Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kin

austria

Polecane posty

hej dzieki wipa informacje o papierosach, ostatnio wiecej pale a drogie sa:(a wiesz moze w jakim miejscu jest ten market polski w 2 Bzk? kazdy ma swoje poczatki,ja sobie troche narzekam,ale zdaje sobie sprawe ze kazdy ma swoja historie tu i kazdy mial jakis poczatek jedni mieli ciezej inni latwiej,jedni widza wady inni zalety itd...

hej chcialam napisac swoje spostrzezenia tylko. poztywne myslenie i nie poddawanie sie w tym kraju jest dobrym pomyslem na zycie tu. po prostu chicalam napisac co widze tu jak jest naprawde,chocby to ze czarnoskorzy sprzedaja narkotyki a ich dziewczyny stoja na praterze,bo nikt ich nie przyjmuje do pracy normalnej ,ludzkiej bo sa czarni...,ze turcy haruja na budowach jak wariaci albo maja swoje sklepy z jedzeniem,w ktorych pracuje cala rodzina,ze azjaci tu praktycznie tylko studiuja bo nie widzialam ich w biurach firmach, polacy na budowach, gdzie polowa nie moze odzyskac swoich zarobionych pieniadzy,...sa wyjatki nie mowie,ale fakt jest taki jaki obserwuje od dawna , ze wyzsze ciekawsze lepiej platne stanowiska i posady zajmuja i beda zajmowac austriacy,bylo tak jest i bedzie.znajomosci moga uratowac,ale bez nich... tez trzymam kciuki zeby sie udalo nam wszystkim tu:)

Gość wipa
witam serdecznie w sobote rano znow mamy wochenende ale fajnie ale jeszcze 2 tygodnie i do Polski a wy tez sie wybieracie? Ja jade na 2 tygodnie do 6 stycznia to troche odpoczne od tego wszystkiego ale musze wam powiedziec ze to jest wystarczajaco bo pierwszy tydzien dochodze do siebie drugi tydzien odpoczywam a pod koniec to juz mi sie tak nudzi ze malo nie dostaje swira i chce wracac bo z tego lenistwa to juz mnie wszysko boli a poza tym pieniadze tak sie rozplywaja ze dlugo by czlowiek nie nasiedzial sie w Polsce bo by kasy braklo. Blanka ten market jest na lassallestrasse musisz jechac ubanem na prater wyjsc ta stona na ta ulice i isc prosto pare metrow nie pamietam jaki jest numer ale w razie jak nie znajdziesz a ja akurat bede tam to zwroce uwage i ci klikne pozdrawiam nie upijcie sie dzis przy sobotnim wieczorze za bardzo.

Gość wipa
hallo kingawien nie jest az tak bardzo drogo w polskich marketach ceny sa w miare przystepne ale nie pod kosciolem bo tam jest duzo drozej ja osobiscie sie przyzwyczailam do tutejszych rzeczy ale na poczatku tez nie wszystko mi smakowalo i do tej pory sa rzeczy ktore przywoze z Polski np. zurek bo tu nie ma czegos takiego blanka a co u ciebie nowego jak nauka jezyka i co z praca pozdrawiam wszystkich

hej wam co do jedzenia to brakuje minp:ziemniakow polskich,chleba polskiego,warzyw bo inaczej nasze smakuja,slodyczy ,no i papierosow bo ja palaczka jestem itd tu robie zakupy u Hofera najczesciej i juz znalazlam pare smacznych nawet rzeczy np:chleb ciemny z pestkami dyni no idobre maja wyrzywa z jezykiem odpuscilam sobie na toche bo mialam remont ale teraz powracam do nauki.

hej wam mam pytanie na rennwegu papierosy mozna kupic o kazdej porze dnia?czy jakies okreslone godziny sa?

hej wipa! mam mala prosbe moglabys mi podac adres swojego maila ,chcialam sie cos zapytac,dzieki z gory!:) pozdrowienia dla wszystkich

hej wchodzilyscie kiedys na inne forum?nie moge tego czytac wyzywaja sie,kloca,obrazaja masakra,na jednym dziewczyna nazywa trzoda ludzi ktorzy przyjechali niedwno do pracy do anglii,inni ze sa brudasami i niedolegami,bo w polsce nie umieli rady sobie dac. kazdy czlowiek chce zyc normalnie,dlatego wyjezdzaja,szukajac pieniedzy w anglii,otwarli rynek pracy maja prawo tam jechac,nie moge czytac tego jak tych co teraz wyjechali ,obrazaja polacy ktorzy sa tam dluzej.

hej ja swieta tu spedzam, moje pierwsze swieta bez rodziny,spedzam tu swieta z moim chlopakiem.powoli szykuje sie,przegladam przepisy wigilijne.sylwester tez tu spedzamy ,niewiem co bedziemy jeszcze robic.. pozdrawiam!.

Gość wipa
hallo. Blanka moj adres to wiolunia_1975@tlen.pl napisz bede czekac a jesli chodzi o inne forum to mam podobne wrazenie co ty jest beznadziejnie nie wiem po co ci ludzie wogole pisza ale tez odnosze wrazenie ze bardzo duzo ludzi jest z Angli faktem jest ze bardzo duzo Polakow wyjechalo tam ale sa jeszcze inne kraje jak np. Austria pytalas o papierosy napewno w niedziele mozna kupic a w inny dzien podejrzewam moze byc ciezko ale jak dostane twoj adres e-mail to napisze ci cos wiecej odnosnie papierosow. Nie przejmoj sie tym co pisza inni odnosnie wyjezdzajacych za granice bo jakby mieli okazje to napewno sami by wyjechali i dlatego tak pisza kazdy ma prawo zyc tak jak chce i co to kogo obchodzi mysmy wybrali sobie takie zycie i przynajmniej ja jestem zadowolona nie narzekam a inni niech sobie siedza w Polsce jak im tam dobrze. Ja jade na swieta do Polski i zostaje do 6 stycznia troszke odpoczne sylwestra jeszcze nie wiem gdzie spedze to sie jeszcze okaze zawsze cos w ostatniej chwili sie organizuje poza tym nie mam juz w Polsce za bardzo z kim bo wszyscy znajomi sie wykruszyli jedni wyjechali inni maja rodziny nie chodza nigdzie bo nie ma kasy albo dzieci i takie tam problemiki a wiec zobaczymy ,napisze wam gdzie bylam(czy wogole gdzies bylam) jak wroce pozdrawiam wszystkich blanka czekam na maila

hej jak tam przygotowania do swiat?pewnie burza zakupow:) ja wlasnie czytam inne blogi , naprzyklad o dyskryminacji Polakow w Szwecji,nie zdawalam sobie sprawy ze jest tam taka sytuacja, a slyszalyscie moze o jakis przypadkach dyskryminacji Polakow tu w Wiedniu? pozdrawiam :)

Gość nasturcjata
witam..mieszkam tez w wiedniowie od 5 lat i chetnie przylacze sie do dyskusji.mi sie tu mieszka wspaniale,w polsce myslalam tyklo zeby gdzies wyjechac oderwac sie od mocherow i teraz gdy tam jade zasciankowosc ludzi mnie drazni,na autoobusy przepelnione czeka sie godzinami,wszyscy sa niemili i wogole czuje sie jakos nieswojo,nawet jedzonko tu mi bardziej smakuje...nie lamcie sie wieden jest wspanialy i da sie tu wspaniale zycie ulozyc!!!!!!!!!!

Gość prp
a czemu wieden jest taki wspanialy dla ciebie?czemu tak fajnie sie tam zyje? pozdrwienia!

hej i jak ci sie wieden podoba?co porabiasz w wiedniu? pozdrowienia ! wesolych swiat!

Gość nasturcjata
do prp...dlaczego ,bo tu jest pieknie mam meza tu sie urodzil moj wspanialy synek,osiagnelam tu wszystko czego nie moglabym dokonac w polsce;d..

Gość nasturcjata
Kasy Kulczyka, Fury Rydzyka, Mocy Pudziana, Chaty Beckhama, Humoru od rana, Cholesterolu w normie, Świętowania Nowego Roku w dobrej formie dla wszystkich wiedenczykjowatych i polanskich na calym swiecie:*

Gość nasturcjata
co tu tak pusciutko wszyscy sie obrzeraja pysznosciami!my po wigilii! teraz slodkie pijanstwo;dheheheheheheheheh..pzdroweczki co tam u was????

hej pusto tu strasznie,pewnie niektorzy sa w polsce,gdzie spedzacie sylwestra?

Gość nasturcjata
ludziska pogadajmy sobie!jak dalej niek nic nie bedzie pisac to temat padnie smiercia naturalna!podnosze wiec!uupupppppppppppppppppppppppupupupupupuppupupupupu

Gość wipa
hej dziewczyny wszystkiego najlepszego w nowym roku!!!!! Co u was ciekawego slychac jak po swietach ja bylam w polsce fajnie bylo ale jak zwykle za krotko bylam w sumie 2 tygodnie ale jeszcze jeden tydzien by nie zaszkodzil no ale coz trzeba bylo wrocic bo praca czekala a jak wy spedzilyscie swieta blanka co u ciebie jak z praca i czy w koncu dotarlas pod wlasciwy adres pod kosciolem?pozdrawiam.

Gość banka23
hej Swieta i Sylwester spokojnie spedzilam w domu w wiedniu z moim chlopakiem.w polsce nie bylam teskno troche, ale moze niedlugo sie wybiore. pracy szukam nadal. pozdrawiam serdeczenie!

Serdecznie witam i mam nadzieje ze przyjmiecie mnie do swego grona Mieszkam w Wiedniu od 8 lat jestem 31letnia mezatka z 5-cio miesiecznym synkiem W tej chwili siedzimy w domku i nie pracuje

witam kati 75 ja jestem tu od 8 miesiecy:) w tej chwili ucze sie jezyka, napewno znaz go dobrze po 8 latach:)ja nie raz mam chwile zwatpienia czy naucze sie tego jezyka:( w tej chwili szukam pracy pozdrawiam

Blanka23 na pewno sie nauczysz mi to rok zajelo bo jak przyjechalam to po angielsku mowilam i dopiero po jakims czasie doszlam do wniosku ze tego ich szwargotania trzeba sie nauczyc ogladalam duzo telewizji i staralam sie codziennie po kilkanascie nowych slowek wklepac no i udalo sie Tobie tez sie uda Prosty gopolonia strasznie tam pusto tematow tez niewiele ale to dlatego ze sie rozkreca ale zajrzec warto

Gość banka23
kati no ja tak samo tylko angielski znalam, ale tu raczej to nie przejdzie:( wiele osob mowi ze w rok jest mozliwosc nauczenia sie jezyka,rowniez ucze sie slowek, ale mam wrazenie ze nie ma efektow. mam pytanie przez rok czasu uczylas sie pare slow dziennie pomijajac kontakt z zywym jezykiem oraz telewizje prase i otrzymalas efekty? poczatki zawsze sa trudne pierwsza praca , brak znajomsoci jezyk itd pozdrawiam:)