Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Madlen23

nerwica serca

Polecane posty

Go艣膰 Madlen23

Na nerwice serca choruje od 3 tygodni...dopiero zmagam sie z t膮 okrutn膮 i nie znana mi choroba. Przemeczenie, stres,z艂e odzywianie itp to chyba g艂贸wny pow贸d. Zacze艂o si臋 nagle... od k艂ucia w okolicy serca, kt贸re si臋 ci膮gle nasila艂o. W pewnym momencie dostalam ataku paniki. Zrobi艂o mi si臋 s艂abo, duszno my艣la艂am ,偶e umieram. Trafi艂am do szpitala w Glasgow - bo wtedy tam przebywa艂am. Pe艂no badan, kt贸re nic nie wykazalo. Po powrocie do Polski by艂o coraz gorzej... apatia, bezsennosc, mysli w stylu,, jak d艂ugo bede jeszcze 偶y膰'', brak apetytu, ataki paniki, md艂o艣ci. Ale ci膮gle 偶yje i si臋 prze艣lizguje. W polsce r贸wnie偶 5 wizyt u lekarza ogolnego, EKG 4 razy, badania krwi,endokrynolog- choroba Hashimoto( tarczyca), kardiolog - oczywi艣cie diagnoza: zdrowa jak ryba, a te b贸le to nerwob贸le zwi膮zane z nerwic膮. Trafi艂am do psychiatry... przepisa艂 mi Spamilan na l臋ki, od kardiologa dosta艂am Validol i concor do tego biore magnez. Jest lepiej od kilku dni,co prawda czuje k艂ucie w mostku ale zapewniam sie,ze to objaw nerwicy.Czuje sie bardziej spokojna. Wiem ,偶e takie b贸le mog膮 si臋 utrzymywa膰 d艂ugo ale postaram sie z tym walczyc. Opiszcie mi swoj膮 historie> Chcia艂abym si臋 podzieli膰 z Wami swoimi prze偶yciami zwi膮zanymi z t膮 choroba= chor贸bskiem. moje gg 6455611

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 wspo艂czuje nerwica serca
to nie przelewki a probowalas psychoterapi?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Madlen23
dopiero zaczynam leczenie. Ucisk w mostku, co jakis czas jakby mnie tam ku艂o. Chcia艂am dostac skierowanie do kardiologa to nie chcieli mi dac bo lekarze ogolni po EKG stwierdzili,ze absolutnie nie mam zadnej choroby serca. Posz艂am oczywi艣cie prywatnie.Zrobi艂a mi pani kardiolog tylko ekg i stwierdzila po os艂uchaniu i oglnym wywiadzie ze to nerwica, bo serce mam zdrowe. Jutro ide jeszcze na rtg bo moze to od kr臋gos艂upa?? boli mnie jakby w mostku troche nizej. Nie wiem czy jest sens robienia dodatkowych badan typu echo serca czy nie?? skoro wszyscy lekarze mowi膮 ze to zbyteczne. Co mam robic??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 macie spos贸b
zr贸b badania krwi i moczu, jesli wyjd膮 dobrze to radze sie udac do psychiatry, ja tez sie m臋cze z nerwic膮 juz trzy lata, koszmar

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Madlen23
zrobilam ca艂膮 morfologie.WSzystko ok. Ciesze sie,ze m贸wi膮 偶e serce mam zdrowe. Czy macie te偶 uczucie k艂ucia w mostku tak na wysoko艣ci piersi?? Jutro p贸jde na prze艣wietlenie moze cos wyjdzie,ze mam skrzywienie kr臋gos艂upa czy cos

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Madlen23
tak sie boje... czasami mi 艂zy poleca... nie wiem co jeszcze moge zrobic, zostal mi tylko rentgen do zrobienie, a moze cos wykarze, a jak nic nie wykarze? Ci膮gle szukam przyczyny.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 joannnnnna
czes膰! postanowi艂am si臋 z Toba podzieli膰 moimi prze偶yciami. Oko艂o 1,5 roku temu zacz臋艂y si臋 moje problemy. Najpierw silny nerwob贸l, trwaj膮cy tydzie艅, my艣la艂am, ze mam zawa艂, ale ba艂am sie i艣膰 do lekarza, nie mog艂am sie poruszy膰 ani g艂臋biej oddycha膰, potworne k艂ucie, potem zaraz po tym ataki nocne. Czym sie objawia艂y ? nagle budzi艂am si臋 z pot臋偶nym kolataniem serca i my艣la艂am, 偶e umieram, czu艂am t臋tno i s艂ysza艂am swoje serce, ekg, morfologia ok, lekarz chcia艂 dac mi skierowanie do psychiatry. Zacz臋艂am ze soba walczy膰, nic to nie dawa艂o, ataki nocne z jednego na kilka dni, zmieni艂y si臋 na conocne, ba艂am si臋 zasypia膰, kiedy klad艂am sie do 艂贸zka nie mog艂am le偶e膰 po lewej stronie,bo czu艂am bicie serca, po prawej tez nie, bo pojawia艂 sie ucisk, no i na wznak r贸wnie偶 nie, bo czu艂am jakby s艂o艅 siadl mi na klatk臋. Sko艅czylo si臋 czytanie ksi膮偶ek na wiecz贸r, bo ca艂y czas 偶y艂am sercem. Wymysli艂am sobie dora藕na metode, piwko, dwa piwka, czasem drinki, spalam po tym jak anio艂. Opami臋ta艂am si臋 jednak, bo wiedzia艂am, 偶e to mnie do niczego nie zaprowadzi, jedynie wp臋dzi w alkoholizm. Meczy艂am si臋 wi臋c dalej, tylko, 偶e powoli zmienia艂am swoje my艣lenie, nie mowilam sobie, ze mam zawa艂, ale, ze to wszystko nerwy, ze to tylko ja sobie to wszystko robi臋, wiem na pocz膮tku takie mowienie nic nie daje, dopiero teraz zbieram plony, zasypiam coraz lepiej, cho膰 nie moge powiedzie膰, 偶e jest normalnie, gdy siedze i co艣 ogl膮dam to wierce si臋, tak jakby by艂o mi niewygodnie z moim sercem. Jednak nie pami臋tam kiedy mialam ostatnio jakis atak, czase nawet udaje mi si臋 zasn膮膰 od razu, bez przygotowa艅, bicia si臋 z my艣lami, ze nic mi nie jest, 偶e nie umr臋. Poradzi艂am sobie sama i dalej bed臋 sama toczy膰 t膮 walk臋, nie dam si臋 panice, a lekarstwa to niezbyt dobry pomys艂, bra艂am tylko zio艂owe, przez jaki艣 miesi膮c, na pocz膮tku by艂o lepiej, ale gdy przesta艂y dzia艂a膰, ataki wr贸ci艂y, jeszcze gorsze ni偶 poprzednio, organizm domaga艂 si臋 silniejszych lek贸w, potem chcia艂by jeszcze lepsze i mocniejsze i tak dalej, musisz sobie dopom贸c sama. Ja jestem przyk艂adem, ze mo偶na, z silnej nerwicy wyprowadzilam si臋 na ca艂kiem zdrowa osobe i szcz臋艣liw膮 przde wszystkim. poszukaj tez powodu z jakiego masz t膮 chorobe, ja mia艂am okropne warunki pracy, dodatkowo przejmowalam si臋 tym za bardzo, dalej pracuj臋 w tym samym miejscu, ale ju偶 si臋 nie przejmuje jak kiedy艣, szkoda zdrowia...偶ycze Ci powodzenia!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 macie spos贸b
przechodzi艂am przez to samo co ty, robi艂am mn贸stwo badan, nawet rezonans g艂owy prywatnie, koszt 450 z艂, wszystko ok, czasami bylam wsciek艂a ze niby wszystko jest ok a ja tak zle sie czuje, m贸wilam sobie ze chyba wolalabym zeby w koncu cos wyszlo, to by mnie leczyli, a tak kazdy mnie olewa i nic nie robi. Ale uwierz ze nerwica robi takie spustoszenie w organizmie ze cz艂owiek sie czuje jakby mial 100 chor贸b, niestety pozostaje tylko psychiatra, ja bralam leki przez dwa lata, teraz czuje sie troche lepiej wi臋c na razie nie bior臋, czasami tylko kiedy naprawde czuje sie fatalnie, musisz sie przyzwyczaic do tej choroby bo bedzie ci towarzyszyc prawdopodobnie przez ca艂e zycie, pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 joannnnnna
tak, podejrzewam, ze nigdy na dobre nie zniknie, ale mozna j膮 zmniejszy膰 do minimum, mozna naczyc si臋 z tym zyc, tak by nie przeszkadza艂o w codziennych czynno艣ciach. Ja te偶 p艂aka艂am, prawdopodobnie przypa艂臋ta艂a si臋 r贸wniez depresja...bliscy mieli mnie ju偶 dosc, tych moich ci膮g艂ych pyta艅 o smier膰. Mam dopiero 26 lat, a zd膮偶y艂am sobie ju偶 wm贸wi膰 wszystkie rodzaje raka. Moja choroba by艂a silnie zwi膮zana z hipochondri膮, w艂a艣ciwie to z hipochondrii wci膮偶 nie moge si臋 wyleczy膰. Jednak staram si臋, pokona艂am jedno, pokonam i drugie. Jestem dobrej my艣li:-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 joannnnnnna
Najgorsze jest przesiadywanie w necie, mia艂am w ulubionych mn贸stwo stron o zdrowiu, o objawach r贸偶nych strasznych chor贸b.....to tylko pot臋guje strach, przychodza ataki, smieszne, ze cz艂owiek mo偶e si臋 sam do tego doprowadzi膰, mo偶liwo艣ci ludzkiego m贸zgu sa niezbadane, ale przecie偶 tak jak wmawiamy sobie chorobe tak samo mozna wm贸ic sobie, ze jej nie ma....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 joannnnna
Aha moje dolegliwo艣ci w艂asciwie zacz臋艂y si臋 gdy zrobi艂am sobie g艂od贸wke, na pewno spad艂 mi magnez, potas, zacz臋艂a si臋 arytmi膮. My艣l臋, ze od偶ywianie ma du偶o wsp贸lnego z nerwic膮, eeeehh jakbym mog艂a cofn膮膰 czas.....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Moja znajoma
prze偶y艂a z tak膮 nerwic膮 ca艂膮 m艂odo艣膰, pozby艂a sie tego cholerstwa popiero po jaki艣 30 latach. Mog艂a wczesniej ale na to nie wpad艂a. Popiero jak by艂a ju偶 dojrza艂膮 kobiet膮 uzna艂a po kolejnym ataku, 偶e "dosy膰 tego". Zmieni艂a swoje podej艣cie psychiczne, bo w tej chorobie problem tkwi w psychice. Jak czu艂a nadchodz膮cy atak "stawa艂a do walki" ze swoj膮 s艂abo艣ci膮, strachem. Obaw膮 przed kolejnym atakiem. I przep臋dza艂a go jak wsciek艂ego psa. Wyobra偶a艂a sobie sw贸j atak (strach) jako materialn膮 posta膰 i w tym wyobra偶eniu walczy艂a z ni膮 np. no偶em, jak膮艣 solidn膮 lag膮 wali艂a gdzie popadnie. Wyobraza艂a sobie jak jej przeciwnik staje si臋 w tej walce coraz s艂abszy, az w ko艅cu pada. A ona odnosi zwyci臋stwo. W ten spos贸b pozyb艂a si臋 l臋ku, kt贸ry nap臋dza艂 u niej ataki z sercem. Za ka偶dym razem jak czuje, 偶e co艣 mo偶e by膰 nie tak (a teraz zdarza sie to bardzo rzadko, ale czasami zdarza si臋 np. w t艂umie, kiedy艣 wtedy w艂a艣nie tam by艂o najcz臋艣ciej) w my艣lach m贸wi sobie tekst w stylu :" znowu tu jeste艣 ? jeszcze nie zdech艂e艣 ? cho膰 ! no cho膰 tu bli偶ej ! wypruj臋 ci flaki tak jak to by艂o ostatnim razem ! skonasz ! nie mo偶esz mnie pokona膰 bo jeste艣 zbyt s艂aby ! To jest jej lekarstwo. Zadne wizyty u lekarzy przez te wszystkie lata nie pomaga艂y. Ona ba艂a sie wyj艣膰 na ulic臋, bo wtedy dopada艂y j膮 ataki. Ba艂a sie zasn膮膰 bo my艣la艂a, 偶e umrze we 艣nie. We wszystkich szpitalach w naszym miescie ju偶 j膮 znali bo co rusz pogotwie zgarnia艂o j膮 z ulicy. Rodzina i znajomi uznawali ja za wariatk臋. Po latach wysz艂a z tego ale musia艂a dojrzec do tego aby odnale藕膰 w sobie wewn臋trzn膮 si艂臋 do pokonania dr臋cz膮cych j膮 lek贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 macie spos贸b
tak magnez bardzo pomaga, ja bior臋 go codziennie, czasami nawet dwie tabletki, tych moich silniejszych lek贸w stram sie nie brac, bo to nie jest rozwi膮zanie, nie mozna przez ca艂e zycie byc na prochach, ja wmawia艂am sobie ze na nerwice sie nie umiera, ze przeciez nic mi nie jest, wyniki wszystkich badan wysz艂y dobre, wiec nie ma sie czym martwic, staralam sie nie wpadac w panike bo to jest najgorsze, wtedy serce wali艂o mi jak oszala艂e, robi艂o mi sie s艂abo i mdlalam, poma艂u jakos z tego wysz艂am, zdarzaj膮 mi sie ataki ale juz o wiele rzadziej, poprostu przyzwyczai艂am sie ze tak musi byc i tyle,

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 joannnnnnna
No w艂asnie ta walka jest niestety staczana samotnie. Ja sobie nie wyobra偶am niczego, ale staram si臋 robic post臋py. w MOMENCIE ATAKU NOCnego zawsze siada艂am i krzycza艂am ratunku!, albo, ze umieram! Powoli uczuy艂am si臋, by pozostac w pozycji lez膮cej i wolno oddychac, przechodzi艂o o wiele szybciej. niestety jednego juz podejrzewam si臋 nie naucz臋. Mianowicie uwilebiam p艂ywa膰, mamy domek nad jeziorkiem i zawsze p艂ywa艂am sobie po ca艂ym i wszerz i wzd艂u偶, teraz tylko kiedy poczuj臋, ze nie mam gruntu, dostaj臋 ataku paniki, raz ma艂o bym si臋 nie utopi艂a przez to. Oczywi艣cie sama na to "wpad艂am" p艂yn臋艂am kt贸regos razu i na 艣rodku jeziora pomy艣la艂am co by by艂o gdyby tu mnie z艂apa艂 atak i oczywi艣cie przyszed艂:-o teraz ju偶 tylko t臋sknie patrz臋 na p艂ywaj膮cych i trzymam si臋 gruntu:-(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Madlen23
w艂asnie si臋 rozp艂aka艂am co to za okrutna choroba. Wszyscy m贸wi膮 ze nic mi nie jest. A ten b贸l jest naprawde silny, czasami jak g艂eboko odetchne to czuje mostek i takie jakby k艂ucie czy 艣cisk. Do dolegliwo艣ci moge jeszcze doda膰 mrowienie lewej r臋ki, czasami b贸l kr臋gos艂upa w odcinku piersiowym, takze mrowienie, zdenerwowanie i niepok贸j.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 joannnnnnna
ja zapomina czesto o magnezie, wi臋c tak na dobra spraw臋 nie przetestowa艂am go na sobie. pOWIEDZIA艁A艢 MAcie spos贸b cos bardzo m膮drego, trzeba w pewnym sensie pogodzi膰 si臋 z t膮 chorob膮, bo chyba juz nigdy nie b臋dzie tak samo. Kiedy zrozumiemy, ze ona nigdy nie odejdzie objawy zmniejsz膮 si臋. Ja te偶 wiem, ze tak musi byc i jka zwykle nic mi sie nie stanie, dlatego ataki je艣li ju偶 s膮, to trwaj膮 bardzo kr贸tko. mAdlen zr贸b sobie jeszcze dla pewno艣ci echo serca, ale dam sobie r臋k臋 uci膮膰, ze wyjdzie ok. Twoje objawy to typowa nerwica, uwierz mi, ze ja te偶 nie mog艂am zrozumiec jak ten b贸l, tak realny, mo偶e byc tylko wytworem mojego umys艂u, a mo偶e, przed Toba d艂uga droga, nie 艂ud藕my si臋, ze poprawi si臋 od zaraz. Moja walka trwa艂a prawie 2 lata, a to naprawd臋 do艣膰 kr贸tko.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Moja znajoma
Madlen, moze tobie jest co innego. A mo偶e dolegliwo艣ci fizyczne sama sobie nap臋dzasz, boj膮c si臋, my艣l膮c o swojej chorobie. Mo偶esz spr贸bowa膰 tego sposobu z "walk膮 z potworem" . Co Ci szkodzi. Jak poczujesz sie 藕le pomy艣l sobie co艣 w rodzaju: "wal si臋 na pysk, nie mam czasu, mam wazniejsze sprawy, musze zrobi膰 to i to". Jak u偶yjesz jakis wulgaryzm贸w b臋dziesz bardziej wiarygodna sama przed sob膮. Spos贸b wyda Ci sie skuteczniejszy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Madlen23
chcia艂am dosta膰 skierowanie na echo ale zaden lekarz mi nie chce da膰. Trudno mi uwierzyc ,ze tak dzia艂a uk艂ad nerwoy. Co noc boje si臋 zasn膮膰 z my艣l膮 ze jutro si臋 nie obudze albo bede si臋 czu艂a jeszcze gorzej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Madlen23
nie mam w nikim oparcia, rodzice sie ze mnie nasmiewaja, ch艂opak 2500 km za morzem. Czy to moze by膰 co艣 od kr臋gos艂upa? Mam skolioze ale jest ona ma艂o uchwytna ze tak powiem. Rentgen kr臋gos艂upa chyba takie rzeczy wykrywa no nie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 macie spos贸b
Joannnnna, masz racje, w艂asnie najwazniejsze jest to zeby nie wpadac w panik臋, i kiedy zbliza sie atak oddychac g艂臋boko, spokojnie i starac sie zaj膮c czyms aby o tym nie myslec, u mnie jest tak ze za kazdym razem kiedy pomysle o mojej nerwicy i o objawach to natychmiast one sie pojawiaj膮, zw艂aszcza gdy jestem poza domem, lub kiedy jestem sama w domu, ale tak jak napisalam szukam sobie zaj臋cia i jakos to leci, c贸z pocz膮c, lekarze nie potrafia pom贸c to trzeba sobie samemu pom贸c.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Madlen23
a teraz to sie boje, ze to moze jakis guz tam uciska czy cos. Na ciele nic nie widac, kazdy mnie ogladal wiec nie wiem skad te k艂ucia, gniecenie itp

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 macie spos贸b
nie martw sie na zapas, pisalas ze robilas badania i nic nie wykaza艂y, wiec nie jestes chora, nie wpadaj w paranoj臋, por贸b jeszcze badania jesli zosta艂y ci jakies do zrobienia zeby sie upewnic ze to nie dolegliwosci somatyczne, a kiedy dalej nic nie wyjdzie, maszeruj do psychiatry, porozmawiasz z nim i bedzie ci lzej na duszy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Madlen23
by艂am u lekarki w przychodni. Zbada艂a mnie dwa razy nie chcia艂a mnie nigdzie skierowa膰.Moze to i lepiej, moze to tylko ja niedowierzam tej nerwicy. S艂ysza艂am 偶e ekg wszystkiego nie wykazuje?? czy to prawda, ale skoro nikt nie chce mnie na echo czy holter skierowa膰 to moze naprawde wiedza ze nic mi nie jest. A bol ma pod艂oze psychiczne/ nerwowe

Udost臋pnij ten post

Do autorki. Pozdrawiam Cie.Wiem co to znaczy nerwica.Gdy mialam 24lata to wszystko sie zaczelo.Tak samo jak u Ciebie.Potem nabawilam sie nerwicy lekowej z hipochondria.Jak lekarze mowia ze nic ci nie jest to uwierz im.Jest taki topik Moja nerwica-jak masz ochote to wejdz-tam sa osoby o takich samych objawach.

Udost臋pnij ten post

dobrze by ci zrobila psychoterapia.Ja jestem po niej i uwazam ze jest prawie dobrze.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do madlen
nerwice leczy psychiatra i tylko on moze pomoc idz, tam nie potrzeba skierowania

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Madlen23
Teraz zaczelam czuc jakby miec cos w sercu dusilo. Wiem wiem to tylko nerwica. Do tego doszla chyba depresja bo jakos nie moge uwierzyc ze wyjde z tego stanu i serce mnie przestanie bolec

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Madlen23
dzis mialam robione rtg. Samopoczucie fatalne, mostek nadal gniecie, sciska, k艂uje. Umowilam sie na wizyte do lekarza bo to juz troche za dlugo trwa. Skad ten bol? nie przypominam sobie bym miala jakis uraz mostka by mnie bolal.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 HotelZacisze
Ja choruje na nerwic臋 serca od 12 lat. M艂odsza by艂am od Ciebie jak to si臋 zacz臋艂o. Na poczatku jest strach i panika gdy co艣 boli, k艂uje , 艣ciska, ale trzeba nad tym zapanowa膰, nie myslec bo wtedy si臋 nakr臋casz. Badania nic nie wyka偶膮 bo to nerwica siedzi w g艂owie, myslisz o tym i nap臋dzasz serce. Mysl臋 ze ten wyjazd za granic臋 i stres z tym zwi膮zany jest jednym z czynnik贸w kt贸re doprowadzi艂y do ujawnienia si臋 nerwicy. Kup sobie magnez , bierz Validol i my艣l ze Tobie to pomaga, 偶e czujesz si臋 swietnie i nic Ci臋 nie boli. Wyjd藕 na spacer spotkaj sie ze znajomymi, zajmij czym艣 偶eby nie my艣le膰 o chorobie. Pozdrawiam i trzymaj si臋 :)

Udost臋pnij ten post