Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poll

do wierzacych dziewczyn ... i nie tylko

Polecane posty

Gość usmiechnieta
ja juz sie z nia spotkasz to napisz jesli mozesz o wrazeniach :) ciekawa jestem co dalej z tym zrobisz :)

poll, nie wiem na ile jestem życiowa, bo tak jak mówię, jestem bardzo wierząca, co mogłoby Ci przeszkadzac chwilami. Jednak nie w każdej kwestii zgadzam się z Kościołem, choć mimo tego chodzę do kościoła co niedziela

Gość też wierząca
No to co, ze kleryk! Z pewnością czytał wiele o tamtych czasach, ale jakoś związku nie widzę. Gdyby ci kleryk powiedział, ze w dawnych czasach był tez homosksualizm - to byś się wzdrygnęła? Przecież to, ze za czasów Abrahama uzywano prezerwatyw nie jest jakimś powalającym argumentem za antykoncpecją, ani też Abrahama nie obciąża:)

ależ ja to podałam tylko jako ciekawostkę później też się to stosowało a gdyby to było przeciw wierze, ujęto by to chyba w Biblii... bo homoseksualizm jest wyraźnie w Biblii napiętnowany

Gość poll
czyli co dziewczyny ....mowicie ze mam "atakowac" ??? i ewentualne jak sie wszystko wyjasni i potoczy to podejmowac decyzje co dalej. nie ma problemu usmiechnieta, mozemy sie nawet wymienic e mailem, gg jak chcesz, tak na marginesie to jestem z okolicy poznania. w kazdym razie dziewczyny, milo mi sie z wami rozmawialo, dzieki z arady i rozmowe, nie bede was dluzej przetrzymywal ....fajne jestescie :)

jeśli jest mądra, będzie potrafiła zapanować nad tym wszystkim, zaakceptuje Twoje poglądy ale też nie da sobie zrobić krzywdy (w jej rozumieniu oczywiście).powodzenia! :)

Gość poll
jakies ale / tez wierzaca : a propo kleryka, rozmawialem ostatanio z doktorantem prawa kanonicznego w poznaniu, ktory mi powiedzial ze jest w polsce problem taki, ze swieccy teolodzy sa lepiej wyksztalceni niz klerycy

Gość też wierząca
No, musza się kleryczki podszkalać, bo czasem to takie bzdury plotą :) Atakuj! I potem tu napisz!

Gość poll
nooo, moge nawet tu napisac, oczywiscie jak sie naprawde zdecyduje a bede jeszcze o tym myslal. a jaesli tak to pewnie cos sie wyjasni dopiero za 2/3 tygodnie

Gość wiecie co ja też
jestem wierząca, ale z niektórymi rzeczami nie potrafię się zgodzić - np. z tym zakazem stosowania antykoncepcji w kościele prawosławnym, który też należy do wyznania chrześcijańskiego nie ma takiego zakazu, duchowni pozostawiają takie kwestie małżeństwom. A nie tak dawno było głośno w TV o 37-letniej kobiecie, która zmarła na zawał, po porodzie 12-stego dziecka :o powodem było wycieńczenie porodami i biedą, no rzeczywiście bardzo to wszystko proste...

Gość też wierząca
Ale przeciez nie ma w Kosciele nakazau rodzenia nieskończonej liczby dzieci? Planujemy ilość dzieci stosując NPR. Ja tez moge podac niezliczoną ilosc przykładów negatywnych związanych z zastosowaniem antykoncepcji. Wystarczy wejsć na jakikowliek topik o antykonc. Poszukaj, wejdź, poczytaj.

Gość też wierząca
ilez to osób ma powikłania po pigułce, wkadce, włos się jezy!

ciekawy temat sie wywiazal, pozwolicie, ze sie wtrace? :) kosciol uzasadnia czesto brak przyzwolenia na stosowanie antykoncepcji wlasnie skutkami zdrowotnymi. zgadzam sie, ze antykoncepcja moze wywierac zly wplyw na zdrowie, ale powiedz, czy to jest dostateczny powod na to, zeby jej zakazywac odgornie przez kosciol? generalnie na tej zasadzie kosciol powinien tez zakazac np. palenia papierosow, a jakos nie widze ze strony kosciola takiej nagonki na papierosy, jak na antykoncepcje, nie mowiac o tym, ilu ksiezy widzialam z petem. chyba kazdy dorosly czlowiek powinien miec prawo do podejmowania decyzji, nawet liczac sie z konsekwencjami zdrowotnymi? i dlaczego ma byc za to straszony grzechem i dlaczego ma sie spowiadac ze zwyklych osobistych spraw?

Gość też wierząca
anyżówka...za dużo pytań. Dalczego antykocpec. dlaczego spowiedź. jak ci mam na to w paru zdaniach odpowiedzieć. W antykocepcji nie chodzi tylko o zdrowie, ale o pewne pojecie miłosci oraz panowanie nad sobą. Przczytaj tę stronkę wyrzej! Co do spowiedzi - człowiek nie moze sam sobie wymyślać, co jest dobre a co złe, ponieważ jest subiektywny w tym względzie bardzo. A spowiedz - ta prawdziwa, jest uwolnieniem z ciężarów i wprowadzeniem nas na właściwą drogę. Dlatego dotyczy osobistych rzeczy - bo inaczej nie byłaby potrzebna.

Gość też wierząca
Sądzisz że producent środków antykocepc. nie robi ci z mózgu wody? Jesli tak - toś naiwna, bo to wielka kasa.

Gość poll
tez wierzaca: na pewno zauwazylas ze na tym forum notorycznie pojawia sie problem typu: "ja bym chcial/a sie kochac 2 razy w tygodniu a zona/maz raz na 2 miesiace, zadne rozmowy nie skutkuja" - co o tym myslisz jak sie do tego odniesiesz?

Gość też wierząca
I pewno jeszcze myślisz, ze on to tak dla twojego dobra?

Gość też wierząca
Co sądze? Że to źle. Pojawia się pytanie dlaczego? A jak pewno wiesz, odpowiedzi na to pytanie bywają rózne. (nota bene pigułki powodują obniżenie libido)

Gość poll
a niektore podwyzszaja libido, kwestia dobrania

Gość też wierząca
Jesli zaś twoje pytanie pośrednio dotyczyło faktu, ze w NPR są okresy wstrzemieźlwiosci, to tak, są i wtedy, jeśli się nie planuje poczecia, trzeba zaniechać współzycia. Nawet gdy się bardzo chce - ale to jest właśnie sztuka opanowywania się, która się w życiu bardzo przydaje. Które podwyższają?

Gość teoria i praktyka
pigułki powodują obniżenie libido, no tak a katolicka "antykoncepcja" małżeńska nakazuje abstynencję w okresach płodnych, a pozwala w dniach bezpiecznych - czyli wtedy, gdy libido u kobiety jest obniżone przez naturalny spadek hormonów :p

Gość poll
no tego to Ci nie powiem, zdarza sie tak ze te same tabletki u jednej dziewczyny obnizaja a u drugiej podwyzszaja.

Gość poll
teoria i praktyka: no wlasnie :(

Gość też wierząca
teoria i praktyka...:) Lecz okres wstrzemieźlwiosci go podwyższy :P

Gość też wierząca
znając życie zaraz przerzucą nas dział o płodności :)

no wlasnie przeczytalam tamta stronke.... i sie zalamalam... :( poziomem argumentow :P chyba juz nigdy nie zrozumiem wierzacych, ta retoryka dotyczaca "panowania nad swoimi popedami" po prostu mnie powala :P tak, jakby osoby stosujace antykoncepcje zamienialy sie w żądnych seksu i nie panujacych nad soba dzikusow :O