Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elllka

czy jak ma sie mały astygmatyzm moze nosic zwykłe soczewki nietoryczne

Polecane posty

Gość elllka

mam cylindry 0,5 i 0,75 czy gdybym chciała nosić soczewki to musze nosić toryczne?? są takie drogie... :(

Ja mam identyczny astygmatyzm do krótkowzroczności -3, okulistka mi powiedziała, że zamawianie soczewek nie ma sensu przy tak niewielkim a. tylko w okularach mam zrobione szkła cylindryczne. Soczewki -3 w zupełności mi wystarczają.

haha ja nie wiem jak Ty, ale moj astygmatyzm (cylindry -1,25 na obu oczach) nie pozwolilby mi na noszenie soczewek, ktore by tego nie korygowaly.. nic bym nie widziala po prostu :) a ze drogie sa- fakt :o nawet bardzo...

Gość elllka
Marijke czyli masz takie normalne szkła kontaktowe bez tych cylindrów??

Tak, noszę -3 Johnson Acuvue Advance. Widzę bardzo dobrze, a studiuję historię sztuki, więc muszę ;)

W okularach bez cylindrów widziałam gorzej, ale w soczewkach w ogóle widzi się lepiej, więc tak mały astygmatyzm nie ma wielkiego znaczenia.

Gość elllka
uffffffffff ;)

Gość Doradca w optyku
Nie do końca. Pracuję w branży optycznej i powiem, że astygmatyzm przy noszeniu soczewek o zwykłej, sferycznej korekcji może pogorszyć jakość widzenia. Soczewka może źle układać się na oku. W okularach ryzyko pogorszonego widzenia przy samej tylko korekcji sferycznej będzie mniejsze niż przy soczewkach kontaktowych.

Jeżeli oprócz astgmatyzmu występuje krótkowzroczność lub nadwzroczność to zazwyczaj przy tak małych wartościach cylindra stosuje się zwykłe soczewki sferyczne (uwzględniając tzw. ekwiwalent sferyczny).