Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

szczuplak1

Kto nie pracuje, a chętnie i często po sieci buszuje.- c.d.

Polecane posty

no to ładnie go potraktowałam a chciałam tak dobrze, a wyszlo jak zawsze :( ale może jeszcze odbije na drugie święta ;)

Odlej wode, postaw go na grubej warstwie papieru toaletowego albo recznikow kuchennych i oberwij tak ze trzy elementy ostatnie z kazdego peda. Moze zakwitnie jeszcze w tym roku ;)

w wodzie on nie stoi, tylko miał wilgotno ;) ale zaraz go podsusze na grzejniku :P żart oczywiście :) może masz racje żeby go podskubać ;)

No, ale po co zaraz ta wegeta czy inne glutamaty. W folii robie lososia na grillu a w piecu i w folii pycha smakucje tez pstrag. Do srodka cytrynka i duzo kopru troche oliwy lub masla, sol pieprz. W Polsce jest duzo chodowli to mozna super pstraki kupic.

Jak rybka w folii to ja robie pstraga albo dorade, rybka wypatroszona ale z glowa :) Sole, do srodka daje swiezy rozmaryn i pokrojony zabek czosnku , jak nie mam akurat rozmarynu to moze byc galazka pietruszki :) dzwonka czy filety z lososia to albo smazone na oliwie (sol i maka, ewentualnie odrobina przyprawy do ryb bez glutaminianu, ktorego tez omijam) albo w piekarniku tak robie: daje odrobine oliwy na blaszke, na to rybka (sol, przyprawa...albo koper suszony) znowu odrobinka oliwy i do goracego piekarnika :) Pyszna jest tez z piekarnika z pomidorkami i kaparami :)

O wlasnie Julii z pomidorkami. Mniam :) Kaparki tez mniam ;) W sobote mam impreze skladkowa i wlasnie musze robic buleczki drozdzowe z miesem, zolta papryka i kaparami. Calasc przyprawiona imbirem i pieprzem. Towarzystwo za tymi bulkami szaleje wiec pewnie t dwoch kilo maki bede musiala ciasta robic.

Przepis na ciasto zerznelam z przepisu na kulebiaka. Podaje na podstawowy z 0,5 kg maki z czeko otrzymuje jakies 12 buleczek. 50 dag maki 3 dag drozdzy 1 dag cukru 1/4 litra mleka 2 zoltka 1 jajo sol 6 dag tluszczu rozstrzepane jajko do smarowania Na farsz: 50 dag mielonego wieprzowego 1 zolta papryka cebula duza kapary- ilosc wg uznania pieprz z mlynka sol jajko troche bulki tarej Z 10 dag maki drozdzy roztartych z cukrem i kilku lyzek mleka rozrobic rozczyn o gestosci smietany. Wymieszac i pozostawic przykryte w cieplym. Gdy wyrosnie dodac rozmacone jaja, reszte maki, lekko osolic, dokladnie wyrobioc. jesli zageste wlac kilka lyzek wody. wyrabiac tak dlugo az sie ukaza pecherzyki i ciasto bedzie gladkie. Dodawac stopniowo roztopiony tluszc i dokladnie wyrabiac. Brzegi miski obrac z ciasta opruszyc maka i przykryte odstawic do wyrosniecia. Cebulke przesmazyc na niewielkiej ilosci tluszczudodac pokrajona w kosteczke droba papryke i krotko razem przesmazyc. Dodac do miesa. Dodac jajko troche bulki tartej kapary i przyprawy. Wyrobic na gladka mase. Wyrosniete ciasto rozwalkowac na opruszonym maka bladzie w formie prostokata na oko 1 cm grubosci. Pokroic ciasto w kwadeaty okolo 10x10cm ale to juz wg uznania. Mozna robic wieksze mozna mniejsze jak kto woli. Nakladac na srodek kazdego kwadracika farsz i sklejac na kopertke tzn wszystkie rogi do siebie i powstale boki tez delikatnie ze soba docisnac. Ukladac na posypanej maka blaszei odstawic do ponownego wyrosniecia ale nie zadlugo juz. tak zeby sie ponownie pulchne zrobily. Posmarowac rozmaconym jajkiem. Piec w okolo 180 st az beda zloto-brazowe. Smakuja na cieplo i na zimna. Do srodka mozna dac klasycznie farsz z kapusty i grzybow. Wegetariansko z pieczarek, kukurydzy i cebuli albo jak kto chce :P SMACZNEGO!

dzieki :) jesli bede miala troche czasu i natchnienia to na pewno wyprobuje :)

ale smakowicie się zrobilo :) a kapary to ja nawet nie wiem jak wyglądają :P nigdy tego nie jadłam :(

Sylvik, ja tez nie jadłam nigdy kaparów :O Chociaz wiem jak wygladają ;) Przepis sobie skopiowałam, moze na wigilię zrobie takie bułeczki z nadzieniem ;) Tka czy siak, apetycznie przepis brzmi i warto go miec :) Najbardziej to uwielbiam łososia w ciescie piwnym :) Zadnych parowanych ryb nie trawie :) Nie czuję sie zbyt dobrze. Mam katar i boli mnie okropnie nadgarstek u ręki:O Taki ból, ze nawet grzebienia nie moge utrzymac .

Landrii a co ty robiłaś że Cie tak nadgarstek boli? :P tak poważnie to pij herbatke z miodem i cytryną i pod kołderke z mężem :) Taktak no co? ;) :classic_cool:

Dobry wieczor. Lososia lubie i to nawet bardzo W hotelu podawali nam takie wielkie platy z polowy, chociaz czasem za duzo tam bylo tluszczu. Wedzony juz mniej mi podchodzi ale od czasu do czasu sie zje. Kapary jadlam pierwszy raze we Wloszech jak bylam u siostry. Byla przez nie mala zadyma hihi Bylismy spora grupa w restauracji no i zrobili nam taki szwedzki stol,wszystkiego po trochu. Po naszej stronie lezaly wlasnie owe kapary. Bylysmy przekonane ze druga strona tez dostala polmisek. Wiec zjadlysmy wszystkie z siostra i jej 2 kolezankami. Dwie panie po drugiej stronie stolu mialy wielkie pretensje ze one si enei zalapaly..... Powoli wymieniam garderobe. Mam zamiar powyrzucac troszke ciuszkow. To za krotkie,to za ciasne itp itd. Dzis kupilam sobie dluzsza koszulke z dlugim rekawie w rozuz LOGG i szara na ramiaczkach tez dluzsza. Trzeba zakrywac dupsko,nerki i chowac brzuch przede wszystkim. I jeszcze taka mini do leginsow, w pracy najlepiej w leginsach sie robi ,ale 4 litery tez wole meic zakryte. Skarpetki z welny zeby stopy nie marzly. Na koniec dnia spadlam ze schodow u siebie. Tak sie oblodzily i bec. Boli mnie lewa strona,szczegolnie plecy.

oj Bling bidulko, współczuje :( a nie możesz się ubiegać o odszkodowanie za upadek? coś dziś mam dzień lenistwa, troche pojeździłam z M i w domu już mi sie nic nie chce robić ;) dobrze że net istnieje, tylko coś mało dziś piszecie :( :)

Witam :) Co do ryb to uwieeelbiam :) i robię bez żadnych rewelacji sól,pieprz, mąka i smaże paluchy lizać mniam :) Tak taku spisałam przepis na bułeczki bo brzmi smakowicie muszę kiedyś zrobić :) Jeżeli chodzi o kapary to też nigdy nie jadłam ale widziałam jak wyglądają, ale kiedyś muszę spróbować bo jestem ciekawa :) Landrynka a coś Ci się stało w nadgarstek że Cię boli czy tak reumatycznie?? *Bling na zime najlepsze są dłuższe bluzki i ciepłe. Ja nienawidze marznąć a już zimą i jesienią bardzo często mam problemy z pęcherzem wiec musze dbać o ciepło zwłaszcza o stopy żeby nie zmarzly i zmokły. Mam nadzieje że ten upadek ze schodów nic poważnego nie spowodował . Brrr zimno właśnie rozgrzewam się herbatą z sokiem malinowym bo niedawno wróciłam do domu, a jak wiadomo autobusy jezdza jak chca wiec troche postałam na przystankach i pomarzłam kurde jak ja nie lubie zimyyy :(

Widzisz Taktak, nie tylko ja nie jestem swiatowa :P Ja w ogóle jak Was czytam to uwazam, ze jestem jakas niedzisiejsza :O Niektore nazwy potraw, przypraw to mi sa nieznane , no ale czlwoiek się uczy cale zycie , wiec co nieco sie od was douczę ;) Z tym moim nadgarstkiem to dłuuga historia :O Boli mnie co jkais czas, ale tak jak ostatnio to juz przesada :( Myśle , ze to moze byc reumatyczne . I tak niby nie bilo, ale jak cos robie i nieodpowiednio uloze dłon to az bol przeszywa rękę do samego lokcia :( Jak mnie nie przestanie bolec do konca tygodnia musze przejsc się do lekarza. Bling ja dziś bym sie zabila i to we wąłsnym mieszkaniu :O Chcialm firany poprawic i tak se nadepnęlam na wersalke , ze ta się rozłozyla .Polecialam jak kłoda , na szczescie okno ominęlam i nie spadlam na ziemie ;) Ot ofiara ze mnie :P

Sylvi ah ,kurcze bo te schody ciezko odgarniac. Drewniane ,bejcowane . I jak w zeszlym roku zaczelam odgarniac i stukac w ten lod to cale je pozadzieralam. Wiec teraz postanowilismy posypac sola, tylko ze sie spoznilismy. A dopiero co moj A mowil zebym uwazala. Trzymalam sie poreczy i na zakrecie. Na malym palcu zrobil mi sie pecherzyk, krwiak chyba jakis,musialam go przytrzasnac . Maja no wlasnie ja z tym pecherzem to mam caly rok cos. Babcia cale zycie powtarzala ze nerki trzeba przykrywac. Zrobilam maly przeglad i wyrzucilam kilka bluzek. Jejciu Landri uwazaj na siebie. Czasem nam sie wydaje ze takie skoczne i elastyczne jestesmy i w tym momencie cialo splata nam figla. Szafa stoi otwarta chyba ide konczyc projekt.

czyżby pierwsza? :))))) kawusia :) uważajcie dziewczyny, o wypadek naprawde nie trudno :( miłego dnia

to ja druga ;) !!! Na dolegliowsci z pęcherzem pijcie sok z zurawiny, ale nie ten ze sklepow tylko taki no wiecie... z apteki , specjalny ;) Jest nieco drozszy ( 0,5 l okolo 20 zł ) ale warto. Moja mama miala kłopoty z nim , a dwie czy tez nawet 3 butelki tego wyciagu sprawily, ze nie wiedziala co to jest zapalenie pęcherza.

heja :) no to ja druga ;) dziewczyny ja was bardzo proszę wy uważajcie z tymi waszymi wypadkami, szczególnie jak macie zamiar skakać po tapczanach aż mnie ściska w dołku jak was czytam, u mnie kobitka spadła z taboretu jak wieszała firany i uderzyła głową o kaloryfer - już kobitki nie ma, dlatego to nie są żarty!!! Landrynka ta ręka to może być od kręgosłupa, może promieniuje jakiś nerw? mnie tak wędruje ale do łokcia do nadgarstka nigdy nie doszło, ale jak zaczynałam się uczyć robić na szydełku to mnie tak bolało bo ręka była nie nauczona i nawet musiałam sobie robić dwa dni przerwy albo ściskać bandażem elastycznym, może to to? co do pyszności to ja wolę tradycyjne sprawdzone czyli ...nasze ryby - raz tylko spróbowałam krewetki nie wiedząc że je jem i mi niestety nie smakowały, łosoś mniam mniam, chociaż tłusty no i śledzie ale robione bez octu tylko w różnych sałatkach.

włąściwie wychodzi że Landrynka mnie wyprzedziła, za długo pisałam :P

Hej hej Laski Bling ja nie umiem wywalac ciuchow. Musza juz byc na prwde wstretne i miec dobrych pare lat na koncie. Tak z sezonu na sezon nigdy. Mam tez drewniane schody od strony ogrodu i teraz zawsze na biezaco odsniezam szczotka miekka a jak topnieje to to samo wiec sa suche i nie sliskie. Solic bym nie solila bo znioszyzc ta sol je bardziej niz lopata ;) Oj Landrii biedaku ale zeby mnie szpiegowac po Facebooku to raczki jeszcze nie bolaly co?? :P A serio moze jakas masc z Arnika albo immobilat. Moj F sie tym smaruje po treningach caly i mu ponoc pomaga. Glupie stare bydle :P W sprawie kaparow bo mi sie cos zdaje ze niektore myla je z karczochami Kapary: http://fotogalerie.pl/fotki/28/33/77/m/1205752774s2.jpg Karczochy: http://expertia.pl/files_upload/20080529/12120616134b295ce9bb936cc8399cb3d54f85291b-t640x480.jpeg A teraz cos ode mnie. Kibel mi sie zapchal :/ Juz przed tygodniem mialam sygnaly ze cos nie tak no i wczoraj juz nie tylko w wannie i prysznicu bulgotalo ale i w kiblu stalo. Mamy od strony ulicy bardzo stara kanalize :( Obawiam sie tylko ze moja madra corka jeszcze wpierdzielila do tego klopa jakas podpaske albo cos. Niby sie nie chce przyznac ale ja swoje wiem. Tak czy tak o 11tej maja przyjechzac fachowcy od rur :P bede mogla wreszcie isc do kibla :P bo teraz zastanawiam sie czy pic kawe czy poczekac jeszcze :D

hej :) sylvi ja dziś chętnie skorzystam z kawy bo nie mogę się od rana obudzic :) Święta racja trzeba uważać nie tylko zimą z tymi wypadkami mrowka właśnie moja ciotka też tak spadla z krzesła jak wieszała firane na szczęście nie skończyło się tak jak z Ta kobietą ale straciła przytomność a była w domu tylko z dzieckiem i to małym także aż mnie ciarki przechodzą jak słyszę takie historie :( Landrynka widzisz to musze popytać o ten sok w aptece bo ja kupuje ale taki ze sklepu i pomaga ale na chwile niestety :( A jak piszesz że rzeczywiście pomaga to warto zapłacić więcej :) Tak taku to nieciekawie hehe może lepiej poczekaj z tą kawą, bo potem może być różnie chyba że u sąsiadów w ostateczności zwiedzisz łazienkę :d ooo nie wiedziałam że masz córcie :) Wogóle dziewczyny pochwalcie się pociechami :) A jak z prezentami na Święta macie już dla rodzinki?? Ja jak zwykle jeszcze nie :P na razie tylko siostrze kupiłam ale w czwartek planuje zakupy już mniej wiecej wiem co komu dam :)

Cześć dziewczyny, a dlaczego nie pracujecie? własny wybór ;)? tak tylko pytam bo sama nie pracuję.

Kurde przez ten klop jestem chyba troche bardziej zlosliwa niz zwykle :P Anikas kurde a co za roznica. Ma ci sie teraz kazda z osobna wytlumaczyc dlaczego czy liczysz ze jestesmy czyms w rodzaju klubu gdzie wszystkie nie pracuja z jednego i tego samego powodu? Podoba ci sie to zostan, bedzie milo a jak nie to tez ok. Ale nie zadawaj glupich pytan. Poza tym kultura nakazuje zeby sie samemu najpierw przedstawic i powiedziec cos o sobie.

Anikas u mnie to najpierw byl swiadomy wybór, ze wzgledu na chorobe córki, potem juz chcialam pracowac , to pracowałam, a potem to wszystko diabli wzieli i od roku siedze w domu własciwie z przymusu. Szukam pracy, ale jakos jej nie ma albo zle szukam :P Majaaa ja ten sok zamawialam w aptece, to własciwie taki koncentrat a nie rozrzedzony sok. Mysle, ze jak w aptece zapytasz to wszystkiego się dowiesz ;) Taktak kiedy mnie paluszki nie bola , nawet prawa ręka mnie nie boli ;) wiec szpiegowac mogę , a jak widze to nawet duzy plus tego , bo wiecej o Tobie wiem :P Ja swoje laski uczulilam na wrzucanie podpasek do kibelka. I o dziwo jeszcze nigdy tym go nie zapchaly. Byłas siku po kawie ? :P ;) Co do moich pociech ....dwie córki 19 latki , i syn 21 latek ;) Stare konie już, ale faktycznie pociechami są .