Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość joldra

jak wpadłam na Montiniaca

Polecane posty

Gość joldra

Jeśli kogos to zaciekawi opowiem chętnie o tym jak i gdzie zmieniłam sposób myślenia o jedzeniu. Jak po "tysiącu" prób odchudzania mam nareszcie rezultaty -- na dzień dzisiejszy 27 kg.

27 kilo?? W jakim czasie? Jak narazie to jestem sceptycznie nastawiona do Montignaca - dlatego bardzo mnie interesuje Twoja historia!

Gość joldra
Nie spodziewałam sie takiej szybkiej reakcji . ale juz odpowiadam. Mam 55 lat i od zawsze byłam "za dobrze odżywiona" . Odchudzałam się sama - pod "okiem"lekarza - w szpitalu - w sanatorium. I najwięcej chudłam 12 kg. i potem drobne zawahanie i juuuuuuż w gorę kilogramy pedziły jak szalone. Az zupełnie przypadkowo trafiłam na wczasy zdrowotne do miejscowości Gołubie na Kaszubach. Tam właściwie zajmują się nazwijmy to odtruciem - oczyszczeniem organizmu z toksyn -- warzywami. Warzywa rano - obiad - kolacja odpowiednio ustawione i podane. I "pogadanki" o jedzeniu co szkodzi co dobre - i tu usłuszałam pierwszy raz o indeksie glikemicznym --- i po raz pierwszy ani słowa o kaloriach. I chyba uwierzyłam że tym razem dam radę. Tam też otrzymałam jadłospis na 14 dni ustawiony w oparciu o Montiniacka. Byłam tam pod koniec maja. Mimo że jadłam same warzywa 1/ nie czułam głodu 2/ miałam coraz więcej energii. Tyle wstępu .

Gość cza
jakie warzywa jadłas i czy gotowane? a co piłas? jakie owoce?czy nic? i w jakim czasie schudłas?

Gość ewqwer
mozesz podac dokł na jakiej diecie byłas spis co jadłas bardzo chce schudnac:(

Gość joldra
Cały problem jest w tym aby jeść warzywa w odpowiedniej kolejnośći np. śniadanie 1/2 soku np z marchwi potem na ciepło zakwas buraczany potem dwie surówki z różnych warzyw i na koniec np. kalafior na ciepło. Ale jak juz pisałam to było na tych wczasach. W domu stosowałam jeszcze 2 tygodnie i przeszłam na Montiniaka. Zaczęłam mająć 118 kg . "Słowo zucha " daję radę i polecam . Na miejscu jest pani doktor i dietetyczka - doradzi - wytłumaczy.

Gość joldra
Ten jadłospis który dostałam pani ułożyła mi po godzinnej rozmowie ze mną -- co lubię jeść na co chorowałam - jak się odchudzałam - jak pracuje tzn. czy mogę sobie coś ugotować w pracy . Tak na teraz tzn. beż wyjazdu na wczasy to polecam książke Montiniack nad Wisłą. Tam jest trochę wstępu o indeksie i dlaczego tak jeść a nie inaczej i przepisy. Mówię o tych wczasach bo tam po raz pierwszy nie padło słowo kaloria /dotychczas po wielu porażkach z odchudzaniem to słowo to był "tytuł" kolejnej klęski/ i może dlatego że pokazano nam tam jedzenie inaczej coś się we mnie poprzestawiało i uwieżyłam . Muszę sie pochwalić że właśnie dziś odłożyłam cały worek swetrów zimowych / za dużych/ . Zaczynając miałam 145 cm w biodrach. Ja wiem że jeszcze trochę przede mną tej drogi ale satysfakcja oooooooooogggggggggromna.

Gość Rowniez polecam
Nie gloduje, nie licze kalorii. Potrawy sa pyszne i bardzo zdrowe. Chudnie sie regularnie nawet przestrzegajac tej diety 'pi razy oko'. Monti rzadzi!

Gość Ale ta ksiazka
Mintignac nad Wisla jak dla mnie kompletnie nieuzyteczna! Na forach Montignacowych sa super przepisy, grupa wsparcia , zasady diety. Forum Zuzla i dieta Sopelka na efigura.

Gość błądząca
Gdzie znajdę te grupy wsparcia czy przepisy - tu trafiłam tak jakoś przez prawie przypadek. Proszę podajcie jakieś wskazówki - adresy

Gość ja też próbowałam
Montiego i powiem ,że nieszczególnie .Na poczatki tak ,ale potem zastoj i jakie warzywa dzisiaj można jesc .Tez jestem gruba i kompletnie załamana

Gość Co Wy z tymi warzywami
Monti to nie dieta warzywna :) Wszystko musi byc i bialka i weglowodany i tluszcze tez. Tylko w odpowiedniej jakosci (np oliwa z oliwek a nie olej jakikolwiek, czy chleb razowy bez zadnej chemii i polepszaczy w skladzie).

O Metodzie Montignaca http://montignac.miniportal.pl/ Forum Montiego http://www.forum.montignac.com.pl/ Fajne przepisy Sopelka - duzo schudla na Montim! http://www.e-figura.pl/viewtopic.php?t=39 Jeszcze przepisy http://www.mojeprzepisy.pl/Pl/MP/przepisy/dieta_montignac/ Linki powinny byc OK, jak cos nie tak - nie ochrzaniac mnie, tylko poprawic prosze. Oprocz tego mozecie sobie wiecej wygooglac, mi wystarcza te stronki do efektywnego stosowania metody Montignaca. Mozna smialo dzieci karmic w/g tych zasad - wszystkie wazne skladniki sa zawarte w potrawach. Rezygnuje sie wlasciwie tylko z niezdrowych polaczen i rzeczy wysokoprzetworzonych. Dieta lagodna dla trzustki, troche jakby dla cukrzykow. W domu zawsze mam chleb razowy bez polepszaczy, oliwe z oliwek, makaron razowy (w Tesco jest -pycha), jaja, chudy twarozek, fruktoze do slodzenia, jogurt naturalny nickotluszczowy, platki zytnie, domowej roboty majonez. Ryz dziki lub brazowy (choc go nie lubie). Mieso tez powinno sie jesc... Warzywa - rozne,ale do obiadu mam cukinie i pieczarki, cebule,czosnek. Tunczyk i ryby - bardzo polecane. Mozna jesc pysznie! Zadnego glodowania ani liczenia kalorii.

Gość Joldra prosba do ciebie
mozesz nam podac ten jadłospis,bardzo prosżę,młoda nie jestem,latek przybywa i wagi tez:(

Gość dzieki
Joldra przydałby sie nam tu taki jadłospis,możesz wpisać >?

Gość Joldra nieładnie
tak wpadać na zupełni obcego faceta :D

Gość joldra
Mogę odpowiedziec hurtem - hahahah chyba coś umknęło Twojej uwadze - ja jarzyny jadłam na wczasach i ciut po - na odtrucie organizmu - a dopiero potem zaczęłam diete. Myślę że takie ścisłe kopiowanie mojej diety nic nie da bo wyjaśniałam że dietetyczka ustawiła mi ją "pode mnie" czyli po rozmowie o chorobach - operacjach - itp . Z tym wpadaniem to też tłumaczyłam że - przypadkiem ale słowo daje -warto było / h ahahaha/ A i najważniejsze --dzięki za adresy zaraz sobie odpisałam i spróbuje wejść i poczytać .

Gość alice1
ta dieta jest super,mozna jesc do syta trzeba tylko uwazac zeby nie laczyc tluszczy z weglowodanami.No i jest kilka rzeczy zakazanych,ja schudlam 7 kg.i nie bylo to trudne

Gość prosze slicznie Joldro
napisz ten jadłospis oczyszczający,opierajac sie na nim ułoże swoje menu

Gość alice1
Zestaw 1 Sok pomarańczowy, Kiwi, Chleb pełnoziarnisty, tuńczyk w sosie własnym, sałata, herbata/ cielęcina duszona z warzywami sos zraziki, ogórki kiszone, galaretka truskawkowa bez cukru/ Bigos, sok z marchwi Zestaw 2 Sok grejfrutowy, chleb pełnoziarnisty z dżemem i serem białym chudym, ziółka,/ gotowane jabłko sałatka makaronowa z soczewicąa, galaretka z truskawkami bez cukru/, herbatka ryba duszona w warzywach, jogurt naturalny bez cukru Zestaw 3 Sok jabłkowy, Pomarańcze, musli z mlekiem 0%/ Zupa ogórkowa, gołąbki z farszem mięsno-pieczarkowym i sosem pomidorowym / zupa z soczewicy, łosoś wędzony Zestaw 4 Sok pomarańczowy, kiwi, jajko na miękko, /wędzona pierś z indyka, ser bialy chudy, sałata, pomidor Zupa jarzynowa, ryż pełnoziarnisty z sosem pieczarkowym, ogórki kiszone Zupa krem z brokułów, makrela wędzona ,pomidor, ogórek Zestaw 5 Sok cytrynowy, maliny, jajecznica z cebulą, pomidorem i papryką rosół ze skrzydełkami bez makaronu, puree z selera, kotlet z piersi kurczaka smażony bez tłuszczu, surówka z kapusty pekińskiej biały ser chudy, szczypior, rzodkiewka, pietruszka zielona, jogurt Zestaw 6 Sok owocowy, jabłko, płatki owsiane, otręby pszenne z jogurtem i białym serem łosoś gotowany na parze z warzywami, sałata z sokiem z cytryny jarzynowa bez marchwi, kilka plasterków szynki chudej z indyka, jogurt odtłuszczony Zestaw 7 kiwi, maliny, truskawki, morele, 2 odtłuszczone jogurty, kawa z mlekiem Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami, zupa lub krem z porów,surówka z marchwi Kurczak pieczony, brokuły, pomidory, sałata, jogurt naturalny

Gość alice1
to jest kilka propozycji z tej diety,sniadanie ,obiad i kolacja 7 zestawow na caly tydzien

Gość napisz dokładnie
alice dobra robota,mozesz jeszcze podac kilka zestawow i napisac jaki chlebek polecasz?

Witam Popieram sposób odżywiania Montignaca. Przez poł roku schudłam 22kg, mój mąż 32kg, czuliśmy się wyśmienicie. Potem waga się zatrzymala i jak to bywa zaczęlismy nie przestrzegać zasad odżywiania przytyło nam się trochę no powiedzmy i teraz znowu jesteśmy na diecie, spadek wagi jest trochę wolniejszy jak poprzednio ale najważniejsze, że jest. Polecam ten sposob odzywiania bo jest zdrowy i nie męczący - nie chodzi się głodnym a waga idzie w dół.

Gość alice1
chleb jem tylko na sniadanie i tylko graham albo bulki grahamki

Gość alice1
podam wiecej na ten temat ale pozniej bo teraz mam gosci

Gość do Alice
super,czekamy :)

PONIEDZIALEK ---------------- Ś - chleb z mąki pp z serkiem homogenozowanym o% tł. i pomidorem, kanapka z powidelkami slodzonymi fruktozą, kawa b/kofeiny z mlekiem 0% tł. O - Zupa jarzynowa, ser cammember smażony na kropelce oliwy, panierowany w jajku i płatkach migdalowych , brokuły z wody, surowka z sałaty i pomidora K - makaron razowy z jogurtem i suszonymi owocami (sliwki, morele) WTOREK ---------- Ś - makaron razowy z mlekiem zero, kanapka chleba z maki pp z pomidorem, kawa z mlekiem O- Kotlet z indyka lekko smazony, podduszony na oliwie z oliwek z żółtym serem, fasolka szparagowa, sałata zielona, ogorek, pomidor. K - Soczewica z czosnkiem i cebulką lub zupa jarzynowa z soczewicą ŚRODA -------- Ś - płatki owsiane z mlekiem zero, kanapka chlebka z maki pp z dzemem slodzonym fruktoza, kawa lub herbata O - Schab duszony, faszerowany grzybkami z cebulką, surowka z salaty, pomidora, ogorka i kosteczkami sera (np. plesniaka lub fety) K - kawalek duszonego łososia lub makrela ze swieżymi warzywami CZWARTEK ------------ Ś - chleb z maki pp z pomidorem, ogorkiem, mleko zero lub jogurt 0% tł., kawa Ó - jajecznica na cebulce i pomidorku posypana parmezanem, na wielkim lisciu sałaty, jakies gotowane warzywo np brokuł lub kalafior K - ryz basmati z musem jabłkowym, jogyrt owocowy light. PIATEK -------- Ś - ziarna kilku zbóż z jogurtem zero lub mlekiem, z owocami suszonymi,kawa... O - Ryba duszona na kropelce oliwy z oliwek,pod pierzynka z podsmazonej cebuli i pomidora, posypana parmezanem, lub kawalek sera plesniowego, warzywa swieże K - salatka warzywna z duszona i pokrojona w kosteczki piersia kurczaka SOBOTA - bez owocow przed sniadaniem ---------- Ś - Wedlina chuda wedzona na salacie z pomidorem, cebulką, ogorkiem skropionych oliwa i sokiem z cytryny, kawalek sera plesniowego, kawa... O - gulasz z kurczaka duszony w jarzynach, posypany parmezanem lub innym serem, kalafior z wody lub z majonezem wlasnej roboty K - nalesniki z maki pp z dzemem, lub serkiem MM NIEDZIELA - bez owocow przed sniadaniem ----------- Ś - jajka ugotowane na twardo z tuńczykiem z salata, pomidorem, ser plesniowy, kawa... O - mieso wieprzowe lub wolowe chude duszone z warzywami, gotowane warzywo np brokuł, salata, ser, lampka wytrawnego czerwonego wina K - spagheti z sosem pomidorowym

Gość oki dzięki ale
mam pytanko,masz moze przepisy na zupy w I fazie-uwielbiam zupy i moglabym je jadac calymi dniami

1. Nigdy nie łącz produktów o wysokim IG z tłuszczami w jednym posiłku 2. Unikaj jedzenia produktów węglowodanowo-tłuszczowych / pełne mleko, czekolada, awokado, wątróbka, orzechy laskowe, herbatniki 3. Wyrzuć z diety cukier / sacharozę 4. Jedz chleb tylko pełnoziarnisty i tylko na śniadanie 5. Wyrzuć z diety ziemniaki pod każda postacią 6. Wyrzuć z diety biały ryż 7. Makaron tylko al. Dente lub razowy 8. Owoce jedz oddzielnie, najlepiej na czczo i ze skórką 9. Zrezygnuj z alkoholu 10. Unikaj mocnej kawy i herbaty 11. Jedz co najmniej 3x dziennie, nie omijaj posiłków 12. Ogranicz spożywanie \"złych\" tłuszczów /nasyconych/, na korzyść \"dobrych\" /nienasyconych/ 13. W czasie posiłku nie pij wody, nie pij tez bezpośrednio przed posiłkiem 14. Nie spiesz się,przeżuwaj dokładnie każdy kęs 15. Przygotowuj soki owocowe w domu,bezpośrednio przed spożyciem 16. Całkowicie wyeliminuj słodzone napoje gazowane 17. Po posiłku składającym się z węglowodanów poczekaj 3 godziny, zanim zjesz coś zawierającego tłuszcze 18. Po posiłku składającym się z produktów tłuszczowych poczekaj 4 godziny, zanim zjesz coś zawierającego węglowodany 19. Jedz warzywa bogate w błonnik: sałatę, pory, bakłażany itp. 20. Między posiłkami pij wodę mineralną niegazowaną - od 1,5 do 2 litrów