Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 za艂amanaaaa...

j膮kam sie, zacinam-pom贸rzcie!!

Polecane posty

Go艣膰 co nie znaczy
ze sie juz nie jaka

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Sajgon
Witajcie Te偶 mam podobny problem jak wy lecz chyba si臋 mnie od was stresuje nie stresuje si臋 wypowiedzeniem imienia albo adresu nie mog臋 czasem wypowiedzie膰 jaki艣 s艂贸w jak czytam np wyraz贸w na pocz膮tku z O zacina mnie takie s艂owo i m贸wi臋 yyy ze 3 razy i dalej czytam,czasem te偶 ci臋偶ko co艣 powiedzie膰,jak sobie z tym radzi膰 pomuszcie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Fli..
Ja te偶 si臋 j膮kam i zacinam... i te偶 nie moge sobie z tym poradzi膰. Og贸lnie zauwa偶y艂em 偶e j膮kam si臋 bardziej ni偶 kilka miesi臋cy temu... J膮kanie zabra艂o mi te偶 pewno艣膰 siebie... boje sie wymawia膰 jakie艣 zdania w towarzystwie bo wiem 偶e moge sie zaci膮膰 i zrobi膰 z siebie tak jak bym idiote... Mam 17 lat i m臋czy mnie to odk膮d pami臋tam... Jeszcze jest tak... 偶e po alkoholu zwi臋ksza sie moja pewno艣膰 siebie, ale za to j膮kam sie bardziej...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 funiq
Ja tak偶e mam z tym problem ... przez to jestem cicha poniewaz nie umiem sie odezwac bo jesli zaczne nie skoncze .. to jest straszne ..mam 25 lat i czuje sie z tym zle ... mam juz meza i 2ke dzieci ... niekeidy jest tak ze moje dzieci pomagaja mi cos dokonczyc gdy ja nie moge :( moj maz chodzi na zaupy bo ja nie chodze bo wiem ze w sklepie zanim cos powiem minie troche czasu :( :( :( chodzilam kiedys do logopedy ale przestalam poniewaz nic mi to nie pomoga艂o ....

Udost臋pnij ten post

ja tez si臋 j膮kam, jest to dla mnie trudne, uwa偶am ze w moim przypadku przyczyna jest stres, mam 21 lat i studiuje, moim najwi臋kszym problemem jest powiedzie膰 s艂owo "jestem" przy sprawdzaniu listy obecno艣ci i innych slow je艣li musz臋 wypowiada膰 si臋 publicznie. r贸wnie偶 szukam zamiennik贸w ale jest to trudne, czasami si臋 nie udaje a wtedy m贸j wsp贸艂rozm贸wca si臋 艣mieje, bo jak wcze艣niej pisali艣cie nie rozumie naszego problemu:( po przeczytaniu waszych wiadomo艣ci spr贸buje metod relaksacji, mam nadzieje ze pomog膮;) nie mog臋 zaproponowa膰 wam 偶adnej metody bo nie znam, ale my艣l臋 ze je艣li kto艣 ma taki problem jak ja czyli zbytnio si臋 denerwuje i przejmuje b艂ahostkami to powinien uda膰 si臋 do psychologa mo偶e szczera rozmowa i porady r贸wnie偶 co艣 pomog膮.. ja mam taki zamiar, co mi szkodzi spr贸bowa膰.. mam dla was jeszcze jedna porad臋.. polecam film: "jak zosta膰 kr贸lem" bardzo wzruszaj膮ca historia- co艣 dla nas..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 powiem jedno i tyle
m贸w 艣piewaj膮co, m贸wi臋 powa偶nie podczas 艣piewu ludzie si臋 nie zacinaj膮 i nie jakaj膮 - polecam film - Jak zosta膰 kr贸lem

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 toniefajne
mam 15 lat , j膮kam sie odkad pamietam ;d jak o tym nie mysle to nie jest tak zle , mowie w miare , ale jesli zaczynam cos opowiadac , mowie za szybko , nikt mnie nie rozumie i w koncu zamykam sie i juz nic zupe艂nie nie mowie , najgorzej jest w klasie gdy mamy cos przeczytac , cisza w klasie a ja czytam , dot膮d udaje mi sie jakos zapanowac ale boje sie ze raz sie zajakne i nie bede mogla przejsc do nastepnego s艂owa , chodzilam kiedys do logopedy ale nic nie pomoglo , wiec nie wiem co juz moze mi pomoc

Udost臋pnij ten post

Cze艣膰 mam 22 lata i mam problem z zacinaniem si臋 -nie z j膮kaniem. By艂em ostatnio u logopedki i powiedziala mi ze ja nie potrzebuje leczenia nic z tych rzeczy ,藕dziwi艂em si臋.Powiedzia艂a mi 偶e to wszstko jest w mojej psychice strach ,l臋k przed m贸wieniem do cz艂owieka.Wie偶臋 w to bo np jak jestem sam nie jakam sie jak czytam te偶 nie... I powiedzia艂a mi ze to komu艣 nie przeszkadza ze ja sie j膮kam (a tego wlasnie sie balem, ze co ktos sobie pomysli) m贸wi艂a ze to tylko moje z艂e myslenia ,wyolbrzymianie.Pyta艂em nawet koleg贸w m贸wili ze im to wcale nie przeszkadza.Logopodka powiedziala ze czlowiek sluchajac skupia sie tylko na tym co m贸wisz.Chodzi a pozytywne my艣lenie o to 偶eby nie my艣le膰 偶e sie jakasz nie my艣le膰 te偶 zastepczych s艂贸w !! te偶 to robi艂em ,to jest oszukiwanie samego siebie i co jescze ? w tym samym czasie szukajac s艂owa znowu my艣lisz ze sie j膮kasz.Nie mo偶na si臋 chamowa膰 trzeba m贸wic to co przychodzi do g艂owy jesli tego nie zrobisz to si臋 nie wyleczysz chodzi trafienie w czu艂y punk ,jesli chcwsz to wyleczyc musisz mu si臋 postawi膰.Powiem ci 偶e warto si臋 prze艂ama膰 bo warto naprawde.Na pocz膮tku mo偶e by膰 ci臋偶ko ale potem tylko lepiej.I nie za艂amuj sie wiele os贸b jest od ciebie gorszych g艂upszych naprawde.Odnajd藕 siebie,nie m贸wi膮c nic sie poznasz sie !!Mam nadzieje 偶e pomog艂em :D be happy Piosenka Myslovitz: http://www.youtube.com/watch?v=0CCwyUzpaIE

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mario7
Wyleczy艂em si臋 z j膮kania.Nie mog艂em policzy膰 nawet do 3 a l臋k przed m贸wieniem parali偶owa艂 mi my艣li.By艂em w Cz臋stochowie na Jasnej G贸rze i tam zosta艂o mi wymazane z pami臋ci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Lilibeth
Witam. Mam 24 lata i w wyniku wypadku zacz臋艂am si臋 j膮kac do艣c intensywnie. Czasem mam takie blokady ze nie jestem w stanie wydobyc z siebie 偶adnego d藕wi臋ku. Chodzi艂am do logopedy przez dwa lata a moje wyniki by艂y marne. Studia sprawiaj膮 mi du偶e problemy. Ale jedynie odpowiedzi szczeg贸lnie kiedy czuje na sobie wzrok innych student贸w. Unikam przem贸wie艅 publicznych bo nie czuje si臋 pewnie w takich okoliczno艣ciach. Film "Jak zostac kr贸lem" da艂 mi wiele do my艣lenia. I staram si臋 robic co艣 w tym kierunku. Ale niestety nie mam wiele efekt贸w. Zapisa艂am si臋 nawet do psychiatry i dzi臋ki temu moje j膮kanie si臋 zmniejszy艂o. Zacz臋艂am panowac nad moja wybuchowo艣ci膮 kiedy nie mog臋 wydobyc z siebie d藕wi臋ku. Od 3 miesiecy moja wymowa zacz臋la byc spokojna i jedynie z niewielkimi przerwami. Jednak ci膮gle mam obawy 偶e moje k艂opoty wr贸c膮 pr臋dzej czy p贸藕niej.

Udost臋pnij ten post

Witajcie, ja poradzi艂em sobie z j膮kaniem w ten spos贸b 偶e od lat uczestnicz臋 w wakacyjnych wyjazdach 2 tygodniowych na turnusy terapeutyczne wymowy. Pod kontrol膮 wiod膮cych terapeut贸w mowy i psycholog贸w uczestnicz臋 w nowatorskich programach terapeutycznych. Podczas turnusu uczestnicy podzieleni s膮 na trzy grupy wiekowe: dzieci z opiekunami, m艂odzie偶 i doro艣li, zaj臋cia odbywaj膮 si臋 grupowo i indywidualnie. Poza zaj臋ciami terapii mowy organizowany jest czas na rekreacje i wypoczynek (zwiedzanie, ogniska, wycieczki, gry sportowe i dyskoteki). Nawi膮zuje si臋 nowe znajomo艣ci, przyja藕nie i sympatie. Dowiedzia艂em si臋 b.wiele o j膮kaniu i wiadomo艣ci te staram si臋 wykorzysta膰 na codzie艅 dla siebie. Wierzcie mi 偶e s膮 efekty ! i wam tez polecam. Wiem 偶e w tym roku jest organizowany wyjazd do Dar艂贸wka. Zapoznajcie si臋 z linkiem: http://www.frogos.org.pl/index.php?option=16&action=&cat_id=12&menu_id=127&page=262

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 UnderLight
A mnie pomog艂a praca w restauracji. Pami臋tam, 偶e przed podj臋ciem takiego zawodu bardzo si臋 ba艂am kontaktu z lud藕mi. Zacisn臋艂am zeby i uzna艂am, 偶e musze normalnie 偶y膰. Na pocz膮tku stresowa艂am si臋 klientami, ale teraz radz臋 sobi臋 z tym bez problemu. Nikt nigdy nie zwr贸ci艂 mi uwagi ani nie spojrza艂 na mnie dziwnie. W szkole mia艂am wi臋ksze problemy, w ostatniej klasie szko艂y 艣redniej bardzo ba艂am si臋 czyta膰 na g艂os, zauwazy艂 to chyba nauczyciel z historii i na ka偶dej lekcji mnie gn臋bi艂. Zacze艂am opuszcza膰 zaj臋cia, mia艂am jakie艣 30% frekwencji. To by艂 najgorszy okres w moim 偶yciu, nigdy sie tak nie ba艂am. "Normalni ludzie" tego nie zrozumieja.. Towarzyszy mi to na ka偶dym kroku, za ka偶dym razem gdy cos m贸wi臋 my艣le tylko o tym, 偶eby powiedziec wszystko p艂ynnie. M贸j ch艂opak po roku zwi膮zku chyba tego nie zauwazy艂, m贸j szef po 2 latach tak偶e. M贸wi臋 mniej, 偶eby nie prowokowa膰 okazji, ale tez staram si臋 nie zamykac w sobie. Czasami nie wyjdzie, trudno. Ba艂am si臋 studi贸w, po traumie zwi膮zanej z liceum, ale zaryzykowa艂am. Nie mam za z艂e rodzicom, 偶e zaniedbali moj膮 wade, gdy偶 wielokrotnie pytali czy chce i艣膰 na terapi臋. Odmawia艂am, wiedz膮c, ze nie dam rady m贸wi膰 o tym otwarcie, a te偶 nie uwa偶a艂am mojego problemu za tak powa偶ny. starajcie si臋 m贸wi膰 sylabami albo opuszczajcie pierwsze litery jesli sprawiaj膮 wam trudno艣膰. B臋dzie to ma艂o s艂yszalne, a mo偶e pom贸c. M贸wcie w spokoju, patrzcie ludziom prosto w oczy - to parali偶uje (mo偶e si臋 wydawa膰 paradoksalne) i odczuwasz wieksz膮 presje, zeby sie nie zaci膮膰. To zabieg czysto psychologiczny. Po za tym, nie my艣l o wyrazie kt贸ry w艂a艣nie wypowiadasz, lecz o kolejnym. W ten spodob nie zastanawiasz si臋 nad tym co m贸wisz w danej chwili (technicznie oczywi艣cie) i wypowiadasz to p艂ynnie. I tak z ka偶dym s艂owem. Ewentualnie przeci膮gnijcie jedn膮 sylab臋, brzmi lepiej ni偶 zaj膮kni臋cie ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Zapraszam do odwiedzenia strony na facebooku 呕ycie z j膮kaniem https://www.facebook.com/pages/%C5%BBycie-z-j%C4%85kaniem/864534896936035

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witam. M贸j facet ma 26lat i si臋 j膮ka.Ostatnio strasznie zacz臋艂o mu to przeszkadza膰 i praktycznie nie chce rozmawia膰 . Jedynym plusem jest to,偶e nie robi tego notorycznie .Wtedy , kiedy si臋 denerwuje albo chce co艣 szybko powiedzie膰 . Oczywi艣cie s艂ycha膰 t膮 wad臋 te偶 podczas zwyk艂ej rozmowy. Ju偶 nie wiem jak mam do niego podej艣膰 . Czy logopeda co艣 pomo偶e ? :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Nanssy
Ja mam gorzej nie do艣膰 ze si臋 jakam to jeszcze gdy np.Pani ka偶e mi przeczyta膰 wiersz to chce zacza膰 ale nie mog臋 zatyka mnie i nawet jak bym si臋 dusila nic nie powiem i tak mam ci膮gle nie umiem sobie z Tym poradzi膰 pomocy mam 14 lat

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ale dlaczego wy nie chodzicie do logopedy??? Ja te偶 katowa艂am si臋 wad膮 wymowy do 24. roku 偶ycia, a偶 si臋 wkurzy艂am i posz艂am, w kilka m-cy nauczy艂am si臋 m贸wi膰 i nie kosztowa艂o mnie to praktycznie 偶adnego wysi艂ku, prawie nie 膰wiczy艂am w domu. Z j膮kaniem pewnie jest trudno, ale naprawd臋 spr贸bujcie kto nie by艂, ka偶d膮 wad臋 wymowy da si臋 usun膮膰, chyba 偶e przyczyn膮 s膮 wady w budowie aparatu mowy, a u was pewnie tak nie jest. Nie s膮 to nawet wielkie koszty, serio polecam. I jeszcze jedno. Naprawde nie rozumiem jakim debilem trzeba by膰, 偶eby 艣mia膰 si臋 jak kto艣 si臋 j膮ka czy ma inn膮 wad臋 wymowy :( Jak ja rozmawiam z kim艣 kto si臋 j膮ka czuj臋 tylko ogromne wsp贸艂czucie, bo wiem jaki to stres dla tej osoby (i jeszcze powi臋ksza on j膮kanie) oraz zwyczajna m臋ka. Serio nie warto si臋 tak m臋czy膰, zr贸bcie co艣 z tym, wiem, 偶e nie jest 艂atwo si臋 prze艂ama膰, ale jacy potem b臋dziecie dumni z siebie :) I jak to mi艂o jak mo偶na si臋 odezwa膰 bez stresu nie zastanawiaj膮c si臋 wcze艣niej czy dane s艂owo da si臋 wypowiedzie膰 czy szuka膰 innego

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A, i wiem, 偶e czasem trudno si臋 prze艂ama膰 i rozmawia膰 o tym problemie nawet z logoped膮, ale wystarczy znale藕膰 odpowiedniego, takiego, przy kt贸rym poczujecie si臋 w pe艂ni swobodnie.

Udost臋pnij ten post

Je艣li chodzi o j膮kanie si臋, czyli zaburzenia p艂ynno艣ci i rytmu mowy, to prognozy wyleczenia tego zaburzenia s膮 bardzo obiecuj膮ce, je艣li si臋 nie zaniedba sprawy. Najlepiej uda膰 si臋 do specjalisty - logopedy, kt贸ry przeprowadzi diagnoz臋 r贸偶nicow膮 i stwierdzi, co le偶y u pod艂o偶a j膮kania si臋. Czy jest to j膮kanie rozwojowe, nabyte, czy mo偶e zaburzenia mowy s膮 wt贸rne do innych problem贸w natury emocjonalnej. Zach臋cam do konsultacji logopedycznej i odsy艂am do w膮tku: https://portal.abczdrowie.pl/pytania/jakanie-podczas-stresu Pozdrawiam i 偶ycz臋 powodzenia!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Musisz najpierw okreslic kiedy najczesciej sie jakasz , logopeda Ci raczej nie pomoze ani inny mentor. Czy podczas mowienia do kogos odczuwasz strach , lek , zlosc czy krepuje Cie obecnosc obcych osob czy tak samo jakasz sie w obecnosci np rodzicow ? Moze po prostu w swoim wygladzie odczuwasz jakis dyskomfort cos Cie trapi i przez to odczuwasz jakas nizszosc wobec osoby z ktora rozmawiasz ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja mam tak samo. Mam 33 lata i si臋 zacinam. Staram si臋 to kontrolowa膰 Ale nie wychodzi.Wydaje mi si臋 ze tego nie s艂ycha膰 bo nikt na ten temat nic nie m贸wi ale tak nie jest. To s艂ycha膰 !!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jest to bardzo kr臋puj膮ce. Ciezko mi odebrac tel w pracy i sie przedstawic aby sie nie zaciac. Siedza kolo mnie inne osoby i jest mi bardzo glupio. Czasem mam dosyc, plakac mi sie chce . Kiedys chodzilam do logopedy ale chyba nie dalo to za duzo

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 logopedka1
Je艣li wchodzicie Pastwo na ten temat, to mam do Was pro艣b臋. Jestem studentk膮 II roku studi贸w podyplomowych na kierunku Logopedia i terapia pedagogiczna na Uniwersytecie Szczeci艅skim, w trakcie pisania pracy podyplomowej. Chcia艂am Wam poda膰 link do ankiety, kt贸ra jest mi potrzebna do pisania pracy podyplomowej, ale Kafeteria traktuje to jako spam. Bardzo prosz臋 osoby zainteresowanie o kontakt na maila beamus@gazeta.pl, a przy艣l臋 wtedy linka do ankiety. Z g贸ry dzi臋kuj臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Polecam Terapi臋 Jakania w MIKO艁OWIE bardzo skuteczna troch臋 kosztuje ale s膮 efekty

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Hipnoterapeuta

Polecam hipnoterapi臋, zazwyczaj jedn膮 sesj膮 rozwi膮zuj臋 problem, wiecej info na michal@hipnoterapeuta.info.pl

Temat jak najbardziej do wyleczenia, szybko i skutecznie ;)

Udost臋pnij ten post