Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

parano

czy mysleliście aby poddać się APOSTAZJI? wypisanie z kościoŁa katolickiego

Polecane posty

bo w tym przypadku każdy ma swoją rację i racja każdego jest najważniejsza. żadne argumenty za czy przeciw w takich dyskusjach się nie liczą :) 🖐️

jeśli palenie na stosie tortury itd. zadawane przez chrześcijan są wyrazem miłosci do bliżnich to ja juz wolę swoją satanistyczna nienawiść..a teraz spadam bo czas do pracy ale jeszcze tu wrócę bo niektórzy z was mają dobre poglądy..

bo w tamtych czasach każdy był heretykiem i czarownicą :) Teraz zresztą dużo się nie zmieniło. Stosy też są, ale objawiane są pod inną postacią :)

Gość no tak tak
dyskusja miała byc o wierze, a jak zwykle chodzi tak naprawdę o pieniądze! Bo kościól ma kasę, dostaje kase... Ktoś się tu oburzał na wydatki z tacy - przepraszam, to są datki dobrowolne, nikt nikogo nie zmusza do rzucenia choćby złotówki. A co się z tymi pieniędzmi dzieje? Jak ktoś głupi i potem udaje oburzenie - to jego problem. Ja codziennie mijam księżowską plebanie, czasem proboszcza jadącego samochodem. i dom większy jak mój, i samochód lepszy niż mój. Ale jakie to ma znaczenie? nie chcę - nie daję. Koniec kropka.

ja kościóŁ znienawidziam 4 lata temu na pogrzebie mojej ukochanej prababci. ksiadz z ambony wyskoczyŁ, że kwiaty nie pomogą ale spowiedz i opŁatek.... ale niektorzy z was tego nie wiedza, mysla, ze babci kwiaty pomoga....! i cos tam dalej pieprzyl! jakim prawem bedzie mi mowil jak mam zyc? koles wmawia mi ze nie kochalam prababci, bo nie poszlma do spowiedzi?

ja tez na tace nie daje. a taca jest dobrowolna? to po co koszyk pod nos podtykaja i z oltarza krzycza zeby dawac kase? powinna stac puszka i kto chce niech wrzuci.

Z wszystkim się nie zgadzam, szczególnie to co piszecie o kościele, ale jestem osobą wierzącą, więc mam inny pogląd... Droga autorko, to czy Twoje dzieci będą chciały być katolikami, czy nie, niech o tym same zdecydują. być może znajdą oparcie w innej wierze, tego nikt nie wie :) Myślę, że nie masz racji, sugerując, że katolicyzm jest nietolerancyjny.

Gość no tak tak
i bardzo mi się podoba teoria o dobrowolnym wyborze wiary przez dzieci, jak już dorosną. A przepraszam, z czego niby będą wybierać, jak niczego o wierze nie wiedzą? I pod czyim wpływem się znajdą, pozbawieni podstaw jakiejkolwiek wiary? pewnie jakichś sekciarzy, co mają gotową receptę na życie i doskonałe wytłumaczenie wszystkich wątpliwości. I to dopiero będzie trafny i dobry wybór! A mamusia i tatuś będą stali i przyglądali się jak ich pozbawione oparcia w wierze dziecko pogrąża się w tym fajnym bajorku i rujnuje sobie życie. Bo w końcu - wolnośc wyboru, nie?

tak? jest tolerancyjny? to daj mi jakis przyklad? bo jak narazie tylko slysze \"won zydy!\"

o seksie sie z podworka i szkoly ucza to i o religii uslysza - no chyba ze beda mialy szlaban na kolezanki bo pora odmowic koronke

bibilia jest ogolnodostepna. nie zabronie dziecku czytac, ale nie bede tez mowic o tym, \"ze bog jest fajny, a jak ksiadz cie dotyka to nie ma nic zlego na mysli\". a moze moje dziecko bedzia chcialo byc rastafari? co mi daje prawo, zeby wybierac dla niego idealna religie?

Gość no tak tak
parano - bo każda wspólnowta ludzi wierzących spotyka się własnie po to, by mówić i słuchac o tym, jak żyć. co robić, a czego unikać. Co jest dobre a co złe! czym innym ludzie powinni zajmować się na tkich spoatkaniach? podziwianiem nowej fryzury sąsiadki, czy wymiana przepisu na sernik?

Gość no tak tak
prano - prawo bycia rodzicem które u normalnych ludzi wiąże się z pragnieniem, by żyło porządnie i szczęśliwie. Kto jak nie matka czy ojciec mają dać dziecku takie podstawy? Podwórko?

a co daje ksiedzu prawo do mowienia o tym, ze nie wolno uprawiac seksu przed slubem i nie dac ludziom rozgrzeszenia? co, kto im daje prawo do SPOWIADANIA? do tego, ze kaza ludziom mowic o tym co zlego robili... bog jest wszedzie i to widzi - po co o tym mowic ksiedzu? moze jeszcze mi powiesz ze spowiedz zostala wymyslona przez boga?

Gość no tak tak
ale czego tu się spodziewać, jak nawet edukację seksualna zostawia sie koleżankom i kolegom. Z czasem zajmie się tym pewnie jeszcze jakiś dobry wujek...

hahahahahahahahaha! czyli moje dziecko bedzie szczesliwe tylko wtedy gdy bede je do kosciola prowadzac?

chyba toba sie zajmowal dobry wujek. mowie o tym ze dzieci o wszytskim slysza na ulicy. a w domu mozna ewentualnie dopowiadac i uzupelniac te wiadomosci mnie edukacji seksualnej nauczyla mama. nie ksiadz, ktory mi gadal na lekcjach ze seks tylko po slubie bez zabezpieczenia. ciekawe co by z tego wyniklo gdybym tylko jego sluchala.....

ksiądz pomógł pewnej rodzinie, gdy spalił się im dom. Pomógł materialnie, dał nadzieję. Nie byli katolikami, nie chodzili do kościoła. Sprawa, że pomógł, wyszła przypadkiem. A wcześniej? Nie przeszkadzali sobie, tolerowali się. Czy nie jest to przykład tolerancji, a nawet czegoś więcej ? Co do wychowania dzieci, to że napisałem, że powinny same móc zdecydować, nie uważam, że nie powinny poznać różnych religii, aby mieć możliwość wyboru...

pewnie mialabym 3 dzieci i nie miala co do garnka wlozyc a ksiadz by mi mwoil \"modl sie córko o lepsze czasy\"

wiara w \"boga\" i inne dogmaty katolickie do szczęścia mi potrzebna nie jest i nie była. Wyrosłam na osobę, która umie kochać i szanuję tak samo życie jak i drugiego człowieka. Dziecko swoje mam zamiar wychować na takich samych podstawach jak wychowywana byłam ja.

Gość no tak tak
prano - czy ty udajesz, czy naprawde tego nie rozumiesz? Prawo do mówienia o tym, co dobre a co złe dostał od tych, którzy przyszli go posłuchać. Nie chcą - nie muszą. A jeśli chodzi o spowiedz, to poczytanie Biblii da ci odpowiedź,na to pytanie, jest tam taki jeden zwrot o wyznawaniu grzechów jedni drugim, który stał sie zaczątkiem spowiedzi jako formy oczyszczenia z grzechu.

owszem, zcasem sa dobrzy ksieza. ale przyznajcie - jest ich coraz mniej. nawet wielka szych wielgus okazal sie szmata i kapusiem. i on ma byc wzorem? przykladem? dziekuje, ja postoje.

witam braci i siostry w NIEwierze :D ;) temat bardzo mnie interesuje, bo wlasnie mam zamiar wypisac sie z tej szopki, mysle o tym juz od dawna. nie zajelam sie tym do tej pory glownie z braku czasu na te ceregiele, ale tak sobie pomyslalam, ze moze w lecie tego roku nadejdzie ten piekny dzien i pojde wreszcie z tym swistkiem do wikarowki... dlatego lato, bo chce zaczekac, az moj luby wroci z Anglii, bo chcialabym, zeby byl moim swiadkiem apostazji :) pozdrawiam 🖐️

no tak tak.... zapraszam do gimnazjum na 1 lekcje historii... spowiedz ustalil jakis tam krol , bo chcial wiedziec co sie dzieje w jego panstwie, a kosciol to podchwycil. masz NIEAKTUALNA ta swoja biblie ;/

Gość no tak tak
parano - no tu też mam inne zdanie, bo kościól i ksiądz nie są wg mnie od edukacji seksualnej, choć teza o pożyciu jedynie po ślubie, jest dla mnie w kwestii tej wiary całkowicie zrozumiała. I nie sądze, by kościól istniał po to, by ci do garnka mięso wkładać. To nie jest ani ochronka, ani organizacja charytatywna - pomyłka pojęć.

anyżówka :) ja ide razem z moim ukochanym, bo chcemy wziac slub jako wolni ludzie :D:D:D

Gość no tak tak
parano - nie mówię kto ustalił formę spowiedzi, mówię że jest to forma wyznawania grzechów zgodna z Biblią.