Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Yasminelle

Yasminelle

Polecane posty

Gość niuunia
Czesc dziewczyny. Mam pytanko. Koncze pierwsze opakowanie yasminelle i dostalam tradziku wczesniej bralam harmonet i mialam sliczniutka cere pomimo ze wczesniej tez mialam problem z krostkami. Teraz nie wiem czy brac yasminelle dalej czy wrucic do harmonetu? Ktoras z was miala problem z tradzikiem przy stosowaniu yasminelle?

Gość sonkaaa
Mam pytamie zmienilam tabletki w trakcie 7 dniowej przerwy z novyenette na yasminelle, pierwsza wzielam w pierwszym dniu miesiaczki w trakcie tej 7 dniowej przerwy( zapomnialam sie zapytac lekarza kiedy konkretnie) teraz sie zastanawiam czy to bedzie mialo jakis wplyw na skutecznosc? czy dobrze zrobilam?

paraskewia ---- ktory blister zaczelas 8 dnia i dlaczego mialas zaczac 7 dnia? roxierox --- przezciez napisalam Ci,ze mozesz. wikipiwka --- bierzesz blister do konca. sonkaaa ---- a co w ulotce jest napisane?

ja zmienialam na yasminelle z plastrow i tez mi gin powiedzial ze mam wziac w pierwszym dniu krwawienia wiec wzielam i jest ok:)

Gość zdziwionaa
http://www.lekka.pl/forum/Alkohol,a,pigulki,,10,6541.html A jak skomentujesz ten temat na innym forum? Jestem bardzo ciekawa. Hm,nie twierdzę,że nie masz racji, ale wydaje mi się,że grubo przesadzasz z tym 'nie wchłanianiem i nie działaniem'.. Pójdę do apteki,zapytam farmaceutki i napiszę jaką uzyskałam odpowiedź. Jestem odpowiedzialna i stosuję się do zaleceń, ulotki. Ale o alkoholu nic napisane nie było,a z neta wyczytałam dużo pozytywnych informacji, tzn: jeśli sie nie zwymiotuje,alkohol nie wchodzi w interakcje z tabletkami. Dziwne, wiesz. Tabletki są jak dotąd najlepszą metodą antykoncepcji, a jestem przekonana,że zdecydowana większość dziewczyn nie traci 'młodości',nie odmawia sobie przyjemności z powodu tabletek. skuteczność tej metody byłaby znacznie mniejsza,bo mnóstwo dziewczyn zachodziłoby w ciąże, nawet po lekko zakrapianej alkoholem imprezie. I nie pieprz,że 'zalewam tabletki alkoholem'czy coś w tym stylu bo tak nie jest.. Może ty nie imprezujesz,ale uwierz znaczna wiekszośc dziewczyn stosujacych antykoncepcje tak.

zdziwionaa ----- jak ide na impreze to biore tabletke zanim wyjde z domu i po problemie.Naprawde nie widzisz roznicy miedzy przedluzonym wchlanieniem a oslabieniem dzialania?Alkohol nie oslabi dzialania tabletek,ale moze sprawic,ze zamiast przez 2 godziny tabletka bedzie wchlaniala sie 3h.....

Gość zdziwionaa
No dobrze,ale to nie znaczy,że antykoncepcja nie jest zachowana. Jak będę w ciąży-trudno. Na pewno Wam wszystkiom o tym napiszę, żebyście uważały na alkohol i stosowanie tabletek. Heh.

Gość zdziwionaa
Tamten link nie działa,więc skopiuję wypowiedź z tamtego forum: "Sok grejfrutowy nie wpływa na wchłanianie tylko na metabolizm leków, i to nie wszystkich, tylko głównie tych metabolizowanych przez CYP450 3A4 (taki enzym w watrobie metabolizujacy m. in. składniki soku grejfrutowego, a także bardzo wiele leków). Alkohol nie ma wspólnego szlaku metabolizmu z tabletkami więc NIE WPŁYWA (!!!) na skuteczność tabletek. Może tylko zaburzyc wchłanianie jeżeli wypijesz za dużo i zwymiotujesz go razem z tabletką. Julia, jeżeli nie masz ochoty popijać tabletek alkoholem, to tego nie rób, ale nie przekonuj wszystkich dookoła jakie to jest szkodliwe, jeżeli nie zadałaś sobie nawet trudu żeby czegokolwiek na ten temat się dowiedzieć... " "dziesiatki innych? to poprosze o chociaz jeden. bo ja nie widze powodu zeby nie popijac alkoholem lekow ktore najzwyczajniej w swiecie nie wchodza z nim w interakcje... jaka jest roznica miedzy popiciem tabletki np piwem, a polknieciem tabletki, popiciem jej woda a pozniej strzeleniem sobie np 50ml wodki? to dla mnie nielogiczne. jezeli ktos ma takie przekonania to nie powinien pic alkoholu przez jakies 4h od polkniecia tabletki, az ta sie calkowicie wchlonie. ja tez bym nie zaryzykowala popijania tabletki np czysta wodka albo czyms rownie mocnym, ale w obawie przed jej zwymiotowaniem :) ale nazywanie kogos bezmyslnym bo popil tabletke np piwem wydaje mi sie grubo przesadzone. " wypowiedzi tej dziewczyny wydają się być sensowne, jestem ciekawa co Ty na to? Wiadomo, mógł to napisać każdy,ale brzmi przekonywująco. No nic, przejdę się do farmacewutki,popytam ginekologa i będę czekała na krwawienie z odstawienia.. albo kupowała ciuszki dla dzidziusia.. yh.

Nigdzie nie napisalam,ze antykoncepcja jest zmniejszona.To,ze cos sie dluzej wchlania to nie znaczy,ze dziala slabiej. To jest odpowiedz pani profesor na pytanie, jak alkohol wplywa na tabletki. Droga Internautko, Estrogeny zawarte w dwuskładnikowej tabletce antykoncepcyjnej metabolizowane są przez układy enzymatyczne wątroby (tzw. cytochrom P450). Wszystkie leki, które korzystają z takiego samego układu enzymatycznego, będą zmieniały metabolizm tabletek antykoncepcyjnych. Wprawdzie alkohol nie ulega rozkładowi przez cytochrom, ale angażuje w swój metabolizm enzymy wątrobowe. Alkohol zwalnia metabolizm estrogenów i na odwrót; przy zażywaniu tabletek antykoncepcyjnych alkohol jest wolniej rozkładany i działa znacznie dłużej. Z dostępnych badań naukowych wynika, iż alkohol nie wpływa na obniżenie skuteczności antykoncepcyjnej doustnych tabletek antykoncepcyjnych. W ramach Twojego pytania warto poruszyć jeszcze jedną kwestię – jaki wpływ wywiera alkohol na organizm kobiety? W ostatnich latach wykazano, iż nadużywanie alkoholu zwiększa ryzyko raka piersi. Równoczesne stosowanie alkoholu i antykoncepcji doustnej zwiększa bądź nie wpływa na częstość inwazyjnego raka sutka. Niezależnie od wyników badań musimy jednak zawsze pamiętać, iż alkohol i antykoncepcja nie są najlepszym połączeniem –Prof. Violetta Skrzypulec

Gość zdziwionaa
http://zdrowie.onet.pl/1367432,3536,,,,alkohol_tabletki_antykoncepcyjne,ekspert_ginekolog.html tutaj odpwiedzi udzielił ginekolog: " Ginekolog radzi Alkohol + tabletki antykoncepcyjne Prof. Violetta Skrzypulec Czy alkohol ma wpływ na obniżenie skuteczności antykoncepcyjnej doustnych tabletek antykoncepcyjnych? Azha Droga Internautko, Estrogeny zawarte w dwuskładnikowej tabletce antykoncepcyjnej metabolizowane są przez układy enzymatyczne wątroby (tzw. cytochrom P450). Wszystkie leki, które korzystają z takiego samego układu enzymatycznego, będą zmieniały metabolizm tabletek antykoncepcyjnych. Wprawdzie alkohol nie ulega rozkładowi przez cytochrom, ale angażuje w swój metabolizm enzymy wątrobowe. Alkohol zwalnia metabolizm estrogenów i na odwrót; przy zażywaniu tabletek antykoncepcyjnych alkohol jest wolniej rozkładany i działa znacznie dłużej. Z dostępnych badań naukowych wynika, iż alkohol nie wpływa na obniżenie skuteczności antykoncepcyjnej doustnych tabletek antykoncepcyjnych. W ramach Twojego pytania warto poruszyć jeszcze jedną kwestię – jaki wpływ wywiera alkohol na organizm kobiety? W ostatnich latach wykazano, iż nadużywanie alkoholu zwiększa ryzyko raka piersi. Równoczesne stosowanie alkoholu i antykoncepcji doustnej zwiększa bądź nie wpływa na częstość inwazyjnego raka sutka. Niezależnie od wyników badań musimy jednak zawsze pamiętać, iż alkohol i antykoncepcja nie są najlepszym połączeniem – "rozluźnienie" alkoholowe nie sprzyja pamiętaniu o zabezpieczeniu, nie tylko antykoncepcyjnym, ale również przed chorobami przenoszonymi drogą płciową. Prof. Violetta Skrzypulec" Co do wchłaniania miałaś racje, ale z resztą przesadzasz.

Gość Genie
zdziwionaa Przeciez mloda polozna nie napisala,ze alkohol oslabia dzialanie tabletek tylko ze wydluza ich wchlanianie.Tak trudno zauwazyc roznice? Zrob uzytek ze swojego mozgu.

Gość zdziwionaa
hehe, zabawne,że w tym samym momencie znalazłyśmy tę samą odpowiedź. ;) Okej,zwracam honor, zdziwiła mnie wypowiedź tej dziewczyny: Indys zdziwionaa------------------- co do alkoholu to Mloda Polozna MA RACJE!!!To samo powiedziala moja ginekolog,ze alkohol moze zmniejszyc wchlanianie tabletek i ja mialam jakis czas temu taka sytuacje,ze bylam na mocno zakrapianej imprezie i w miedzy czasie bralam pigulke- no i moja ginekolog poiwedziala,ze po takiej mocno zakrapianej imprezie w ktorej w miedzy czasie bralo sie tabletke powinnam sie dodatkowo zabezpieczac do konca opakowania, bo jest ryzyko,ze ta tabletka poprostu sie nie wchlonela przez duza ilosc alkoholu- po tamtej sytuacji zmienilam sobie pore brania tabletek z 21ej na 10 rano i po problemie Dopiero później przejrzałam wcześniejsze strony i zauważyłam,że to ona napisała tę wypowiedź, nie Ty. Ty faktycznie pisałaś tylko o wchłanianiu. Pozdrawiam i dzięki za konwersacje.

zdziwionaa --- wkleilam to samo.jest tam wszystko to co napisalam dzien wczesniej.I nigdzie nie napisalam,ze alkohol oslabia dzialanie tabletek.A to juz nie jest moja wina,ze nie widzisz roznicy miedzy zmniejszeniem dzialania a przedluzonym wchlanianiem.

Gość zdziwionaa
Genie- nie pluj jadem.... ;P

Gość zelazna
tyle sie naczytalam o yasminelle od 3lat biore yasmin wczesniej logest przytylam 5 kg /po logescie/ z yasmin bylo ok ale strasznie mnie sypie na twarzy czy yasminelle mi pomoze?

Gość zelazna
nie stac mnie na wrozke niestety,a wogole te anty powinny byc tansze ceny kosmiczne jak sadzicie kobitki

Gość olenkaaa
Witam. wczesniej pisalam o moim przedwczesnym krwawieniu. mianowicie dostałam krwawienia w momencie gdy zostało mi jeszcze6 tabletek. poszlam do lekarze.tabletki nie trzymaly cyku i mi zmienił.powiedzial ze krwawienie bedzie trwalo do momentu kiedy dostaje okres z odstawienia(niedziela),a pozniej bedzie krwawienie tak jak powinno być. krwawienie rzeczywiscie trwalo do niedzieli i to bardzo mocno.nigdy chyba nie stracilam tyle krwi. jednak wczoraj mialam dalek krwawić(tym razem z odstawienia)a okazalo sie ze krwawić prawie przestalam. dzisiaj tylko male plamki. O co chodzi? czy wszysko w porzadku> prosze o szybką porade, bo sie zaczelam martwić...

Gość diana22
witam!ja bralam przez pol roki diane35.teraz tez przez pol roku wlasnie yasminelle i postanowilam je odstawic.Nie mialam zadnych skutkow ubocznych oprocz tych plamien przez pierwszy miesiac.Bralam je poniewaz mialam nieregularne miesiaczki i bardzo bolesne.I teraz mam pytanie:czy jak przestane brac to sie to ureguluje czy nadal beda nieregularne?biore juz tabletki rok czasu,odstawiam bo chce pomyslec o dzidzi:)

Gość zelazna
do diany-ja tez kiedys mialam nieregularne miesiaczki i bolesne w dodatku.gdy urodzilam dziecko wszystko minelo jak reka odjal okresy regularne jak w zegarku i zadnych bolesci zobaczysz zostaniesz mama i to sie zmieni bardzo czesto tak jest

Gość bocobybylogdyby
zelazna powinny być tańsze. czytałam ostatnio o jakimś pomyśle częściowej refundacji, chociaż u nas to pewnie nie przejdzie. dla przykładu, tabletki w anglii są darmowe, pomimo tego tam wciąż jest najwiecej nastolenich ciezarnych i aborcji.

Gość 0VVCA
cześć, zaczęłam brać tabletki yasminelle w 5 dniu okresu,w ulotce było napisane w takim bądź razie, żeby poczekać 7 dni do pełnej ochrony antykoncepcyjnej, po tych 7 dniach odbyłam stosunek bez żadnych innych zabezpieczeń co za tym idzie nasienie zostało \"we mnie\". Czy jest możliwość, żebym była w ciąży ? Ogólnie dzisiaj mam mdłości i stąd chce rozwiać swoje wątpliwości. Prosze o pomocną opdowiedz, pozdrawiam

Gość blondi1985
Witam! W środe zaczynam brac yasminella i mam do was pytanie. Wcześniej brałam yeanine i przytayłam 9 kg (masakra), czytałam, że po yasminella można schudnąc bo podobno nie zatrzynuje wody w organiźmie w przeciwieństwie do yeanin. Czy myślicie, że możliwe jest żebym powróciła do swojej poprzedniej wagi nie mówie od razu ale po jakimś czasie? Wiem,że każdy organizm reaguje inaczej, ale powiedzcie mi prosze czy to jest możliwe wogóle . Z góry dziękuje za wszystkie odp. Pozdrawiam was wszystkie cieplutko!

Gość diana22
zelazna!!! dzieki za odpowiedz,mam nadzieje ze to i w moim przypadku tak bedzie,choc mam obawy,ale powaznie mysle o dzidzi wiec odstawiam! dzieki

Gość pora brania
Hej wam! Ja biore yasminelle od wczoraj (pierwsze opkowanie). Niestety tak sie zlozylo ze dostalam okres wieczorem i wzielam tabletke po 21 wiec chcialabym sie dowiedziec czy przy rozpoczeciu drugiego opakowania moge przestawic sie na poranna godzine brania? I jeszcze jedno pytanko- czy pora brania tabletek ma wplyw na przybranie na wadze? Ja akurat chcialabym przytyc a nie wiem jak wplyna na mnie te tabletki. Prosze o odpowiedz.

Gość no wlasnie wlasnie
Ja zaczynam teoretycznie od jutra. I pytanie: Jak dostane okres powiedzmy po poludniu a chcialabym brac tabletki rano to czekac do następnego dnia z rozpoczęciem brania?? to juz wtedy bedzie drugi dzien... czy wybrac wtedy musze godzine powiedzmy wieczorem ale koniecznie pierwszego dnia????prosze o rade

Gość olenkaaa
proszę o odpowiedź...

Gość zmiana
Czy mogę zmienić godzinę przyjmowania tabletek w trakcie brania blistra, np. zacząć brać tak 4 godzinki wcześniej?

witam mam nadzieje ze mnie pamietacie ..z wakacji wrocilam ale plamienia nie ustaja trwaja juz tydzien.. nie zrobilam 7 dniowej przerwy bo bylam na wakacjach myslalam ze plamienia ustapia ale nadal trwaja nie wiem co teraz zrobic czy isc do ginekologa cyz poczekac..

0VVCA --- ciaza nie daje tak szybko objawow.Skoro odczekalas 7 dni to jestes zabezpieczona na 99%. blondi1985 ---- dieta i sport czynia cuda.Nie polegaj na tabletkach i pamietaj,ze one nie sa kaloryczne.Jezeli zawuwazaysz ,ze zatrzymuja Ci wode to wspomoz sie czyms moczpoednym. pora brania --- nie ma to znaczenia.Tableki nie zwieksza wagi za pomoca tkanki tluszczowej tylko ewentulanie za pomoca chomikowania wody.Ale wtedy cialo staje sie jak galareta...Chyba,ze zwieksza aptetyt i bedziesz wiecej jadla. no wlasnie wlasnie ---- wez tabletke w dniu w ktorym dostalas krwawienia,a nastepnego dnia wez o tej godzinie o ktorej chcesz brac.Jednorazowo mozesz zrobic taki manewr. byle bys nie przekoczyla 12h. olenkaaa --- skoro mocniej krwawilas to krwawienie ma prawo wczesniej sie skonczyc.Tylko sie cieszyc,ze taki krwotok nie trwa dlugo bo to juz by byla patologia. zmiana --- mozesz. ah --- jezeli bierzesz dwa blistry pod rzad to masz prawo plamic.