Gość ikea Napisano Luty 13, 2007 długo by wymieniać:) ale np.nie zauważasz, że krytykujesz coś, co sama robisz:)i nie wiesz, że forum jest po to, żeby pytać i rozmawiać, i że nie tylko Twoje tematy są ważne i mądre:)reszty dowiesz sie w życiu:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość czerwone wino Napisano Luty 14, 2007 ot glupota ludzi podatnych na reklamę :(( ciekawe co radził kardiolog jak w sprzedaży nie było benecolu i innych homopodobnych ,,cudów,, Wiara czyni cuda ale czasem tez ogłupia :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Daria99 0 Napisano Luty 14, 2007 Ja cały czas jem świeżutkie masełko, oczywiscie w rozsądnych ilościach.Nienawidzę margaryny i nikt mnie do niej nie zmusi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość alternatywa masełko Napisano Luty 14, 2007 Masło zapewne tak, jest zdrowsze. Ale w NIEWIELKICH ilościach. A w Polsce rzadko kto żałuje sobie masła. Generalnie wszelkie tłuszcze zwierzęce są niezdrowe i podnoszą poziom choresterolu. Ja osobiście używam masełko - to jest masło z niewielkim dodatkiem oleju roślinnego. Kupuję takie, która ma idealnie smak masła. Nie czuję różnicy. A poza tym same zalety: dotarcza organizmowi potrzebnych tłuszczy nienasyconych, jest miękkie zaraz po wyjęciu i nieco mniej kaloryczne. Ale ogólnie masło jem góra 1-2 na tydzień. Do smażenia używam oliwy z oliwek - tylko. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość krucha z cukrem Napisano Luty 16, 2007 ktoś wcześniej pytał o przepis na domowe masło - nic prostszego! potrzebna jest tłusta, slodka smietanka (kremówka 30 - 36%), dowolna ilość. wlewamy taką śmietanę do wysokiego naczynia i miksujemy zwykłym mikserem. na początku ubije nam się ładnie zwykła, puszysta smietana jak do deserów,ale nic to - miksujemy dalej dopóki nie zrobi się nieapetyczna breja - grudki tłuszczu będą pływały w takiej jakby wodze. te grudki to wlaśnie masło. wkladamy naczynie z tym ubitym masłem do lodówki na chwilę, a później odsączamy przez ligninę czy czystą ściereczkę lnianą całą wodę z tej brei, tłuszcz, który nam zostanie to wlaśnie masło, gotowe do spożycia. a masło irlandzkie można kupic w każdym hipermarkecie typu geant, real, auchan itd... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
konczita 0 Napisano Luty 17, 2007 i o to chodzi, zeby z umiarem. wiedzac, ze nie powinno sie jesc zbyt wiele masla, mozna np. smarowac pieczywo musztarda lub majonezem, do kanapek z serem lub wedlina. zreszta im mniej pieczywa tym lepiej tak czy inaczej ;) a odnosnie produktow niezdrowych na poziom cholesterolu, to najgorsze sa tanie pretwory miesne - pasztetowe, parowki itp. wszelkie mielonki, kielbasy, dalej tluste miesa. jak sie pare razy w tygoniu zje kromke chleba z maslem, albo podsmazy cos na oliwie z dodatkiem masla, na pewno nie zabije to czlowieka :D. predzej zabije trujaca margaryna, ktora jedni wymyslili, wiec inni musza reklamowac. a na poziom cholestrolu nie ma nic lepszego jak ogromne ilosci warzyw, szcezgolnie zielonych i wyroby z pelnego ziarna, owies chyba ze zbow jest najbardziej wazny w zmniejszaniu cholesterolu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Maślanka.... Napisano Luty 17, 2007 krucha z cukrem......a ta "jakby woda" w której pływaja grudki tłuszczu .....- to jest właśnie maślanka, którą Martinella wymienia na swoim topiku jako składnik prostego dania z pieczonymi ziemniakami ! :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Gdzie jest przepis Martinelli Napisano Luty 17, 2007 z ta maslankA? chetnie sprobuje:) uwielbiam maslanke:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Maślanka.... Napisano Luty 17, 2007 ...na poprzedniej stronie.... ikea podała....:P http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3404535 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Gdzie jest przepis Martinelli Napisano Luty 17, 2007 kocham Martinelle!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość krucha z cukrem Napisano Luty 17, 2007 maślanka - ta woda dosyć dziwnie wygląda, maslanka jest chyba konsystencją zbliżona do kefiru, jogurtu czy czegos takiego, w każdym razie ta kupna (chyba, bo w sumie nie kupuje maslanki)... a to, co pozostaje po odciśnięciu z tego domowego masła wygląda jak zwykła, trochę mętna woda... tak czy inaczej masło smakuje świetnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ale ta woda... Napisano Luty 17, 2007 to chyba jest serwatka nie maslanka ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sentinella Napisano Kwiecień 12, 2007 o nie.. tak bawić to by mi sie w ogóle nie chciało, żeby masło ubijać samej..fakt że wtedy wiadomo z czego zrobione i w ogóle chyba smaczniejsze, ale jak dla mnie zdecydowanie za dużo z tym roboty. Wole wyjąc margarynke i sobie szybko i łatwo posmarować hehe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
farmerka63 1 Napisano Kwiecień 12, 2007 Serwatka to produkt uboczny produkcji serów wszelkich. Maślanka - pozostaje nam po zmaśleniu śmietany. To jakby całkowicie ( no, prawie) odtłuszczona śmietana. A tak wogóle to całkowicie podzielam pogląd koleżanki Konczity! I ja również nie używam całkowicie maragaryny. Piekę rzadko - również na maśle. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość babysoon Napisano Kwiecień 17, 2007 wracając do tematu to ja wybieram margarynę ze względu na jej zawartość olejów roślinnych (polecam np. Florę ) A jeśli ktoś nie lubi margaryny to już lepiej na sposób włoski maczać chleb w oliwie. jak dla mnie masło to tylko źródło cholesterolu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość PięknaJestem Napisano Kwiecień 24, 2007 zgadzam sie Florka jest naprawdę ok! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jw291 0 Napisano Kwiecień 24, 2007 tylko i wyłącznie masło naturalne 82% do smażenia oliwa naturalna, żadnych margaryn, olejów, tłuszczów dziwnego pochodzenia!!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość olololo Napisano Kwiecień 24, 2007 a ja nie jadam ani masła ani margaryny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość margaryna to sztuczny twór Napisano Maj 1, 2007 Wybieram z dwojga złego masło- przynajmniej smaczniejsze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Jolk.a Napisano Maj 7, 2007 nie znoszę masła. Jakąś mam awersje z dzieciństwa chyba, więc zostaje mi tylko margaryna. trzeba tylko dobrze poszukać i kupować tą bez kwasów trans Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość groszekm. Napisano Czerwiec 22, 2007 ja zawsze w lodówce mam margarynę Flore, taką żółtą wiem że bardzo pomaga chronić serce Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ebe4 Napisano Czerwiec 22, 2007 podobno najlepsze jest masło z Warblunia, ale nigdzie go nie ma u nas. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wymiataczka Napisano Czerwiec 22, 2007 tylko maslo.........plotki o tym jakie to masło jest niezdrowe rozpuszczali na początku lat 90 tych producenci margaryny...........na siłę robili badania w kierunku złego wpływu masła na organizm...często były to badania naciagane. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość upupup Napisano Czerwiec 22, 2007 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jak nowa 0 Napisano Lipiec 2, 2007 Ja tam się nie bawię w spory masło vs. margaryna. Po prostu nie widzę innej możliwości niż kanapką z margaryną i już. Jak robię ziemniaki puree to też nie wyobrażam sobie ich z masłem, tylko margaryna. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość krakuska05 Napisano Lipiec 3, 2007 masło to tłuszcz zwierzęcy. o wiele bardziej szkodliwy dla organizmu człowieka niż tłuszcze roślinne; dla mnie wybór jest jasny: chleb od dawna już smaruję wysokiej jakości margarynami Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość przeciez margaryna Napisano Lipiec 4, 2007 smierdzi olejem, to po pierwsze, jakosc tego oleju tez pozostawia do zyczenia, to po drugie, a po trzecie w margarynie jest najwiekszy chlam tj konserwanty, barwniki , ulepszacze. Prawdziwe maslo jest twarde i nie zolte jak margaryna. Nie wiem jak mzona sie zachwycac margaryna. Jeden wielki smietnik a tekst "masło to tłuszcz zwierzęcy. o wiele bardziej szkodliwy dla organizmu człowieka niż tłuszcze roślinne" jest kompletnie wyssany z palca.,maslo nalezy jesc ,ale w ograniczonych ilosciahc, bo bierze on udzial w zapobieganiu raka jelita grubego. Doprawdy ludzie dziwie sie wam,ze swiadomie wciskacie w siebie te chemie jaka jest w margarynie. A szkodlowisc masla tpy wzrost cholesterolu , i wplyw tego na serce to po prostu trzyma ie was jak rzep psiego,.kazdy kit pokazywany w mediach lykniecie jak wode. I ta bzdura o witaminach ADE , :o idzcie po rozum do glowy, czytajcie ksiazki o zywnosci, zdrowiu. W zadnych starych dobrych ksiazkach nie znajdziesz przepisu z margaryna. Szajs i jeszce raz szajs, tak samo jak te zupki w proszkach (takie zdrowe ,bo bez konserwantow :D ) actimele, Activie,(bakterie w tych produktach nie jaja nic wspolnego z tymi o ktorych sie mowi, a ktorej maja niby przywrocic rownowage jelitowa w organizmie). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość 30stka Napisano Lipiec 4, 2007 no cóż .. ja wie ze żywność może być lekiem, jeśli zawiera dobre dla organizmu składniki; więc jeśli margaryna jest WYSOKIEJ JAKOŚCI, wyprodukowana z najlepszych olejów roślinnych to jest cennym źródłem tłuszczów roślinnych w diecie. teraz naprawdę technologia produkowania żywności zrobiła wielki postęp i nie ma potrzeby dodawać konserwantów; przeczytaj sobie skład Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość JA NIE JEM Napisano Lipiec 4, 2007 ani masła, ani margaryny, ani chleba, ani wędlin ani serów zółtych ani plesnowych, ani topoinych i ....jestem zadowolona, schudłam jakieś 8 kilo w 6 mcy bez zadnych cwiczen, jem zupy na wywarach jarzynowych bez miesa, owoce, warzywa, surowe i gotowane, biły chudy ser, kasze, z tłuszczów używam tylko oliwy z oliwek tez tak zróbcie, nie będzie dylematów masło czy margaryna i puscicie w trabę zbedne sadło bez wysiłku Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość elaine Napisano Lipiec 5, 2007 >JA NIE JEM ani masła, ani margaryny, ani chleba, ani wędlin ani serów zółtych ani plesnowych, ani topoinych i .< strasznie restrykcyjną masz dietę.. nie wyobrażam sobie ; bez chleba, bez wędlin? to co ty jadasz??? ja jem wszystko tylko w rozsądnych ilościach, albo dietetyczne. Pieczywo tylko ciemnie żytnie, do tego jakaś dietetyczna margaryna jak flora light; wędliny jadam ale tylko chude, do tego bardzo dużo warzyw i owoców.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach