Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zrozpaczona_matka

Protestanci religia, czy sekta. Ratujcie!

Polecane posty

Gość Anna - Katoliczka.
O nienawiści katolików do protestantów nie wspominamy, bo nic takiego nie istnieje, proste prawda ?? Proszę sobie zajrzec na jakieś tam forum dyskusyjne innowierców i od razu oczy się otworzą. Albo i nie ! He, he !!

Gość Anna-Protestantka
Nie? to skąd tyle kłamstw w tych postach?

Gość Anna - Katoliczka.
Kłamstw ?? Proszę bardzo, jakich kłamstw ??

Gość Anna-protestantka
-10% wpłaty na cele kościelne-kłamstwo! to jest 1 % - wpłata będzie się podobać Bogu-kłamstwo! To nie ma nic z Bogiem wspólnego, to jest DOBROWOLNY podatek kościelny, z którego płacone są np. pensje dla duchownych (nasz kościół nie jest dotowany z podatków publicznych, jak to się niestety dzieje z innymi wyznaniami) - będzie go płacić z pensji matki-kłamstwo! Podatku nie płacą osoby poniżej 18-tego roku życia. Jak również studenci, bezrobotni i osoby w trudnej sytuacji materialnej. -protestanci wierzą w protest-kłamstwo! Wierzymy w Boga. A nazwa 'protestanci' jest umowna. Są Ewangelicy, Ewangelikanie, Kalwini, Zielonoświątkowcy, Metodyści itp. (Zapraszam do lektury historii reformacji) -innowiercy-kłamstwo! Nazywając nas innowiercami nazywacie katolików innowiercami! Bo jesteśmy tej samej wiary; chrześcijańskiej. Różnego wyznania, ale jest samej wiary. (dla chrześcijan innowiercy to np. Muzułmanie). Mam zresztą wrażenie, że nie ma żadnej 15-latki ani zrozpaczonej matki. Jest tylko zwykła prowokacja i sianie nienawiści. Czy przykazanie 'nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu' nie obowiązuje już Katolików?

Gość Anna - Katoliczka.
Anno, Anno - o święta naiwności !! Adwentyści to protestanci, czy muzułmanie ?? Nakładają obowiązek dziesięciny i sprawdzają wysokośc pensji delikwenta !!! A świadkowie jehowy to co kosmici ?? Oni nie tylko oczekują dziesięciny, ale dodatkowo należy wypełniac oświadczenia z ilości przepracowanych godzin dla organizacji !! ?? Na dodatek należy donosic na drugą osobę, z którą chodzi się po domach !! Oczywiście wszystko dla dobra zainteresowanych !! A dlaczego chodzą parami ?! Baptyści również na różne sposoby przymuszają do dziesięciny, zielonoświątkowcy również i to nie dlatego, że nie mają żadnego dofinansowania, bo mają, nie tylko od polskiego rządu, ale i z zagranicy od swoich różnych sponsorów !! Najbardziej jednak protestantom brakuje pojednania, bo to był główny powód przyjścia Jezusa. Protestanci są zaprzeczeniem jezusowej wiary, no bo wszyscy są pokłóceni ze sobą nawzajem. To i z Panem Bogiem nie są pojednani !!

przed Bogiem zdasz spraw z każdego kłamstwa Anno które tu wypisujesz, aby oczernic protestantó i z każdego osądu który tu wydalaś. Bóg zweryfikuje każde twoje słowo- pamiętaj i zastanów się czy warto...rzucać słowami na wiatr...

Gość Anna - Katoliczka.
Ach witaj droga Kamelio !! To jakie niby kłamstwa ja tutaj wypisuję ?? Co tutaj się nie zgadza z prawdą ?? A ładnie to tak zarzucac bezpodstawnie komuś kłamstwo ??

Gość Anna - Katoliczka.
,,Albowiem w Chrystusie Bóg jedna ze sobą świat, nie poczytując ludziom ich grzechów, nam zaś przekazując słowa pojednania. Tak więc w imieniu Chrystusa spełniamy posłannictwo jakby Boga samego, ... W imię Chrystusa prosimy: pojednajcie się z Bogiem." 2Kor5,19n. To jest proste Kamilo - istotą chrześcijaństwa jest jednośc i pojednanie a nie tworzenie coraz to nowych kramików i produktów innowierczych. Świat jest podzielony i pokłócony a Kościół różni się od świata tym, że stanowi jednośc !! Czy to jest zbyt trudne do zrozumienia ! ?

Gość Anna - Katoliczka.
,,Jedno jest Ciało i jeden Duch... jedna nadzieja .. i jedno powołanie. Jeden jest Pan, jedna wiara, jeden chrzest. Jeden jest Bóg i Ojciec wszystkich, .. " Ef4,4nn . Oblubienica jest też jedna. ,,Nie łudźcie się: Bóg nie pozwoli z siebie szydzic. A co człowiek sieje, to i żąc będzie,..." Z tego powodu też innowiercy w Polsce ulegają coraz większej degeneracji, jest ich coraz mniej, państwowe dotacje są coraz mniejsze. Zanikają !!

Gość Anna-protestantka
Piszesz 'Jeden jest Pan, jedna wiara, jeden chrzest. Jeden jest Bóg i Ojciec wszystkich,' a potem opluwasz inne wiary ochrzczone w jednym Duchu Świętym! To niewiarygodne! Czytam to i oczom nie mogę uwierzyć, że ktoś może być tak owładnięty złością, że nie zauważa co pisze. Czy możesz mi powiedzieć, Anno, skąd się ona wzięła? Bardzo Cię proszę. A Świadkowie to nie protestanci. To 'kościoły i wspólnoty kościelne postreformatorskie'. Bardzo proszę nie mieszajcie ich z protestantami takimi jak Luteranie czy Kalwini. Błagam!

Gość prowo jak nic
Protestanci są chrześcijanami a nie żadną sektą. Poza tym, powiem na podstawie luteranów,że nie ma obowiązku oddawania 10% przychodów tylko 1%, a i tego nikt nie musi oddawać jeśli nie chce (jednak uprawnia to do głosowania np w sprawach Kościoła) Poczytaj sobie trochę na ten temat, naprawdę czytania nie gryzie :)

Gość Anna-Protestantka
Piszesz ' Z tego powodu też innowiercy w Polsce ulegają coraz większej degeneracji, jest ich coraz mniej, państwowe dotacje są coraz mniejsze. Zanikają !!' Protestantów (Luteran i Kalwinów) w Polsce jest coraz więcej. Na południu Polski są szkoły (państwowe), w których dzieci katolickie są mniejszością. Nic nie zanika, a na pewno nie Protestantyzm. Poza tym jakie dotacje państwowe? Tylko kościół Katolicki jest (niestety) dotowany z pieniędzy publicznych (czyli nas wszystkich).

Anno-protestantko, bo taki jest polski katolicyzm. :(:( Myślałam, że to prowokacja...te pytania zrozpaczonej matki. Jestem ateistką katolicką, to na pewno...tak jak i agnostyczką;) Ale szczerze lubię różnorakie kościoły reformowane:)

Gość Anna - Katoliczka.
Dlaczego pisanie prawdy o innowiercach nazywasz ich opluwaniem ?? Zupełnie tego nie mogę zrozumiec ?? O luteranach wiesz niewiele. Otrzymują dotację i to dosyc znaczną, chociażby z powodu wojskowych kapelanów !! Na temat innowierców jeszcze wesz niewiele. Kalwinów było w Polsce kilkadziesiąt tysięcy - a obecnie jest około 3 tysięcy !! Luteran po II wojnie światowej było około miloiona - obecnie jest mniej niż 100 tysięcy !! Czy to jest rozwój ?? W którą stronę !! Luteranie coraz bardziej upodabniają swój rytuał i stroje liturgiczne do Kościoła Katolickiego. Oblubienica jest tylko jedna a reszta to podróbki i ladacznice, i panie lekkich obyczajów !! świadkowie nie są protestantami a niby kim są, a mormoni, albo adwentyści ??? Nikogo nie obrażam, ani nie mam zamiaru obrażac !!

Gość Anna - Katoliczka.
A teraz się umawiamy, ze opluwamy tylko katolików. a jeżeli ktoś napisze coś na innowierców to od razu podnosimy larum, że jest to typowy przykład katolickiej nietolerancji i ciemnogrodu. Urban ze swoim pisemkiem już nie jest potrzebny!

Gość Anna-Protestantka
Nic nie zrozumiałaś z tego co napisałam, Anno? Protestanci to nei innowiercy dla Katolików!!! Czy ty rozumiesz słowa, które piszesz? Na jakiej podstawie twierdzisz, że Luteran i Kalwinów jest coraz mniej? A co? Katolicy od kościoła nie odchodzą? Czy nie jest obłudą zaliczanie niepraktykujących ludzi, którzy nie przyznają się do bycia Katolikami w kręgi kościelne, tylko dlatego, że rodzice ich ochrzcili kiedy byli zbyt mali aby decydować? dlaczego 'umawiasz się' na opluwanie kogokolwiek? Nawet jeśli to tylko Twoja forma złośliwej ironii. Takie wypowiedzi tylko utwierdzają mnie w opinii iż ten temat jest prowokacją i sianiem nienawiści do wyznawców TEJ SAMEJ WIARY! Wstyd.

Gość Anna - Katoliczka.
Droga Anno !! Nie bardzo rozumiem, dlaczego apele zrozpaczonej matki miałyby byc jakąkolwiek prowokacją ? Czemu miałoby to słuzyc ?? Z góry zakładasz, za taka sytuacja w ogóle jest nie do pomyślenia, bo co, bo protestanci, czy innowiercy to samo dobro ?? Jesteś prowokacyjnie naiwna!! Dzieci się chrzci bez pytania o zgodę nie tylko w Kościele Katolickim i to nie jest żaden argument. Jest taka aktorka, Anna Samusionek i ona w sposób entuzjastyczny została adwentystką. Mogę o tym tutaj pisac, ponieważ gazety w sposób entuzjastyczny rozpisywały się o jej nawróceniu. Nie minął rok jak w atmosferze skandalu i kłótni rozstawała się ze swoim biblijnym mężem, swięcącym szabat i chowała przed nim córeczkę, bo najnormalniej w świecie chciał ją ukraśc do obozu adwentystów ! I tyle. Rzecz w tym, że nie jest to przypadek odosobniony. Dotyczył osoby publicznej, dlatego było o tym głośno. Ale tak samo sie dzieje u baptystów i u zielonoswiątkowców i jeszcze tam gdzieś !! Tylko że te inne przypadki dotyczą już zwykłych ludzi, którym innowiercy zmarnowali bardzo często życie !! I co z nimi ?? Nikt nie ma prawa nigdzie o tym pisac ?? Bardzo dobrze, że chociaż tutaj jest taka możliwośc, że można się wypowiedziec. a ty najnormalniej w świecie takim wypowiedziam chciałabyś założyc kaganiec !! A to jest uczciwe, prawda, i demokratyczne !! ??

Gość Anna-Protestantka
jesteś tak zaślepiona swoją nienawiścią, ze zupełnie nie dociera do Ciebie co piszę, prawda? Nie twierdzę, ze nie należy nagłaśniać nadużyć, skandali i zbrodni. Ale nie nazywaj chrześcijan innowiercami! Odsyłam do słownika! A te straszne rzeczy, o których mówisz dzieją się wszędzie; u katolików również. Ale Katolicy wolą to przemilczeć bo tak jest wygodniej. I tyle.

Gość Anna - Katoliczka.
Droga Aniu !! Nie jestem zaślepiona żadną nienawiścią ! Dlaczego mi ją insynuujesz ?? Dziwna metoda. A to, że nie pieję z zachwytu nad innowiercami nazywasz nienawiścią ?? Też dziwna metoda !! Katolicy w odróżnieniu od innowierców nie wprowadzają do obiegu co chwilę nowej, ulepszonej wersji chrześcijaństwa z zapewnieniami, że ta nowa wersja jest lepsza od poprzedniej i z pewnością się już nie zepsuje i nas nie zawiedzie. NIESTETY, W KRÓTKIM CZASIE OKAZUJE SIĘ,ŻE JEST INACZEJ !! Chodzi tylko tutaj o to okropne rozczarowanie, człowiek przechodzi do innej wiary, ma byc lepiej niż w tym paskudnym kościele katolickim a wszystko okazuje się jeszcze podlejsze, małostkowe, ordynarnie drobnomieszczańskie. Takie ładne było tylko na reklamie. Już zdążyliśmy powiedziec rodzinie o nowej wspaniałej wierze, pochwaliliśmy się przed znajomym o kościele z ludzką twarzą a tu trach nagle maska spada i ukazuje się okropna gęba po swojemu obśliniająca Biblię, która bełkocze - a Biblię ślinic należy wlaśnie w tę stronę i ani milimter w bok !! Jakieś nowe narodzenie, które na świat sprowadza potworki przedwcześnie spędzone. Ot i to wszystko!! Po co tyle hałasu ?? Zakładamy nowy zbór !!

Gość Anna - Katoliczka.
Nie jestem zaślepiona żadną nienawiścią. Nie wiem dlaczego mi ją insynuujesz droga Anno !! Kościół katolicki nie wprowadza do obiegu co kilka miesięcy coraz to nowej, ulepszonej wersji chrześcijaństwa z zapewnieniami, że tym razem będzie działac lepiej i wszyscy będą szczęśliwi. A po krótkim czasie, są bardziej rozczarowani !

Gość Anna-Protestantka
Czyżbyś była Protestantką, że wiesz jak to jest być w tej wspólnocie? I do którego wyznania należysz, że tam się tyle dzieje? Kto jest rozczarowany i czym? Rzucasz jakieś teksty wyjęte z kontekstu, nic nie znaczące i nie wnoszące do dyskusji. Aż się odechciewa z Tobą rozmawiać. To tyle jeśli chodzi o ekumenię ze strony Katolików, ech, myślałam, że chociaż poza Kościołem, na takim forum będzie to wyglądało lepiej. Ale się zawiodłam.

Gość Co-pastor.
CO WYRÓŻNIA BAPTYSTÓW. 1) Komicznośc nowonarodzenia. 2) Kosmicznośc hrztu. Dowód hrztu każdy członek pieczętuje aktem. 3) Wieczerza pańska jest konsumpcją emblematów i etykiety hleba i winy. Wieczerza symbolizuje tak wiele, że żaden z baptystów jeszcze tego nie zgłębił. 4) Jedyną normą życia i postępowania baptysty jest Biblia czytana w oryginale. I tak przecież każdy tłumaczy ją sobie jak mu do łba strzeli. 5) Zbory są anachroniczne. 6) Jedynym pośrednikiem między Bogiem a człowiekiem jest czonek naczelny z Warszawy. Amen.

Gość ark teolog
Sam tytuł jest śmieszny, bo są różne kościoły protestanckie. Tak samo jest ogromna róźnica między kościołami ewangelickimi a ewangelicznymi. Mówiąc np. katolik też ie musi to oznaczac rzymskiego katolika bo sa polskokatolicy, starokatolicy grekokatolicy . Uzywanie takich uogólnien jest smieszne i świadczy tylko o niskim poziomie czyjegoś intelektu. Moja rada poczytaj troche książek wydawnictw naukowych a nie kościelnych. A jeśli Twoj intelekt na to nie pozwala to odp na pytanie czym jest protestantyzm brzmi : religią, gdyż być moze nie wiesz ze chrzescijanstwo dzieli sie na czesci wschod i zachód a zachód na katolików i protestantów. Na zakonczenie słowo pewnego filozofa jak rozróżnić kościół od sekty: Kościół nie rości sobie prawa do nieomylności i posiadania jedynej prawdy. Z czego wyniknąć może pytanie czy Rzymscy katolicy to kościół czy sekta:) miłego dnia

Gość Henryk.
Studiowałem teologię u baptystów i mieszkałem w Warszawie na ulicy Waliców. Mieszkali tam też różni dostojnicy tej organizacji. Pewnego razu zmarł jeden z tych dostojników tego kościoła, Stefan coś tam i studenci teologii zostali poproszeni o wyniesienie z jego mieszkania książek do piwnicy. Cenniejsze rzeczy i biżuterię zabrała wcześniej rodzina. Gościu w czasie swojego żywota nie założył rodziny, dlatego inwestował w biżuterię i pasjonował się fotografiką. Zaczęliśmy wynosic te książki i zarazem przeglądac i odkryliśmy w nich mnóstwo zdjęc tego gościa nago z członkiem w zwodzie, oraz pełno zdjęc z jego fiutem. Niby nic, no bo prywatnie w zaciszu domowym mógł sobie robic co chce, bo chyba wszystkie członki na tych zdjęciach były jego - a może nie, ale z drugiej strony ten cały pic baptystów o nowym narodzeniu, te głośne modlitwy. Fe. Ten gościu był kimś, zawsze dostojnie ubrany, przywódca kościoła, wzór do naśladowania, głosił kazania, modlił się, nakładał ręce i takie tam - a prywatnie jakiś popapraniec. Tak u nich wszystko. Oficjalnie jesteśmy nowonarodzeni, a prywatnie bagno.

Gość Antywirus
Przeczytałam wypowiedzi dyskutantów. Muszę wyznać, że jestem przerażona katolicką nienawiścią , która jest wynikiem zadziwiającej ignorancji na temat protestantów. Brak znajomości Biblii, a przede wszystkim historii kościoła. Jestem teologiem oraz autorką książek chrześcijańskich i misjonarzem. Nazywanie katolików "oblubienicą ", a protestantów "dziwkami" świadczy tylko o bardzo niskim poziomie moralnym i duchowym niektórych dyskutantów. Jestem dość dobrze zorientowana w temacie opuszczania kościołów. Największe straty obecnie ponosi Kościół Katolicki, zwłaszcza w Ameryce Lacińskiej. Największy wzrost notują Zielonoświątkowcy/patrz fora katolickie/. To wyznanie liczy w tej chwili , wg danych z Watykanu, aż 520 mln!!!Czy to może być sekta? Inne kościoły ewangeliczne również notują znaczny wzrost. Jaka na to rada? Prosta. KrK powinien głosić w swoich kościołach prawdziwą Ewangelię Z MOCĄ, aby ludzie nie szukali ZYWEGO Boga w Kościołach protestanckich. Ja jestem tego żywym przykładem. Przez 42 lata byłam poważnie praktykującą katoliczką. Pewnego dnia zostałam zaproszona do zboru na ewangelizację . o powrocie do domu nie mogłam już zapalić ani jednego papierosa. Koniec nałogu! Sam PanJezus mnie uwolnił .

Gość no, no, no, raptem trzy strony
topiku, a na nich udzielający się stale jeden i ten sam człowiek, pod różnymi pseudonimami: Cucumber, Re Qbuś, Ostatnie namaszczenie, Leopold, Amos, Danuta, Agatka I Marzenka, Lucyna, Kolo, Anna - Katoliczka, Co-pastor i Henryk, ufff! Wkopałeś się wieczną kropką po nicku, no i tą nienawiścią do protestantów. To, że nie wyszło Ci u baptystów, nie znaczy, że każde wyznanie protestanckie jest be! Przestań obrzucać błotem niekatolików i lepiej idź do kościoła i pomódl się, zwłaszcza o wskazanie Ci tej najlepszej drogi wiary.

Gość Kropeczka ... :-)
A to ciekawe ? A dlaczego to pisanie prawdy o innowiercach od razu nazywane jest nienawiścią i obrzucaniem błotem ? Właśnie wybieram się do Kościółka, żeby się pomodlic. Mam tylko jeden problem, do którego ? Ciekawa jest postac takiego Billlego Grahama, wielkiego baptysty ewangelisty, który całe swoje życie i krocie finansów poświęcił na tak zwane głoszenie Ewangelii. Zjeździł kawał świata i poświęcił całe życie i nie ma z tego absolutnie żadnego pożytku !!! Apostoł Paweł pieszo przeszedł kawałeczek ziemskigo globu i założył i kilka zborów, które przyniosły owoc, który trwa !!!! Billy Graham prorokował, ze do końca 2000 roku 75% Afryki będzie chrześcijańska - to znaczy ewangeliczna, no i co jest z tego ???? Wielka pomyłka !! Jak prorok tak prorokuje to co jest warta jego nauka ?? W nauczaniu Grahama nie ma Kościoła, jest to dla niego nauczanie enigmatyczne, zagadkowe, rozmyte i mgliste. No i takie są owoce jego nauczania. Alleluja Bracia I Siostry. Kropeczka.

Gość Relacja z Konferencji.....
Konferencja Baptystów "Kocioł w Misji" Liderzy prezentowali z naciskiem metody zwiastowania Ewangelii, które nie przynoszą żadnego skutku. te metody, które przynoszą jakieś efekty już były prezentowane i to bez skutku. Jednym z kluczowych zadań Kościoła jest wyjście ludziom na przeciw od tyłu. Zadaniem Kościoła nie jest rozśmieszanie ludzi, ale okazywanie im miłości - i w tym momencie wszyscy parsknęli rzęsistym śmiechem. Jakiej miłości możesz doświadczyc w świecie (!) baptysty dopiero kochają, albo jakiej nienawiści możesz doświadczyc w świecie - baptysty dopiero nienawidzą !!!! Nie ma zmiłuj się !! Kazania były budująco rozbierające. Głosił pastor Pierr Dzielonek oraz pastor Siksa. Zwrócono uwagę, że pastorzy powinni zaniechac pozamałżeńskich stosunków seksualnych, albowiem to osłabia ich zapał ewangelizycjny. E tam ! Nie prawda. Pastor.

Gość Anna-Protestantka
Pisanie prawdy nie jest złe. Ani o innowiercach ani o nikim innym. Ale nikt tu o innowiercach nic nie napisał. Tu piszą Chrześcijanie o Chrześcijanach i o innowierstwie nie ma mowy. I chciałam zachęcić do poznawania własnej historii; Kościół Katolicki istnieje od 1500 lat. Powstał jako sekta/odłam Braci Arian, którzy wówczas byli jedynym legalnym wyznaniem. Od tamtej pory okrzyknięci sektę są w dużej mniejszości ale nadal istnieją.

Gość Adrian ?
Co to za sekta Braci Adrian ?? Tak miał na imię potomek szatana z filmu Polańskiego "Dziecko Rosemary". Właśnie miał na imię Adrian. Rzeczywiście, czytanie o własnej historii może dużo nauczyc. Nie wiedziałem że sekta braci Adrian to prawowierny Kościół był ?? Pozdrawiam sektę braci Adrian i apage satana !!!!!!!!!!!!!!!1