Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gucci

Poród za miesiąc w CZMP w Łodzi - proszę o wskazówki i rady

Polecane posty

Gość lime
quwemn, jesli dobrze sie orientuje, to jest to tzw. Porodowka I. Niestety nie pociesze cie. Moje wspomnienia z tego oddzialu sa traaagiczne. Przez kilkanascie godzin lezalam i czekalam na osiagniecie rozwarcia, a polozna przez caly ten czas zajrzala do mnie moze ze dwa razy... jak dla mnie wyraznie czekano na koprte (ktorej sie nie doczekano). Teraz mam termin na 1.12, rodzic bede znow w Matce Polce, ale tym razem na "dwojce". Oby bylo lepiej niz poprzednio... :/ Dodam jeszcze na pocieszenie tym, ktore beda rodzic na "jedynce", ze rodzilam tam prawie 8 lat temu, wiec jest duza szansa,ze od tamtej pory zmienilo sie cos... miejmy nadzieje,ze na lepsze ;) Zycze wszystkim mamusiom lekkich i szybkich porodow :)

Gość lime
co do mojej poprzedniej wypowiedzi, to jednak nie jestem pewna czy to rzeczywiście I porodowka. Po moim niedawnym pobycie w CZMP kojarzy mi sie, ze to jednak tzw III, a zatem bardzo dobry oddzial. Niestety dzidziusie po urodzeniu nie leza razem z mamami, ale to ponoc jedyny mankament (a niektore mamy nawet tak wola, zeby moc troszke odpoczac). Ja urodzilam 5.12. na porodowce II. "Obsluga" baaardzo mila, zajmowaly sie mna trzy polozne (trafilam akurat na zmiane zmian ;) ) i nie moge zlego slowa powiedziec. Znieczulenie dostalam na moja prosbe, znioslo zupelnie bole na jakies poltorej godziny. Przy partych znieczulenie przestalo dzialac i podac dodatkowej dawki juz nie chcieli, zeby nie spowolnic akcji porodowej. Pomeczylam sie okolo godziny z tymi partymi, az nastapilo pelne rozwarcie i w ciagu paru minut nasza coreczka byla juz z nami :)

Czy towarzystwo jakiejś bliskiej osoby podczas porodu jest płatne? poza tym, że taka osoba musi zakupić wdzianko za jakieś 40zł to czy za sam fakt bycia przy rodzącej biorą opłatę? Mój znajomy musiał zapłacic 50zł za to że był przy żonie podczas porodu... ;|

Gość lime
Emi to zależy od szpitala. Ponoć pobieranie za to opłat jest niezgodne z prawem, ale jak to w Polsce bywa, prawo swoją drogą, a praktyka swoją... W CZMP porody rodzinne są bezpłatne. Przynajmniej jeszcze w grudniu były. Nie dam sobie uciąć głowy, że od stycznia coś się nie zmieniło, bo coś mi się obiło o uszy, że znieczulenie być może będzie płatne, więc może i porody rodzinne również. Najlepiej zadzwoń do swojego szpitala i zapytaj ;) Życzę łatwego porodu i zdrowia dla dzidziusia :D

Gość widziałam ...
Dziewczyny nie dajcie się ogłupić ! Ja obejrzałam przed porodem wszystkie kliniki i jeśli swoich dzieci nie kochacie to 3 będzie idealna, pomimo kilku sal dla maluchów położne dla własnej wygody upychają wszystkie w jednym pomieszczeniu wobec czego te ciągle płaczą ale opiekunkom to nie przeszkadza bo siedzą na kawie w całkiem innym pomieszczeniu, zapytane o takie traktowanie odpowiadają, że dzieci muszą nauczyć się płakać bo świat jest brutalny .. a matkom wciskają ciemnotę o ich wygodzie i możliwości odpoczynku po porodzie szczególnie, że dzieci są tak daleko , że nie możesz skontrolować czy ktoś się nimi zajmuje i tu jest jedyna różnica. Jeżeli dziecko po porodzie masz przy sobie to widzisz czy pielęgniarki się nim opiekują a te na 3 wierzcie z ideologii mają dzieci głęboko ! i opinię tę głośno szerzy ich główna przełożona więc marne szanse na jakieś zmiany. Jeżeli chcesz się oszukiwać, że kiedy odpoczywasz dziecko jest pod opieką i dlatego go nie słyszysz to proszę bardzo ale prawda taka, że jest ono po prostu za daleko żebyś mogła zareagować. Na pytanie o dostępność dzieci dla ojców zostałyśmy zburczane, że po co mają siedzieć po porodzie z dziećmi, jak chcą mogą sobie wejść na chwilkę popatrzeć przez szybkę albo na ręce na minutkę jednak przecież to przeszkadza pielęgniarkom jak się tam kręcą ... jeszcze by się któryś zorientował, że jego noworodek przez pierwsze 2 doby leży jak porzucony na zbiorowym śmietnisku. W klinikach 1 i 2 dzieci są przy was to prawda ale obowiązki pielęgniarek są identyczne tylko tu kiedy widzisz,że dzidzi źle możesz reagować i wymagać od nich pomocy. Na 3 jest wygodniej ale głównie aroganckiemu, leniwemu personelowi i to jest główna różnica. Dla zobrazowania napiszę jeszcze tylko, że podczas odwiedzin na 3 kilka matek wpadło w szok i się popłakało widząc spartańskie warunki, w których traktowane są przecież te nasze najważniejsze .. dzieci .

Gość lime
No proszę, ciekawe rzeczy piszesz... rzeczywiście na III nigdy osobiście nie byłam, ale słyszałam tylko pozytywne opinie o tym oddziale. Być może słyszałam je od nieświadomych matek, które cieszyły się, że miały czas na odpoczynek i łudziły się, że ich dzieci są pod dobrą, bo fachową opieką...

Gość Mycha85
Witam serdecznie wszystkie Mamusie:-) Mam termin porodu za dwa miesiace i kompletnie nie wiem czy moge zaufac szpiatalowi CZMP??Obecnie mam tam swojego lekarza dr.Jaskule.4 lata temu urodzilam maluszka przez cesarskie ciecie w Madurowiczu.Moze mi ktos napisac czy jezeli ma sie 1sza cesarke to czy druga tez mozna miec czy raczej przygotowuja do porodu naturalnego??I o co chodzi z tymi blokami porodowymi??Jak bede zglaszac sie do szpitala to sama musze sobie wybrac blok na izbie przyjec??Bardzo boje sie tego,ze beda mnie meczyc jak w Madurowiczu a pozniej i tak mnie potna.1sze dzieciatko jak rodzilam to zrobiono mi cesarke po 12h gdyz okazalo sie,ze dzidzius jest za duzy i nie przejdzie a wazyl 3600.Nie wiem czy moge zagadnac lekarza na temat cesraki??Czy moge powiedziec ,ze chce od razu isc na stol??Dziekuje za wszela pomoc.

Gość MojaKruszynka
W ICZMP pracują różni ludzie- jak wszędzie. Niektóre położne są milusie a niektóre to wstrętne zołzy. Miałam cesarkę na oddziale, gdzie dzieci były osobno i prawdę mówiąc było do bani. Byłam mamą butelkową, więc generalnie nie mile widzianą. W dodatku miałam baby blues i bynajmniej ta sytuacja nie nastrajała pozytywnie. Chciałam, żeby mama mogła ze mną wejść, podać dziecko do karmienia, to oczywiście nie pozwolono a panie łaskę robiły. Moje dziecko ważyło ponad 4 kg to usłyszałam tylko komentarz położnej - podnieś dziecko, bo w domu przecież nikt Cię nie wyręczy. Generalnie nie wspominam miło. Pozdrawiam

Gość AGAGA
Witam. Ja rodziłam mojego maluszka w październiku na oddziale perinatologii i ginekologii ICZMP. Rodziłam przez cc. Z opieki w czasie porodu i po porodzie jestem naprawdę zadowolona. Może na dobrą opiekę miał wpływ, to że lekarzem prowadzącym był lekarz z oddziału, który również wykonywał cc. Położne bardzo pomocne. Zarówno te, które opiekowały się mną po pododzie jak i te, które opiekowały się maluszkiem. Miałam problem z pokarmem po cc. Mały był dokarmiany buteką i absolutnie nie byłam z tego powodu szykanowana. Prawdą jest, że na oddział gdzie leżą dzieciaczki może wejść tylko matka (bez ograniczeń) i tata (zakres godzinowy i brak karmiącej mamy). Ja byłam z tego powodu zadowolona, bo przynajmniej dzieciaczki nie są narażone na kontakt z chorymi odwiedzającymi. Dziecko zawsze podawała mi położona, ze względu na ranę po cc. Mogę z czystym sumieniem polecić ten oddział.

Witam Ja rodziłam w CZMP byłam na oddziale matczyno-płodowym i jestem bardzo zadowolona miałam poród rodzinny ze znieczuleniem. Nie było żadnych problemów położne bardzo miłe i pomocne wszystko cierpliwie tłumaczyły lekarze również przesympatyczni opieka na najwyższym poziomie.Nikomu nie dawałam w łapę nie miałam umówionej położnej ani znajomego lekarza. Na po porodowym sale były 3 osobowe na każde dwie sale przypadał pokój noworodków w którym można było przewinąć malucha dzieci były z matkami ale jeżeli chciało się wyjść do kiosku lub pod prysznic nie było problemu położne chętnie zajmowały się dzieciaczkami.Jedyny minus to koszmarne jedzenie. :)

Gość MamusiaDavidka
Ja rodziłam 1.03.2010... Poród rodzinny jest bezpłatny tylko mundurek kosztuje 15 zł... znieczulenie też jest bezpłatne i zawsze można o nie prosić... Opieka po na 5 piętrze jest w miarę dobra. Co trzeba pochalić dr. Hińcz - znakomity lekarz pania rezydent Agata Melon i położną na 1 bloku panią Irenke która daje ogromne wsparcie i pomoc. Polecam szpital. :))

Gość IWONA Z ŁODZI
Ja rodziłam 13 lat temu i powiem tylko tyle,że było tragicznie,o mały włos nie straciłam mojego dziecka...jak nie masz kogoś przy sobie lub nie dasz w łape ,to potraktują Cie jak intruza. Może sprzęt mają dobry ,ale cała reszta do du...jeszcze dodam ,że lekarze czekali do ostatniej chwili,dziecku zaczęło zanikać tętno,dopiero kazali przeć,ale już bez skurczy - tragedia.Nie wspomne jak wyglądało moje krocze, po tym jak lekarz połorzył mi się na brzuchu ,żeby wypchnąć synka. Długo nie mogłam dojść do siebie fizycznie,a jeszcze dłużej psychicznie po tym horrorze.Z całego serca NIE POLECAM.

Gość Olgalala
IWONA Z ŁODZI >>> Nie porównuj tego co było 13 lat temu z tym co jest dzisiaj i nie wypisuj głupot jeśli nie znasz obecnej sytuacji.

Gość mała_amelka
Witam wszystkie obecne i przyszłe mamusie. Napiszcie mi proszę z jakimi kosztami się wiąże opłacenie (nieformalne) położnej. Ja będę rodzić w CZMP na III za tydzień więc proszę piszcie:)

witam wszystkie mamy, proszę powiedzcie o co chodzi tymi blokami czy to lekarz prowadzący kieruje na którą porodówkę się idzie czy to jest przypadek? czy dr A. Kwiatkowski pracuje w CZMP? a i skąd mam wiedzieć którą położną "opłacić", skąd będę wiedziała która przyjmie poród a chciałabym "załatwić " na jakieś dwa dni wcześniej

Gość ciekawa położnej
hej. proszę o szybką odpowiedź bo rodzę za tydzień. mój lekarz nie pracuje na perinatologiii, ale może wypisać mi tam skierowanie. ile kosztuje opłacenie położnej? i kiedy najlepiej się z nią dogadać? przed porodem, czy w trakcie? no i czy oficjalnie "podają swoją cenę" czy raczej samemu trzeba zadecydować( w takim razie ile???) no i czy to ozliczenie następuje przed porodem, czy jak już będzie po? prosze o odpowiedź!!! no i jak by co to do której położnej najlepiej się zgłosić???

Gość Też Łodzianka
Ja rodziłam w Koperniku. Wydaje mi się że opieka zależy od tego na kogo,na jaką zmiane się trafi. Mój poród odbierała lekarka prowadząca ciąże. Chodziłam do niej prywatnie i zapłaciłam za to żeby odebrała ten poród.Byłam zadowolona i nie żałuje. Co do CZMP- moja znajoma przyjeżdżała z Opola do lekarza tutaj ale powiedziała że w życiu nie będzie rodzić w tym szpitalu.

Gość dulce_k
powiem tak ja przy wcześniejszej ciąży miałam przyjemność odwiedzić I blok leżałam na przedporodowej tydzień przed urodzeniem to była masakra uraz psychiczny, wszystko zależy od zmiany na która się na trafi i humoru personelu, miałam także okazje tam rodzic był to poród rodzinny za co nic nie zapłaciłam. Mylę, że nie ma sensu opłacać położnej bo jak będzie potrzeba to ona będzie przy Tobie a jak nie będzie mogła to pieniądze nie pomogą :/ ogółem byłam zrażona opieką po porodzie i nie bardzo mi się uśmiecha tam rodzic gdyż jestem tuz przed porodem. Jedno co mogę poradzić to w Matce Polce tylko poród rodzinny inaczej jesteś traktowana. Pozdrawiam i życzę miłych wspomnień z tego magicznego momentu.

Gość ona25.....
Ja również rodziłam w matce polce niecały rok temu. Opieka po porodzie to tragedia ale to wszystko zależy na jaką zmianę się trafi. Ja miałam poród kleszczowy i nie mogłam się ruszyć w ogóle z boku na bok przewracałam się 20 min bo miałam niesprawne mięśnie do kolan i do tego rozwalone żylaki odbytu a dziecko przyniesiono mi nibyna chwilę 5 h po porodzie kiedy nie byłam jeszcze do końca sobą ze względu na otrzymanego głupiego jasia. (oczywiście już go nie zabrali i całą noc leżałam modląc się by już ktoś do mnie przyjechał) Ale i tak jestem za porodem w tym szpitalu! Ze względu na to jak szybko zareagowano na zagrożenie w przebiegu mojego porodu. Gdy dzidzia stanęła mi w kanale rodnym nie minęło 10 sekund kiedy anestezjolog stał już przy mnie a chwilę później odleciałam a lekarz wyciągnął moje dziecko bezpiecznie na zewnątrz. Poza śladami na policzkach dzidzia nie miała żadnych oznak porodu kleszczowego. Żadnych krwiaków itp rzeczy jakie słyszy się po takim porodzie. Pierwszy tydzień to był koszmar nie można porównać porodu naturalnego z kleszczowym ból itp jest niewspółmierny ale po 2 tygodniach wróciłam do siebie szwy już się rozpuścił a po mnie nie było widać że rodziłam. lekarze i pielęgniarki w szpitalu w moim mieście nie chcieli wierzyć że dwa tygodnie.temu miałam poród kleszczowy. Dlatego pomimo wszystko polecam bo jeśli coś się dzieje z dzieckiem to nie ma lepszego szpitala.

Gość czarna19_85
Ja rodziłam w tym szpitalu 3 tygodnie temu.. Zgłosiłam sie zaraz po terminie co jak sie okazało było zbyt szybka decyzja bo ponad tydzien przelezałam bez wiekszego sensu w szpitalu.. fakt.. ktg 2 razy dziennie badanie praktycznie codziennie(wiec jak nie ma potrzeby nie ma sie co pcha:)) ... nie ma sie co oszukiwac nie ma ludzi idealnych ale prawda jest ze jak jestes miłym dla kogos i jestes w miare zorganizowaną osoba to wszystko tam idzie jak po masle .. mozesz sie zapytac i uzyskasz odpowiedz oczywiscie mowie o paniach tam opiekujących sie kobietami w ciązy, bo od lekarzy trudno uzyskac jakas informacje słyszac ze krzywdy mi nie zrobia, ( lezałam na matczyno płodowej piętro 3..).. moim zdaniem powinni bardziej sie przłozyc do odczytu z usg bo to co mi powiedzieli na poczatku jak tam przyszłam a na koncu mijało sie z prawda gdyz wg I usg dziecko miało ponoc 3500 tydzien pozniej juz 4 a nastepnego dnia jak juz urodziłam okazało sie za ma 4350 ..fakt ze bardzo sie umeczyłam przy porodzie bo koniec konców urodziłam naturalnie co bardzo sie na moim zdrowiu odbiło .. mozna było tego uniknac.poniewaz oksytocyna na mnie nie działała ale na szczescie przyszedł jakis kumaty lekarz i przebił pęcherz płodowy, miałam tez w miare obrotna położna .. pani okoo 55 lat widac ze doswiadczona , wzeiła mnie w obroty i urodizłam w 5 minut..( wszyscy na porodówce spoko oprócz jednej młodej ambitnej zapewne baby która na głos komentowała ze któras tam juz z bólu nie wyrabia.. osobiscie dyby nie bole parte to bym wzieła stojak z oksytocyna pod pache i chetnie przez łeb walneła)potem 24 godzinna "rekonwalestencja poporodowa" gdyz straciłam duzo krwi i zostałam przewieziona na 5 piętro ..Na 5 piętrze panie położne baardzo miłe spotkałam sie z życzliwoscia od kazdej z nich.. na kazde pytanie odpowiadały pokazywaly tłumaczyły szczególnie niska pani w krótkich włosach niestety nie pamietam nazwiska.. ja akurat byłam bardzo słaba po porodzie bo po transfuzji wiec mogłam synka na noc im spokojnie oddac i odpoczac oraz zregenerowac siły.. był przywozony rano najedzony przebrany i spokojny wiec widac ze sie nim opiekowały:) JAk którejs sie chce dalej czytac to powiem co zabrtałam...wiec.. jezeli wybierassz sie polezec po terminie jak ja to mozesz zabrac swoja pizamke bo te które daja w szpitalu ozostawiaja wiele do zyczenia wiec przed porodem lepiej swoja do porodu juz napewno ich.. no i ich do badania potem sie mozna w swoja przebrac .. oczywiscie kosmetyki do pielengnacji ciała dla siebie 2 reczniki klapki pod prysznic, nam kazali liczyc ruchy płodu wiec kartka i długopis sie przydadza, reczniki papierowe, wkładki ( dostawałysmy dopochwowe "tabletki" wiec wkałdki sie przydały), kapcie, szlafrok koniecznie bo nigdy nie wiesz jaka długosc ICH pizamki ci sie trafi;) majciochy swoje tez mozna miec zdejmuje sie tylko do badania, gąbka, papier toaletowy, szczoteczka pasta do zebów, szczotka do włosów gumka spinka.po porodzie ciuszki dlla dziecka(chociaz syn dostał szpitalne ale dałam swoje zeby go przebrały) oczywiscie pieluchy pampersy i tetrowe .. polecam tez podkłady ginekologiczne na łozko z SENI 60 na 60 no i absorgyn. chyba napisałam wszystko..Generalnie pomijajac fakt ze za wczesnie sie zgosiłam i musiałam juz lezec do porodu to opieka jest tam w miare dobra nie ma co narzekac a ze sie trafi jakas ambitna baba.. to .. gdziie takich nie ma...da sie przebolec.. nie dac sie tylko zwariowac i da sie rade .. Jak któras chce sie dopytac sczzegółow moj nr gg 5035334

Gość czarna19_85
Emi1989 moj maż nie płacił za to że przy mnie był przez praktyczne cały poród(sam wyszedł na 5 minut przed koncem ).. fakt ze nie chca wpuszczac wycieczek..jedna osoba jest jak najbardziej wskazana.. wdzianka mozna kupic w automacie za 15 zł 50 to jakas fikcja .. no chyba ze zakup w tamtejszej aptece.. a tam jest wszystko x2

Gość BasiaAdam...
Ja mam termin na koniec marca. Czy w Matce Polce daja jeszcze znieczulenie na zyczenie? ewentualnie czy mozna je kupic u nich??

Witam Was :) ja będę rodzić w CZMP swoje pierwsze dziecko - synka na przełomie maja i czerwca, nie wiem jeszcze, czy to będzie poród naturalny czy cesarka, ale niezależnie od tego boję się jak diabli... Mam lekarza prowadzącego z CZMP z Kliniki medycyny matczyno-płodowej - czyli czeka mnie chyba II blok - z czego się w sumie cieszę, bo nie chciałabym, żeby mnie rozłączyli z synkiem zaraz po porodzie. Pozdrawiam

Gość I blok porodowy
Witam, z tego co udało mi się dowiedzieć będę rodzić w CZMP na I bloku porodowym. Bardzo proszę wszystkie osoby które tam rodziły o jakiekolwiek opinie na temat lekarzy tam pracujących, położnych i przebiegu samego porodu.

Gość pytam o pracę
A dlaczego wybrałaś akurat Matke Polkę?

Gość niezłe macie pewnie wiadra
obrzydliwe jest to co piszecie, trzeba być chorym żeby decydować się na taką mielonkę z krocza :o

Gość I blok porodowy
Wybrałam CZMP bo akurat stamtąd mam lekarza prowadzącego. Czy któraś z Was rodziła na I bloku porodowym i może podzielić się opinią i wrażeniami?

Rodziłam w MP. I jestem bardzo zadowolona. Fakt rodziłam w lipcu ale było bardzo dobrze. Najpierw musiałam 8 dni czekać na poród bo mała się nie spieszyła a ja zgłosiłam się z terminem. Jeśli chodzi o znieczulenie z.o. to polecam każdej która boi się bólu. Miałam straszne skurcze a po znieczuleniu nawet udało mi sie usnąć (rodziłam w nocy). Mąż trzymał mnie za rękę, KTG rejestrowało silne skurcze a ja spałam :)) Gdy tylko szyjka się rozwarła zaparłam 4 razy i mała była z nami. Polecam więc znieczulenie. Wiem, że można się obawiać że nie będziecie umiały przeć no bo nie będziecie wiedziały kiedy przeć skoro nie będziecie czułu skurczy. No ale to przyjdzie samo zresztą będę tam ludzie którzy wam pomogą

Gość Mycha0412
Hej Maja823, A napisz jeszcze prosze, czy znieczulenie mozna otrzymac na poczatku porodu, czy sa jakies inne warunki, wskazania, kiedy je podaja?? Musze sie zglosic do szpitala w najblizszy poniedzialek, wiec bardzo zalezy mi na tej informacji. Z gory dziekuje.