Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomaranczowa wredota

do matek na obczyznie -pytanie

Polecane posty

Gość do obserwatorki jednej
Ale ty chyba nie czytalas tego topiku od poczatku!!! Zalozycielka tematu wyzywala wszystkich po kolei ktorzy wyjechali za granice bo jak twierdzila "nie potraficie WLASNEGO BIZNESU w Polsce zalozyc". Ty tez jeszcze na obczyznie wiec czemu po wszystkich tak jedziesz. Pomaranzowa wredota tobie tez by dowalila ze sie SPRZEDAJESZ bo wyjechalas dorobic. Wracasz do kraju bo nie podoba ci sie tam gdzie jestes. I dobrze. Polska jest pieknym krajem, szczegolnie kiedy nie musisz martwic sie o kase. Latem zabralam swojego faceta, ktory jest Anglikiem do Polski. Bardzo mu sie podobalo. Stwierdzil ze moglby pracowac od poniedzialku do piatku w Anglii a kazdy weekend spedzac w Polsce. Bedziemy odwiedzac Polske jak czesto sie da ale na chwila obecna nie wyobrazam sobie zycia w kraju gdzie po ukonczeniu studiow czlowiek nie ma pracy.

Gość leocan
a ja jakos nie czuje tesknoty do kraju. pewnie do kilku ludzi i do rodziny (choc nie wszystkich jej czlonkow) ktorzy tam zostali. lepiej sie jednak czuje jak - gupia wiekszosc nie wybiera zlodziei i kretynow, ktorzy zeby zaspokoic siebie i swoj roszczeniowy elektorat kroja na prawo i lewo. - pan janek-wojt(z nadania) z panem wackiem (beznesmenem w sportowych bialych skarpetkach) nie dziela miedzy siebie mienia wspolnego z blogoslawienstwem ojca dyrektora. - nikt mi nie mowi jak, jedynie slusznie, powinienem myslec i nie wmawia mi "atorytetow" a dzieciom nie ustawia zajec z indoktrynowania katolickiego nieobowiazkowego w srodku zajec szkolnych. - jak kobieta moze zdecydowac czy chce do konca zycia (byc moze) wychowywac dziecko-rosline owoc gwaltu czy nie. poza tym, uwazam, ze lepiej byc srednio zamoznym wsrod innych srednio zamoznych niz zamoznym wsrod biednych i zawistnych. no i podroze ksztalca. przy urodzeniu kraju nie wybieralem ale teraz moge. i nie wiem czy zechce kiedys wrocic do tej "polski dla polakow" jak powyzej. ale ja to, przede wszystkim, to czlowiekiem jestem pozdrawiam innych ludzi :) agais :)

leocan - no wiec wlasnie.... ale dla matki zalozycielki liczy sie to ze zarabia kilkanascie tys a w wakacje nawet 30.... Fajnie ma, nie? pozdrawiam :)

Gość z rodzacych w Chicago
Czy to ta pomaranczowa wredota wpada na nasz topik i psuje nam humory??? Idiotka

Gość z matek w Anglii
Caly czas nam smieci. Co pare postow wrzuci jedno bezsensowne zdanie i ucieka. Moderator sporo pokasowal - taka chamska byla.

Gość do szanty
a ciebie tak zabolały te jej tysiace ze wkolko piszesz tylko o tym ? wymysl jakis inne watek

Tylko widzicie złe strony?Myslicie ze jak wyjechaliscie to mozecie juz zle mowic ?Skoro jestescie w raju to czemu tak niezdrowo sie unosicie? 30 000 was dziwi? Ja znam wielu ludzi którzy zarabiaja tyle w Polsce A moze nawet jeszcze wiecej Tylko elementy zarabiaja tu ponizej sredniej krajowej W W-wie metr kwadratowy nowego mieszkania kosztuje około 9 000zł i wszystkie mieszkania zostały sprzedane zanim rozpoczeto ich budowe spózniłam sie czyli nie jest w polsce tak zle z zarobkami jak wam sie wydaje

Gość do aristy pomaranczowej i
tym ktorym w Polsce dobrze. Bardzo sie ciesze ze Wy szczescie znalezliscie w Ojczyznie, ale moglibyscie zrozumiec ze nie kazdy takie szczescie mial. ja jestem na emigracji juz ponad 20 lat i nie z mojej decyzji lecz rodzicow ktorzy w czerwcu 1980 roku powiedzieli ze mieli dosc, oddychac w Polsce juz nie mogli bo rzad/milicja we wszystko ingerowala. Ja dzieckiem bylam i pamietam jak trodno bylo o wszystko, ludzie w kolejkach po nocach stali zeby kawalek kielbasy kupic. Wiem ze w Polsce wiele sie zmienilo i zle juz nie jest, ale jak dawniej wszczyscy niby rowni byli to teraz nagle jest klasa bogaczy i tych najbiedniejszych. Arista, przykro mi ze nie zdazylas kupic tego mieszkania w W-wie, moze nastepnym razem :-) ale chyba zgodzisz sie ze mna ze nie wszystcy w Polse moga sobie pozwolic na kupienie mieszkania, nawet gdzies na zad*piu. I zeby odpowiedziec, ja sie unosze bo nie dam sie obrazac, ani decyzji moich rodzicow, bo nie sprzedalismy sie za kase, wyjechalismy do wolnosci. A ze Polakami sie czujemy to chyba bardziej z melancholii, bo Polacy w ojczyznie tez sie zmienili i pieniadz to wszystko. Nie oceniajcie zle tych co wyjechali, a nawet jesli sprzedaja sie dla kasy, to coz w tym zlego? Wy w Polsce tez pracujecie dla pieniedzy a nie dla przyjemnosci

Gość isabell 82
ja też stąd wyjadę jeśli sytuacja w służbie zdrowia się nie zmieni w ciągu najbliższych 2 lat. narazie postanowiłam troszkę zaczekać bo szkoda mi zostawić najbliższych... ale jestem tego zdania, że magister pielęgniarstwa w tym "pieknym kraju" nie powinien zarabiać 800 złotych pracując w stolicy... to jest poniżające, a nikt nie chce być poniżany...

Mnie w zasadzie smieszy, ze ktos jako podstawowe kryterium zadowolenia z zycia w Polsce podaje swoje zarobki (cicho sza, nie mowny ile), a innych krytykuje za wsciekly materailizm...

Gość leocan
>isabel82 1/ a dlaczego myslisz ze sie zmieni. przeciez tak jest dobrze. sytuacje ustawiono tak zeby to pielegniarka, lekarz, szpital byli zainteresowani nieleczeniem. wiecej im zostaje. no i skad w kraju nagle wezmie sie kasa zeby wszystkim po rowno i w dodatku dobrze? 2/ a jak sie zmieni to zawsze mozna wrocic. jak sie nie zmieni tez. :)

szanta to wy zaczeliscie dyskusje o pieniadzach ja tylko podałam siebie za przykład ze mozna w polsce zarobic wcale nie uciekajac stad ja jestem mały pikus jesli chodzi o zarobki znam ludzi którzy naprawde opływaja w luksusach a moje zarobki to dla nich smieszna sprawa popatrz ile w polsce buduje sie domow ile jezdzi tu nowych aut to oznacza ze dla chcacego nic trudnego a jesli mowa o zarobkach w moim zakładzie to powiem tylko tyle --nie zatrudniam nikogo :pracujemy z mezem

\"nazywacie sie same POLKAMI!! dlaczego wiec krytykujecie wszystko co polskie ,co nasze? zachłysnełyscie sie zachodnim stylem zycia wiec uwazacie ze na polski kraj mozna juz pluc,i krytykowac wszystko co polskie? opuszczajac kraj wyzbyłyscie sie patriotyzmu czy nigdy nie byłyscie patriotkami dusze diabłu tez sprzedacie za kilkadziesiat futów?? przeniescie sie na\" SWOJ Narodowy porta\"l skoro tak brzydzicie sie moim krajem\" Sloneczko, to twoj pierwszy post, otwierajacy topik. ja o pieniadzach (moich) nie napisalam ANI SLOWA w calej dyskusji.

za to o moich nie mozesz zapomniec !

nie moge, bo nimi innymi luksusami machasz przed oczami nam, potworom, ktore ponoc po to wlasnie wyjechaly z kraju. I narzekaja jak cholera (tylko nie udalo Ci sie jeszcze zacytowac konkternie naszych narzekan, ale to drobiazg w koncu).

a prosze bardazo cytat to miał byc zart ale mnie on nie szmieszy równiez Tak, brzydzę się Polską. Tak, sprzedałam się za parę marnych groszy. Tak, pluje na Polskę kiedy tylko mam okazję.

nie! to nie ty ty sie asekurujesz!

własciwie wchodzisz tu tylko po to by mnie skrytykowac a nic nie wnosisz do dyskusji czepiasz sie tylko ze nie odpowiadam na pytanie a co chcesz usłyszec ,przeczytac na co mam ci odpowiedziec? Nie lubie jak ktos w krzywym swietle przedstawia moj kraj A złosci mnie to tymbardziej gdy robi to ktos,kto stad sie wywodzi

Ja sie nie asekuruje, ja po prostu nigdy i niegdzie zlego slowa na Polske nie napisalam, a Ty z uporem usilujesz mi to w usta wlozyc. Daremne zale prozny trud. A ze dodatkowo nie widzisz ze dla kogos moze nie byc najwazniejsze na swiecie prowadzenie wlasnego biznesu i zarabianie kroci, to mnie jeszcze bawrdziej bawi :D

ojjj chyba pamiec cie zawodzi jednak

cutuj, dziecie, cytuj, najlepiej z data, jak juz chcesz komus zycie utrudniac to sie chociaz troche wysil...

Gość isabell 82
tak Polska to piękny kraj.... ale to co się tu dzieje jest okropne! jak zrobię specjalizację to wyjadę. a do tego pięknego kraju będę przyjeżdżać na wakacje:)

taka jestes madrusia dziecinko ! jestes młodsza niz ja to po 1 po 2 skocz sobie na portal UK i tam moralizuj! Z nikim tam nie pogadasz bo jak napiszesz ze jestes z polski wysmieja cie i twoja pisownie! oni maja polaczków za białych murzynków Petacie sie im na kazdym kroku moze was lubia bo robicie za nich czarna robote za smieszne dla nich pieniadze ale was to bawi a wiec bawcie sie dobrze!

Gość warszawiankaaaaaaaaaaa
skoro wszystko polskie jest złe to wpierdalajcie też vrytyskie żarcie smacznego!!!

Gość warszawiankaaaaaaaaaaa
wpierdalajcie wobec tego brytyjskie zarcie,!!!

Gość isabell 82
nie po to studiowałam 5 lat, żeby teraz klepac biedę. zostałabym tu, gdybym była doceniona.... a niestety nie jestem.