Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wybieram....................

imię dla chłopca - Aleks - co sądzicie?

Polecane posty

Jeżeli takie imię ci sie podba, to dlaczego nie. Pisane przez x wydaje mi sie starsznie pretensjonalne, ale proponowana przez ciebie forma jest zupełnie normalna. zwlaszcza w dzisiejszym zalewie udziwnionych imion jak np. proponowany tu Alan.

Gość wybieram....................
-> Vinga34 dobre :) jak będę szukała imion dla kota to się do Ciebie zgłoszę ;) -> Millagros :) właśnie taka forma, a nie przez x, bo mnie również to trąci pretensjonalnością, ale nie to ładne co ładne, tylko to co się komu podoba, czyż nie ? ;)

Gość a ja mam w rodzinie
małego szkraba o imieniu Olivier i tez wołamy na niego Olek:D ale...wyobraźcie sobie ,że głupie baby w urzedzie tak sie uparły, że dzieciak w akcie urodzenia ma imie pisane przez "w" co za debilizm Oliwier....to "w" aż w oczy gryzie:O czy nie powinno byc tak ,że dziecko można nazwać jak kto ma ochotę(oczywiscie bez skrajnych przypadków)a nie pani w urzędzie decyduje, czy moje dziecko może mieć tak na imię, czy nie.dzizas co za denerwujący kraj!

Gość bella120
dziewczyny a co myślicie o tym imieniu dzisiaj wasze wypowiedzi były z 2007r czy teraz coś sie zmieniło? czy teraz lepij dac na imię dziecku Aleks Alex a może porostu Aleksander a wołac Alek, Aleks? Ja prawdopodobnie w maju przyszłego roku urodzę syna i zastanawiam się czy dac mu na imię Alksander - Aleks czy może Arkadiusz - Arek.

Gość wikiiiiii
Ja swojemu synowi dam na imię Aleks- bardzo mi się to imię podoba. Ewentualnie Marcel.

Gość oiuytrfdzvbnjk
oklepane co jeden to alex a co drugi alan masakra

Gość brzydkie brzydkie
aleksy co zrobił w gacie dwa kleksy

Gość to imię mi się nie podoba
tak jak: ariel, alan, alvin, arek,alfons,adolf,albert,....chyba mam jakiś uraz do męskiego imienia zaczynającego się na literę A hahaha :)

Gość gruszeczkaaaa chudziutka
mnie imię Aleksander bardzo się podoba , naprawdę :-) Aleks - Alex tez A co do wołania na Aleksandra Olek , to tylko w Polsce tak sie przyjęło Za granicą , a szczególnie w anglojęzycznych krajach ( choc nie tylko) , na Aleksandra woła sie Alex I mysle ,ze to jest własnie ta poprawna forma , nie wiem skąd sie wzieło Olek , przeciez w ogóle nie jest podobne Acha i zarówno na Aleksandrę dziewczynkę czy Aleksandra - chłopca woła się w zrobnieniu tak samo po prostu Alex Imię Aleksander pasuje i małemu chłopcu i dorosłemu męzczyznie, podobnie Alex , Aleks Ja wolę wersję z x czyli Alex Aleksander i Alex bardzo mi się podoba

Gość 6w1
mój ma Aleksander i mówimy na niego Aleks, można powiedzieć ze to jest zdrobnienie

Gość gruszeczkaaaa chudziutka
a propos Alex przez x , dlatego bardziej mi się podoba , bo tu gdzie mieszkam tylko ta wersja jest stosowana Po prostu przyzwyczaiłam się , mnie nie przeszkadza to x i dla mnie nie trąci pretensjonalnością , a nawet wydaje mi się ze bardziej pasuje

Gość Alexx 1234
imie alex radzi :)

Gość poprawnie to imię brzmi ALEKSY
.

Gość nie czytałam tematu
ja też chciałam dać Aleks, ale urodziła mi się córka :D Aleksy jak dla mnie brzmi okropnie, a Aleksander to w zdrobnieniu mówią olek więc też mi się nie podobało. Właśnie chciałam Aleks - w tej formie właśnie a nie inaczej. Ładnie brzmi.

Mój syn będzie Aleks :) Właściwie nie wiem Aleks czy Alex, bo wszyscy mówią, że Aleks śmiesznie wygląda i jak już musi być takie to przez x, ale ja nie jestem przekonana do tego :P Mam tylko problem ze zdrobnieniem, bo nie chce, żeby wołali Aluś, Aluś, a sam Aleks to tak troszkę sztywno, ale to imię bardzo mi się podoba :)

mi się to od razu kojarzy z żebrakiem... czytałyście legendę o św Aleksym :P ale imie jako takie nie złe

Gość leszczu
aleks to piękne imie dla chłopców

Gość Mamakatka
Aleks to zdrobnienie od Aleksego. Przez x faktycznie pretensjonalne. Podoba mi się tylko jako zdrobnienie od Aleksandra - pięknego, historycznego imienia z tradycjami.

Gość chinata
Mój syn ma na imię Aleks. To skrót od imienia Aleksy. Nie żaden Aleksander. Aleksander to Olek. W urzędzie znaleźli to imię i uznali że jest polskie, męskie (żeńskie to Alex przez x!) i choć to skrót od pełnego Aleksego, uznawane jest jako pełne imię. Więc nie ma problemu. Imię oryginalne i ładne. Skrót do niego też jest :) Aluś, Alek. Osobiście jestem zadowolona z tego imienia ponieważ we wszystkich krajach nie tylko Europy, wymawiane jest tak samo i uważane za męski odpowiednik. Nie będzie więc problemu z wakacjami, przenoszeniem się do pracy czy dokumentami. :)

Gość fibi i
a AleXander to tez Olek? haha

Gość uiju
do wyżej--- Aleksander to przede wszystkim Olek w zdrobnieniu .Mi imie Aleks bardzo sie podoba.

Gość fibi i
Do wyzej Ja mowilam o pisowni przez X i w tym wypadku to przeciez Alex pierwszy na mysl przychodzi a nie Olek

Gość agaal
jak już ma być Aleks to dajcie Aleksy będzie to porządne imię można nawt powidzieć takie "dostojne" a nie jakieś z kreskówki - Alex.A zdrobniale będziecie i tak mówić Aleks. Imię jest nie tylko dla dziecka ale też dla dorosłego człowieka wybaczcie ale Alex kojarzy mi się tylko z rozrabiaką - Aleksy czy Aleksander kojarzy się z osobą wykształconą czy na stanowisku. Ale rzeczywiście znam 2 Aleksandów i mówią do nich per Olek. Olek to nie zbyt ładnie jak dla mnie.

Gość agaal
Jeszcze jedno imię Aleksander czy ten słynny Aleks są teraz bardzo popularne ja pracuję w dużej firmie gdzie pracują tzw. wykształeceni i urodziło się ostatnio aż 5 Aleksandrów.

Gość Czerwony ołówek z gumką
Mi sie wszelkie imiona w literką x kojarzą z imieniem burdelowym i pretensjonalnym soryy. Niezależnie czy chodzi o chłopca czy dziewczyna. śmieszy mnie to "amerykanizowanie" imion. Ksawier- Xsawier , Oksana - Oxsana, Roksana - Roksana ... Co ma niby wam ten X dać ?

Gość fibi i
Ciekawe jak Twoje imie bedzie sie kojarzyc jak zagranice pojedziesz ;) Moje dziecko mieszka zagranica i akurat forma przez x wyglada normalnie. Nie wszyscy maja 1 obywatelstwo. W ogole dziwna ta Twoja teoria inna pisownia i juz imie zle Ci sie kojarzy!

Gość mi sie to imie jednoznacznie
kojarzy z psem. nic nie poradze. no tak mam.

Gość Livia_85
Eee... tam. Kto teraz obchodzi imieniny i kto zwraca na to uwagę??? Chyba tylko pokolenia z lat 60-tych i starsze. Teraz jest mnóstwo imion, dla których nie ma imienin. :) Ja tam wolałabym mieć ładne, oryginalne imię niż możliwość obchodzenia imienin.