Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poll

do wierzacych dziewczyn ... i nie tylko

Polecane posty

Gość Darrecki
no i to jest odpowiedź zagorzałej katoliczki. No comment

Gość też wierząca
poll...a twoim zdaniem wartościowe jest tylko to, w co się nie wkłada pracy? Bo chyba akurat jest odwrotnie. tam gdzie na początku jest wysiłek, potem jest, tak to nazwijmy nagroda. A tam, gdzie się idzie na łatwiznę, jest fajnie na poczatku, luzik i swoboda - ale potem... Żeby miec dobrą pracę..trzeba włozyć wysiłek! I ze związkiem tez tak jest. Ten wysiłek jednak popłaca. yaana...przeinaczasz. Napisałaś więź też, ale u ciebie to na drugim miejscu, a w chrześcijaństwie na pierwszym. Przeinaczyłaś. Masz prawo mieć swoje zdanie. Masz prawo być sfrustrowana wstrzemieźlwioscią, ale nie poprawiaj religii, której wyznawczynia nie jesteś. Bo to żenada. Nie rozumiesz wierzących , OK. O co ci chodzi? A buddyzm rozumiesz, hinduzim? A to w co wierzysz rozumiesz? Masz rację uśmiechnięta...ludzie sa bardzo tolerancyjni, ale nie dla wierzacych. Nikt nikomu nie kaze wierzyć, chodzić do Koscioła, wiązać się z chrześcijankami.

Gość usmiechnieta
http://adonai.pl/life/?id=75 przeczytaj chociaz to co jest tlustym drukiem. to o antykoncepcji a z NPR jest dokladnie odwrotnie. jest to zgodne z natura czlowieka i koncepcja Boga... ja sam tego tlumaczyc nie chce i nie bede. nie bede tez udawac ze sama nie mam z tym problemow. sama musze jeszcze zglebiac wiedze na ten temat bo mam tysiace watpliwosci.

Gość wszechmogacy
jasne najlepiej jak beda sie kochac tylko po bozemu,w pelnym umundurowaniu,po ciemku i tylko dwa razy w zyciu-bo tylko dwoje dzieci beda chcieli miec!!! WSTRETNE! nic tak nie umacnia zwiazku jak udany sex!!!! amen

Gość yaana
o raju, no tak, no tak juz maja wierzacy ludzie, ze chca zachowac czystosc do slubu. i ja to rozumiem, bo to ma podstawy biblijne ;) ale tej antykoncepcji w ogole nie rozumiem! przejzalam te strone i mi sie nie podoba wiele rzeczy, np to ze "antykoncepcja zabija milosc". no az plakac sie chce :/ albo "tablekki dostarczja hormony, ktore zwiekszaja prawdopodobienstwo zarazenien HIVem" :( kompletnie nie rozumiem jak ktos moze wierzyc w takie rzeczy...

Gość poll
wszechmogocy / usmiechnieta: ja sie caly czas zastanawiam,( decyzji jescze nie podjelem ), wiesz, samo czekanie to by bylo cos, a niewiadoma co mnie czeka w tej kwestii, tym bardziej ze, jak pisalem wczesniej jestem po 4 letnim zwiazku z bardzo "otwarta dziewczyna" ..... tylko ze to wszystko ...to nie jest takie proste...wszechmogacy tak jak mowisz: co z tego zebedzie wam fajnie ze soba ... nie ukrywajmy, to wazna sfera zwiazku ....ale wszystkiego sa plusy i minusy ....

Gość yaana
a ja jestem chrzescijanka. czy wszyscy chrzescijanie musza byc katolikami? :(

Gość usmiechnieta
sama tego nie zbadalam. ale mam swoje autorytety. jest to np. papiez. i wierze jezeli papiez z cala swoja ekipa ;) zbadali sprawe i mowia ze antykoncepcja jest zla i podaja logiczne argumenty.

Gość też wierząca
poll...jest tak jak napisałeś, wszystkiego są plusy i minusy. To zalezy na czym Tobie zalezy! Jesli na tym, zeby mieć skes oralny -z chrześcijanką mieć tego nie będziesz. Jesli zas na czymś więcej....

Gość też wierząca
Nie. Są jeszcze protestanci i prawosławni.

Gość usmiechnieta
nie musza :)

Gość yaana
i nie poprawiam kurde religii... czytam ze tak powiem u zrodla. Nowy testament kilka razy przeczytalam w te i we wte. no ok, jesli mowisz ze u katolikow plodnosc na pierwszym miejscu.. dla mnie te dwie rzeczy sa roznorzedne. jesli maz i zona kochaja sie bez zabezpieczenia to spelniaja przykazanie o plodnosci, a jesli z - to buduja wiez, proste. a tej demgogii w stylu: antykoncepcja to zabijanie zycia nie rozumiem. no ok, poszukam odpowiedzi na moje pytanie czym sie rozni NPR od tabletek na tej stronie, jesli wczesniej zlosc mna nie trzasnie od czytania niektorych glupich stwierdzen tam zawartych. ale sorki no. facet marnuje nasienie, skoro wiadomo, ze kobieta jest nieplodna w te dni, to powinien tez byc grzech, przeciez :/

Gość usmiechnieta
polecam tez konferencje "seks-poezja czy rzemiosło?" Ks. Pawlukiewicza

Gość Darrecki
"poll jesli wazne dla Ciebie sa sprawy o ktorych pisal wszechmogacy to rzeczywiscie lepiej sobie daruj, ale wydaje mi sie ze z Toba jest inaczej..." Czyli co, wg Ciebie seks w związku dwojga doroslych ludzi to coś złego, "grzesznego" przed ślubem?

yaana - dokladnie, popieram. niby czemu ma sluzyc to cale powstrzymywanie sie? cala \"przewaga\" NMPR ma sie sprowadzac do tego, ze partnerzy sa \"w stanie\" wytrzymac te pare dni??? ja i moj luby \"wstrzymujemy sie\" cale miesiace, kiedy on jest za granica. kiedy jestesmy razem, to kochamy sie wtedy, kiedy oboje mamy na to ochote, bo nalezymy do siebie i jestesmy wowczas tak blisko, jak to tylko mozliwe :) naprawde uwazam, ze takie \"udowadnianie sobie\", ze jest sie w stanie wytrzymac, jest kompletnie bez sensu. my tez jestesmy w stanie wytrzymac, kiedy zachodzi koniecznosc, np. gdybym brala antybiotyki, ktore moga oslabic dzialanie pigulek. wiemy to i nie musimy sobie tego non stop udowadniac. a takie sytuacje, jak te antybiotyki, nie zaleza od nas - natomiast stwarzanie ich sobie na wlasne zyczenie i to co miesiac uwazam za co najmniej dziwne.

Gość poll
tez wierzaca: "Jesli na tym, zeby mieć skes oralny -z chrześcijanką mieć tego nie będziesz" - mowisz? nie ougólniasz?

Gość też wierząca
yaana...gdzie napisaałam, ze płodność na pierwszym mijescu, bo się wkurzę za chwilę!

Gość yaana
tez wierzaca.. a seks oralny po slubie? czy Kosciol zabrania roniez seksu oralanego??? przeciez to nie grzech chyba...? w bibli nawet slowa na ten temat nie ma.

Gość usmiechnieta
przed slubem seks jest wedlug mnie gzrechem. w ogole nie rozumiem tego pytania. chyab jasno wynika z moich wypowiedzi ze jestem katoliczka. wiec nie ma innej opcji - nie uznaje seksu przedmalzenskiego. ale przyznaje ze jeste on wazny. i nie uwazam tak jak niektorzy pseudowierzacy ze 'seks jest zly'. jest dobry, cudowny i piekny. ale tylko wtedy gdy czysty.

Gość też wierząca
poll... yaana....no tak to napisze, bo nie wiem jak...akt seksulany po bożemu:) to taki, który się kończy wytryskiem w pochwie. Teraz sobie przekalkulujcie co dla nas czyste a co już nie. Dobranoc, jutro tu zajrze.

Gość usmiechnieta
poll, a tego chcesz? i bedziesz dazyl do tego zeby zmienic zachowanie swojej partnerki jezeli ona bedzie gleboko wierzaca?

Gość ja jestem wierząca
Jestem wierząca, ale mam swoje własne zdanie na temat antykoncepcji, żaden ksiądz mi potem na wychowanie "wpadkowych" dzieci nie da :p To kobieta ponosi konsekwencje, a nie ksiądz i to Ona powinna decydować. Księdzu łatwo jest głosić na kazaniu wytyczne do sytuacji, która go nie dotyczy w ogóle :p Kilka razy słuchałam takich kazań w moim kościele. Nikogo nie zabiłam, nie okradłam, nie skrzywdziłam, staram się żyć uczciwie i najlepiej jak tylko potrafię :) i nie będę się uginać pod ciężarem grzechu, którego moje sumienie nie poczytuje za grzech. aha, nie uważam, że nowoczesna antykoncepcja jest super, bez wad i zdrowa dla kobiety i nie mam też problemu ze wstrzemięźliwością, mogę być wstrzemięźliwa nawet do menopauzy ;) tylko wytłumaczcie to mojemu facetowi :p

Gość wszechmogacy
hej-usmiechnieta-mam pelen szacunek dla Naszego-ale tylko naszego Papierza-ale wybacz nie chcesz mi powiedziec ze kosciol testowal antykoncepcje :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D to jakby pytac piekarza jak sie domy buduje!! :D:D:D

Gość yaana
tu napisalas ze na pierwszym miejscu: "yaana...przeinaczasz. Napisałaś więź też, ale u ciebie to na drugim miejscu, a w chrześcijaństwie na pierwszym." co do seksu oralnego..no... hm. no tak. ale jakby ci u wytlumaczyc. on sie nie musi od razu wytryskiem konczyc ;)

Gość też wierząca
wszechmogacy...ty chyba z księzyca z tym argumentem spadłeś. A od czego są lekarze, badania,przeciez to się prowadzi. Systematycznie.

Gość usmiechnieta
pozdrawiam was sciska i sle do was szeroki usmiech :) zanim z Watykanu wyjda jakies teorie, dogmaty itp. dlugo temat jest badany na podstawie przede wszystkim Pisma Swietego. dla Ciebie to wszystko moze jest nic nie warte. nie mam nic przeciwko - jestes wolny i ja to szanuje.

Gość yaana
no i wlasnie - ksieza nie maja zie-lo-ne-go pojecia co to jest milosc w sensie erotycznym (maz i zona) i naprawde nie wiedza jaka role odgrywa tu seks. :/ juz o antykoncepcji nie wspomne. qrcze, jesli mam do wyboru: specjaliste endokrynologa czy seksuologa i ksiedza, no to przepraszam komu bardziej uwierze w temacie antykoncepcji??

Gość też wierząca
yaana ...i dlatego wlaśnie napisałam ogólny wyznacznik. A ty sie nie pokapowałaś:P Hehe

Gość wszechmogacy
co za bzdety-sex przedmalrzenski jest zly bo nie czysty-TO SIE MYJCIE!! ciekawe kto kupi samochod bez jazdy probnej :D:D:D:D "alez prosze panstwa,nasze samochody sa najlepsze ale obejrzec i jazda probna tylko po zaplaceniu i podpisaniu umowy!!""" zalosne

Gość Darrecki
"jest dobry, cudowny i piekny. ale tylko wtedy gdy czysty". Właśnie taki tok myślenia jest dla mnie nie do pojęcia. W ogole nie rozumiem słowa "czysty". Jeśli jestem długo z kobietą, kochamy się, tworzymy udany związek, to dlaczego mamy pozbawiac sie tego cudownego przezycia, czyli seksu? Tego właśnie nie rozumiem. I ja nie mówię tutaj o seksie z byle kim i byle gdzie, bo tego sam nie uznaję. Ale z ukochaną osobą? Przecież to powinno być normalne. Poza tym seks jest potrzebny w związku, wzmacnia uczucie, powoduje że ludzie sa szczęsliwi ze sobą, zbliża. Niech ktoś z was katoliczek to zaneguje, to ja się pochlastam ;)