Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

parano

czy mysleliście aby poddać się APOSTAZJI? wypisanie z kościoŁa katolickiego

Polecane posty

Gość no tak tak
do której zresztą nikt niekatolików nie zmusza - więc w czym problem?

ale bog jest podobno wszedzie i wszystko widzi. po co mam mowic o swoich grzechach ksiedzu? gdybym powiedziala ze mam w domu 8 kg zielska myslisz ze by zostawil to dla siebie? pewnie polazlby na gliny DLA MOJEGO DOBRA smiechu warte

Gość no tak tak
wróce tu póxniej, bo ciekawie sie robi. Pozdrawiam!

ja wlasnie przestalam byc katoliczka bo mnie zmuszal! kazal isc do spowiedzi ako dziecku przy komunii kazal isc do spowiedzi jako osobiw doroslej przy bierzmowaniu kazal isc przy smierci prababci (wypominal skurwiel) i przy slubie tez by kazal isc (a wyobraz sobie ze jak nie powiesz o seksie, to cie sam zapyta)

parano - fajnie, ze razem idziecie (rozumiem, ze razem skladacie akt) :) ja mojego lubego jeszcze na to nie namowilam, choc to (mam nadzieje) mozliwe w przyszlosci, bo on i tak jest antyklerykalem i kosciol ma \"w glebokim powazaniu\", ale w \"cos\" tam sobie ciagle wierzy.... nie chce na niego naciskac, bo w koncu to kazdego sprawa osobista :) aczkolwiek milo by bylo tak razem, przyznaje.......

ktos mi kiedys napisal: :):D Kościół Katolicki Spółka z o.o. kapitał zakładowy: - ok. 1 mln nieruchomości, - ok. 3 mln atrakcyjnych działek budowlanych, i in. - ok. 800 tyś pojazdów mechanicznych - w tym 80% o wartości powyżej 40tyś PLN/szt. - własne rozgłośnie radiowe i telewizyjne, - własne organizacje polityczne, Roczny dochód netto (nieopodatkowany): ok. 1 miliard PLN Rodzaj działalności gospodarczej: - działalność rozrywko - dewocjonalno - polityczna (cykliczne spotkania z miejscową ludnością zwane msza św., - usługi dla ludności, organizacja imprez okolicznościowych (zwane zwyczajowo: pogrzeby, śluby, chrzty). Sytuacja socjalna: - ciągły wzrost zatrudninia, - doskonały pakiet socjalny, - umowy o pracę na czas nieokreślony, - mieszkania zakładowe o podwyższonym standardzie. Uwagi: Przedsiębiorstwo mimo pogorszającej się sytuacji gospodarczej kraju notuje regularny wzrost rocznego dochodu netto. ogolnie tez mam zamiar wypisac sie z kosciola katolickiego,a chrzty w wieku niemowlecym to sprytny chwyt-nie mozesz sie sprzeciwic i przez to iles lat jestes w kosciele i sie przyzwyczajasz, zreszta wiekszosc jest tak nietolerancyjna i fanatyczna ze az strach....ale dziwic sie-jak sie komus cos wbija do glowy od dziecinstwa przez x lat....

Cześć Nie mam czasu na dyskusję ale chcę Ci tylko powiedziedź Parano że nie jesteś sama też myślę o apostazji.mam 22 lata mam jeden problem - nie mogę znaleźć świadków (dwóch)! Wiesz dlaczego? Nie dlatego że ktoś się tam przejmuje moją albo swoją wiarą. Ludzie nie chcą sobie robić kłopotów!!! Boją się księdza, bo wierzą że on im jakoś zaszkodzi!!

Królowa Margot podobno nie trzeba ciagac swiadkow osobiscie - wystarczy ze beda podpisy! jesli ci to pomoze to ja ci podpisze! z jakiego jestes miasta? LACZMY SIE!

Gość wedfr
satani ale mnie rozsmieszył pentargramy na drzwiwach moze jeszcze szkołach przeciez statanisci to zli ludzi

hehe dzięki za pomoc ale szukam jeszcze na miejscu ludzie nawet się boja podpisywać chociaż nie wiem czy ostatnio watykan nie zniósł obowiązku posiadania świadków i czy nie wystarczy sama wola zainteresownaego muszę poszukać na necie, bo w Polsce oczywiście cicho sza na ten temat

wedfr co cie rozsmieszylo? a nie ma zlych ludzi wsrod katolikow?

szatana? :D Pentagram był symbolem bogini Kore, najbardziej wewnętrznej duszy Matki Ziemi, którą czczono w czasach neolitu. Pentagram był znany jako Gwiazda Isztar, a później jako Gwiazda Izydy. Mistycy pitagorejscy Pitagorejczycy widzieli w nim symbol doskonałości, kojarzyli go z życiem i zdrowiem. W starożytności przekonanie o właściwościach ochronnych pentagramu było tak silne, że Babilończycy często rysowali go na pojemnikach z żywnością, co miało zapobiegać jej gniciu. Dla pierwszych chrześcijan pentagram odzwierciedlał pięć ran Jezusa ze względu na 5 wierzchołków.

Gość Krzyż nie powinien wisieć
w miejscahc publicznych, nie można wiązać religii ze wszystkimi dziedzinami życia. Po kiego grzyba krzyż ma być w sztabie wyborczym???

ja tam bylabym zadowolona, gdyby w szkolach i urzedach nie wisialy ani krzyze, ani pentagramy, podobnie jak nie chce tam widziec polksiezycow, czy gwiazd Dawida. wieszanie religijnych symboli w swieckich instytucjach publicznych to jakies wielkie nieporozumienie.

Ja tylko tak nawiązując do ogólnego tematu.. Ludźmi, którzy najwięcej mówią o Bogu i są od niego \"uzależnieni\" są właśnie.. ateiści ;) Bo kiedy pragniesz się czegoś pozbyć, to stajesz się jednocześnie niewolnikiem tych myśli. Pozdrawiam gorąco i polecam lekturę \"Przebudzenia\" Anthonego De Mello :) tak, jestem wierząca :)

Strasznie się nakręcacie nawzajem.:-( Jeżeli masz problem ze znalezieniem świadków, to jakich masz znajomych? Samych zastraszonych katolików, czy tchórzy, którzy boją się, niewiedzieć czego. Niby co im grozi. Jestem katoliczką, wierzę w Boga i jestem tolerancyjna. I gdyby ktoś potrzebował świadka, by poświadczyć własne przekonania, na pewno mogłabym złożyć podpis. I niby czym miałoby mi to grozić. Świadczę prawdę, skreślą mnie z listy katolików? Po prostu masz jakichś dziwnych znajomych.

Parano moja niechęć do katolicyzmu również wzrosła po pogrzebie babci. Była głęboko wierząca (na szczęście nie moherowa, tolerowała mój ateizm, widać jak się chce to można), więc pogrzeb musiał być katolicki. Najpierw zostaliśmy potraktowani w biurze parafialnym jak petenci zawracający dupę nie wiadomo czym. Byłam na mszy przed pogrzebem z uwagi na szacunek dla Niej. ALe nie modliłam się, nie klękałam itd. Po prostu siedziałam przy trumnie. Ludzie patrzyli się jak na kosmitkę. Widzialam ten jad i nienawiść w ich oczach. Pewnie większość z nich myślała ze to ja nie szanuje Babci a oni to są tacy święci, mimo że przez cały pogrzeb tylko powstrzymywali się żeby jad im uszami nie wyciekł. Niektóre moherowe sąsiadki zaczęły ostentacyjnie prawie wydzierać się podczas słów modlitwy i patrzeć znacząco na mnie jak na jakieś gówno leżące na drodze. Zaraz pewnie padnie argument że powinnam klęczeć i modlić się z szacunku dla babci. Otóż nie moi drodzy - właśnie to byłaby największa obraza. Babcia była wierząca, a wykonywanie rytuałów katolickich prze profana (osobę niewierzącą, bez odpowiednich intencji) jest ŚWIĘTOKRADZTWEM. Świętokradztwo i bezczeszczenie świętości jako wyraz szacunku dla kogoś. Dobre sobie! Zasatanawiam się jak to się ma do postawy tych moherowych katolików na pogrzebie. Może ich babcia kusi po nocy, bo mnie jak do tej pory nie.

Gość Aaalllaaa
Czytajac to mam mieszane uczucia Staram byc zawsze w kazdej sytuacji obiektywna. Wg mnie piszesz troszke niedojrzale. Tzn "nie chcesz by ktos za Ciebie decydowal, nie chcesz potwierdzac niby zawyzonych statystyk.. idt" Wrecz jestes przekonana aby wypisac sie OK wiec zrob to Po co Ci opinia innych osob? Przeprowadzic chcesz sondaz? by na podstawie tej "statystyki" dokonac wyboru? Widze tu poprostu maly paradoks i uwazam troszke ze jest to troche na pokaz...

Wydaje mi się.. ech.. wiecie.. Czasem trudno się dziwić, że ludzie chcą odstąpić od Kościoła. Ja wiem, jak gdzieniegdzie wyglądają msze, jacy potrafią być księża.. wiem. Ja mam akurat to szczęście, że nasza parafia jest taką.. istną radością :) Brakuje tego w wierze katolickiej, brakuje pokazania, że nasza wiara to nie zamartwianie się i wieczny strach, tylko nieodparta radość :) i tolerancja także. Niestety.. nie każdy ksiądz to rozumie. Ale ksiądz to też człowiek - dużo tutaj leży w wychowaniu i środowisku.. Nie potępiam was, nie będę was przekonywać do mojej wiary.. szanuję :)

popieram autorkę i zastanawiam się dlaczego sama jeszcze nie wysłałam odpowiedniego pisemka do parafii gdzie mnie jako dziecko ochrzczono. Byłam katoliczka ale poznajac Biblię , Pismo święte czyli list od Boga i Testament Ojca Niebieskiego przestalam nią być, gdyż KK nie reprezentuje według mnie tego co nauczał Chrystus, ale to temat do dłuzszej dyskusjii Nie pozwólcie aby instytucja kościelna odsunęła was od Bozej miłosci, jaką dobry Pan obdarza kazdego z was. Pozdrawiam i zapraszam na \"Dyskusje o Biblii\" http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3315301&start=0

Królowa, a ja odnoszę wrażenie, że Ty sama doszukujesz się zaszczucia. Jakoś wierzyć mi się nie chce, by faktycznie ludzie tak Cię potraktowali. Na pogrzebie bliskiej osoby nawet wierzącemu wybacza się to, że nie uczestniczy czynnie we mszy. Przecież ma prawo do bólu i zachowywania się niezgodnie z rytuałem. Robisz wrażenie zakompleksionej.

Gratuluję ODWAGI, ja się wypisałam, ale co się nasłuchałam, proboszcza, kazał mi przemyśleć i przyjść za tydzień, nie mógł pojąć, że ktoś chce zyć inaczej, bez obrzędowej fikcji nie majacej z bogiem nic wspólnego, powiedział, że to bład i będę tego żałować ale nie żałuję chociaz ma przejebane moja rodzina u niego, piekło mnie jak widaćnie pochłonęlo chociaż tego mi zyczył - nie powiedzial wprawdzie tego ale w jego oczach była taka wściekłość.

zielna nie jestem zakompleksiona - skąd w ogóle ten pomysł???????? podaj jakiś powód? opisuję to co widziałam i odczułam. nie było cię tam więc nie wiesz.

Gość Pentagramek
A tu was zaskocze pentagram jest na głównym ołtarzu w katedrze P.W. WNIEBOWZIĘCIA NMP Pelplinie. Tylko że nie wszyscy o tym wiedzą.

Królowa. Może faktycznie tak było, choć trudno mi w to uwierzyć. Po prostu daj sobie na luz i przestań zwracać uwagę na to, co ludzie o Tobie myślą. Niestety wszędzie możesz spotkać się z brakiem tolerancji, także w kościele katolickim. Trzeba tym ludziom wybaczyć (tego uczy mnie moja wiara). A zwracanie uwagi na to, co inni powiedzą (szczególnie, gdy ma się poglądy mocno w Polsce kontrowersyjne) jest mocno niewskazane;-)

Gość Pentagramek
I Pentagram był rzeczywiście kiedyś symbolem katolików. Radze poszperać w necie zasięgnąć do różnych książek, czasem włączyć discovery. :D:D:D

zielna ja o tym wiem na codzień nie zwracam na takie rzeczy uwagi ale wtedy to była inna sytuacja - szczególna dla mnie najbardzeij zabolało mnie to że ci ludzie pomyśleli sobie że robię to z braku szacunku dla babci uciekam już stąd pozdro dla wszystkich moherów i satanistów :D

alaaaaaaaa nie, nie na podstawie statystyk sie wypisuje. wypisuje sie zeby w nich nie byc. zeby nikt mi nie powiedzial ze jestem katoliczka, bo dla mnie to obraza. czaisz?

jeszcze raz do aaallllaaaa.... ja nie pytam co ludzie o tym mysla, tylko czy sami kiedys o tym mysleli. czytaj uwaznie to nie bedziesz miala zawirowan