Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mamarysia

wolne dla taty gdy urodzi sie dziecko ??? jeszcze 1 proba

Polecane posty

Gość 2 dni

Gość ma wolne
Sytuacje, kiedy pracodawca musi dać pracownikowi wolne, wymienia m.in. rozporządzenie ministra pracy i polityki socjalnej z dnia 15 maja 1996 r. w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy (Dz.U. nr 60, poz. 281). Zgodnie z nim pracodawca ma obowiązek zwolnić pracownika od pracy w związku ze: ślubem pracownika lub ślubem jego dziecka, urodzeniem się dziecka pracownika, a także w związku ze śmiercią i pogrzebem: małżonka, dziecka, ojca, matki, ojczyma, macochy, siostry, brata, teściowej, teścia, babki, dziadka pracownika oraz innej osoby pozostającej na utrzymaniu pracownika lub pod jego bezpośrednią opieką.

ja słyszłam ze jest cos takiego ale gdy kobieta ma cc to wtedy nalezy sie dwa dni tzw opieki :) przy naturalnym chyba nei ma..

Gość ma wolne
to jest urlop okolicznosciowy

Gość ma wolne
Zwolnienie od pracy w związku z ważnymi okolicznościami z życia rodziny może trwać jeden bądź dwa dni. Wszystko zależy od tego, z kim związane są okoliczności dające prawo do urlopu okolicznościowego. Zasada jest prosta - im bliższa osoba, tym dłuższe zwolnienie.

no tak wyzej jest mowa o urlopie okolicznosciowym to sie zgadza ale dodatkowo opieka gdy było cc - dwa dni..

Rodziłam przez cc lekarz przy wypisie pytał czy wystawić zwolnienie dla męża na opiekę do dwóch tygodni można było wziąć, co do sn nie wiem.

No to odpowiem jeszcze raz: urlop okolicznościowy z okazji urodzenia się dziecka to dwa dni. Należy w zakładzie pracy złożyć wniosek o urlop okolicznościowy i dołączyć (do wglądu) akt urodzenia dziecka. Inna sprawa, to zwolnienie lekarskie na tzw. opiekę. Ale o tym ktoś wyżej już pisał.

Wg kodeksu pracy należy się tzw. urlop okolicznościowy za urodzenie dziecka 2 dni, płatne jak urlop 100 % Jeżeli żona np. miała cesarkę, to może wziąć opieke nad członkiem rodziny (wystawia lekarz) płatna jak l-4 czyli 80 % Jeżeli żona miała cesarkę (przebywa jeszcze w szpitalu) a w domu jest 2 zdrowe dziecko można wiziąć opiekę nad dzieckiem zdrowym max. 2 tygodnie (płatne 80 %) Jeżeli żona miała cesarkę (przebywa jeszcze w szpitalu) a w domu jest 2 chore dziecko może wziąć opiekę max. płatna 80 % Jeżli żona nie pracuje pracownikowi raz do roku należy się 2 dni opieki (płatne 100 %) na dziecko które nie ukończyło 14 lat. Jeżeli żona pracuje również 2 dni się może należeć ale pracownik składa oświadczenie że żona nie bierze opieki w swoim zakładzie pracy

Gość edyta250908
witam, jestem w ciaży i termin porodu mam na poczatek lipca 2011. mąz pracuje, ja wychowuję naszego 2 letniego synka i jestem rodziną zastępcza dla mojego14 letniego brata, który jest niepełnosprawny. mieszkamy sami i nie mamy nikogo kto by mógł się zaopiekować dziećmi kiedy to ja będę w szpitalu. prawdopodobnie będe miała cesarskie cięcie. ile dni wolnego od pracy przysługuje mojemu mężowi?

2 dni urlopu okolicznościowego, może wziąć również zasiłek opiekuńczy na dziecko lub na żonę. Jak dziecko się urodzi to również może wziąć urlop tacierzyński 7 dni w 2011 r. jeżeli ich nie wykorzysta to w 2012 r. będzie mu przysługiwało 2 tygodnie. Nadmieniam że urlop tacierzyński można wykorzystać przed ukończeniem przez dziecko 1 roku