Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przerwa miedzy zebami

przerwa miedzy zebami

Polecane posty

Gość ja jeti
ja mam przerwę 2mm i jest mi z tym zajebiście zęby mam proste, nikt mi jeszcze nigdy nie ubliżył z tego powodu, ostatnio myślałam nad aparacikiem, ale pomyślałam że już nie byłabym tą samą szaloną dziewką, jak bede starsza czyt ok. 30-40lat to sobie zrobie moooże, bo jak się jest młodym to sprawia że wyglądasz bardziej jak dziecko,niewinnie a w dodatku nawet mi jeszcze 7 nie wyrosły na górze, dodam jeszcze że bardzo często sie śmieje i to bez zasłaniania zębów,nikt normalny nigdy wam nie powie nic złego o tym, a i pamiętajcie jak ktoś wyśmiewa się z "wad" innych ludzi to znaczy że sam jest zakompleksiony(sprawdza się w 100%, w ten sposób chcą oni odwrócić uwagę od siebie). Ile ludzi tyle opinii, nauczcie się akceptować takimi jacy jesteście:) pozdrowienia:)

Moja siostra miala 3 mm, byla jak kroliczek, kwalifikowala sie do zabiegu na wydziale ortodontycznym w klinice chirurgii stomatologicznej. 2 doby w szpitalu, znieczulenie miejscowe, 3 zastrzyki, w ciagu tygodnia tylko plynne pokarmy, zeby wszystko sie ladnie zagoilo, i jest super ! Siostra miala wtedy 10 lat. Teraz ma 15 i operacja bardzo jej pomogla. Przerwa calkiem zlikwidowana, a zabki proste.

Gość Tabi
Ja miałam podcinane wędzidło w wieku 6 lub 7 lat. Mój brat wceśniej dużo. I efekt jest taki, że ja mam diastemę między jedynkami, a mój braciszek nie. Miałam kompleks związany z diastemą, ale przeszło mi, gdy poznałam chłopaka i usłyszałam słowa "ale masz uroczą diastemę". Chłopak okazał się być dentystą i uświadomił mi, że to nie jest żadna szpara, tylko "diastema", która, przy zdrowych, równych zębach jest sexi!!! I faktycznie, dla wielu facetów taka "szpareczka" jest seksi.

Gość czasami taka szpara
miedzy zebami dodaje uroku :-) znam jednego faceta z taka szpara i wcale mi to nie przeszkadza

Gość tycha
mam 12 lat i małą przerwe między górnymi zębami i dużą miedzy dolnymi :(. wszyscy mi mówią ze kiedy wyrosną mi zęby ,,mądrosci\" te przerwy sie zejdą(na zdjęciach z dziecinstwa górna przerwa byławiększ, jednak na dolnych nie widze poprawy ) a jeżeli juz mi tak zostanie to jaki aparat mam i moge nosić ??

Gość tiinka
Ja też mam przerwę między górnymi jedynkami i czy wie ktoś może do którego roku życia można przeciąć to wiązadełko by szpara zniknęła?

Gdy byłam dzieckiem, to miałam przecinane wiązadełko i nic to nie pomogło( a bolało jak cholera) ale już się nie przejmuję, ważne, że zęby zdrowe no i jedzenie od razu wypada :)

Gość tiinka
Czy ktoś zna jakąś skuteczną metodę na pozbycie się przerwy między górnymi jedynkami...i czy stały aparat jest koniecznością (przeraża mnie długość jaki trzeba go nosić)

Gość a ja też mam

Ja również mam przerwę między zębami i bardzo mi się ona podoba. Za nic w świecie nie dałabym jej zlikwidować. Wręcz przeciwnie- większość osób mówi (w tym mój chłopak), że dodaje mi ona dużo uroku.

Witam... Jest taka sprawa... Mam 20 lat i diastemę która ma 5mm... chce się jej pozbyć... Ile może to potrwać i jaki jest koszt... Proszę o pomoc...

Gość taba...
ja też mam przerwę i nie przejmowałam się ją za bardzo, ale teraz mi zaczeło zależeć na jej zlikwidowaniu, ciągle o tym myślę... Moja koleżanka też kiedyś miała ale nosiła jakieś gumki na zębach i teraz ma ładny uśmiech...Ja teżtak chce.Powiedzcie kosztuje coś to doklejenie tych plomb?Czy one naprawdę są nie widoczne i czy nie wypadają????

Gość taba...
jak ją zlikwidować pomóżcie mi:(:(

Gość ludziska
ludzie, z takimi pytaniami to do ortodonty. skąd my mamy wiedzieć, ile trzeba nosić aparat i jaka jest jego cena skoro nie znamy cennika danego gabinetu i nie widzieliśmy tych zębów na żywo.

Gość Kama1213
czy ktoś wie ile kosztuje aparat na przerwe miedzy zębami i do którego roku zycia jest za darmo co to jest to wiązadełko

Gość przerwa znajomego
znajomy po 30 mial duza przerwe miedyz zebami i zalozyl aparat, zeby mu sie 1 nie rozsuwaly czyms ma je podklejone, jak mu to raz odpadlo to zeby normalnie luzne byluy ui sie zaczela poajwiac przerwa. nie wiem dokladnie na jakiej to zasadzie bylo.aa i na noc ma ruchomy. ja bym sie na to zdecydowala jedynie jakbym na prawde miala dosc szczerby

Gość Aleksi
ja też miałam diasteme, aparat nosiłam półtora roku,jedząc manny, zmiksowane papki i inne świństwa, gdyż przemieszczające zęby bardzo bolą. teraz mam ładne ząbki. Ortodonta pomyślał o zabezpieczeniu,mogłam zrobić mosty ( sztuczne zęby ) za czwórkami gdzie pozostały luki, ale mam umocowany drut na czwórkach pod spodem, jest niewidoczny, i trzyma moje ząbki. warunek-musi być odpowiednia ilość miejsca pomiędzy dolnymi zębami, a górnym podniebieniem.powinnam z tym chodzić 2 lata, ale mogę całe życie.

Gość Madzik13
Z tego co wiem darmowy aparat ortodontyczny jest do 12 lat. Później za aparaty się płaci. Czytałam na ten temat i dowiedziałam się że aparaty kosztują w granicach: Stałe; - metalowy - ok 2 tys. zł - porcelanowy - ok 3 tys. zł - kryształowy - ok 4 tys. zł Ruchomy - ok. 500 zł. A szpare też mam :((

Gość NatalaxD
to nie prawda,że problem potem wraca ja nosiłam aparat dwa lata mialam straszną przerwę międzye jedynkami a teraz juz mam prosciutkie zeby i nie nosze ponad rok i nie wrocil problem pozdrawiam:)

A czy doczepienie plomb da jakiś dobry efekt? Długo się trzymają takie plomby? Bo rozumiem, że to są takie plomby jakie dentysta zakłada na zwykłe jakieś dziurki w zębach i dotyka potem takim laserem?! też mam przerwę..i się tego wstydzę czasem..w dodatku czeka mnie wesele i co się z tym wiąże sesja fotograficzna...mam proste zęby ale chciałabym aby ta szparka znikła...i aby koszty były nieduże..więc chyba te plomby byłyby najlepszym rozwiązaniem..

Gość xoxo'
Takie doczepienie plomb nazywa się kompozytem. Jest raczej dość tanie , ale nie daje dobrego efektu. Kompozyt po jakimś czasie odpada , uszczerbia się i przebarwia. Myśle że to nie ma sensu. chyba najlepszy jest aparat:D. Ja też mam diasteme i mam jej dość , choć znajomi są tolerancyjni i nic mi na ten temat nie mówią. Aparat metalowy u mojej orto kosztuje 1500zł za jeden łuk (czyli szczęke dolą lub górną) Noi to chyba tylee:D:D

Gość Kami:)
Ja także mam przerwe między zębami,przez dłuższy czas mi bardzo przeszkadzała, gdy poznawałam nowe osoby czułam dyskomfort, natomiast jak zaczęłam dowiadywać się więcej na temat zlikwidowania mojej przerwy,doradzać innych, to każdy mi mówił,że bardzo bym żałowała gdybym ją zlikwidowała:) nigdy z tego powodu nie doznawałam pzykrosci,wrecz przeciwnie każdy mi mówił że mam prześliczny uśmiech,mnie to natomiast nigdy nie cieszyło,nawet miałam wrażenie,że te osoby są po prostu ze mną nie szczere.Teraz cięzko jest mi zdecywać co mam zrobić.... Ale chyba zdecydowałabym się na kompozyt. pozdrawiam;)

Hej! Sluchaj ja tez mialam taka przerwe miedzy zebami ;) Własnie aparat nic nie daje, trzeba albo zrobic operacje albo idz do dentysty i Ci wypelni ta "szparke" ;)) ja tak wlasnie zrobilam, zaplacialm 100 zl i mam spokoj ;d tylko co kilka mies. jezdze na polerowanie bo robia sie takie malutkie zacieki, ktorych prawie nie widac a czysci mi za free ;D Polecam!

Gość Kami:)
tylko boję się,ze bede miała bardzo duże te jedynki jak z jednej i z drugiej strony mi wypelni kompozytem:( u Ciebie nie wyglada to sztucznie?

No cos Ty! nawet nie widac ze jest doklejone! zeby wygladaja naturalnie, tez myslalam ze bedzie wygladalo sztucznie ale jak pierwszy raz zobaczylam swoj sliczny usmiech w lustrze... bosko! i nic nie odpada, itp na prawde polecam!

Gość Kompozyt
JA TEZ MIAŁAM DIASTMĘ I ZADNEGO APARTU NIE KUPOWALAM!! DENTYSTKA ZALOZYLA MI KOMPOZYT ZA 200 ZL CZYLI 100 ZL OD ZEBA!! JEST TO TANIE I W CIAGU 30 MIN NIE MA SIE PRZERWY JA MIALM TEZ PRZERWE NA DOLE I TEZ ZAKLEILAM ZAPLACILAM 400 ZL ZA GORE I DOL I TERAZ WYBIALILAM ZEBY, POWIEM SZCZERZE MAM USMIECH JAK Z HOLLYWOOD :) POLECAM:)

Gość też mam
Wypełnienie kosztuje tylko 100 zł? To chyba musiałaś mieć bardzo małą szparkę. Ja oprócz diastemy, mam też niewielkie przerwy pomiędzy pozostałymi zębami. Jak wampir;p

Gość szeptuchaa
nie wiem jak dużą przerwę miałam miedzy zębami,ale na zdjęciach wylądało to fatalnie,dentystka radziła zrobic licówki,bo kompozyt zle wygląda,no dobra,ale na licówki to muszę najpierw forsę uzbierac i sie uparłam,zeby spróbowałz kompozytem (aparat tez proponowała),no i mam kompozyt,18 miesięcy gwarancji,na moje oko nic nie widac (gdzies 10 miesięcy mam),zapłaciłam jak za plombę (nie pamiętam ile,mniej niż 200 zł) teraz tylko żałuję,ze nie poszłam z tym wcześniej,dodam jeszcze,ze te jedynki mam dosyc spore i się nieco obawiałam "łopat",ale jest ok gdzies wyczytałam,ze dentystom po prostu nie chce tym się bawicdlatego namawiają na licówki,czy aparat