Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość joldra

jak wpadłam na Montiniaca

Polecane posty

Gość ja tez czekam na menu Joldry
ale spisuje sobie przepisy Alice,ktora chetnie pomaga i ktorej bardzo dziekuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szaszlyki cukinia - 1 szt czerwona papryka - 1 szt filety z soli - 350 g koperek - 2 gałązki oliwa z oliwek - 1/2 szklanki pieprz czarny - 2 szczypty skórka z cytryny - 1 łyżeczka sok z cytryny - 2 łyżki sól - 2 szczypty Koperek posiekać, cukinię pokroić w krążki a paprykę na duże kawałki. Filety pokroić w kostkę i ułożyć w naczyniu. W misce wymieszać oliwę z oliwek, sok i startą skórkę z cytryny, koperek, sól i pieprz. Filety polać marynatą i odstawić do lodówki na 2 godziny, a międzyczasie całość wymieszać. Nadziać kawałki ryby na metalowe szpadki, przedzielając je warzywami. Posmarować szaszłyki resztą marynaty. Ułożyć szaszłyki na blasze do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) i piec przez 8 minut, pamiętając aby przewracać szaszłyki i smarować je marynatą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
owoce - wieksozsc owocow jeadamy na min 30 min przed sniadaniem do 400g (wyjatkiem sa owoce niefermentujace, jak truskawki, maliny, jezyny, ktore mozna jest do sniadania) Śniadania węglowodanowe: - chleb z pełnego przemiału, który można jeść z chudym twarogiem, dżemem z fruktozą, warzywkami. . - musli, w skład którego mogą wejść płatki owsiane, żytnie, pszenne, jęczmienne, z mlekiem chudym (najlepiej 0%), można dodać pokrojone drobniutko suszone śliwki lub morele, posypać cynamonem -pieczone jablka, mozesz zrobic ryz zapiekany z jablkami, piernik czy ciasteczka owsiane, ktorych przepisy znajdziesz na forum -Zamiast chleba z pp można zjesć pieczywo typu Wasa zytnie, sport -mozesz zjesc omleta z bialek jajek, mleka i odrobiny maki - nalesniki, racuszki, itp. (najlepiej smazone bez tluszczu, a jak sie nieda to tluszcz trzeba rozprowadzic b. cienka warstwa na patelni, za pomoca wacika itp., aha i robione wg przepisow z forum lub scisle wg diety) CZYLI OGOLNIE PRODUKTY NIE ZAWIERAJACE TLUSCZU, ZA TO DUZO WEGLOWODANOW. Zawsze do nich zjedz warzywka. - poza tym: NABIAL do 1.5% tluszczu, dzemy slodzone tylko i wylacznie fruktoza - mozna zrobic galaretke owocowa (ale na bazie maki z pelnego przemialu) OBiady tlusczowe: -kurczak, indyk, sery zolte, sery plesniowe, rybki (wyjatek tunczyk w sosie wlasnym zaliczamy do wegli) gotowane na parze, smazone na oliwie (wylacznie oliwa z oliwek i tez w niewielkich ilosciach) -duszone / gotowane warzywa (np szpinak, fasolka szparagowa, cukinia, i inne) -surowe warzywa ZAWSZE -jak chce ci sie mozesz je nawet zjesc z makaronem sojowym (ale nie z ryzem, ziemniakami, kasza, itp) - smietana 18% (kwasna) - jajka (zawierajace i zoltko i bioalko) w postaci jajecznicy, sadzonych, w salatce..... - kotlety mielone Koacje weglowe: - makaron durum, brazowy ryz - warzywa surowe i gotowane - jogurt 0%, twarog - omleta (podobnie jak na sniadanie) - NIE WOLNO: slodkoich rzeczy - nawet jogurtow, owocow, fruktozy !! - tunczyk w sosie wlasnym - soja, soczewica, ciecierzyca, kasza peczak itp. Dodatek ode mnie: - makaron sojowy mozna jesc do kazdego posilku - mozna smazyc takze na oleju rzepakowamym czy slonecznikowym, - oliwa z oliwek: smazenie w nie zawysokiej T (do 200C); b. dobra do salatek - nie jadamy produktow zawierajacych cukier, karmel w swoim skladzie, podobnie jak mnostwo E... - nie jemy puszkowanych warzyw z wyjatkiem pomidorow - bez cukru oczywiscie - WARZYWA ZAKAZANE to: marchewka gotowana, burak, ziemniaki, bob, kukurydza - z ALKOHOLI: akkaceptowane jest jedynei czerwone winko wytrawne i tez nie w za duzych ilosciach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość joldra
alice1 jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy . skąd ją czerpiesz ? A zresztą to nieważne byle byś dzieliła sie z nami . A teraz parę uwag wstępnych dieta warzywna jest przeciwwskazana pezy cukrzycy na insulinie typ i/ czynna grużlica-nadczynnośc tarczycy- niedoczynność nadnerczy - ostra porfiria- depresja - zaawansowana niedoczynność serca ,nerek,wątroby- nowotwory - karmienie piersia osoby z przeszczepami przyjmujące cyklosporynę. Do surówek nie dodajemy cukru. oleju. smietany czy majonezu. ew. niewielką ilość soli. duszenie - gotowanie warzyw -- krótko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość joldra
dzień pierwszy śniadanie sok z marchwi zakwas buraczany surówka kalafior, ogórek kiszony surówka kalarepa,jabłko gotowane marchew,koperek owoce mandarynka obiad zupa pomidorowa surówka marchew , jabłko chrzan surówka kapusta kwszona gotowane kalafior owoc jabłko kolacja sok lub inny napój pomidorowy surówka cukinia jabłko surówka sałata rzodkiewka pomidor gotowane gulasz warzywny dodatek surowych jarzyn papryka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość joldra
dzień drugi śniadanie sok z marchwi zakwas buraczany surówka kalarepa wisnia jabłko surówka brukiew jabłko zielona pietruszka gotowane biała rzodkiew zielona pietruszka owoc jabłko obiad zupa cebulowa surówka mizeria, koper surówka wieloowocowa gotowane brokól kolacja sok lub inny napój grejpfrutowy surówka kapusta czerwona. pomarńcza cytryna gotowane jabłko pieczone faszerowane maliną dodatek surowuch jarzyn ogórek małosolny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość joldra
dzień trzeci sok z marchwi zakwas buraczany surówka kapusta biała pomidor surówka burak cebula chrzan gotowanemarchew owoce pół grejpfruta obiad zupa jarzynowa surówka kapusta kiszona cebula surówka papruka cebula gotowane kabaczek faszerowany owoce melon kolacja sok lub inny napój sok z kiszonych ogórków z wodą /rozcieńczony surówka biała rzodkiew, jabłko surówka kiszona kapusta czerwona, ogórek kiszony gotowane kalafior dodatek surowych jarzyn kalarepa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość joldra
Słonka macie na początek. Resztę jutro . Podam jeszcze przepis na ten zakwas bo to trzeba sobie zrobć samemu 1 kg buraków czerwonych /wykroić ciemne miejsca/nie obierać, pokroić w plasterki ,zalać przegotowaną zimna wodą, dodać obrane ząbki z jednej główki czosnku, dodać 2 kromki czarnego chleba i szczyptę cukru. Całość przygotować w naczyniu najlepiej kamiennym- stawiamy w ciepłym miejscu /około 20 stopni Cel./ po 4 dniach zamieszać odcedzić i zagrzać / nie doprowadzić do zadotowania/ doprawić do smaku solą pieprzemkminkiem mielonym majerankiem sosem sojowym czosnkiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość joldra
alice1 dzięki za pozdrowienia Ja równiez kłaniam sie Tobie. Dla małego usprawiedliwienia dodam że ja pracuje i w soboty i w niedzielę . A wczoraj przesiedziałam z mężem od 8oo do 17oo w szpitalu. Podejrzewano zawał. Po badaniach wykluczono. Ale to siedzenie tyle godzin to koszmar. Mogę sie pochwalić / tak cichutko / Minęłam 29 kg.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Joldra dziekuje
z całego serducha,czekam na resztę,pozdrawiam cieplutko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Joldra dziekuje
jakie skladniki mają byc w zupach bo rozumiem ze kartofle i ryz odpadaja ,na czym je gotowac ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Joldra dziekuje
Joldro mnie meczyly dusznosci,szybki puls w spoczynku-przekraczal 120,trafilam do szpitala,nie potrafiono mnie zdiagnozowac,trwalo to 3 tyg i samo minelo,nie wiadomo co to bylo,pzdr Ciebie i męza,nie martw sie,jestem z Tobą🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytanieeeeeeeeeee

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Joldra biedulko bo sie nam wykonczysz,wspolczuje bo wiem co to choroba najblizszej osoby.Trzymaj sie ,pozdrawiam goraco.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
posilki tluszczowe Kabanosy Sucha krakowska Myśliwska ŚMIETANA: Krasnystaw - śmietana 18% SM Somlek Sokółka - śmietana 18% Zott - śmietana 18 % Pątnica 22% OLIWA: oliwę z oliwek (z pierwszego tłoczenia do sałatek, z drugiego tłoczenia do smażenia) olej sojowy, olej słonecznikowy, olej z pestek winogron SERY: sery żółte twarde typu Cheddar, Parmezan. sery półmiękkie typu Edam, sery miękkie z przerostem białej pleśni typu Brie, Camembert, sery z przerostem pleśniowym typu Gorgonzola sery świeże (bez lub z minimalną ilością węglowodanów) typu feta, ricotta, mozarella, sery miękkie z naturalną pleśniową skórką - zwykle kozie typu Saint Marcellin. ORZECHY I PESTKI: (II faza) Słonecznik Siemię lniane Sezam WARZYWA: sałata, ogórek, pomidor, papryka, bakłażan, kabaczek, karczoch, fenkuł, cebula, pieczarki, grzyby, fasolka szparagowa zielona i żółta, cukinia, por, seler surowy, kapusty, brukselka, ogórki kiszone, kapusta kiszona, szpinak, boćwina, rzodkiew (NIE RZEPA!), endywia, szczaw. RYBY Dorsz Mintaj Okoń Flądra Sola Sandacz Szczupak Krewetki. DODATKI: Majonez - Społem - Majonez Kielecki przecier pomidorowy bez cukru i konserwantów - np. Łowicz w słoiczku, także wiele kartonikowych ocet sok z cytryny sos sojowy Kikkoman czosnek wszelkie zioła (majeranek, pietruszka, koper, bazylia, oregano, szałwia, mięta, wszelkie inne) przyprawy typu sól, pieprz, papryka, kminek itd, ale: uważać na mieszanki!!! nie powinny zawierać cukru, skrobii, glutaminianu sodu.. chrzan (bez cukru) POSIŁEK WĘGLOWODANOWY: CHLEB: Mastermacher CHLEB ŻYTNI PEŁNOZIARNISTY Mastermacher CHLEB WIELOZBOŻOWY PEŁNOZIARNISTY Mastermacher CHLEB TURYSTYCZNY PEŁNOZIARNISTY Z KIEŁKAMI PSZENICZNYMI Mastermacher CHLEB O OBNIŻONEJ KALORYCZNOŚCI ŻYTNI PEŁNOZIARNISTY Mastermacher CHLEB ŻYTNI PEŁNOZIARNISTY Z CEBULĄ Wasa - Żytnia, Sport (Crisp, Break) JOGURTY Zott - Jogovita jogurt naturalny bez cukru Zott - Jogobella light (dopuszczalne wszystkie smaki, ale bez kontrowersyjnie truskawkowa i owoce leśne) OSM Sanok - Bio-Jogurt Naturalny 0% tłuszczu OSM Sanok - Bio-Jogurty owocowe 0% tłuszczu bez cukru (truskawka, jagoda, brzoskwinia, wiśnia, jabłko , morela, malina) KEFIR Danone - Kefir 1,5% Milko - Kefir 1,5% Zott - Kefir 1,4% Kefir 0% Piątnica MAŚLANKA Milko - Maślanka 1,5% Maślanka z Lidla SEREK HOMOGENIZOWANY Maćkowy - Serek homogenizowany naturalny 0% PŁATKI OWSIANE Kupiec - Płatki Owsiane Górskie Kupiec - Płatki Owsiane Górskie Zwykłe MĄKA Bio Babalscy - Mąka bio Żytnia Razowa Bio Babalscy - Mąka Pszenna Razowa typ 2000 Mąka graham MAKARON Malma, Melissa, Lubella Lubelska (skład: 100% mąki durum!!!) Primo gusto Makaron sojowy: Vermicelli Longkow Makaron sojowy: TaoTao (skład: fasola mung, groch) KASZA Pęczak Perłowa DŻEMY Firmy BIOFAN Firmy FRAGATA LIGHT Firmy Materne LIGHT Firmy Sante Firmy Dietto RYŻ ryż brązowy (naturalny), ryż Basmati ryż dziki ROŚLINY STRĄCZKOWE I MOTYLKOWE groch fasola soczewica soja ciecierzyca WARZYWA sałata, ogórek, pomidor, papryka, bakłażan, kabaczek, karczoch, fenkuł, cebula, pieczarki, grzyby, fasolka szparagowa zielona i żółta, cukinia, kabaczek, por, seler, kapusty, brukselka, ogórki kiszone, kapusta kiszona, szpinak, boćwina, rzodkiew (NIE RZEPA!), endywia, szczaw OWOCE Nie fermentujące w żołądku Truskawki, maliny, jeżyny, Porzeczki, Cytryny czarne jagody Fermentujące w żołądku Jabłka Brzoskwinie/Nektarynki Gruszki Śliwki Fermentujące można jeść ugotowane dodając do posiłków. Na surowo tez jemy, tylko 1/2 h przed śniadaniem. RYBY Krewetki tuńczyk w sosie własnym DODATKI przecier pomidorowy bez cukru i konserwantów - np. Łowicz w słoiczku, także wiele kartonikowych oliwa z oliwek, ale w malutkiej ilości! ocet sok z cytryny sos sojowy Kikkoman czosnek wszelkie zioła (majeranek, pietruszka, koper, bazylia, oregano, szałwia, mięta, wszelkie inne) przyprawy typu sól, pieprz, papryka, kminek itd, ale: uważać na mieszanki!!! nie powinny zawierać cukru, skrobii, glutaminianu sodu.. fruktoza chudy jogurt naturalny jako zabielacz do sosów itp. chrzan (bez śmietany i cukru) \"Bulion wegetariański\" firmy Drobdar

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witaj alice 1 dzięki tobie mocno rozjaśniło mi sie w głowie.Nareszcie mam to wszystko uporządkowane.Jestem od czwartku na tej diecie i okazyje się ,że nie jest to nic trudnego.Już jedne zakupy robiłam pod kątem diety a po twoich wpisach wiem co kupować.Jest dużo informacji na forach ale to wszystko było rozsypane a tu w skrócie jest sedno .Dzięki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do alice
czy moglabys podac przepisy na tłuszczowe i weglowodanowe zupy? Mam rowniez problem z wariantami kolacji,jesli byłabys tak miła i pomogla -🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kilka przepisow zup juz podalam na stronie 2.Co do kolacji jest tyle mozliwosci,zalezy na co masz w danym dniu ochote.Moze to byc np.ryba+surowka,makaron ze szpinakiem i pieczarkami,makaron z sosem pomidorowym i warzywami,leczo z soczewica,salatka grecka,ryz brazowy z warzywami,pomidor+mozzarela,tunczyk w sosie wlasnym+warzywa,kurczwk pieczony z warzywami,ser plesniowy +surowka itd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Absolutny zakaz rezygnowania z któregokolwiek posiłku, prowadzi to bowiem do tego, że podczas następnego posiłku, organizm, będzie chciał zrobić \"zapasy\". Trzeba jeść trzy posiłki dziennie i ewentualnie podwieczorek. Najbardziej obfite powinno być śniadanie, kolacja powinna być lekka. Te same produkty wieczorem są bardziej \"tuczące\" niż rano. - Należy wybierać takie pokaramy, które powodują możliwie jak najniższą wypadkową stężenia cukru we krwi po posiłku, aby ograniczyć do minimum reakcję wydzielania insuliny. - Zestawia się \"dobre\" węglowodany o IG poniżej 35 z tłuszczami. Natomiast należy pamiętać, że węglowodany o IG od 35 do 50 nie łączy się z tłuszczami. Granica górna \"dobrych\" to właśnie 50. UWAGA!!! =>Forum ogranicza kilka rzeczy dla lepszych efektów. Obecne tutaj forumowiczki przyjęły zasadę, żę niektorych produktów o niskim IG nie łączymy z tłuszczami - należą do nich m.in: mleko, rośliny strączkowe: soczewica, groch, fasola, ciecierzyca. Wyjątek stanowi fasola szparagowa, którą można dodać zarówno do posiłków węglowych i jak i tłuszczowych, jako jedyne straczkowe - Rygorystycznie wyeliminuj z diety cukier i miód (dopuszczalny słodzik) - Nigdy nie łącz w jednym posiłku produktów o wysokim indeksie glikemicznym z tłuszczami - Unikaj jedzenia produktów węglowodanowo-tłuszczowych: pełnego mleka, czekolady, awokado, wątróbki, orzechów laskowych, herbatników - Jedz chleb tylko pełnoziarnisty, ciemne pieczywo z mąki z pełnego przamiału typ 1850 lub 2000 - wyłącznie na śniadanie. - Jednorazowo można spożyć 100g węglowodanów złożonych (tj. makaron, ryż, kasza, soczewica, chleb WASA, płatki) - zjedzenie większej ilości może być przyczyną tycia. - Posiłki z mąka pp w składzie - do godziny 12 - Jeśli makaron, to tylko z mąki durum, razowy i koniecznie krótko gotowany. - Owoce jedz oddzielnie, najlepiej na czczo i ze skórką. - Codziennie można zjeść na czczo do 400 gram owoców, 20-30 min przed śniadaniem - Z owoców nie jadamy: arbuzów, bananów, ananasów, kiwi, rodzynek - winogrona. - Owoców nie wolno łączyć z tłuszczami i białkami, bo zostają zablokowane w żołądku i fermentują. Wyjątek stanowią tzw. \"owoce niefermentujące\" czyli: truskawki, maliny, jagody, jeżyny, porzeczki które można spożywać do śniadań. - Całkowita rezygnacja z alkoholu, kawy i mocnej herbaty, gdyż kofeina zwiększa wydzielanie insuliny. - Całkowicie wyeliminuj słodzone napoje gazowane. - Przygotowuj soki ze świeżych owoców w domu, bezpośrednio przed spożyciem. - W czasie posiłku nie pij wody, nie pij też bezpośrednio przed posiłkiem. - Między posiłkami pij wodę mineralną niegazowaną od 1,5 do 2 litrów dziennie. - Po posiłku składającym się z węglowodanów poczekaj trzy godziny, zanim zjesz coś zawierającego tłuszcze. - Po posiłku składającym się z produktów tłuszczowych poczekaj cztery godziny, zanim zjesz coś zawierającego węglowodany. - Jedz co najmniej trzy razy dziennie, nie omijaj posiłków. - Przerwa pomiędzy posiłkami nie powinna być dłuższa niż 6 godzin. - Kolację zjedz do godziny 18 - Nie łączymy węglowodanów z tłuszczami - Codziennie można spożyć do 100 gram białego sera - Należy spożywać odtłuszczony nabiał, ponieważ mleko zawiera cukier (laktozę), który jest tutaj połączony z tłuszczem - Samo białko jajka możemy dać do węgli, całe jajka ze względu na zawarty w żółtku tłuszcz zaliczamy do tłuszczy - Nabiał do 1,5% tłuszczu jemy do posiłków węglowodanowych, z tłuszczami nie mieszamy - do tłuszczu jemy śmietany min. 18% i majonez, który robimy same lub Kielecki (w jego składzie jest cukier, ale jako jedyny nie zawiera konserwantów) - Nie jemy parówek (połączenie tłuszczy ze świńskimi dodatkami, typu skrobia, cukry, glutaminian sodu) - Nie jemy produktów z cukrem (uwaga na jogurty) - Należy wyrobić sobie nawyk kontrolowania, czy w tym, co jemy (chleb, wędliny, majonez, ketchup, przecier pomidorowy, konserwy, warzywa w occie, soki) znajduje się dodatek cukru i nie spożywać takich produktów. - Próbujmy komponować posiłki tak, by nie łączyć mięsa z kaszami, makaronami; Jeśli jemy mięso to tylko z warzywami - gotowanymi lub surowymi - Warzywa można łączyć i w posiłkach węglowodanowych i w posiłkach tłuszczowych, wyjątkiem są tutaj warzywa strączkowe, które nadają się tylko do połączeń z węglowodanami, mam na myśli: soje, soczewice, groch, fasole. Wyjątek stanowi fasola szparagowa, którą można łączyć z tłuszczami - Jedz warzywa bogate w błonnik: sałatę, pory, bakłażany itp. - Korzystaj z obfitości świeżych ziół: koper, natka, szczypiorek, bazylia pobudzają trawienie, wzmacniają smak potraw. - Gotować w niskiej temperaturze, i - możliwie często - na parze - Wyeliminować z jadłospisu wszystkie węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, a zwłaszcza: *cukier (można zastąpić fruktozą) *ziemniaki (zastępujemy soją, soczewicą, fasolką, ciecierzycą, grochem) *buraki * mąki rafinowane (biały chleb, makaron, ciasta) *kukurydzę *ryż biały - Jeśli jemy kasze lub makaron to TYLKO z warzywami, sosami warzywnymi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zupy muszą być gotowane bez marchewki i ziemniaków, ponieważ to podnosi IG całej potrawy - Nie łączymy chleba z: *wędlinami *jajami *serami żółtymi, pleśniowymi, topionymi oraz tłustymi serami białymi (powyżej 1,5% tłuszczu) jak Almette, Kiri itp. - Spożywaj wystarczającą ilość białek Dzięki Metodzie Montignac pozbywamy się nadmiernych kilogramów bez utraty masy mięśniowej. Ilość dziennie spożywanego białka, wyrażona w gramach powinna być równa wadze ciała w kilogramach lub wyższa - maksymalnie 1,5g/kg (najelpiej gdy ilość białka utrzymuje się w okolicach 1,3 g białka na kg masy ciała). Ważne przy tym jest picie wystarczającej ilości płynów. Istotną sprawą jest również fakt by obok białek zwierzęcych, w naszym jadłospisie znalazły się białka pochodzenia roślinnego (warzywa strączkowe, produkty robione ze zbóż z pełnego przemiału - takie jak chleb, makarony, oraz produkty robione na bazie soji) - Spożywaj pokarm bogaty w błonnik Utrata masy ciała jest stymulowana spożywaniem pokarmu o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, szczególnie tzw. \"rozpuszczalnego\" (owoce, warzywa strączkowe), ponieważ one to właśnie w istotny sposób obniżają hiperinsulinemie. Błonnik, który przyśpiesza perystaltykę jelit i chroni przed wieloma chorobami, należy spożywać w ilości 40 g/dobę, podczas gdy średnia podaż wynosi niewiele ponad 10 g/dobę. do każdego posiłku mają być warzywa - to podstawa MM Jak utrzymać poziom glukozy we krwi na bezpiecznym poziomie? . Jeść trzy posiłki dziennie . Ogranicz kawę i herbatę . Zrezygnuj z napojów gazowanych i słodzonych . Niech połowę posiłków stanowią warzywa . Jedz razowy chleb, muesli (uważaj, żeby nie zawierały cukru - najbezpieczniej, sama je komponuj ), brązowy ryż, kaszę pęczak, naturalny jogurt, chude mleko, soję, soczewicę, fasolę, brokuły, kalafiory, kapustę, cebulę . Unikaj białego chleba i ryżu, słodyczy, ciastek, frytek, czipsów, przetworzonych płatków śniadaniowych . Pamiętaj, im produkt mniej przetworzony, tym zdrowszy! . Delikatna, miękka konsystencja rozleniwia przewód pokarmowy - gotuj wszystko jak najkrócej! . Jedz to, co jest bogate w błonnik, który spowalnia wchłanianie cukrów. Co obniża IG? . błonnik wysoka zawartość błonnika pokarmowego w produkcie wpływa na obniżenie wartości IG. . białko Stężenie glukozy we krwi po wysokobiałkowym posiłku nie ulega tak gwałtownemu wzrostowi. Kiedy masz ochotę na produkt o średnim lub wysokim IG możesz po prostu zjeść go razem z produktem bogatym w białko np. chude mięsa, ryby, wędliny, ser twarogowe. Natomiast na wzrost wartości IG wpływa: . czas obróbki termicznej Dlaczego gotowana marchewka ma kilkukrotnie wyższy IG niż surowa? Gotowanie powoduje pęcznienie ziarenek skrobi, ich pękanie i w efekcie enzymy trawienne zyskują łatwiejszy dostęp do budujących skrobię cząsteczek glukozy. Dzięki temu właśnie gotowana marchewka w porównaniu ze świeżą powoduje większe podniesienie stężenia glukozy we krwi. Jeżeli spożywamy posilki niezbyt cieple, to organizm musi sie bardziej skupic na \"podgrzaniu ich\" - czyli spala wiecej energii na przerobienie składników. . temperatura produktu Niedawno stwierdzono także, że temperatura spożywanego posiłku może mieć wpływ na wartość IG. Wykazano bowiem, że spożycie gorących ziemniaków powoduje większy wzrost wartości IG po ich spożyciu niż ziemniaki, które zostały schłodzone. . stopień dojrzałości produktu Wybierając owoce powinniśmy zwrócić uwagę także na ich dojrzałość. Na przykładzie bananów wykazano bowiem, że dojrzałe banany mają znacznie wyższy IG niż niedojrzałe. . stopień rozdrobnienia produktu Silne rozdrobnienie produktu także przyczynia się do zmiany wartości IG. Produkty mocno rozdrobnione - np. ziemniaki puree mają wyższy IG niż te które są nie rozdrabniane - np. tradycyjnie gotowane ziemniaki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mądralalalalalaaaa
Joldra dziekuje z całego serducha,czekam na resztę,pozdrawiam cieplutko 09:01 Joldra dziekuje jakie skladniki mają byc w zupach bo rozumiem ze kartofle i ryz odpadaja ,na czym je gotowac ? dołączam sie w oczekiwaniu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość joldra
Dzieki za serdeczności. łoneczko / bez podpisu/ zupy zawierają tylko warzywa. Np. pomidorowa to wywar z włoszczyzny z dodatkiem przecieru pomidorowego. Zgodnie z obietnicą .... dzień czwartu śniadanie sok z marchwi zakwas buraczany surówka sałata ogórek świeży surówka kapusta pekińska rzodkiewka gotowane kapusta biała owoce jabłko obiad zupa z kiszonej kapusty surówka marchew chrzan surówka kabaczek jabłko gotowane papryka faszerowana owoce mandarynka kolacja sok lub inny napój sok owocowy surówka ogórek kiszony cebula surówka pomidor szczypior gotowane musw owocowy dodatek kiszona kapusta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość joldra
dzien piąty sok z marchwi zakwas buraczany surówka kalafior czosnek ogórek kiszony surówka kapusta pekińska pomarańcza gotowane seler owoce pół grejpfruta obiad zupa kalafiorowa surówka biała rzodkiew jabłko surówka papryka czerwona cebula sałata gotowane gołąbki warzywne sos pomidorowy owoc arbuz lub sezonowe kolacja sok lub inny napój sok warzywny s.mizeria koperek s. marchew jabłko gotowane bigos z kapusty kiszonej dodatek pomidor

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość joldra
Dzień szósty śniadanie sok z marchwi zak. buraczany s. kapusta czerwona jablko s. brokuł ogórek kiszony jabłko gotowane kalarepa owoce kiwi obiad zupa pomidorowa s. pomidor sałata cebula s. dynia jabłko gotowane brukselka owoce truskawki z jabłkiem kolacja sok lub napój - owocowy s, bia ła kapusta, marchew jablko s. buraki cebula gotowane jabłko pieczone dodatek ogórek kiszony

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość joldra
Dzień siódmy sok z marchwi zakwas buraczany s. kapusta pekińska pomidor s. kalafior czosnek ogórek kiszony gotowane burak owoce pól grejpferuta obiad zupa porowa s. kalarepa jabłko s. ogórek kiszony cebula gotowane warzywa mieszane owoc jabłko kolacja sok lub napój - warzywny s. pomidor cebula s. owocowa gotowane leczo warzywne dodatek rzodkiewka czerwona

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chyba sie zdecyduję
na ta dietkę... ale jakoś to ciągle odwlekam... nie wyobrazam sobie swiat bez ciasta :( Mam jednak nadzieję, że od poczatku stycznia dołaczę do Montigniaczek :) Adres zapisuję bo super przepisiki tutaj wklejacie :) ps. skad o tej porze roku bierzecie cukinię? Pozdrawiam K.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość joldra
__a -lice1 podziwiam Cie za wytrwałośc pisania . Mnie już mdleja ręce. Słoneczka myślę że już mniej lub więcej "chwyciłyście" o co chodzi. Tam pisze że nie muszą to być ściśle te same kombinacje . I przypominam że +to jest dieta warzywna na oczyszczenie organizmu z różnych takich trucizm ale i jednocześnie odchudza . Nie można jej stosować długo. Bo organizm potrzebuje innych składników. Potem ja myślę że 2 tygodnie starczy przejść na dietą mm. Alice1 jesteś "wielka" za ten wykład ------ wielkie dzięki. A powiedz mi dlaczego tu nie wskazane jest kiwi ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
widzisz Joldra te dane wypisalam z pewnego artykulu,a dzis studiowalam ksiazke montignaca i niby kiwi sa dozwolone,na pewno zakazane sa banany.Najbardziej polecane z owocow to wedlug ksiazki jablka,gruszki,cytryny,brzoskwinie,sliwki, truskawki,maliny,wisnie ,nektarynki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czasem sama glupieje bo tu pisza tak ,tam inaczej a w ksiazce jeszcze cos innego.Moim zdaniem nie wolno popasc w jakas obsesje,ja jak mam ochote to zjadam cos slodkiego i juz.Byle to nie bylo codziennie,zreszta w drugiej fazie mozna sobie troche pozwolic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×