Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Tatlim

Blask Turcji...

Polecane posty

Moje ulubione :) Jak wroce do Turcji mama zawsze gotuje przynajmniej jednorazowy... Tureckie Rawioli (Manti) Sk艂adniki Miara Ilo艣膰 M膮ka pszenna 5 szklanek 550g S贸l 2 艂y偶eczki 12g Jajka 2 艣redniej wielko艣ci 100g Woda 1 szklanki 120g Mi臋so mielone 1 szklanka 250g Cebule 2 ma艂ej wielko艣ci 100g Natka pietruszki ? p臋czek 20g S贸l 1 艂y偶eczka 6g Pieprz czarny 1 艂y偶eczka 1g Woda 8 szklanki (2qt) 2lt S贸l 1 艂y偶ka sto艂owa 18g Pomidor 1 du偶y 200g Mas艂o lub margaryna 1 szklanki 60g Papryka czerwona 1 艂y偶eczki 1g Jogurt 2 ? szklanki 660g Czosnek 6 z膮bk贸w 18g Spos贸b przygotowania: Przesia膰 m膮k臋 do du偶ej miski, doda膰 soli i zostawi膰 1/3 szklanki. Zrobi膰 otw贸r po 艣rodku. Doda膰 jajka i wod臋, stopniowo dok艂adnie mieszaj膮c. Wyrabia膰 ciasto przez 7-8 minut do g艂adkiej 艣redniosztywnej konsystencji. Podzieli膰 na 3 porcje. Ukszta艂towa膰 w kulki. Przykry膰 zmoczon膮 serwetk膮. Odstawi膰 na 10 minut. Nadzienie: mi臋so mielone, posiekane cebule i natk臋 pietruszki, s贸l i pieprz; dobrze wymiesza膰. Odstawi膰. Urobi膰 pierwsz膮 kulk臋 w formie okr膮g艂ego placka o grubo艣ci 1 mm posypuj膮c m膮k膮. Pokroi膰 na 2 1 cm (1 cal) kwadraty. Umie艣膰 1 艂y偶eczki nadzienia po 艣rodku ka偶dego kwadratu. Zbierz cztery rogi razem; zamknij i przyci艣nij aby uformowa膰 ma艂e zawini膮tko (lub zagnij jeden r贸g kwadratu nad nadzieniem aby po艂膮czy膰 przeciwny r贸g tak aby utworzy膰 tr贸jk膮t. Zaklej mocno przyciskaj膮c razem kraw臋dzie). Umie艣ci膰 na blasze lekko posypanej m膮k膮. Powt贸rzy膰 to samo z pozosta艂ymi kulkami i nadzieniem. Nalej wod臋 do du偶ego rondla. Doda膰 soli; wymiesza膰. Doprowadzi膰 do wrzenia. Doda膰 pierogi manti, delikatnie mieszaj膮c. Zmniejszy膰 ogie艅; gotowa膰 na niewielkim ogniu bez przykrycia przez 15-20 minut do czasu zmi臋kczenia jednak偶e delikatnie mieszaj膮c. Wymiesza膰 posiekany pomidor z roztopionym mas艂em w rondlu. Dodaj czerwon膮 papryk臋; ci膮gle gotuj膮c. Wymiesza膰 jogurt z posiekanym czosnkiem; dobrze wymiesza膰. Wyci膮gn膮膰 pierogi manti do miski za pomoc膮 艂y偶ki cedzakowej. Pola膰 mieszank膮 jogurtu i czosnku. Pola膰 sosem pomidorowym. Podawa膰 na gor膮co. Regionalna charakterystyka: Danie to jest najstarsze w kuchni tureckiej, pochodzi ze 艢rodkowej Azji. Jest to lubiana i znana potrawa Turk贸w na ca艂ym 艣wiecie. W oryginalnych przepisach pierogi manti przygotowuje si臋 w ma艂e formy. Te ma艂e pierogi manti s膮 gotowane w wodzie, do kt贸rej dodajemy przecieru pomidorowego. Turcy zamieszkuj膮cy 艢rodkow膮 Azj臋 nazywaj膮 to danie “Cocore”. Przygotowanie jest bardzo czasoch艂onne, ale danie jest pyszne. Danie serwuje si臋 jako pojedynczy posi艂ek. Gdy odcedzimy pierogi, pozosta艂a woda jest wykorzystywana do zup. W prowincji Bolu danie posypuje si臋 mieszank膮 rozgniecionych orzech贸w w艂oskich i twardego sera. W niekt贸rych przepisach dodaje si臋 2-3 艂y偶ki sto艂owe przecieru pomidorowego do gotuj膮cej si臋 wody przed dodaniem pierog贸w manti. Danie nazywa si臋 “Tatar Boregi”, w niekt贸rych regionach wyst臋puje jako “Tatar Borek”. Forma pieczona zwana jest manti. Przed dodaniem wrz膮cej wody, pierogi manti mo偶na piec w piekarniku o umiarkowanej temperaturze do czasu uzyskania z艂ocistego br膮zu. Nast臋pnie danie polewa si臋 gor膮cym roso艂em do zmi臋kczenia; podawa膰 z jogurtem i sosem pomidorowym.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Moje ulubione :) Jak wroce do Turcji mama zawsze gotuje przynajmniej jednorazowy... Tureckie Rawioli (Manti) Sk艂adniki Miara Ilo艣膰 M膮ka pszenna 5 szklanek 550g S贸l 2 艂y偶eczki 12g Jajka 2 艣redniej wielko艣ci 100g Woda 1 szklanki 120g Mi臋so mielone 1 szklanka 250g Cebule 2 ma艂ej wielko艣ci 100g Natka pietruszki ? p臋czek 20g S贸l 1 艂y偶eczka 6g Pieprz czarny 1 艂y偶eczka 1g Woda 8 szklanki (2qt) 2lt S贸l 1 艂y偶ka sto艂owa 18g Pomidor 1 du偶y 200g Mas艂o lub margaryna 1 szklanki 60g Papryka czerwona 1 艂y偶eczki 1g Jogurt 2 ? szklanki 660g Czosnek 6 z膮bk贸w 18g Spos贸b przygotowania: Przesia膰 m膮k臋 do du偶ej miski, doda膰 soli i zostawi膰 1/3 szklanki. Zrobi膰 otw贸r po 艣rodku. Doda膰 jajka i wod臋, stopniowo dok艂adnie mieszaj膮c. Wyrabia膰 ciasto przez 7-8 minut do g艂adkiej 艣redniosztywnej konsystencji. Podzieli膰 na 3 porcje. Ukszta艂towa膰 w kulki. Przykry膰 zmoczon膮 serwetk膮. Odstawi膰 na 10 minut. Nadzienie: mi臋so mielone, posiekane cebule i natk臋 pietruszki, s贸l i pieprz; dobrze wymiesza膰. Odstawi膰. Urobi膰 pierwsz膮 kulk臋 w formie okr膮g艂ego placka o grubo艣ci 1 mm posypuj膮c m膮k膮. Pokroi膰 na 2 1 cm (1 cal) kwadraty. Umie艣膰 1 艂y偶eczki nadzienia po 艣rodku ka偶dego kwadratu. Zbierz cztery rogi razem; zamknij i przyci艣nij aby uformowa膰 ma艂e zawini膮tko (lub zagnij jeden r贸g kwadratu nad nadzieniem aby po艂膮czy膰 przeciwny r贸g tak aby utworzy膰 tr贸jk膮t. Zaklej mocno przyciskaj膮c razem kraw臋dzie). Umie艣ci膰 na blasze lekko posypanej m膮k膮. Powt贸rzy膰 to samo z pozosta艂ymi kulkami i nadzieniem. Nalej wod臋 do du偶ego rondla. Doda膰 soli; wymiesza膰. Doprowadzi膰 do wrzenia. Doda膰 pierogi manti, delikatnie mieszaj膮c. Zmniejszy膰 ogie艅; gotowa膰 na niewielkim ogniu bez przykrycia przez 15-20 minut do czasu zmi臋kczenia jednak偶e delikatnie mieszaj膮c. Wymiesza膰 posiekany pomidor z roztopionym mas艂em w rondlu. Dodaj czerwon膮 papryk臋; ci膮gle gotuj膮c. Wymiesza膰 jogurt z posiekanym czosnkiem; dobrze wymiesza膰. Wyci膮gn膮膰 pierogi manti do miski za pomoc膮 艂y偶ki cedzakowej. Pola膰 mieszank膮 jogurtu i czosnku. Pola膰 sosem pomidorowym. Podawa膰 na gor膮co. Regionalna charakterystyka: Danie to jest najstarsze w kuchni tureckiej, pochodzi ze 艢rodkowej Azji. Jest to lubiana i znana potrawa Turk贸w na ca艂ym 艣wiecie. W oryginalnych przepisach pierogi manti przygotowuje si臋 w ma艂e formy. Te ma艂e pierogi manti s膮 gotowane w wodzie, do kt贸rej dodajemy przecieru pomidorowego. Turcy zamieszkuj膮cy 艢rodkow膮 Azj臋 nazywaj膮 to danie “Cocore”. Przygotowanie jest bardzo czasoch艂onne, ale danie jest pyszne. Danie serwuje si臋 jako pojedynczy posi艂ek. Gdy odcedzimy pierogi, pozosta艂a woda jest wykorzystywana do zup. W prowincji Bolu danie posypuje si臋 mieszank膮 rozgniecionych orzech贸w w艂oskich i twardego sera. W niekt贸rych przepisach dodaje si臋 2-3 艂y偶ki sto艂owe przecieru pomidorowego do gotuj膮cej si臋 wody przed dodaniem pierog贸w manti. Danie nazywa si臋 “Tatar Boregi”, w niekt贸rych regionach wyst臋puje jako “Tatar Borek”. Forma pieczona zwana jest manti. Przed dodaniem wrz膮cej wody, pierogi manti mo偶na piec w piekarniku o umiarkowanej temperaturze do czasu uzyskania z艂ocistego br膮zu. Nast臋pnie danie polewa si臋 gor膮cym roso艂em do zmi臋kczenia; podawa膰 z jogurtem i sosem pomidorowym.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olaboga.................
ben sel莽uk 眉viversitesi beden egitimi spor y眉ksek okulu antren枚rl眉k egitimi mezunuyum bu senen mezun oldum t眉rkiyede y眉ksek lisasn ba艧vurusu yaptim olumsuz oldu ben poland devlet 眉niversitesinde b枚l眉m眉mde yada yakin bir birimde y眉ksek lisans yapmak istiyorum polonyda 莽ali艧adabilirim ben polonyda 莽ali艧abilirim y眉ksek lisansda yapmak isterim bunun i莽in ne yapmam gerekiyor vize t眉rkiyeden zor oluyor sebep sunmam gerek kto wie co to kurcze znaczy?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aga_gag
Witam ponownie i mam pytanko do InzynieraNocnego, ale oczywiscie gdyby ktos przypadkiem znal przepis dokladny na ta oryginalna i pyszna turecka zupke to bylabym wdzieczna....a moje pytanko to: jak sie robi lentil corba :) pozdro

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aga_gag
...i moze jeszcze przepisik na kofte? :)

Udost臋pnij ten post

Hej... Od dawna tu nie zalogowalem dlatego pozniej odpisze. http://www.cdkitchen.com/recipes/recs/235/Turkish_Red_Lentil_Soup50275.shtml Jesli nierozumiesz przetlumacze. A k枚fte... Ja tak robie. Wezme mieso do k枚fte, czosnek, cebula, pietruszka i stary chleb (polecam najpierw od blender). 2 razy sol az caly bedzie pokrywany, tak samo styl raz kuminek i raz pieprz czarny. Jak chcesz mozesz tez dodac olej z oliwek ale ja nie dodam. Potem do grilla albo do smarzenia. PS: Jesli k枚fte nie zostaje cala, tzn za malo sol. Prosze bardzo :)

Udost臋pnij ten post

olaboga................. Polonya'da 莽alı艧mak i莽in 莽alı艧ma izni alman gerekir 莽alı艧ma izni alman i莽in de firma bulma ve o firmanın seni i艧e almayı taahh眉t etmesi ve 莽alı艧ma izni i莽in ba艧vurması gerekir. 脰nce aynı 艧artları ta艧ıyan Polonyalılar aranır, bulunamazsa sana 莽alı艧ma izni verilir. Onunla da oturum kartına ba艧vurusun. Bu dediklerim toplam 2 aydan fazla s眉rer. En azından 莽alı艧ma izni almadan 莽alı艧amazsın. O bir bu莽uk ay s眉r眉yor. Ve her sene yenilemen lazım. 5 sene sonunda da karta rezydenta dedikleri 5 yıllık oturum kartı alırsın. Buraya kadar dediklerim evli olmayanlar i莽in. Eğer e艧in Polonyalı olursa bunların hi莽birine gerek yok.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aga_gag
Dzieki Inzynier, corba wyszla super, wiec polecam wszystkim zupke z soczewicy! Smakuje podobnie do grochowki :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 miss_emma
Czesc Wszystkim..Nie wiem czy osoby, ktore zalozyly ten w膮tek jeszcze tu zagl膮daj膮... Pozna艂am turka na statku..Pracowalismy tam oboje..Wpadl mi w oko, ale bylam z chlopakiem..Nasz zwiazek chyli艂 sie ku upadkowi i wlasciwie ja juz przed wyjazdem powiedzialam ze nic z tego nie bedzie..Moj drogi turek zaczal ze mna rozmawiac..spotykalismy sie potajemnie..trawalo to ok 3 miesiecy i on mnie nawet nie dotknal..to byly tylko calonocne rozmowy przy piwie i w blasku ksiezyca i oceanu..cudownie..jest tylko jeden problem.On jest duzo starszy- 14 lat.. od kiedy wyjechalam piszemy do siebie codziennie.ja wyprowadzilam sie od mojego faceta..Trwa to juz 2 miesiace, a ja czuje sie jakbym z nim mieszkala..piszemy doslownie o wszystkim..co robimy, co jedlismy na sniadanie, po jakim sklepie chodzimy..itp Kolejnym problemem,, a moze wlasnie ulatwieniem..jest to, ze on mieszka w USA..w Nowym Jorku..Bylam tam kilka razy i zawsze marzylam ,zeby tam mieszkac i pracowac..On pisze,ze kupi mi bilet,zebym przyjechala chociaz na tydzien- na dluzej nie da rady, bo wciaz studiuje.. A moze tak naprawde to chce zeby byl moja przepustka do wyjazdu..Wiem ,ze znajde tam prace i chce tam mieszkac.. Nie wiem co ja wlasciwie od niego chce..Pasuje mi w 100%..ale ta religia..i te 4 zony o ktorych wyczytalam..czy to rzeczywiscie prawda?? Odpiszcie prosze.. Pozdrawiam:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 miss_emma
Czesc Wszystkim..Nie wiem czy osoby, ktore zalozyly ten w膮tek jeszcze tu zagl膮daj膮... Pozna艂am turka na statku..Pracowalismy tam oboje..Wpadl mi w oko, ale bylam z chlopakiem..Nasz zwiazek chyli艂 sie ku upadkowi i wlasciwie ja juz przed wyjazdem powiedzialam ze nic z tego nie bedzie..Moj drogi turek zaczal ze mna rozmawiac..spotykalismy sie potajemnie..trawalo to ok 3 miesiecy i on mnie nawet nie dotknal..to byly tylko calonocne rozmowy przy piwie i w blasku ksiezyca i oceanu..cudownie..jest tylko jeden problem.On jest duzo starszy- 14 lat.. od kiedy wyjechalam piszemy do siebie codziennie.ja wyprowadzilam sie od mojego faceta..Trwa to juz 2 miesiace, a ja czuje sie jakbym z nim mieszkala..piszemy doslownie o wszystkim..co robimy, co jedlismy na sniadanie, po jakim sklepie chodzimy..itp Kolejnym problemem,, a moze wlasnie ulatwieniem..jest to, ze on mieszka w USA..w Nowym Jorku..Bylam tam kilka razy i zawsze marzylam ,zeby tam mieszkac i pracowac..On pisze,ze kupi mi bilet,zebym przyjechala chociaz na tydzien- na dluzej nie da rady, bo wciaz studiuje.. A moze tak naprawde to chce zeby byl moja przepustka do wyjazdu..Wiem ,ze znajde tam prace i chce tam mieszkac.. Nie wiem co ja wlasciwie od niego chce..Pasuje mi w 100%..ale ta religia..i te 4 zony o ktorych wyczytalam..czy to rzeczywiscie prawda?? Odpiszcie prosze.. Pozdrawiam:)

Udost臋pnij ten post

Do \" miss_emma \" Zanim zaczniesz si臋 obawia膰 Islamu, proponuje aby艣 spr贸bowa艂a poznac i zrozumie膰 t膮 religi臋. Na internecie mo偶na przeczyta膰 wiele sprzecznych i nieprawdziwych informacji. Widz臋 偶e zale偶y Ci na tym m臋偶czy藕nie i nie widz臋 powodu aby jego religia musia艂a stanowi膰 dla Ciebie jak膮艣 barier臋. Ja kiedy pozna艂am Islam w艂a艣nie na kwesti臋 ma艂偶e艅stwa zwr贸ci艂am szczeg贸ln膮 uwag臋. Islam daje wiele praw kobiecie, jasno okre艣la obowi膮zki m臋偶a wobec 偶ony i odwrotnie. Dzi臋ki Islamowi kobieta zyska艂a spo艂eczn膮 i metafizyczn膮 r贸wno艣膰 z m臋偶czyzn膮; uznano fakt, 偶e wywodz膮 si臋 oboje z tego samego 藕r贸d艂a i 偶adne z nich nie mo偶e by膰 wyniesione ponad drugie. Polecam aby艣 w tym temacie poczyta艂a http://www.muzulmanka.pl/page2.html Na tej stronie znajdziesz te偶 informacj臋 w temacie kilku 偶on. Owszem Islam dopuszcza wielo偶e艅stwo ale tylko w 艣ci艣le okre艣lonych warunkach i to bez 艣wiadomego krzywdzenia pierwszej 偶ony ( kt贸ra w czasie zawarcia ma艂偶e艅stwa mo偶e zastrzec sobie prawo decydowania czy chce aby jej m膮偶 wzi膮艂 sobie kolejna zon臋). Ch臋tnie odpowiem Ci na wi臋cej pyta艅 na ten temat, jak te偶 udost臋pnie wi臋cej materia艂贸w . M贸j numer gg : 554901, chcia艂abym aby艣 zrozumia艂a 偶e nie powinna艣 obawia膰 si臋 zwi膮zku z cz艂owiekiem kt贸ry wyznaje Islam. Je艣li jego wiara jest prawdziwa i g艂臋boka, zgodnie z nakazami zawartymi w Koranie i przekazanymi nam przez Proroka Muhammada ( SAV) ten m臋偶czyzna b臋dzie stara艂 si臋 dba膰 i troszczy膰 ca艂e 偶ycie o swoja zon臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rozalia11
ja mam mojego kochanego Turka :) i jestem bardzo szcz臋sliwa:) jeste艣my razem ju偶 9 miesi臋cy, niestety on za p贸艂 roku wyje偶dza z Polski..:(( m贸wi 偶e jesli nie znajdzie pracy w Turcji to wr贸ci, 偶e moze nam si臋 uda.. martwi臋 si臋 czy warto dalej to ci膮gn膮c?? nie potrafi臋 zerwac bo bardzo kocham, ale po偶niej b臋dzie ci臋偶ko..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 miss_emma
Jak si臋 rozwin臋艂o??Rozwija si臋 z dnia na dzie艅..By艂y noce, kiedy on nie szed艂 spa膰,偶eby ze mna pogadac jakies 8 godzin prez msn messengera, umawialismy sie ,偶e co 2 dzien, ktores bedZie zarywalo noc...ale nie wyszlo to najlepiej dla mojego zdrowia..Jest naprawde cudownie..oprocz tego,ze nie mozemy sie dotknac..to jestesmy bardzo ze soba zwiazani..Przestalam wierzyc w 4 zony itp bzdury..AAAA..NaJWAZNIEJSZE..Kupil mi juz bilet do NY.Lece 2 lutego.Co prawda na tydzien narazie..ale musimy sie sprawdic..Troche to absurdalne,偶e jade na inny kontynent do turka..ale chyba dam rade.Jak mnie nie zabije i nie sprzeda,to wroce i napisze jak bylo.Trzymajcie za mnie kciuki..Pozdrawiam:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Juhu.. Yeahhh
Ja te偶 by艂em na statku i pozna艂em pi臋kn膮 turczynk臋.. Od razu sobie wpadli艣my w oko.. ;D Spotykali艣my si臋 bardzo d艂ugo bo a偶 3 miesci膮ce non stop.. Trudno tu m贸wi膰 o jakim艣 kontakcie cielesnym bo przez 3 miechy widzia艂em tylko jej pi臋kne oczy.. Rozmawiali艣my w porach obiadowych.. Ona w Baku ja w Polsce.. Co ja mam zrobi膰??? Wydaje mi si臋 偶e j膮 znam bardzo dobrze.. Telepatycznie przekazujemy sobie co ka偶dy z nas robi.. Pi臋kne.. ale czy warto?? Prosz臋 o rych艂膮 odpowied藕 i pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowicz贸w temaciku "Blask Turcji"..

Udost臋pnij ten post

juhu Je艣li Twoja Turczynka jest muzu艂mank膮 to musisz by膰 艣wiadom, 偶e muzu艂manka mo偶e po艣lubi膰 jedynie muzu艂manina. No chyba, 偶e jej rodzina jest baaaaaaaaaardzo tolerancyjna. Takie przypadki zdarzaj膮 si臋 jednak rzadko ;) Zanim zaczniesz w to brn膮膰 spr贸buj si臋 dowiedzie膰 jak zapatruje si臋 na kwestie po艣lubienia nie-muzu艂manina. Aha, Turczynki zwykle 偶ycz膮 sobie, 偶eby ich wybranek by艂 obrzezany ;) Na Goldenline widzia艂am jednego pana, kt贸ry po艣lubi艂 niedawno Turczynk臋. Mo偶esz go odnale藕膰 w grupie Turcja, w膮tek: nauka j臋zyka tureckiego :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Laurka23
tez jestem w zwiazku z Turkiem (1,5 roku) a prawie 3 lata sie znamy. Nadal nie mam 100% pewnosci i nie bylo latwo, bo jednak trzeba duzo wiecej tematow obgadac, baczniej obserwowac, zadawac nawet krepujace i dosc obrazliwe pytania, ale 100% pewnosci nie bede miala nigdy i z nikim. Moge jedynie miec nadzieje, ze za 10 lat bede szczesliwa, ze postapilam wlasciwie....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 multikultiEll
Witajcie:) nie jestem pewna, czy kto艣 tu si臋 jeszcze wypowiada w kwestii polsko-tureckich i turecko-polskich zwi膮zk贸w, (s膮dz膮c po datach ostatnich wpis贸w temat lekko si臋 zawiesi艂), ale je艣li chcecie nadal dzieli膰 si臋 swoimi odczuciami i nie tylko, to zapraszam do dyskusji. Interesuj膮 mnie zwi膮zki b臋d膮ce "mieszank膮 kulturow膮", szukam nawet osobistych kontakt贸w z tego typu parami (bardziej interesuj膮 mnie ma艂偶e艅stwa polsko-tureckie i odwrotnie). Dla "rozja艣nienia" moich zainteresowa艅 dodam, 偶e jestem studentk膮 socjologii i z szerokim zainteresowaniem rozpatruj臋 ten temat jako "ciekawe zjawisko spo艂eczne wsp贸艂czesnego 艣wiata". Gdyby kto艣 by艂 zainteresowany bardziej osobistym kontaktem napiszcie na maila:) Pozdrawiam wszystkich i zapraszam do dyskusji [...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aga_gag
Czy ktos moze wie co oznacza guzelse biter acim? Inzynier nocny, moze Ty? :) pozdro wszystkim! :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rozalia11
Niestety ale to wyra偶enie nie ma sensu.... Albo jest jaki艣 b艂膮d, albo nie pe艂ne zdanie.... Guzelse-艂adny, biter-ko艅cze, acim- nie ma wcale takiego s艂owa:( Turek powiedzia艂 偶e to nie ma sensu. Pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aga_gag
Dzieki i coz rowniez pozdrawiam :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 multikultiEll
dzi臋kuj臋 Grusi 90 :) za link, pozdrawiam serdecznie ps. nie tylko interesuj膮 mnie pary zalegalizowane, wi臋c je艣li masz ochot臋 to zapraszam do dyskusji...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 justa84a
witam ja te偶 bardzo lubie kuchnie tureck膮 kebaby mog艂abym je艣膰 codziennie ,smaczne te偶 maj膮 zupy tylko strasznie ostre jeszcze kolega dosypa艂 jakie艣 ostrej przyprawy mysla艂am ze mnie wykreci a on mia艂 ubaw.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nadineee
witam ;) wiecie moze jak sie powinno poprawnie adresowac koperty do Turcji? ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anitaxxx
O w艂a艣nie, ja te偶 jestem ciekawa jak si臋 powinno adresowa膰 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 deniii
Witam, wie ktos moze jak wyslac tanio paczke do Turcji? mam tez pytanie do dziewczyn bedacych z Turkami co na to Wasze rodziny? czy zaakceptowaly to? bo ja niestety mam z tym wielki problem:( przepraszam jesli pojawilo sie to juz w watku, ale ciezko mi tak od razu przeczytac 130 stron :) pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sylwosz
hej, witam wszystkich zakochanych w Turcji i Turkach;) Ja jestem ze swoim Safciem 8miesi臋cy. Poznali艣my si臋 jak by艂 w Polsce na Erazmusie. Teraz jest u siebie, bo musi doko艅czy膰 studia (w Polsce nie mogli mu zaliczy膰 jakich艣 przedmiot贸w) no i oczywi艣cie do woja go bior膮. Jad臋 do Niego 18sierpnia i ju偶 si臋 nie mog臋 doczeka膰;) Moja rodzina lubi Go, ale boj膮 si臋 o mnie (wszystko przez te opowie艣ci i stereotypy), 偶e mnie zabij膮, zgwa艂c膮, porw膮, sprzedaj膮, zabior膮 paszport... Wsz臋dzie jest niebezpiecznie, ale w takim razie cz艂owiek by si臋 z domu nie ruszy艂... To moj pierwszy lot samolotem, z przesiadk膮 w Niemczech, ale dam rad臋, musz臋... jak to m贸wi Safak jestem Sylwiasztain;) J臋艣li chodzi o Jego rodzin臋 to nie s膮 zatwardziali muzu艂manie z reszt膮 tak jak i On (nie chodzi do meczetu/ b. rzadko, nie modli si臋 5razy dziennie bla bla). Uwa偶a, 偶e B贸g jest jeden dla wszystkich i najwa偶niejsze to by膰 dobrym cz艂owiekiem;) Czytam wasze wypowiedzi i si臋 w du偶ym stopniu pokrywaj膮 z moimi. Turki s膮 b. zazdro艣ni, dumni, uwa偶aj膮 Polki za s艂aby materia艂 na 偶on臋 (zn贸w stereotypy). Safak tak si臋 o mnie martwi, 偶e podchodzi to pod kontrol臋 - o kt贸rej wr贸c臋, z kim b臋d臋, czy aby tam nie ma obcych ch艂opak贸w, kt贸rzy mog膮 mi zrobi膰 krzywd臋 bla bla ale jak jedna z was napisa艂a trzeba by膰 grzecznym przy nich, nie ok艂amywa膰, ale te偶 nie m贸wi膰 wszystkiego, bo to utrudnia 偶ycie;) Co do naszych plan贸w... w sierpniu zar臋czyny oficjalne, a potem zobaczymy, mo偶e 艣lub za 2lata. Najgorsza jest ta odleg艂o艣膰... niby masz codzienny kontakt, ale nie mo偶esz dotkn膮膰 tej osoby, nie czujesz blisko艣ci. W ka偶dej chwili kto艣 mo偶e zrezygnowa膰, ale Safak m贸wi, 偶e je艣li naprawd臋 si臋 kochamy to przetrwamy roz艂膮k臋...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 deniii
Sylwosz widze, ze masz podobna sytuacje do mojej, z jakiego miasta jestes? ja tez poznalam sie z moim Turkiem na jego Erasmusie w Polsce, jestesmy razem prawie 7 miesiecy, teraz on za 2 dni wraca do siebie dokonczyc studia:(( nie wiem jak przetrwam ta rozlake... najgorsze jest to, ze nie moge poleciec do niego do Turcji;(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bzdety.....
tia...wr贸cili z Erasmusa i sobie tam stukaj膮 a Wy si臋 艂ud藕cie panny...

Udost臋pnij ten post