Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Yasminelle

Yasminelle

Polecane posty

Gość młoda położna
effinka -- wez pod uwage,ze sa rozne rodzaje anemi i rozne stopnie nasilenia.I bardzo Cie prosze nie mieszaj mojej anemii z tym co mnie spotkalo po yasminelle bo akurat po tabletkach antykoncepcyjnych stopien niedokrwistosci znacznie sie zmniejszyl....

Niedobór erytrocytów może wynikać z: * nagłej lub często powtarzającej się utraty krwi - z powodu krwotoku lub częstych krwawień; *zaburzeń produkcji krwinek w chorobach szpiku kostnego; *niedostatecznej ilości składników niezbędnych do budowy krwinek (np. witamin z grupy B) - przy ubogiej diecie lub złym ich wchłanianiu w chorobach jelit; *długotrwałych infekcji. Jeżeli lekarz stwierdzi, że niedokrwistość nie wynika z choroby, lecz ze zbyt małej ilości żelaza w diecie, przepisze żelazo w tabletkach, kroplach lub zastrzykach (w ciężkiej anemii).

Młoda położna >> Napewno miło to wpływ na to .Ale ja nie moge wmowic czegos .Moja koleżanka miała taka sam przygode jak Ty . Nie pisałaś tylko o tym ze miałaś anemie , u niej to było powode tego ze tak sie to potoczyło wszytsko .Silna anemia ,brak apetytu ,spadek wagi , po czym wycienczenie oraganizmu ale psychika jej siadla i to bardzo do tej pory jest dziwna momentami .U tej osoby stwierdzono ze sama sobie narobiła szkody bo brala tablatki przy anemi,ale ona tylko chciała wyleczyc własnie bolesne miesiaczki i bardzo obfite .

Gość młoda położna
Effinka --- nie mialo to wplywu.Naprawde nie staraj sie wiedziec wiecej ode mnie i od mojego lekarza na temat mojego stanu zdrowia.

Gość młoda położna
Pozatym nie wiem czy wiesz, ale estrogeny poprawiaja synetze bialek wiążacych zelezo.

Gość pollyy88
ja chyba niestety będę musiała odstawić Yasminelle. po miesiącu schudłam 4 kg. i tak z moich 52 jest 48. Wszyscy mi mówią, że schudłam. i w sumie racja, nawet tyłek jakiś mniejszy. I nie wiem, zmuszać sie do jedzenia? bo apetyt słaby. Nie chciałabym odstawiać tych tabletek bo jak na razie to jedyny skutek uboczny. Czy możliwe, że przy dalszym stosowaniu to sie unormuje? czy raczej będę dalej chudła? :/

Gość heyoooo
witam....ja nie dopuscilam anemi w tak mlodym wieku poprostu obecnie mam 28 lat hmmm choroba z anemia u mnie sie zaczela po cesarce 2 tzn w 2004 roku i tak od tamtej pory mam ciagle anemie non stop biore surbifer(zelazo w tabletkach) i co podlecze anemie po miesiacu 2 mam ja na nowo lekarze nie wiedza jaka przyczyna fakt..malo jem ale nie dlatego ze sie odchudzam malo jadlam zawsze do tego wspomagam sie witaminami itd..hm czyli co proponujesz abym przestala brac tabletki antykoncepcyjne?? a moze sie wybiore do ogolnego lekarza ktory wlasnie mi to zlecil bym poszla do ginekologa i dostala cos na zmienjszenie mojej obfitej miesiaczki...bo juz sama nie wiem..posylaja mnie od jednego lekarza do 2 i gdzie tu szukac pomocy:(

Gość młoda połozna
heyoooo --- przede wszystkim lecz sie u lekarza a nie na forum, nie sugeruj sie tym co kto mial tylko tym co mowia lekarze.

Gość młoda położna
Odnoszac sie jeszcze do odsylania....skoro lekarz rodzinny wykluczyl chorobowe podloze anemii to rzecza normalna jest odeslanie do ginekologa, zwlaszcza jak masz obfite miesieczki.A jezeli ginekolog nie stwierdzil w badaniu nic niepokojacego to czasami naprawde nie ma innej mozliwosci zmniejszenia obfitych miesiaczek.Zelazo mozna lykac na okragla a i tak po pojawieniu sie miesiaczki wszystko szlag trafia....Najwazniejsze jest wykluczenie zmian chorobowych.

mloda położna>Wiem doskonale iz :) estrogeny poprawiaja synetze bialek wiążacych zelazo.Ale nie mozna na to liczyć .Majac dzieci człowiek nie ma czasu nawet zjecs i sie napic w trosce o te skarbeczki .Wiesz jak łatwo poprzez zapracowanie stracic kontrole nad tym co sie dzieje z naszym ciałem . heyoooo >>Ja tez milam 2 cesarki i anemie po nich ,ale do pol roku i wszytsko wrociło do normy .Zelazo w tabletkach to chyba za mało .Ja wiem co to znaczy opika nad dziecmi i nie zapominaj o sobie :)

Ja w pracy do 6,30 niestety i bez snu napewno pozostane :( Ja po 2 bistrze yasminell nie mam apetytu wogle nawet pic mi sie niechce ,to co utyłam na poczatku juz schudłam .Zmuszam sie do jedzenia ,moze to przez duzo pracy ale tabletki tez w tym maja swoj udział .

Gość młoda położna
Effinka -- swietnie Cie rozumiem bo ja koncze swoj dyzur o 7 :-) Ale to sa moje ostatnie dni pracy, wiec ciesze sie tymi chwilami.

Gość heyoooo
mloda_plozna...nie sugeruje sie tym co tu pisza na forum ani nie chce sie leczyc ale skoro jest to forum warto sie podzielic tym co sie przezywa z osobami bardziej doswidczonymi...tym bardziej ze od poltora roku lecze sie na depresje (nerwica) i naprawde jest mi ciezko i biore sobie do glowy pewne skutki uboczne czy obawy zwiazane z tym co pisza tez o tej anemi wiec prosze zrozum mnie:(

Gość pollyy88
tak czytam i czytam... Czyli mogę w trakcie brania Yasminelle zażywać magnez w tabletkach?? chodzi mi o Magnefar B6. w ulotce jest tylko napisane "doustne środki antykoncepcyjne podnoszą zapotrzebowanie na witaminę B6" i tyle. to w końcu można czy nie można?

Gość młoda położna
heyoooo ----- wiec sama widzisz jaki to skutek odnosi....przeczytalas, ze ktos mial raka po tabletkach i od razu boisz sie ,ze i ty bedziesz miala.Ktos zle tolerowal tabletki przy anmeii i myslisz,ze Ty tez bedziesz i od razu chcesz odstawiac tabletki.Czytajac forum widzisz tylko zle rzeczy..Postaraj sie myslec pozytywnie.Jezeli lekarz widzi szanse w tych tabletkach to zaufaj mu.Ma Twoje wyniki badan i wie czy moze sobie pozwoilic na taka terapie czy nie.Nie wyszukuj w necie wszelkich skutkow ubocznych bo dobrze wiesz,ze zaraz bedziesz w soboe takich objawow wyszukiwala.Postaraj sie widziec te dobre strony.Glowa do gory i bedzie dobrze.

Gość kajcia
hej dziewczyny biore juz 13 tabletke wczoraj kochalam sie z moim chlopakiem pozwolilismy sobie na szalenstwo i zrobilismy to do konca .mam pytanie przy 4 tabletce wzielam panadol nawet 2 tabletki czy to moglo cos zaburzyc i wczoraj nasmarowalam sie mascia rozgrzewajaca czy to cos zmiena a alkohol jak ?

Gość kajcia
dziewczyny pomocy!!!!

Gość tagusia
kajcia- nie wiem,ale wg mnie nic nie powinno sie stac;) jezeli bralas tabletki zgodnie z instrukcja na opakowaniu;p i zaczelas brac w 1 dniu okresu-to jestes zabezpieczona;)

Gość agnieszkaaaa
dziewczyny:) mam do Was pytanie,moze glupie,ale prosze o odpowiedz... (biore rowniez Yasminelle, juz koncze 4opakowanie... )...nie umiem sie odwazyc na wspolzycie bez prezerwatywy...mam jakies obawy...czy ktoras z Was tez tak miala?? jak mam sie przelamac??:((( bo tj troche bez sensu-jesc tabletki i stosowac jeszcze dodatkowe zabezpieczenie;/

agnieszkaaaa >>>>>>Jeśli zgodnie z ulotka bierzesz tabletki nie ma sie czego bać .Ja na poczatku tez tak sie zamartwiałam ,lekrza mi wyjascił ze nie ma obawy jesli przyjume je zgodnie z ulotka .Oczywiscie uważam na inne tabelti nawet przeciwbolowe ,patrze na skład zeby nie było tze zmiejszą skuteczność antykoncepcji ,to też jest wazne .W ciąze nie zachodzi sie tak łatwo .

heyoooo >>> Nie zamartwiaj sie tak ,skonsultuj wszystkie wątpliwość z lekarzem .Kazdy ma inny tryb życia ,i na kazdego inaczej te tabletki działaja .Yasminella troszke rozluznia ,zauwazyłam ,ja mam stesujaca prace raczej a teraz jak je biore tak mniej sie denerwuje .Moze i na Ciebie tak podziłaja jak na mnie . Pozdro

Gość yasminellka
witam dziewczyny zauwazylam ze wszystkie mowia o skutkach ubocznych. a ja mam pytanie jak yasminelle dziala na jako tabletki anty koncepcyjne tzn.na ile % moge byc bespieczna ze niezajde w ciaze.pozdrawim

Gość kajcia
jesli bedziesz brala zgodnie z zaleceniemto chyba nic sie nie stanie .i ja chyba tez schizuje moze to dlatego ze to mije pierwsze dzieki

Gość kajcia
hm a co z alkoholem????

Gość kajcia
mi lekarz powiedzial ze to metoda NAJSKUTECZNIEJSZA

Gość yasminellka
ja alkohol pije i co to przeszkadza to niemoge pic alkoholu to wtedy znaczy ze co ze moge zajsc w ciaze

Gość Genie
Alkohol nie wplywa na tabletki, pod warunkiem,ze pod jego wplywem nie zwymiotujecie tabletki.Czy to tak trudno przeczytac ulotke??

Gość Pieszczoszqa
czytam to forum od dawna i musze przyznac ze wiele sie dowiedzialam. biore Yasminelle od 3 miesiecy i jestem bardzo zadowolona poniewaz skutków ubocznych brak :) ale jak to bywa strach zawsze jest!! biorac je wspolzylam z moim chlopakiem stusujac dodatkowe zabezpieczenie no ale kiedys trzeba sie przelamac i spróbowac bez innych zabezpieczen. tak wlasnie zrobilismy 2 dni temu. wiem ze skoro bralam tabletki regularnie i okres tez byl to sa nikle szanse ze moze pojawic sie ciaza. No ale obawy pomimo to sa :(:(

Gość AQUA12
dziewczyny prosze o pomoc! aktualnie biore tabletki, noo ale zdarzylo mi sie zapomniec jednej przeszło 14h, kochałam sie z moim męzszczyzną jakies 2 dni temu przed tym jak zapomniałam ją wziąść, ale był to tzw stosunek przerywany. aa i żeby bylo wszystko jasne to zapomniałam tej tabletki w 2 tyg. na ulotce jest napisane ze ochrona jest zachowana ale jakos mam wątpliwości. Jak myślicie jak duze jest prawdopodobieństwo że mogłam zajść w ciaże? z góry dziękuje za odp