Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zrozpaczona_matka

Protestanci religia, czy sekta. Ratujcie!

Polecane posty

Gość dfkgjjhjhhjh
Protestanci są religią ale o heretyckich poglądach w pewnych kwestiach. Powiedz córce że nie warto by postępowała w ten sposób.

Gość marillion25
Protestantyzm nie jest sektą jak tu nie którzy napisali co do doktryn naj ważniejszym miernikiem jest słowo Boże np takie samo można zastosować do oceny doktryny katolickiej i wtedy widzimy ze połowę doktryn jest nie biblijna nie chodzi tu o to ze każdy kościół sobie interpretuje słowo boże tylko chodzi oto ze większość doktryn nie znajduje wogule wykladni w biblijnej jeski ktos chce moge napisac liste doktryn i odpowiedzi biblii

Gość Anna-Protestantka
Nie Adrian a Arian. Czytanie ze zrozumieniem nie boli ;) Jakie poglądy uważacie za heretyckie? Poproszę o kilka przykładów.

Gość Anna-Protestantka
Nic? Ani jednego przykładu? Czyżby katolików już nie obowiązywało przykazanie 'nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu'?

Gość bkjknkkkkkkkkkkkkkk
co sie tak Anka pieklisz ? niestety sekta , sekta

Gość bkjknkkkkkkkkkkkkkk
i jak tam sekciary ?

Gość bkjknkkkkkkkkkkkkkk
ehe w Polsce to tylko katolicy wg sekciary

Gość bkjknkkkkkkkkkkkkkk
Kościół Katolicki istnieje od 1500 lat. Powstał jako sekta/odłam Braci Arian, ehe a jak powstał protestantyzm ?

Gość bkjknkkkkkkkkkkkkkk
no tak , czego ja spodziewalam sie od ciebie :( ciebie wszystko przerasta biedna kobietko z południa:( niedawno był tu ciekawy temat o tobie :) nawet nie korzystajac z wikipedii mozna dowiedziec sie ze kazirodztwo u was dozwolone :(

Jak ty pomarańczo całą swoją wiedzę czerpiesz z tego forum to ci głęboko współczuję. A jeszcze ja wierzysz w to co tu wypisują ... to naprawdę nie wiem , czy sie z ciebie śmiać czy cię żałować. a ten temat, mimo swoich lat pachnie prowokacją jak sos waniliowy :D

Gość sekciara broni sekciare
heh

Gość Anna-Protestantka
Ja a znowu dziesięcina? Ten temat już był tu omówiony szczegółowo. Kościół ewangelicki powstał jako reforma katolickiego a nie jego sekta.

Gość podłogówka
nawet jeśli był taki temat to nie ma jeszcze obowiązku czytania calych topików , prawda ? Szczególnie jeśli składają sie w głównej mierze w wypocin orendży . A dziesiecina , w różnych formach istnieje i nie ma czego sie oburzać . To dobrowolna decyzja doroslych ludzi i nie wiedzę powodu ,zęby wmawiać ludziom ,ze takie zjawisko nie istnieje . Ludzie oddają dziesiecinę z róznych powodów i maja różne motywacje do tego działania i nic nikomu do tego .

Gość katarzynka1984
kazdy odłam religii , koscioła jest sekta i tutaj własnie protestantyzm

Gość katarzynka1984
u protestantów dziesiecina jest nalozona obowiazkowo - 10 % dochodów rodziny - tyle musza dac - obowiazek w innych kosciołach jest to datek z własnej woli wg uznania lub zasobów portfela a nie przymus

Gość Anna-Protestantka
No właśnie rzecz w tym, że to co wy nazywacie dziesięciną wcale nią nie jest. Nazywa się to podatek kościelny. Zwolnieni są z niego uczący się do 26 roku życia, bezrobotni i ludzie w trudnej sytuacji finansowej. Dla reszty jest on DOBROWOLNY! Wysokość jest również dobrowolna, nie większa niż 1% dochodu. A do tego w Niemczech z kościoła katolickiego odeszło mnóstwo ludzi z powodu podatku kościelnego, który jest obowiązkowy i pracodawca odprowadza go razem z innym kosztami zatrudnienia (odsyłam do Tygodnika Powszechnego jeśli ktoś ma ochotę na dogłębną lekturę).

W Polsce nie ma podatku kościelnego i wszystkie datki są dobrowolne . Wiem ,ze istnieją kościoły , które nakładają na swoich członków taki obowiązek , ale przecież nie ma obowiązku być członkiem takiego kościoła .A jesli ktoś sie godzi na takie obostrzenie to niech nie narzeka , skoro się na nie zgodził . Zauważam z pewnym rozbawieniem ,ze najbardziej przeciwni dziesiecinie są ci , którzy jej nie tylko nie płacą ale nawet nie ma w ich kościołach takiego zwyczaju :D

Gość ehe he ehe
Zauważam z pewnym rozbawieniem ,ze najbardziej przeciwni dziesiecinie są ci , którzy jej nie tylko nie płacą ale nawet nie ma w ich kościołach takiego zwyczaju jasnowidz ? przeciez to niezgodne z Pismem sw he he

Gość Anna-Protestantka
Niezgodne z Pismem jest zauważanie (zwłaszcza z rozbawieniem) jakie inni ludzie mają poglądy na dany temat? A odkąd to? ;)

Gość tam gdzie ty sie pojawiasz
Licencjo , to za toba twój smród stad wszystko pada :(

Gość Anna-Protestantka
I tak oto gdy skończyły się pomysły na kolejne kłamstwa na nasz temat zaczyna się obrażanie. Ale to dobrze. Bardzo dobrze. Dla nas. Czym więcej tym lepiej. Dlaczego? Internauci czytając nasze wpisy widzą, że te wpisy o nas to kłamstwa i pomówienia a atakujący nas katolicy są przepełnieni (niezrozumiałą dla mnie) nienawiścią. W naszym kościele jest wielu konwertytów, którzy za powód odejścia z KrK podają, że nie chcieli mieć nic wspólnego z kościołem nienawiści. Robicie sobie koło pióra.

Gość jhuhj
e Anka źle sie czujesz ? najlepiej wmówic sobie cos by byc cacy protestanci to odłam koscioła katolickiego , Lutra cos tam oswieciło i poniekad cos madrego wymyslił ale niestety niezgodnego z Pismem sw . odrzucacie wiele ksiag biblijnych - nie mówie tu o odstepcach. a wasza głosolalaia jest smieszna . nie potwierdzoan przez samego Boga tym bardziej przez zadnych naukowców . co do Licencji to jej zachowanie i wypowiedzi sa bardzo naganne . to ona dokłada sie do wizerunku prostestantów . stwarza negatywny wplyw na wasz koscioł .

Gość jhuhj
Ewangelicyzm Kalwinizm Luteranizm Metodyzm Husytyzm Waldensi Kościół Ewangelicznych Chrześcijan Ewangelikalizm Kościoły Chrystusowe Adwentyzm Baptyzm Kwakrzy Mennonici Pentekostalizm (zielonoświątkowcy) Salwacjonizm jeden Luter stworzył tyle odłamów po co ? dlaczego ? ludzie sami sobie stworzyli ? jedna wiara ! kazde z tych wyznan rózni sie od siebie to jak mozna mówic o jednosci , jak moze byc jedna wiara ?

Gość jhuhj
mówienie jezykami - apostołowie napelnieni Duchem sw nie bełkotali bez sensu tylko tłumaczyli innym ludziom Słowo Boze w jezyku znanym tym osobom . Wilkerson to człowiek niezruwnowazony psychicznie . zapowidał wielokorotnie koniec swiata , jeszcze niedawno nie uznawał czarnych za ludzi ,mówił se to zwierzeta . pozcytaj historie - zreszta bardzo krótka - protestantów .