Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kin

austria

Polecane posty

a.n.k.a z tymi blachami to jesli masz tu wlasna firme to nikogo nie obchodzi na jakich blachach sie jest nawet jak tu ma sie stale zameldowanie jak tam po szczepieniu? Julcia bardzo cierpiala? charlize79 to sie staraj moja droga staraj sie my naszego Maxia w moje urodziny 30 dokladnie zrobilismy!!! Nie straszcie tak Gosi ze o prace trudno moi znajomi maja ja i to Arbeitsamt sam im propozycje posylal a i takich co na czarno pracowali znam a teraz na bialo zatrudnieni sa a mozna tez dzialalnosc gospodarcza otworzyc i tez zyc sie da wiec nie jest tak katastrofalnie To prawda ze znajomosci sa bardzo wazne i to zeby miec do kogo przyjechac jak to Nasturcja pisze. dzikaruza do pogadania to na niemieckim forum znajdziesz ale jak partnera szukasz to z dzieckiem bedzie problem Uciekam bo juz pozno

Gość niedoszla kucharka
witam was! jestem z polski!szukam roboty!co w wiedniu moge robic jakbym przyjechala???bo mam niewiadoma!!!!

ale weekendy rozleniwiaja!!widze ze nie tylko mnie zadnej jnuz sie na naszym forum nie chce pisac a ostatnio nawet tloczno bylo!!!! kucharka..tania ta prowokacja!!

Gdzie jestescie dziewczyny cos pustkami wieje na forum odezwijcie sie

Gość charlize79
Jestem :-) Pamietacie jeszcze czasopismo "Jestem"? Ale bylam od niego uzalezniona... :-) Nie bylo mnie, bo staram sie nie wyciagac nosa z ksiazek... chce wykorzystac ostatnie dni zimy, bo wiosna jak zaswieci sloneczko to chyba nie bede miala za duzo ochoty na nauke ;-) No i okazalo sie, ze pod koniec lata przeprowadzamy sie do 9 Bezirku :-) zegnaj Simmering... nie bede plakala.

Witam dziewczyny, może jesteście zorientowane czy w Wiedniu lub innych miastach Austrii są tandemy-kursy niemieckiego,podczas których tylko się rozmawia?Ile taki kurs kosztuje?

Gość charlize79
Znalazlam cos takiego: VHS Rudolfsheim-Fünfhaus Schwendergasse 41 1150 Wien Tel.:01/893 60 85/15 od. 16 eMail:office@vhs-15.at Elisabeth Konitsch Kursnummer: 2549 Kosten: € 156,00 Deutsch Paukerkurs Tandem Ale tez na 100% na wszystkich Uniwersytetach sa organizowane takie kursy i kosztuja ok. 200euro za 2 miesiace. Dla studentow tych uniwersytetow to chyba nawet za darmo jest.

Dzięki.Poszperam jeszcze w internecie,może uda mi się znaleźć coś poza Wiedniem:)

Znacie może jakieś austriackie stronki podobne do kafeterii.Chodzi mi o stronki na których mogę znaleźć recenzje kosmetyków.

Gość zwariuje w tym wiedniu
chce do domu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 😭 😭 😭

Głowa do góry.Na pewno nie jest tak źle.Niedługo święta można dom odwiedzić:)

zwariuje w tym wiedniu - to po co tu jeszcze siedzisz? Nic na sile karlac wpisz sobie forum.at i znajdzesz austriackie

Gość praca bna bialo
no to manele i do polski, nic na silke jak to kato powiedziala...a zreszta nikt ci nie moze dyktowac..jak ci zle..proste..wybierz lepsza opcje!!!

Gość Katr
Wita! ja rowniez mieszkam w Wiedniu czy moge sie do Was dolaczyc?

Gość Mariolka34
A Ja tesknie i pragne wbic sie w to miasto jakim jest Wieden ,ciezko mi poruszyc ten temat jestem sama z dwojka dzieci i nie mam wsparcia ,szkoda ale wierze ze przyjdzie taki piekny czas kiedy tam osiade.Marze o tym .Pozdrawiam wszystkich ,ktorzy tam mieszkaja.

dziweczyny macie kontakt do POWAZNEGO I SOLIDNEGO naprawiacza pralek:)..bo niestety 2 fachowcow (pseudo) niezglosilo sie w umowionym terminie...coz widocznie przelwea sie...prosze bo nigdzie nie mozge znalezc,a przy dziecku juz pralka full...dzieki z gory za info!!

hej dziewczyny! wiecie moze o jakich godzinach sa swiecenia w sobote w kosciele na Rennweg ú?

Gość
tak czułam,że nikt tu miejsca nie zagrzeje. niestety,tak tu jakoś jest,że rodacy w większości przypadków nie garną się do nawiązywania i pielęgnowania nowych kontaktów. są na szczęście wyjątki i za moje gronko szczerze Bogu dziękuję. pozdrawiam i zyczę powodzenia.

a.n.k.a masz calkowita racje a zapowiadaly sie takie fajne nowe znajomosci

Gość Mariolka34
Czesc dziewczyny! Przepraszam ze nie pisalam tyle czasu,tak jak mowilam ciezko mi samej ,a na dodatek moj byly ciagle mnie meczy ,juz tyle sie na cierpialam i tyle spraw odbylo sie w sadach ,ze tak naprawde to juz nie mam sily .Chyba nadchodzi ten czas aby zawinac wrotki na dobre ,chocby w nieznane.A tak wogole to wlasnie wybierajac sie do Wiednia w kwietniu niestety nie dotarlam ten wariat narobil mi tyle krzywdy,ze niestety dopiero od kilku dni nareszcie moge postukac na klawiaturze i zdecydowanie pokrecic glowa.same widzicie juz dosc,jestem tak zmeczona i wyczerpana,mam bardzo malo czasu,i chce koniecznie pogadac z wami ,zasiegnac odrobine rad i porad,Pozdrawiam was serdecznie.Uwazajcie na panujace upaly.

mariolcia34-sluchj a w wiedniowie masz jakis znajomych rodzine???jak z dwojka dzieci wyobrazasz sobie tu zycie..przedszkole kosztuje,a podejrzewam ze zadna kasa przynajmniej na razie ci sie na dzieci nie nalezy-ale nie iwem na 100% wiec sie nie wypowiadam autorytatywnie...nie woliz do anglii...wiem ze tam benefity na dzieci sa spore....masz wogole w wiedniu jakas prace nagrana...oj nie chce cie niepocieszac..ale powinnas 1000 razy pzremyslec ten krok-no chyba ze masz tu zaufane osoby i wszystkie sprawy sa nagrane...powodzenia i napisz jak sie sie potoczyly wszystkie sprawy

Gość Mariolka34
Witajcie dziewczyny! nasturcjata-dzieki za kilka skreslonych slow,przyznam szczerze nie pocieszyly mnie,ale wiesz ciagle mam dobre przeczucie i sile tak wielka by dazyc do przodu.W zyciu bywa naprawde roznie i pewnie wiemy o tym wszyscy,ale kiedy ktos taki jak Ja przezyl juz chyba zbyt wiele i przez takie meki sie otarl nawet do mnie nie dociera mysl by poprostu jeszcze sie zastanawiac.Anglia-byc moze dla dzieci ,ja niestety nie wladam jezykiem,nie mam tam nikogo,a tutaj jeszcze mam szanse na jakikolwiek start z ktorym zamierzam sie uporac.Pozdrawiam serdecznie i chetnie z toba porozmawiam na tlenie lub skypie.gg9350805

Gość chaber.
hej widze ze nikt dawno tu niezaglądał ale zaryzykuje;) chciałabym pogadac z osobą ktora studiuje na uv, mam pare pytań dot. powiązania pracy ze studiami i czy są jakies akademiki uczelniane itp. w tym roku chce wyjechadc tam na studia i była bym bardzo wdzięczna ;)

Gość charlize79
hej... co prawda na Uni Wien juz nie studiuje (przenioslam sie na WU- moim zdaniem o wiele lepsze warunki) ale moze w czyms bede mogla pomoc. Z praca to nawet dla studentow nie jest latwiej, gdy ma sie szczescie i cos sie znajdzie to radzilabym nie podczas pierwszych semestrow (1 Abschnitt)... Jesli chce sie w miare szybko skonczyc studia, to lepiej na poczatku poswiecic sie wylacznie nauce. Akademik trzeba juz teraz zalatwiac, bo pozniej moze nie byc miejsc. Zwroc sie najlepiej do "studentpoint", oni powinni pomoc. Na WU najszybciej pomaga ÖH. http://studentpoint.univie.ac.at/ (Uni Wien) http://www.oeh-wu.at/ (WU)

Gość jataman
Fajnie,że znów ktoś się odezwał:)Szkoda,że topik umarł,szczególnie gdy patrzy się na Belgię czy Włochy. Ja też zadam pytanie odnośnie studiów.Może ktoś mi odpowie jak jest tutaj z doktoratem?Czy można robić po pewnym czasie od skończenia studiów?Czy jest to droga inwestycja?

Gość chaber.
dzieki za odp. szkoda ze na WU niema slavistyki heh bo w zasadzie chodzi mi tylko o język. wielkie dzięki jeszcze raz;)

Gość charlize79
Z doktoratem tez nie powinno byc problemu... Z opinni innych wiem, ze doktorat w Austrii (jesli zna sie dobrze jezyk) nie jest trudno zrobic. Ale co rku zmieniaja sie przepisy i trzeba dowiadywac sie na miejscu. A topik umarl, bo Austria nie jest przyjazna cudzoziemcom... jakbym nie mialam mojego W. to juz by mnie w tym kraju nie bylo. Po co marudzic... lepiej nie pisac. W Austrii jedynie gdy masz kase i nalezysz do tzw. elity (nie chodzi o wyksztalcenie i talent) bedzie ci dobrze. Ja pracuje w reklamie i branzy filmowej.. niby miedzynarodowe towarzystwo w ekipie a i tak tworza sie klasy, paranoja.

Gość sexihexi
charlize 79 Austria nieprzyjazna cudzoziemcom co Ty opowiadasz kobieto przeciez 80% obywateli austriackich to cudzoziemcy ja tam czuje sie tu jak u siebie w domu

Gość charlize79
a moge spytac co Ty w Austrii robisz i od jak dawna jestes w Austrii (bo to wszystko od tego zalezy)... coz niektorym wystarcza niewiele...