Syberia. 0 Napisano Listopad 11, 2006 Przyjde do gina i co, przepisze mi je tak o, czy jakieś badania? I czy te badania dużo kosztują? :-) Dzięki za odp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sephi Napisano Listopad 11, 2006 ja nie mialam robionych badan hormonalnych ale rowniez z checia sie dowiem ile kosztuja Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
starania_pl 0 Napisano Listopad 11, 2006 Zanim przepisze się antykocepcję lekarz powinien zmierzyc ci ciśnienie i zrobic wywiad rodzinny ora badanie ginekologiczne, piersi. Badanie ginekologiczne pozwala na identyfikacje i ocenę obecności np. mięśniaków macicy. Badanie sutków pozwoli na wykluczenie lub potwierdzeni obecności podejrzanych zgrubień i guzków, które przed terapią należy poddać dokładniejszej ocenie. Przed zastosowaniem Hormonalnej Terapii Zastępczej konieczne jest również wykonanie badania cytologicznego szyjki macicy Oznaczenie profilu lipidowego (cholesterol, HDL, LDL i trójglicerydy) we krwi pozwoli na ocenę ryzyka chorób związanych z nieprawidłowościami dotyczącymi przemian tych substancji w organizmie. Przy nieprawidłowych krwawieniach z dróg rodnych należy wykonać diagnostyczne łyżeczkowanie jamy macicy celem wykluczenia patologii toczących się w śluzówce jamy macicy. Bezwzględnymi przeciwwskazaniami do antykoncepcji hormonalnej są: niezdiagnozowane krwawienia z dróg rodnych- zawsze wymagają kontroli ginekologicznej i dokładnego zdiagnozowania w celu wykluczenia obecności nowotworu narządu rodnego nowotwory sutków, jajników, trzonu macicy oraz odbytnicy ponieważ ich rozwój zależny jest od hormonów płciowych ciężkie choroby wątroby choroby układu krążenia, nadciśnienie, choroba wieńcowa zaburzenia krzepliwości krwi, stany po zapaleniach żył oraz duże żylaki podudzi (zwłaszcza z ich stanami zapalnymi w przeszłości) długotrwałe unieruchomienie, ponieważ dochodzi także wtedy do zaburzeń krążenia krwi i nadmiernej jej krzepliwości znaczna otyłość wysoki poziom tłuszczów i cholesterolu we krwi palenie papierosów przez kobiety po 35 roku życia- po rzuceniu nałogu możliwe jest stosowanie tej metody antykoncepcji, estrogeny w połączeniu z nikotyną znacznie zwiększają ryzyko powstania chorób układu krążenia nie powinno się stosować tej metody antykoncepcji u dziewcząt poniżej 21 roku życia (pomimo ukończonego już dojrzewania zachodzą jeszcze pewne przemiany w układzie regulacji wydzielania hormonów płciowych) ciąża- pomimo tego, że nie jest to choroba nie wolno wtedy podać hormonów, aby nie spowodować poronienia karmienie piersią- stosowanie antykoncepcji hormonalnej powoduje zanik pokarmu porfiria (choroba metaboliczna) po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby (zwłaszcza typu B) tabletki antykoncepcyjne można stosować tylko pod ścisłą kontrolą lekarską choroby układu krążenia w rodzinie choroba zakrzepowo- zatorowa w rodzinie (zwłaszcza u kobiet) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Syberia. 0 Napisano Listopad 11, 2006 No cóż, ja jeszcze nie mam 21 lat i ogólne obawy co do tabletek. Ale do gina chodze regularnie (leczyłam kilka razy grzybice i nieregularne cykle). do tej pory jako antykoncepcji stosowaliśmy gumki no i nie kochamy sie nigdy do konca. Ale fajnie byłoby zacząć bezstresowo brać tabletki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ann_Miho Napisano Listopad 11, 2006 ja mialam robiona cytologie 30zl i badanie ginekologiczne podczas wizyty 60zl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Syberia. 0 Napisano Listopad 12, 2006 A to było prywatnie czy panstwowo? Ja chodze do panstwowego gina. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Agatka123 Napisano Listopad 12, 2006 ja gdy poszłam pierwszy raz do ginekologa nie mialam robionych zadnych badan odrazu mi przepisał microginon 21 bralam te tabletki jekies 3 miesiace a potem lekarz mi zmienil na diane 35 i do tej pory nie miałam zadnych badan.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach