Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wybieram....................

imię dla chłopca - Aleks - co sądzicie?

Polecane posty

podoba mi się to imię właśnie w takiej formie - Aleks, nie Aleksy czy Aleksander, co sądzicie o tym imieniu dziewczyny? i jak myślicie jak byłoby z obchodzeniem imienin? czy możnaby się z imieninami "podczepiać" pod Aleksego lub Aleksandra? nie chciałabym, aby synek czuł się poszkodowany :)

Gość a coz to
nazwij go Aleksander i nazywaj Aleks

Gość hahahahaaaa
moja przyjaciółka ma synka Aleksa :D Fajny chłopczyk

Gość hahahahaaaa
moja przyjaciółka ma synka Aleksa :D Fajny chłopczyk

Gość bosman 12
Najbardziej podoba mi się January. To jest imię!!!!!!!!!!!!!!

no wiem, że mogę tak zrobić, ale znam jednego Ola - Aleksandra, którego niezbyt lubie i może to głupie ale przed tą formą imienia mam opory ;)

Gość a coz to
sam Aleks może być problematyczny Aleksander oficjalny daje duże możliwości zdrobnień, może za 30 lat będzie jakieś nowe, modne? Poza tym zapomnisz o skojarzeniu :)

asia_P -> fajna stopka :>, ale czy słoń na szczęście nie powinien mieć uniesionej trąby? a co do imienia to ja chcę Aleksa w polskiej pisowni, bo przez "x" też mi jakoś zgrzyta :>

a coz to -> pewnie masz rację, że zapomnę o skojarzeniu :) muszę to ponownie rozważyć, ale i tak pewnie będę się wahać

ja mam synka Aleksandra i nienawidze jak mowia do niego Aleks wole Olek,Oluś, a moj brat mowi Xander- chyba za duzo TV :-P

Gość moj syn ma na imie
Aleksander:) ale mowimy na niego Alek poniewaz bylam zauroczona heheh Alkiem z Kamieni na Szaniec ( za ta roznica ze mial na imie Aleksy) przez cala ciaze upieralam sie na Aleksandra bo pasuje do nazwiska i powiem szczerze ze dzis po 18 miesiacach mysle ze moglam dla swietego spokoju dac Aleksy bo ciagle musze mowic ze nie mowimy na niego Olek:(takze zalozycielko topicu przemysl sprawe:)wiem ze klopoty zaczna sie w przedszkolu szkole i zapewne beda na niego mowic Olek:( a ja juz nie umiem inaczej na niego mowic jak Alus:)

Aleks to nie to samo co Aleksander ale w domu mozna tak sobie wołac na dziecko. Aleksander to Olek poprostu. Chyba ładniej brzmi imie Alan jezeli juz pytasz ludzi na forum.

Gość moj syn ma na imie
mnie sie imie Aleks bardzo podoba:)

Gość Alex....
Mam synka Aleksandra i wszyscy znajomi mówią na niego Alex, bo ich do tego przyzwyczaiłam.

Gość ale pitolicie
mam kolegę , który ma na imie ALEX nie żaden Aleksander etc. po prostu ALEX.

No przeciez napisałm ze Aleks i Aleksander to dwa rózne imiona. I na Aleksandra powinno sie wołać Olek a nie żaden Aleks.

Podobnie jest z Aleksandrą na którą wiekszość mówi Ala - nie wiedziec czemu?????? Aleksandra to Ola a Ala to Alicja!!!!!!!!!!!!!!

I na koniec jeszcze jedno - ja bym dziecku nie dała na imie Aleksander.Nie podoba mi się.

Gość bardzo
ładne imie

Gość oo raaannyyy
"No przeciez napisałm ze Aleks i Aleksander to dwa rózne imiona. I na Aleksandra powinno sie wołać Olek a nie żaden Aleks." .....ciekawe skąd wzięłas takie rewelacje? Aleks to skrót od Aleksandra i blizej mu do tego imienia niz wydumanej, nie wiadomo skąd wziętej formie Olek.

No widze że jakaś mądrala jest na forum. Jak Polska Polską zawsze Aleksander to był Olek a Aleksandra to Ola. A jak masz jakię sz tym problemy to zajrzyj do ksiegi imoin.

http://kartki.onet.pl/S,0,imiona.html?Param=130608 Wielka księga imion ALEKSANDER Pochodzi od greckiego słowa aleksandros, składającego się z dwóch członów: alekso (bronię się, odpieram atak) i andros (mężczyzna, mąż). Oznacza: obrońca ludzi, troszczący się o mężów lub odpierający wrogów. W Polsce używane od XII wieku w formach Aleksander, Aleksandr, Aleksender, Aleksendr, Oleksander, Oleksender, Leksander, Leksender, a nawet Ksender i Sender. Nosił je, jako imię chrzestne, brat Jagiełły, Witold. Zaszczytne imię, jakim Grecy nazwali drugiego syna Priama, Parysa. To on rozstrzygnął spór między trzema boginiami i przyznał złote jabłko Afrodycie. Z jej pomocą Aleksander porwał Helenę, żonę króla Sparty, i doprowadził do wybuchu wojny trojańskiej. Na Zachodzie stało się popularne dzięki romansowi średniowiecznemu o przygodach rycerza Aleksandra. Zdrobnienia: Alek, Alik, Aleksandruś, Olech, Olechno, Olek, Oleś, Olko. Inne formy: Aleksy, Oleksander. Obce formy: Alexander (łac.), Alexander (ogólnie przyj. forma), Alezandr, Sandor (czes.), Alexandre (fr.), Alejandro (hiszp.), Alezander, Alex, Sander, Xander, Zander (niem.), Aleksandr (ros.), Aleksanteri, Santeri (fiń.), Aleksandras, Aleksas (litew.), Sándor (węg.), Aleksandros (gr.), Alexandre, Alexandrino (port.), Alessandro, Sandro (wł.), Aleksandar, Aleksa, Aco, Aca, Saša (połud.-słow.). Forma żeńska: Aleksandra.

Gość mruziaa
hihih ka mam szefa Aleksanda- na którego znajomi mówią Alek, Alex :) W sumie sympatyczne imię :)

Gość hihihihahaha
Mój mąż chciał dac tak na imię mojemu synkowi.... A ja się nie zgodziłam, ponieważ moi sąsiedzi mieli psa Alexa, więc śmiesznie by było jak ona by wołała swojego pupila , a ja moje dziecko.:( Jak dla mnie imie nie dla dziecka;) Kwestia gustu. Pozdrawiam

ja mam Aleksandra, wolam na niego Olek, ale myślę, że gdybym go nauczyła, że jest Aleksem, to nie byłoby problemów. Jak wam się podoba skrót Olechno? Koszmar...

-> hihihihahaha :) no gdybym ja miała gdzieś w sąsiedztwie psa Alexa to też miałabym opory przed takim imieniem dla dziecka -> Millagros :) skrót Olechno mnie powala, ale cóż może dla kogoś jest wyśnionym imieniem :P