Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Abi Drewer

rocznik 82 dla odmiany,co robicie?

Polecane posty

przewrot zwany kopernikanskim budowanie filozofii na JA myslacym, dualizm duszy i ciala, prymat mysli nad materia, idee jasne i wyrazne

Gość Abi Drewer
kochana, powiedz mi z tym dualizmem, czy dobrze rozumiem: on wierzył że szyszynka w mózgu to miejsce gdzie ciało i umysł na siebie oddziałują, gdzie jakby się spotykają, że jest to "siedzisko duszy". I że umysł oddziałuje na ciało, ale także ciało oddzioałuje na umysł (np. w aktach pasji). Czy to to? co byś dodała?

o tej szyszynce pierwsze slysze akurat z tym dualizmem jest klopot bo tak na swiecie istnieja dwie substancje: myslaca(dusza) i rozciagla(cialo), generalnie stanowia one dwa oddzielne swiaty, na ogol nie stykaja sie ze soba , tylko w czlowieku sie one lacza, to jedyny przypadek no i kartezjusz ma problem bo wczesniej powiedzial ze te dwie substancje nie moga na siebie dzialac zatem idzie na kompromis i mowi ze cialo moze wplynac na zmiane KIERUNKU tego co sie dzieje w duszy i odwrotnie rozwiazanie jest niezadowalajace i tym problemem beda sie zajmowac jego nastepcy

Gość Abi Drewer
hmm, to zupełnie inaczej niż ja wiedziałam, oczywiście twoje tłumaczenie wezmę. A napisz też proszę o tym kopernikarskim i , prymacie myślinad materią i ideach jasnych i wyrźnych bo o ja to coś niecoś wiem, bo to jest to cogito ergo sum, czyli myślę więce jestem.

wiesz to co ja ci napisalam jest na pewno dobrze ale moze to o szyszynce tez, jedno nie wyklucza drugiego kartezjusz chcial znalezc METODE uniwersalna, dazyl do opracowania metody ktora obowiazywala by we wszystkich naukach, chcial storzyc nauke powszechna-mathesis universalis ujmujacej caloksztalt wiedzy ta metoda opiera sie na jasnosci i wyraznosci- jasne i wyrazne: to co proste wiec szukal stwierdzenia ktore oprze sie wszelkim watpliwosciom, nazywa sie to sceptycyzm metodyczny (czyli watpie we wszystko po to aby znalezc cos konkretnego): i znalazl mysle wiec jestem zatem fundamentu wiedzy nalezy szukac w czlowieku a nie w swiecie zewnetrznym, w czlowieku czyli w jego duszy nawet gdyby cialo bylo zludzeniem to dusza nim nie jest, z tego wniosek ze dusza jest niezalezna substancja napisalam tak zebys zrozumiala a nie wkuwala na pamiec

Gość Abi Drewer
Kate , a to dobre jest? warto się tego uczyć? Jean-Jacques Rousseau (1712-1778), francuski pisarz, filozof i pedagog Astronomia zrodziła się z przesądów, elokwencja z ambicji, nienawiści, fałszu i pochlebstwa, geometria z chciwości, fizyka z próżnej ciekawości, nawet filozofia moralna z ludzkiej pychy. Tak więc sztuki i nauki zawdzięczają swoje powstanie naszym wadom. Dzieciństwo jest snem rozumu. Jeśli nie potrafimy zapobiec pożarciu nas przez wrogów, postarajmy się przynajmniej, by nie mogli nas strawić. Najtrudniej przyznać się do tego, co wstydliwe. Największe zło płynie z wnętrza nas samych. Obelgi – to argumenty tych, którzy nie mają argumentów. Pieniądze, które mamy, są narzędziem wolności. Pieniądze, za którymi się uganiamy – narzędziem niewoli. Prawdziwa grzeczność polega na wyrażaniu życzliwości. Zapominacie, że owoce należą do wszystkich,a ziemia – nie należy do nikogo. Zbyt dobrze znam ludzi, aby nie dostrzec, że obrażony zawsze przebacza, ale obrażający nigdy.

z rousseau to najwazniejsze jest -potepienie cywilizacji -uwielbienie natury- -potepienie ustroju spolecznego- -potepienie intelektualizmu a co za tym idzie potepienie wszelkich spekulatywnych dociekan czyli filozofii i nauki tez a tekst ktory przytoczylas o tym swiadczy

witam,ja jestem z rocznika 82:) pracuje i koncze studia,po nich mam nadzieje wyjechac za granice - zobaczymy co z tego wyjdzie:)

witaj kornelio jak widzisz nasz topik przerodzil sie w kacik filozoficzny... ale nie boj sie egzamin abi juz niebawem wiec skonczymy z tym..

Gość Abi Drewer
Kate, z ciebie miód dziewczyna, super jesteś że pomagasz, a nie komentujesz niepotrzebnie. Dzieki i doceniam. Obiecuję że po egzaminie nie pisnę słówka o filozofii 🌻

Abi daj maila podeślę Ci wieczorkiem kilka fotek z Chicago i okolic...w zasadzie jesli chcesz mogę Ci podesłać kilka takich sesjii bo razem mam okolo 1000 zdjęć:)...

Gość Abi Drewer
Tak tak!!!! Super fisiowna BARDZO chcę jak najwięcej: united6states@hotmail.com dzięki, bardzo się cieszę :)

spoko wieczorkiem jak bede klikała z Jamesem to podesle Ci kilka...teraz musze zmykać się uczyć :o...pozdrowionka

Gość Abi Drewer
Dziękuję ci kate za zainteresowanie, bardzo to doceniam, jesteś super :) nie szukałam bo byłam w robocie.Od jutra znow się uczę. Jak coś to będę Cię łapać jeśli można, bardzo przydatne są twoje informacje.dziś do której będziesz, i jutro też jak możesz to napisz kiedy będziesz na kafe I fajnie jakbyś sobie skype czy gg założyła :) Pozdrwaiam wszystkie, ale kate najmocniej 🌻-dla ciebie :)

Od prawie 3 lat mieszkam w Chicago, mam saysfakcjonujaca prace, samochod, wkrotce wrac z narzeczonym kupujemy mieszkanie. Nadal sie ucze. Jestem niezalezna finansowo. Jak widze rocznik 82 ma jakies emigranckie zapedy:)

Abi wysłałam Ci pierwsza partię fotek...mam nadzieje, ze doszły.. Homerkowa w czerwcu wybieram sie do Chicago :)

Gość Abi Drewer
Homerkowa, do ciebie to samo pytanie, jak jest w Stanach??!!!!Jak ja ci zazdroszcze!!!Nie powiem, nie jest mi źle, jestem szczęśliwa tu ale USA fascynuje mnie od zawsze, język, architektura, i wszystko. Pisz Homerkowa z nami, bardzo cie proszę, pisz o tym jak tam jest i w ogóle... Ech...USA... Jak tam trafiłaś?

Gość Abi Drewer
fisiowna, dzięki , sprawdzam...!

Gość Abi Drewer
są, oglądać bede za chwile, bardzo się cieszę, super. dzięki 🌻

nie ma za co...jutro wysle nastepne...a jesli nie jutro to napewno w przyszlym tygodniu... mam lenia...oj źle

Gość 82r. to ja
w Polsce przegrywam zycie 😭

no jestem teraz i wlasciwie to jestem w trakcie zmiany kompa chlopak mi kupil komputer :) wiec zaloze gg na nowym szkoda ze zupelnie nowe gg bo jakos rok temu gdies mi sie zgubilo moje w przeprowadzce ale nie wiem czy dm rade na jutro mozemy zalozyc nowy topik filozoficzny na uzytek twojego egzaminu zeby tu nie nudzic, jak chcesz

Gość Abi Drewer
Bradzo chętnie kate, dzięki!!! Jak ja ci się odwdzięczę?! tylko powiedz o jakiej porze jutro będziesz, bo ja od rana będę kuć, i na necie będę pewnie koło 12 teraz też bym się pouczyła ale mój mąż niestety już mnie ciągnie spać ;(

Gość Abi Drewer
fisiowna, obejrzeliśmy sobie zdjątka. A co to jest ta wielka szklana kula na jednym? Czekam na resztę ( ja też powinnam wkuwać do egzamu, ale ...... :(

bardzo chetnie bym podyskutowala, ale moje studia sa zupelnie z innej mańki i chociaz filozofie w szkole średniej lubiłam to obawiam się juz mi co nieco w głowce zwietrzało wiedzy z tego tematu:) ja mam egzamin jutro - i wlasnie szykuje mi sie siedzenie do rana :D

Gość Abi Drewer
Cornelia, pocieszysz mnie? Uczyłaś się już? Bo ja jestem na etapie załamki, nie umiem prawie nic, a w sobotę egzamin...

Aaa tam, nie przejmuj się:) ja mam jutro - a umiem gdzies połowe materiału:)do soboty jeszcze świat i ludzie - na pewno dasz radę! mnie za to korci nie iść - tylko nie jestem pewna czy w czerwcu będzie jeszcze jakis termin a jeśli nie będzie to leżę:)