Dobrze bedzie
Nie odstawiaj blizniakow od piersi. Wcale nie ma takiej potrzeby. Przeczytaj linki ktore wczesniej podala jakas dziewczyna i pogadaj z lekarzem. Dobrze bedzie! Powodzenia!

do Autorki------> na wstępie gratuluje. Jeżeli chodzi o karmienie piersią, NIE MUSISZ PRZERYWAĆ KARMIENIA. Kiedy moja starsza córka miała 9 miesięcy zaszłam ponownie w ciąże ale karmiłam dalej. Lekarz powiedział, że jeżeli ciąża nie jest zagrożona, a ja sama nadal chcę karmić nie ma przeciwwskazań. Też mi mówiono że córcia \"zasysa\" młodsze rodzeństwo i odbiera mu wszystko co dobre. NIEPRAWDA!!! Niczego młodzszej siostrze nie zabierała, córcia urodziła się o czasie, zdrowa o wadze 4300!!! Jeżeli chodzi o poradzenie sobie w nowej sytuacji to będzie ciężko, nie ma się co oszukiwać. Ja mam dwie córy z różnicą wieku 1,5 roku i jest cięzko, a co dopiero mówiąc trójka, ale jak ktoś słusznie zauważył, my jesteśmy MATKI POLKI i umiemy stawić czoła różnym wyzwaniom. Trzymam za Ciebie i twoje wszystkie Maleństwa kciuki POWODZENIA!!! 🌻 🌻 🌻

Gość Mama od 4 miesiecy
Kochane jestescie kobietki!!!!!!!!!!!!!!Dziekuje Wam z calego serca!!!!!!! Dzis powtorzylam z rana test.Jeden a potem drugi-i wynik jest jasny-pozytywny!!!!!!!!!Tez myslalam,ze sie pierwszy test mylil bo wykonalam go po poludniu.jednak dzisiejsze ranne proby rozwialy wszelkie watpliwosci. Jesli chodzi o karmienie to postanowilam nie przerywac,ale zmiejszyc intensywnosc i powoli wprowadzac inne jedzenie.Narazie bedzie to dokarmianie sztuczna mieszanka a przed spaniem lub w nocy bedzie cycus.Dokladnie mam zamiar jeszcze poradzic sie mojej gin ,ciekawe co ona powie w tej kwestii. Moich chlopcow urodzilam naturalnie,ciaza przebiegala prawidlowo.Mam nadzieje,ze karmienie blizniakow nie wplynie negatywnie na moje dziecko,ktore sie rozwija.Oj jak chcialbym zeby to byla dzieczynka,ale kochac bede i tak niezaleznie od plci. Z ta pomoca bliskich to sytuacja nie wyglada najlepiej.Mieszkamy poza granicami Polski.Nie mam tutaj zadnej rodziny poza mezem.A maz duzo pracuje wiec nie angazuje go zbytnio w obowiazki wychowacze.Mialam zamiar pojechac na Boze Narodzenie do Polski z dziecmi,ale w tej sytuacji odkladam wyjazd na przyszly rok.Dzis dzwonilam do mamy,ze jednak nie zobaczy wnukow bo kolejny jest w drodze.Nie nakrzyczala co prawda na mnie,ale czulam w jej glosie dezaprobate dla nierozsadnej corki.Sama nie miala takiej sytuacji bo miedzy mna a bratem jest 6 lat roznicy.....