Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Yasminelle

Yasminelle

Polecane posty

Gość niedoswiaadczona
dzieki wielkie

Gość a to ciekawe bo
ja ostatnio pytałam sie mojego gina i on mowil ze bardzo czesto odchodzi sie od robienia przerw. ze ma on jako pacjentki mlode dziewczyny wyczynowo uprawiajace plywanie i one moga sobie pozwolic na krwawienie z odstawienia 2 razy do roku. Czyli jak one znosza te "przesyty hormonami"

Gość anty_myszka
2 razy do roku?? to chyba lekka przesada

Gość Veroniś
Nie ma co :P sport to samo zdrowie....

Gość a to ciekawe bo
dokładnie tak mi powiedział DWA razy do roku... co mnie troche zaciekawiło, aczkolwiek nie zdziwiło bo czytałam niedawno artykuł o kobietach z USA które przerw tez w ogóle nie robią.

Gość anty_myszka
gdzie czytałaś ten artykuł? w necie? Bo zaciekawiło mnie to

Gość a to ciekawe bo
w necie, ale nie powiem Ci gdzie, bo trafiłam na ta stronke zupełnie przypadkowo. robili jakąs ankiete wsród kobiet czy jezeli wymyslonoby taki srodek ktory calkowicie wyeliminowałby z ich zycia okres, czy na niego by sie zdecydowały. i wieksza czesc odpowiedziala ze tak. i byl dodatek ze wlasnie takim srodkiem sa tabletki anty, ktore mozna brac po kilka opakowania pod rzad i okresu nie ma. a potem wypowiedz mojego gin, na pytanie czy moge wziac 2 opakowania pod rzad, ze ma pacjentki ktore robia przerwe dwa razy do roku. I własnie chciałam sie zapytac co o tym sadzi młoda położna.

a to ciekawe bo ---- mnie uczono,ze maksymalnie mozna brac 3 blistry pod rzad.W prasie specjalistycznej nie ma artykułow dot doniesien i badan nad, robieniem przerw np.dwa razy do roku biorac tabletki dostepne na rynku polskim.

Gość Indys
Mam do Was pytanko- ile dni trwa u was krwawienie z odstawienia?bo u mnie ok 7 dni i kurcze liczylam na to, ze jak zaczne brac tabsy to mi sie to skroci ale chyba to sie nie uda:(

Gość aaaaaaaaaaaja
moja gin przy wypisyw.recepty powiedziala ze jak po pól roku bedzie wszystko oki to wogóle nie musze robić przerw...dziwne dziwne;/ i tak bede robić;)

Gość anty_myszka
a ja się boję wziąć dwóch opakowań pod rząd, bo wydaje mi się, że będzie to za ciężkie dla mojego organizmu

Gość Czy jest ktos
kto chcialby odkupic jedno opakowanie yasminelle?? Musze odstawic tabletki a wykupilam cala recepte od razu. Moge odsprzedac za 30zl+jakis koszt przesylki. moj nr gg 11318697 gdyby ktos byl zainteresowany

Miesiączka 2 razy na rok Badania kliniczne z udziałem wielu kobiet stosujących metodę \"pack to pack\" (Z ang. Opakowanie po opakowaniu) dowodzą, że to, co wydaje się nam barbarzyńską ingerencją w naturę, jest całkowicie bezpieczne. W USA np. od dwóch lat są dostępne pigułki Seasonalle, pakowane w listki po 90 sztuk, które można zażywać przez trzy miesiące bez przerwy. Zdaniem lekarza: Dr Anna Dańska-Bidzińska Ginekolog-onkolog Moje pacjentki stosując antykoncepcję hormonalną wiedzą, że mogą same przesunąć termin krwawienia. Uprzedzam je jednak, że powinny to robić tylko w szczególnych sytuacjach, kiedy miesiączka naprawdę im przeszkadza. Metodę \"pack to pack\" , uważam, za ingerencję w mechanizm zegara biologicznego. Mimo że krwawienie po odstawieniu pigułek nie jest miesiączką, towarzyszy mu złuszczenie błony śluzowej macicy, tak jak podczas miesiączki. Lepiej z tego nie rezygnować zwłaszcza, jeśli kobiecie zależy na regularnych cyklach i chce zajść w ciążę po odstawieniu pigułki. Z tych powodów nie należy przesuwać terminu miesiączki częściej niż 1-2 razy w roku. Można to robić w dwóch kolejnych cyklach, był nie częściej. Przesuwanie czasu krwawienia odradzam pacjentkom z poważnymi zaburzeniami hormonalnymi. Mogłoby to pogłębić problem nieregularnych miesiączek, zablokować naturalny cykl krwawienia, nasilić zaburzenia hormonalne. W takich sytuacjach krwawienie trzeba wywoływać sztucznie.

Miesiączka 2 razy na rok Badania kliniczne z udziałem wielu kobiet stosujących metodę \"pack to pack\" (Z ang. Opakowanie po opakowaniu) dowodzą, że to, co wydaje się nam barbarzyńską ingerencją w naturę, jest całkowicie bezpieczne. W USA np. od dwóch lat są dostępne pigułki Seasonalle, pakowane w listki po 90 sztuk, które można zażywać przez trzy miesiące bez przerwy. Zdaniem lekarza: Dr Anna Dańska-Bidzińska Ginekolog-onkolog Moje pacjentki stosując antykoncepcję hormonalną wiedzą, że mogą same przesunąć termin krwawienia. Uprzedzam je jednak, że powinny to robić tylko w szczególnych sytuacjach, kiedy miesiączka naprawdę im przeszkadza. Metodę \"pack to pack\" , uważam, za ingerencję w mechanizm zegara biologicznego. Mimo że krwawienie po odstawieniu pigułek nie jest miesiączką, towarzyszy mu złuszczenie błony śluzowej macicy, tak jak podczas miesiączki. Lepiej z tego nie rezygnować zwłaszcza, jeśli kobiecie zależy na regularnych cyklach i chce zajść w ciążę po odstawieniu pigułki. Z tych powodów nie należy przesuwać terminu miesiączki częściej niż 1-2 razy w roku. Można to robić w dwóch kolejnych cyklach, był nie częściej. Przesuwanie czasu krwawienia odradzam pacjentkom z poważnymi zaburzeniami hormonalnymi. Mogłoby to pogłębić problem nieregularnych miesiączek, zablokować naturalny cykl krwawienia, nasilić zaburzenia hormonalne. W takich sytuacjach krwawienie trzeba wywoływać sztucznie.

Gość Mała1
Witam...mam pytanie, czy jeśli po 4 godzinach od przyjęcia tabletki wystąpi biegunka to trzeba przyjąć kolejną tabletkę? a jeśli wystąpi po 5 to już nie?

Mała1 ----- biegunka to nie jest jednorazowe przeczyszczenie.Biegunka to oddanie wiecej niz 4 luznych stolcow,a jezeli chodzi o przyjecie tabletek to tylko ciezka biegunka moze miec wplyw na ich wchlanianie.

Gość Mała1
czyli jeśli rano wystąpiło takie przeczyszczenie, (a tabletki biorę dopiero ok 14) i później po ok 4 godz po tabletce to nic się nie stało i tabletka jest w organ.?

Gość a to ciekawe bo
dzieki młoda położna za tą wypowiedź. ja sama 2-3 razy brałam po 2 opakowania ale w dalekich odstępach czasu, nic mi nigdy nie było, ale byłam bardzo ciekawa, jak sie zapatruja na to specjalisci. Skoro ulotka pozwala na taki manewr znaczy ze jest on dozwolony ale dla osob ze zdrowym rozsadkiem. co do usa to nie wiem, ale w wlk brytanii tabletki przepisują jak rutinoscorbin i nie ma stalej opieki i kontroli lekarskiej, każdy może sobie brać je do woli. dlatego pewnie w krajach zachodnich jest wieksza swoboda ich stosowania, która zapewne wynika z niewiedzy. a co do mojego gina i jego wypowiedzi to przy nastepnej wizycie w styczniu pomecze go z tym tematem

Gość Mała1
A jak to jest z tą przerwą...powiedzmy 1 tabletka w środe, więc przerwa też zaczyna się w środę wtedy 7 dni licząc też tą środę kiedy już się nie brało? i przerwe kończymy po 7 dniach czyli wtorek i kolejna tabletka w środę, tak?

Gość anty_myszka
nic nie zrozumiałam:P jeśli zaczynasz brać tabletki np. w sobotę, to ostatnią tabletkę bierzesz w piątek, a kolejny blister zaczynasz znów w sobotę, po 7 dniach przerwy

Gość kaska_
powiedzcie mi jak to jest gdy jednorazowo wypije saszetke ferveksu (500mg paracetamolu)?? prosze o odpowiedz

hej co prawda okres odstlaam wcozraj w nocy pojawil sie minimalnie i dzis mialam przez polowe dni a teraz nic kompletnie nic nie iwem czy to normalne...

ah ----- im dluzej bierzesz tabletki tym krwawienie bardziej sie skraca i staje sie mniej bfite.Pozatym fizjologicznie krwawienie wieczorem staje sie coraz mniejsze,wrecz moze go nie byc ,a rano znowu sie pojawia.Uprzedzajac Twoje nastepne pytanie....To,ze kiedys tak nie mialas to nie znaczy,ze teraz nie mozesz miec.

Hehe..masz naprawde ogromna wiedze na ten temat.. dziekuje.. i napewno jeszcze nie raz zadam jakeis pytanie.. :D

Gość lekkowystraszona
Cytat: No szczerze mówiąc to nie powiedziałabym że lekkowystraszona tak strasznie schizuje mi też zaczęły się bóle na początku nóg przy braniu tabletek później ręki lewej i moj gin mówił że to jest niemożliwe ze od tabletek i kazał dalej brać w końcu sama zdecydowałam się odstawić ale ból niestety dalej się utzrzymuje juz ponad miesiąc chodzę po lekarzach a oni niestety nie wiedzą od czego to może być Mój ból w tylnej części lewego ramienia nie ustaje... nie podoba mi się to, bo już 5 dzień mnie boli, ale naprawdę nie mam innych racjonalnych powodów, od których mogłoby mnie tak boleć;/ Sypiam raczej w wygodnej pozycji;( Poza tym nie czuję wogóle, że biorę pigułki anty:) Zero upławów, mdłości, migren:) Kilka krostek na buzi i ten ból w ramieniu;/

Gość martyrka
ah jeżeli ma Ciebie to pocieszyć ja mam krwawienie z odstawienia jak w kalejdoskopie, raz bardziej ofbfite, raz mniej, raz 3 dni, raz 6. To zupełnie normalne

Gość taka soebi amatorka
Witam! Mam zamiar dopiero zacząc brac preparat yasminelle, bo z tego co czytam najmniej powoduje skutków ubocznych Nie o to mi jednak chodzi...WIem, ze pierwsza tabletke bierze sie pierwszego dnia krwawienia...ze mnan jest jednak problem tego typy, ze bardo czesto dostaje okres w nocy i budzac sie nie wiem czy krawienie pojawili sie przed polnoca czy po...Nie wiem wiec czasami kiedy jest pierwszy dzien cyklu... Powiedzmy, ze bede czuwac w przypuszczalnym dniu dostania okresu ( a mam nieregularne 35, 45 dni) i jesli dostane powiedzmy o 23 to mam wziac tableteke o tej 23 i o tej porze brac juz caly czas, czy tez moge od nastepnego dnia brac powiedzmy o 15 co dla mnie byloby lepsza pora...? I czy czy skutecznosc bedzie wtdy zachowana?

Gość taka soebi amatorka
I jeszcze jedno pytanie...Pisza ze nie nalezy brac tabsow jesli ma sie niewyjasnione plamienia srodokresowe...Ja czasami mam (tak z 5 razy w zyciu mi sie zdazylo) lekkie plamienie podczas owulacji...czy to mamjakis wplyw na skutecznosc tabletki?