Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa44

NIGDY NIE ROZLICZALAM SIE Z PODATKU, A PRACUJE ! Tez tak macie?

Polecane posty

Gość nikita12332
A czy kto s z was pracuje za granicą gównie w holandii. Rozliczacie si ę z tych zarobionych pieniędzy w polskim urzędzie sakrbowym chodzi mi tu o podwójne opodatkowanie

Gość podatek z zagr.
tylko rozliczasz sie w jednym kraju

Gość podatek z zagr.
Oto niezbêdne i zarazem podstawowe informacje dla osoby, która chce rozliczyæ siê z podatku z zagranicy! 1. Czym jest zwrot podatku? Zwrot podatku jest w praktyce rocznym rozliczeniem podatkowym, dokonywanym przed zagranicznym urzêdem skarbowym. Opracowuj¹c roczne zeznanie podatkowe, urz¹d skarbowy jeszcze raz oblicza na podstawie zeznania jak wysoki powinien byæ roczny podatek dochodowy i porównuje go z wysokooeci¹ odprowadzonych zaliczek na podatek. Je¿eli odprowadzona zaliczka jest wy¿sza ni¿ podatek nale¿ny wyliczony z zeznania, urz¹d oddaje ró¿nicê - st¹d zwrot podatku! Na terenie Polski dzia³a coraz wiêcej firm specjalizuj¹cych siê w zagranicznych rozliczeniach podatkowych. W imieniu klienta sk³adaj¹ one w zagranicznym urzêdzie skarbowym deklaracjê podatkow¹ (odpowiednik polskiego PITu). Deklaracja podatkowa jest ooewiadczeniem podatnika (klienta) o uzyskanych przychodach i poniesionych kosztach. Dane zawarte w deklaracji musz¹ byæ zawsze prawdziwe. Podawanie nieprawdziwych informacji jest, podobnie jak w Polsce, karane. Potrzebne do opracowania informacje znajduj¹ siê na zaoewiadczeniach podatkowych od zagranicznych pracodawców. Równie istotne informacje znajduj¹ siê na prawid³owo wype³nionym komplecie dokumentów. 2. Jakie dokumenty s¹ potrzebne do rozliczenia? 1. Niemcy: a. Lohsteuerkarte b. (Besondere) Lohnsteuerbescheinigung 2. Holandia a. Jaaropgave (jaaropgaaf) 3. Austria Zwrot podatku z zagranicy Zwrot podatku z zagranicy a. Lohnzettel 4. Wielka Brytania / Irlandia a. P45 b. P60 c. CIS-25 d. Relevant Contract Tax Deduction Certificate. 3. Kto mo¿e siê rozliczyæ? Podatek mo¿e rozliczyæ ka¿dy, kto legalnie pracowa³ za granic¹ i p³aci³ tam podatki. 4. Jakie s¹ terminy sk³adania wniosków? Wniosek o zwrot podatku dotyczy minionych okresów, przy czym mo¿liwooeæ jego z³o¿enia jest ograniczona czasowo. Wniosek o zwrot podatku sk³ada siê zwykle po zakoñczeniu roku podatkowego, którym jest zwykle rok kalendarzowy. Wyj¹tek stanowi¹ Wielka Brytania i Irlandia, w których to krajach o zwrot podatku mo¿na ubiegaæ siê zaraz po zakoñczeniu zatrudnienia (tzn. po wyjeŸdzie). W poszczególnych krajach ograniczenia, o których mowa wy¿ej, kszta³tuj¹ siê nastêpuj¹co: · Niemcy - rozliczenie do dwóch lat wstecz (np. termin rozliczenia za rok 2004 up³ywa 31-12-2006), · Holandia - rozliczenie do trzech lat wstecz (np. termin rozliczenie za rok 2004 up³ywa 31-12-2007), · Austria - rozliczenie do piêciu lat wstecz (np. termin rozliczenia za 2005 up³ywa 31-12-2010), · Wielka Brytania - rozliczenie do szeoeciu lat wstecz (np. termin rozliczenia za 2005 rok up³ywa 31-01- 2011). Uwaga! Rok podatkowy w Wielkiej Brytanii trwa od 6 kwietnia do 5 kwietnia nastêpnego roku kalendarzowego. Okreoeleniem roku rozliczenia jest rok kalendarzowy, w którym koñczy siê dany rok podatkowy. Np. osoba, która pracowa³a w Wielkiej Brytanii w okresie od 10-10-2005 do 30-06-2006

Gość podatek z zagr.
mojeprzeloty.pl > Przydatne > Praca za granicą - zwrot podatku - Holandia - FAQ Dlaczego można odzyskać podatek zapłacony w Holandii? Osoby, które mają miejsce zamieszkania na terytorium Holandii, płacą podatki od wszystkich swoich dochodów uzyskiwanych na całym świecie. Osoby nie mające miejsca zamieszkania na terenie Holandii, podlegają opodatkowaniu z tytułu podatku dochodowego od osób fizycznych w odniesieniu do określonych rodzajów przychodów uzyskanych w Holandii. Przychód po odliczeniu kosztów i ulg osobistych jest przedmiotem opodatkowania według progresywnej skali podatkowej. Stawki podatków są zróżnicowane - od 36,35% dla pierwszego progu podatkowego, poprzez 50% dla drugiego do 60% dla trzeciego. Każdy Polak, który pracował w Holandii po powrocie do kraju może ubiegać się o zwrot nadpłaconego podatku. Kto może ubiegać się o zwrot podatku holenderskiego? Zwrot nadpłaty podatkowej przysługuje każdej osobie, która legalnie pracowała na terenie Holandii i posiadała tzw. SOFI numer (odpowiednik polskiego NIP-u) i za którą pracodawca odprowadzał zaliczki na podatek. Dotyczy to w szczególności: pracowników uzyskujących dochody z tytułu wynagrodzenia za pracę, pracowników zatrudnionych na zleceniach, stypendiach, innych umowach czasowych, pracowników sezonowych, pracowników zatrudnionych na eksportowych pracach kontraktowych. Za jaki okres można ubiegać się o zwrot podatku? W chwili obecnej jest rozliczany podatek za następujące lata: Rok podatkowy Termin składania formularzy 2002 do 31 grudnia 2005r. 2003 do 31 grudnia 2006r. 2004 do 31 grudnia 2007r. W jaki sposób ubiegać się o zwrot podatku holenderskiego? Wystarczy się zarejestrować klikając tutaj lub skontaktować się z naszym biurem. Podstawą do rozpoczęcia procedury rozliczenia podatku holenderskiego jest przedłożenie nam oryginału lub kopii holenderskiej karty podatkowej tzw. jaaropgaaf. Wszyscy pracodawcy holenderscy na zakończenie roku podatkowego oraz po zakończeniu umowy o pracę zobowiązani są wystawić pracownikowi dokumenty potwierdzające wysokość odprowadzonych podatków. Dokumenty te stanowią podstawę do zwrotu oraz oficjalne potwierdzenie zapłaconych podatków. Nie mam karty podatkowej - co zrobić? Skontaktuj się z naszym biurem. Może się zdarzyć, że nie posiadacie Państwo dokumentacji pracodawcy. Nie oznacza to jednak, że nie można uzyskać zwrotu. Istnieje możliwość skontaktowania się z pracodawcą i uzyskania duplikatu dokumentów. Najlepiej jednak już podczas pracy w Holandii poinformować pracodawcę, że będziecie Państwo potrzebowali kartę podatkową. Można również napisać list do pracodawcy (w języku holenderskim, niemieckim lub angielskim) o wystawienie duplikatu, podając jednocześnie okres zatrudnienia. Jeżeli macie Państwo takie życzenie wystąpimy w Państwa imieniu o wystawienie niezbędnych dokumentów. W tym celu należy przesłać do nas kopię umowy o pracę lub rozliczenie miesięczne. Jeżeli nie posiadacie Państwo karty podatkowej jaaropgaaf, zawsze możemy w Państwa imieniu wystąpić o jej wystawienie. W takim przypadku należy do nas wysłać kopię umowy o pracę lub rozliczenie miesięczne. Za uzyskanie karty podatkowej nie pobieramy żadnych opłat dodatkowych. Czy muszę rozliczać się w Polsce? W każdym wypadku istnieje prawny obowiązek wykazania w polskim zeznaniu rocznym dochodu uzyskanego w Holandii. W 2004r. Polska zawarła z Holandią nową umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania. Jednak dochody osiągane przez podatników z pracy najemnej wykonywanej w Holandii podlegają metodzie odliczenia proporcjonalnego. Dochód osiągany za granicą jest opodatkowany w Polsce (w przypadku osób podlegających nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu), ale od należnego podatku odlicza się podatek zapłacony za granicą. Odliczenie możliwe jest, tylko do wysokości podatku przypadającego proporcjonalnie na dochód uzyskany za granicą. Oczywiście Eurotax świadczy usługi rozliczania dochodów zagranicznych przed polskimi organami podatkowymi.

Gość no i co ten urząd powiedzial
n ooo

Gość ciekawa44
jestem jestem no wlasnie bylam i powiedzial, ze nie musze sie rozliczac jak nie zaczelam. moge od przyszlego roku-bo od tego roku to jest obowiazkowe-czyli za ten rok w przyszlym roku -bo moze musza mi cos nadplaic. ufffff-tyle nerwow o nic

Gość jaki bezsens
nie musisz jak nie zaczelas w koncu czy musisz od tego roku? Cos mi sie wierzyc nie chce. Wszyscy musza, kary dostają za dwudniowe opoznienia, a ty tyle lat to w d.... mialas i wszystko gra? NIE WIERZE;)LADNY KIT

Gość ciekawa44
jaki bezsens-no to idz do US i spytaj. Bylam i tak mi powiedziano. Mam sobie dac w przyszlym roku wyliczyc , czy dostane jakis zwrot i jak tak to moge od przyszlego roku za ten rok sie rozliczyc. Ale jak nie chce to nie musze. boze pobij mnie , bo nie musze sie rozliczac. Nie rozumiesz , ze ja nic dodatkowo i tak panstwu nie musze placic , to za co mam placic kare?!!!

Gość a co ma nie grać
normalnie każdy odlicza co się da, zeby ja największy zwrot dostać.... a tu urzedniczki prosciutki picik od zakładu pracy dostają, nie muszą odliczeń sprawdzać, wysyłać zwrotów, państwo więcej zarabia itd.... to za co miałyby być tutaj kara?

Gość no ale jaki prosciutki picik
za nia pracodawca nic nie rozlicza podobno

Gość picik
picik

Gość o co
no co?