Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomaranczowa wredota

do matek na obczyznie -pytanie

Polecane posty

Wcale nie potrafisz i nie odwracaj kota ogonem. Nie doczytałaś i teraz sie głupio tłumaczysz :D

Gość obserwatorka jedna
Tak, brzydzę się Polską. Tak, sprzedałam się za parę marnych groszy. Tak, pluje na Polskę kiedy tylko mam okazję. powiedz a raczej napisz kiedy sie smiac ? juz?

Gość ojojojo
mam inne problemy ale nie lubie gdy ktos zle mowi o moim kraju

Gość do eugleny
Ja tez tak mialam jak ty bylam zadowolona ale taki czar moze prysnac w sekundzie i tobie tego zycze a dopiero wtedy oczy ci sie otworza. Drogie buty itd to wielkie nic nikomu tym nie zaimponujesz. Za chwile zaczna sie problemy z mezem albo inne i zobaczysz o co tak naprawde w tym wszystkim chodzi co naprawde jest wazne.

Wazne jest to żeby być szczęsliwym. Ja wybrałam szczęście za granicą. Chcesz to bądź szczęsliwa w Polsce, ale nie oceniaj innych. I tym optymistycznym akcentem kończę, idę robić obiad dla męża któremu się pewnie niedługo odwidzi ;) PS. Drogie buty mi nie imponują. Posiadam, bo mnie na nie stać. Dzięki temu zarabia właściciel sklepu z butami, sprzedawca, pracownicy i właściciel fabryki butów i cała reszta ludzi.

Gość obserwatorka jedna
Litwo! Ojczyzno maja! Ty jesteś jak zdrowie, Ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie, Kto cię stracił. Dziś piękność twą w całej ozdobie Widzę i opisuję, bo tęsknię po tobie" Panno święta, co Jasnej bronisz Częstochowy I w Ostrej świecisz Bramie! Ty, co gród zamkowy Nowogródzki ochraniasz z jego wiernym ludem! Jak mnie dziecko do zdrowia powróciłaś cudem, (Gdy od płaczącej matki pod Twoją opiekę Ofiarowany, martwą podniosłem powiekę I zaraz mogłem pieszo do Twych świątyń progu Iść za wrócone życie podziękować Bogu), Tak nas powrócisz cudem na Ojczyzny łono. Tymczasem przenoś moją duszę utęsknioną Do tych pagórków leśnych, do tych łąk zielonych, Szeroko nad błękitnym Niemnem rozciągnionych; Do tych pól malowanych zbożem rozmaitem, Wyzłacanych pszenicą, posrebrzanych żytem; Gdzie bursztynowy świerzop, gryka jak śnieg biała, Gdzie panieńskim rumieńcem dzięcielina pała, A wszystko przepasane jakby wstęgą, miedzą Zieloną, na niej z rzadka ciche grusze siedzą. tez jestem na obczyznie ale niebawe wracam nie umiem tu zyc! wole w Polsce jesc korzonki z ziemi niz zajadac sie tutejszymi specjałami

Gość a wy wszyscy co siedzicie
w Polsce i tak jednoglosnie opluwacie tych co wyjechali i tak glosno sie chwalicie ile to zarabiacie- a moze zamiast wyladowywac swoje zyciowe frustracje tu na forum to z tymi swoimi wielkimi pieniedzmi nakarmilibyscie choc jedno glodne i ubrali choc jedno zmarzniete dziecko na ulicy.nie wszystkim tak wysmieniecie sie powodzi w waszej ukochanej ojczyznie niestety

Gość do eugleny
no to po co piszesz o tych butach Zyjesz tak beztrosko to fajnie. Pamietaj aby zachowac troche rozsadka bo nic nie moze wiecznie trawac. Jak nie bedziesz miec dystansu to bylejaki problem wpedzi cie w depresje albo jeszcze cos innego. Powodzenia. DLA MNIE JESTES PO PROSTU P U S T A!!! JAK GOWNIARA 14 LETNIA OBRZYDLIWE

Gość obserwatorka jedna
a ja wole drogie buty kupis w Polsce i dac zarobic naszym sklepikarzom niz tutejszym wracam do Polski po 3latach !hura jeszcze tylko 34 dni!!!!!!! wytrzymam z palcem w dupce

Z przeprawdziwą rozkoszą odpiszę: mam w dupie Twoje zdanie :) No popatrz, nie dość żem pusta to jeszcze chamka :D Idź dalej dławić się jadem, idzie Ci nieźle... ;)

Gość do eugleny
Ja nikogo nie oplowam bo klikam nie z Polski ale takie zachlysniecie zagranica wczesniej czy pozniej mija!!!

Gość obserwatorka jedna
im krocej jest sie za granica tym bardziej jest sie zagraniczniakiem!!!

Gość co najwazniejsze
to zarabianie kilkunastu tysiecy PLN miesiecznie a latem nawet ponad 30.000, urlop kazdego lata, spedzanie swieta bozego narodzenia w górach, mały domek na Mazurach. Jezdzenie dwuletnia limuzyna kupiono w salonie i Maz ze swoim sportowym autem. Ach zapomnialam, wtracanie sie do zycia innych!

Gość obserwatorka jedna
"zem pusta?" a co to polskiego zapomniałas przez te zagraniczne buty

Gość obserwatorka jedna
marzę o switach w Zakopanem ale w tym roku moje marzenie sie zisci!

Ach, ale Cię te buty bolą ;) Wrzuć na luz i daj żyć innym jak chcą :)

Gość hej obserwatorko a skad klikas
Ja wracam po 8 latach 7 grudnia ( ze Stanow) W koncu!!!Ciesze sie jak nie wiem co w 100% popieram co piszesz. Moze Swiat nie spedze w Zakopanym ale w Polsce za to a drogie buty se tez kupie w Polsce ( he he he)

Gość ojojojo
nie bola mnie buty wcale a wcale boli mnie ze ktos taki jhak ty nosi miano Polaka

Gość obserwatorka jedna
Ja pisze z Rzymu "Postrafiam fszyskich Polakóf"

Widzisz, a mnie nic nie boli. To dobra postawa, bo zamiast podnosić sobie ciśnienie tym że ktoś może inne poglądy (czy buty ;) ) jestem zadowolona z życia. Czego i Tobię życzę :)

w pewnym sensie ciagle kocham Polske,bo to moja ojczyzna i zawsze nia bedzie...ale mam juz druga ojczyzne,ktora tez kocham-coraz bardziej-a Polske coraz mniej. dlaczego?nie chodzi o zarobki,bo to nie jest wina ojczyzny,ze jest tam ciezko. po prostu-tutaj ludzie sobie wzajemnie pomagaja-a w Polsce zle zyczy sasiad sasiadowi. tutaj nie wolno dac klapsa dziecku,a w Polsce dopiero jak jakies zatluka,to ludzie zeznaja na policji,ze to nie byla ich sprawa. tutaj gdy zgubie portfel to odnajde go wraz z zawartoscia na policji lub nawet ktos mi go odniesie-a w Polsce nawet gdy ktos zobaczy,ze jakiejs biednej kobiecinie z trojka dzieci wypadnlo 10 zl to nikt jej nie zawola tylko sobie wezmie. tutaj kobiety zachowuja sie i sa traktowane na rowni z mezczyznami,a w Polsce ciagle normalka jest facet na piwie a baba przy garach. tutaj kazdy facet opiekuje sie swoja kobieta w kazdej sytuacji,a w Polsce kobieta rodzi a jej maz w tym czasie pije.tutaj wszyscy sie wzajemnie szanuja,a w Polsce prezes pogardza robotnikiem,sklepowa sprzataczka,lekarz pielegniarka. bogaty wysmiewa biednego a biedny nienawidzi bogatszego. moglabym wymieniac jeszcze 1000 przykladow,niestety:-(

w pewnym sensie ciagle kocham Polske,bo to moja ojczyzna i zawsze nia bedzie...ale mam juz druga ojczyzne,ktora tez kocham-coraz bardziej-a Polske coraz mniej. dlaczego?nie chodzi o zarobki,bo to nie jest wina ojczyzny,ze jest tam ciezko. po prostu-tutaj ludzie sobie wzajemnie pomagaja-a w Polsce zle zyczy sasiad sasiadowi. tutaj nie wolno dac klapsa dziecku,a w Polsce dopiero jak jakies zatluka,to ludzie zeznaja na policji,ze to nie byla ich sprawa. tutaj gdy zgubie portfel to odnajde go wraz z zawartoscia na policji lub nawet ktos mi go odniesie-a w Polsce nawet gdy ktos zobaczy,ze jakiejs biednej kobiecinie z trojka dzieci wypadnlo 10 zl to nikt jej nie zawola tylko sobie wezmie. tutaj kobiety zachowuja sie i sa traktowane na rowni z mezczyznami,a w Polsce ciagle normalka jest facet na piwie a baba przy garach. tutaj kazdy facet opiekuje sie swoja kobieta w kazdej sytuacji,a w Polsce kobieta rodzi a jej maz w tym czasie pije.tutaj wszyscy sie wzajemnie szanuja,a w Polsce prezes pogardza robotnikiem,sklepowa sprzataczka,lekarz pielegniarka. bogaty wysmiewa biednego a biedny nienawidzi bogatszego. moglabym wymieniac jeszcze 1000 przykladow,niestety:-(

Gość czarnao0
ale o co ci laska w ogole chodzi? ja mieszkam w USA nie dlatego, ze chce tylko musze, a poza tym uwielbiam jezdzic do Polski ale musze przyznac, ze jest w Polsce coraz gorzej, samo zlodziejstwo (mowie o rzadzie), placa jak dla zebrakow, pijanstwo, przestepczosc, piraci drogowi..i tak sie dzieje w wielu karajach Europy nie tylko w Polsce, bo Europa szczyci sie swoja tolerancja, ktora do niczego nie prodzadzi oprocz zepsucia i braku kontroli nad popaprancami, przestepcami itd...

Gość a moja ojczyzna jest tam
gdzie mi jest dobrze. ja juz dawno wyroslam z partiotycznych hasel , do niczego one gdy w kraju nie ma co do garnka wlozyc i pieniedzy nie wystarczua do konca miesiaca; niczemu one rowniez nie sluza gdy sie slucha slynnych braci i innych figur polskiej polityki. zasciankowosc i klerykalizm opanowaly nasz kraj - czemu i komu to sluzy? to jest obluda i zaklamanie. mam teraz swiety spokoj. :)

Gość nikianglia
Twoja ojczyzna jest tam...gdzie Twoj chleb.

Gość ubi bene ibi patria

Gość ubi bene ibi patria i
nic zlego w tym nie ma

Wiecie co? calkiem niezla dyskusja sie z tego wywiazala, mysle ze wypada podziekowac pomaranczowej wredocie za zalozenie topiku. Mimo ze nie zalezy jej na kasie a chwali sie przede wszystkim ile zarabia :p A bral moze ktos pod uwage ze sa tacy ktorzy wyjezdzaja zeby sie np czegos nauczyc? Albo zobaczyc? Albo dowiedziec? Wiem, wiem, schabowy i kapusta sa najlepsze, ale moze warto sprobowac tez innych kuchni? Troche sie wtedy jakby horyzonty poszerzaja... I jak slowo daje, dalej nie wiem, kiedy to tak zawziecie opluwalam Polske (z e szczegolnym uwzglednieniem lekarzy) choc pomaranczowe scigaja mnie za to na kilku topikach :D

Witam Pomaranczowo wredoto , ja tez wyjechalam i tez nie dla tego,ze mi tak cudownie i dobrze w mojej ojczynie bylo... nie bralam udzialu w w/w topicku ale tez na to co w Polsce sie dzieje narzekam!!!!!Bo prawda jest taka ,ze dobrze nie jest!I nie chrzan tutuaj ile zarabiasz tylko sie ciesz,ze masz szczescie...o ile o w ogole prawda.... Ja tez prowadzilam w Polsce dzialalnosc i dosc dobrze wiem jak syyuacja wyglada... A szkolnictwo i \"oswiata\" tez pozostawia wiele do zyczenia Nie wspomne nawet o \"slozbie zdrowia\"