Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Tatlim

Blask Turcji...

Polecane posty

Gość maj.ka
heheh Onomatopejo wielkie dzięki za twoją wypowiedź:) jestem zafascynowana egzotyką i tyle,nie tylko Turcją ale i np Tunezją.mentalnością tunezujczyków też mnie straszyli,ale co tam,nie uwierzyłam.wsiadłam do samolotu i poleciałam i wcale nie żałuję:P może jestem trochę świrnięta,ale uważam że najwięcej informacji odnośnie kultury religii i mentalności można się dowiedzieć właśnie z podróży i dzięki poznawaniu innych ludzi:)zdania nie zmienię

Gość w Turcji nie ma wielbłądów
i to nie są Arabowie !!!!!!!!!!!! Ktoś z kądś bądź ----> strasznie się Ciebie czyta dziewczyno! Wogóle umiesz pisać po polsku? wiesz co to kropka, przecinek. Twoje mysli sa tak pourywane, ze nie da sie tego słowotoku zrozumieć.

Gość trt9
onomatopeja - to opowiedz o kulturze, religii, zwyczajach. Chętnie się dowiem :).

Gość trt9
Mało można znaleśc takich informacji bo albo wypowiada się grono "wzajemnej adoracji" albo ktoś kto ma całkowicie złe zdanie na temat turków.

Gość maj.ka
jakie wnioski????hmmm,tam nie jest ani lepiej,ani gorzej,tam po prostu jest inaczej:)każdy ma jakieś zainteresowania,ja np.jestem zafascynowana egzotyką:) W Turcji nie ma wielbłądów---->właśnie wiele osób twierdzi że Turek to Arab i nie da im sie tego wybić z głowy.dlatego chyba lepiej jest to po prostu przemilczeć:) pozdrawiam

Gość trt9
No widze, że nie specjalnie chce ci się wysilać.

Gość trt9
onomatopeja :) nie przesadzaj szukałam i szukam informacji. Mnie się ani Turcy nie podobają, ani nie jestem zafascynowana egzotyką. Ale cóź serce nie sługa. A w niektórych sytuacjach mózgu nie używam.

Gość trt9
Ale półsłówkami to widze, że lubisz operować :)

Gość trt9
Po tonie Twoich wypowiedzi to nigdy bym nie zgadła

onomatopeja wyobraz sobie, ze akurat wypowiadaja sie tu zarowno nastolatki, jak i dorosle osoby. Czesc z tych znajomosci, to owszem moga byc chwilowe fascynacje, ale niektore juz troche trwaja, a bywa, ze te \"chwilowe fasynacje\" jak to nazwalas sa obecnie w stadium zwiazkow malzenskich, wiec zanim sie wypowiesz na jakis temat, to prosze wysil sie i przeczytaj chociaz to, co zostalo juz \"powiedziane\". Wiekszosc z nas, o ile nie wszystkie interesuje sie Turcja i panujacymi tam zwyczajami, ale nie musmy o tym trabic na forum, bo wymieniamy sie takimi informacjami podczas rozmow, do ktorych uzywamy komunikatorow.Na forum poprostu ze soba rozmawiamy. Poza tym nadal nie napisalas jaki jest twoj zwiazek z Turcja, badz Turkami???????????? Ja akurat spotykam sie czesto z postrzeganiem Turka jako Araba ;)

tak, te wielbłądy są tylko w miejsowościach turystycznych jak "atrakcja turystyczna" ale Turcy nigdy nie używali i nie mieli wielbłądów jako zwierzęta domowe jak to np. jest w Afryce północnej. Dlatego też, wielbłądy, które tam są to tak jak u nas w zoo - jak atrakcja.

* jako atrakcja :)

Onomatopejo napisals : \"oj dzieci, zafascynowane egzotyką, kwestia czasu a odechce wam się \"Tureczków\" \" Dlaczego tak uważasz ?? A czy ty nie bylas zafascynowana egzotyka ?? Przeciez cos musialo doprowadzic do Twojego spotkania z przyszlym mężem ... Cos Cie musialo zafascynowac. Czy Tobie nie odechcialo sie \"Araba\" ??

Gość Asik...
witam szanowne Panie :) Zabawnie sie troszke tu zrobilo :) Ja jako okaz nastolatki, zauroczonej pewnym osobnikiem pochodzenia Tureckiego stwierdzam iż... kiedyś trzeba zacząć... i czy ktoś jest tu młodszy czy starszy przewywa podobne historie. Koło wzajemnej adoracji? :D Dla mnie jest to raczej forma wzajemnego wsparcia w chwilach zwatpienia. lub miejsce, w ktorym zawsze Cie ktoś "wyslucha", gdzie mozesz podzielic sie swoimi radosciami i napełnić kogos o podobnej sytuacji, optymizmem. Dla mnie odgralo to dość duże znaczenie :) A teraz jako szczesliwy okaz dziewczyny w zwiazku z Turkiem powiem Wam... kto nie ryzykuje nie zyje. I cokolwiek sie stanie nigdy nie bede tego żałowala :) pozdrawiam

Gość maj.ka
Asik zgadzam się z Tobą:) kto nie ryzykuje nie żyje

Gość ktoś z kądś bądż
w Turcji nie ma wielbłądów --nie musisz czytać moich postów przy zanym nie ejst napisane - obowiązkowe - a jesli nie czytelne dla cię znaczy że nie docię to było , co do kropek i przecinków urzywałm je w szkole i w waznych pismach a tu nie mam zamaru sie w to bawić , a ze urwane hmm dziewczyno wiedać ze pisze z serca i to co mysle a ni 30 min zastanawiam sie co napisac , zreszta powiem inaczej , a co ja ci sie bede tłumaczyć , ile ja mam żeby sie tłumaczyć , forum jest dla każdego i każdy moze sie wypowiadać a to jakbyś nie zauważyła nie ejst prywatne , ja nie oceniam ludzi po psowni czy błędach teraz jest takie słowo modne w szkołach - dyslektyzm , a z wielbłądami to prawda , są w turystycznych miejscowościach jako atrakcja i zarobek calkem niezły czasem

Gość ktoś z kądś bądż
Asik brawo czyli miałąm racje jak nie ryzykujesz - nie jedziesz , jak nie pytasz nie wiesz , nie wszystko jest w ksiażkach , a i nie każda odpowiedz na interesujace nas pytanie znajdziemy na internecie , natomiast an forum haha można znaleźć wszystko , łązcnie z typami ludzi , tolerancyjnych i tych nie ..............

Gość ktoś z kądś bądż
pozatym dziewczyno , czego chcesz , wymagadsz żeby cedzić słowa przez zęby i zwracac uwagę na każdą literkę hahahaha wiesz zaraz przychodzi mi taka myśl hmm mówią tak o osobach cedzących ---- bułkę przez bibułkę , a chu/////.... w całą rękę . ------ czy kropki i przecinki są na swoich miejscach???????

Ja nie mówię o "ą ę przez bibułkę", mówię o normalnej polskiej pisowni, ale Ty najwyraźniej nie potrafisz pisać inaczej. Ja postów nie piszę przez 30 minut i długo nie zastanawiam sienad każdym słowem.

Gość ktoś z kądś bądż
hmm myslę , że każda miłość zaczyna sie w pewnym stopniu od swego rodzaju fascynacji , osobą , sposobem bycia , harakterem itp. ale ogólnie słowo miłość i uczucia się pod tym kryjące są bardzo trudne do okreslenia i opisania , mało kto potrafi odróznić ja od innych uczuć , zblizonych do miłości jak sympatia , lubienie itp. ale żeby się o tym przekonac,czym jest dane uczucie trzeba w pewnym stopniu zaryzykować , np. spotkac się z internetowym znajomym hahahaha nie dziewczyny>????

Gość maj.ka
edysia4664 masz może msn????

Ja swojego uczucia nie moge nazwac fascynacja... Mi trzeba bylo zdecydowanie wiecej niz fascynacja zeby wyjsc za maz za Turka i osiedlic sie na stale w Turcji. Fascynacja szybciutko przechodzi, dlatego podejrzewam, ze Tobie, onomatpeja, przeszla juz spory czas temu. Mysle, ze na takie niszczace fascynacje narazone sa osoby, ktore poznajac swoich \"orientalnych\" chlopakow/ mezow po raz pierwszy maja kontakt z ich kultura. I stad moga sie utopic w zachwycie... Moglabys nam przyblizyc swoja historie? Jak dlugo przebywalas w kraju swojego meza zanim wyszlas za maz? Jak dobrze znalas jego rodzine? P.S. Stambul to jest szczyt orientalizmu... Wszedzie \"ninja\" (jak to nazywaja Turcy kobiety ubrane na czarno od stop do glow) ... no i te wielblady :D:D:D:D:D:D:D:D:D

Ja rowniez nie napisalam ze fascynacja doprowadzila Cie do oltarza :) Skierowane bylo to do tych, ktorzy tak sadzili :) Dziwne tylko, ze majac zainteresowania ta kultura rowniez na gruncie naukowym (o ile dobrze zrozumialam) dajesz do zrozumienia ze \"Tureczki\" to gorsza jakosc... Powiem szczerze, ze obracajac sie w mieszanych malzenstwach zauwazylam, ze czesto te \"Tureczki\" sa normalniejsze od swoich \"cywilizowanych\" zon... Jako zona mezczyzny i kobieta znajaca to srodowiska wiesz chyba, ze opis, ktory stosujesz krzywdzi Bogu ducha winnych Turkow i innych \"arabowatych\"...

Pewnie, ze tak. Jednak znam za duzo szczesliwych mieszanych par turecko - polskich i nie tylko by stwierdzic, ze szczesliwe malzenstwa mieszane to zdecydowanie NIE sporadyczny widok. Szczerze powiedziawszy to sporadycznie widze szczesliwe w swoim malzenstwie Turczynki, ktore z wyboru lub nie zostaly uslugowymi swoich mezow. Mezczyzni najczesciej tez narzekaja. No i wez tu dogodz :) Okazuje sie jednak, ze Turcy sa ambitniejsi niz sie wydaje i nie chca zony - kuchty, a zony partnerki. Nie wypowiadam sie na temat zwiazkow z Arabami, bo moja wiedza jest wiedza zaczerpnieta z opowiesci znajomej kolezanki, ktora ma kolezanke itp. :) Domyslam sie jedynie, ze zwiazek taki moze byc trudniejszy ze wzgledu na ich surowsza i bardziej konserwatywna kulture, jak i podejscie do religii. Tak wiec przestrzegam przed wrzucaniem Turka do tego samego worka z Arabem, bo roznice moga byc kolosalne. Nie zmienia tu nawet faktu to, ze oboje sa muzulmaninami i szybciej porozumieja sie na polu kulturowym i religijnym (choc czesto nie dotyczy to kobiet - wszystkie Turczynki, ktore znam ze smutkiem patrza na Arabki, zreszta tak jak Europejki na Turczynki :) ) Nie rozumiem \"musu przystosowania sie\". Przy takim podejsciu kobieta nie bedzie szczesliwa. Poza tym malzenstwo to zwiazek DWOJGA ludzi i przystosowac to sie musza OBOJE i przede wszystkim do siebie. Europejka na myslenie muzulmanskie/ tureckie/ arabskie itp. po prostu nie jest w stanie przejsc. Dla mnie \"przystosowanie sie\" to po prostu brak komentarzy na \"dziwactwa\", ktore widzimy. No i ja sie jeszcze nie przystosowalam :D

Gość ktoś z kądś bądż
znam bardzo dużo mieszanych małżeństw , można powiedzieć że swojego narzeczonego poznałąm na wakacjach , bo tam też pierwszy raz się widzieliśmy na żywo , do dziś jest słodki , kultiralny , ma coś w sobie , a od razy była miłość , oczywiście opowieadał mi , jak to chłopcy jeżdza na dmorze podrywać europejki i odbywać z nimi 1 stosunki sexualne , mówią ze zdobywaja doświadczenie hmmmmm ale u nas w Polsce chłopcy robią to samo , jak nuda w mieście co zrobic pare groszy i nad morze moze się kogoś pozna , może sie kogoś '' wyrwie '' , tacy sa na całym świecie faceci , hmmm '' tureczki '' , nie twierdze że kiedyś moze sie zminić , ze powiem uffffff kim ty jesteś , ale wiem 1 na dzień dzisiejszy , ocezkujemy dziecka , on pracuje ile się da , stajemy na głowie żeby go ty ściągnąć , nie muszę chodzić na kompromisy , co nie znacza że bywa zazdrosny i czasem muszę na disco bardziej uważać na słowa igesty swoje , zeby go nie zranić , nosze latem dość skoąpe ubranie , więc nie mowcie o związku z '' tureczkim '' , ze to koszmar i ciągłe przystosowanie sie do niego hmm

Gość ktoś z kądś bądż
onomatopeja ---teraz twoją ostatnią wypowiedz popiwram w 100% , jeśli można 200% nawet