Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marusia k

Czy kefir to to samo co zsiadłe mleko?

Polecane posty

Gość marusia k

to to samo czy nie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie nie to samo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marusia k
bo w sklepach jest tylko kefir, jakos zsiadłego mleka nie widze...a jaka jest roznica miedzy kefirem a zsiadłym mlekiem? i co jest zdrowsze?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zsiadle mleko
jak sama nazwa wskazuje robi sie z mleka (ale takiego niepasteryzowanego, czyli prosto od krowy tylko). do produkcji kefiru uzywa sie jakis bakterii zdaje sie, juz dokladnie nie pamietam. jak znajdziesz gdzies rolnika, co to ma krowe i normalne mleko, postawisz to mleko w cieplym miejscu, to po dniu/dwoch bedziesz miala kwasne mleko. kefiru sama nie zrobisz (tzn. bez dodawania czegos tam). w smaku troche podobne, kwasne mleko kiedys bywalo w sklepach, w pollitrowym plastikowym kubeczku. ale rzadko, to prawda, nie wiedziec czemu...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość droga do nikąd
kwaśne mleko można kupić np. w " Stokrotce " - zawsze jest :) albo w " Lemirze " - w takich biało-niebieskich, półlitrowych kubeczkach kefir to też wartościowy napój: Kefir jest jednym z najstarszych mlecznych napojów fermentowanych. Otrzymywany jest z mleka ukwaszonego przy użyciu ziaren kefirowych zawierających mikroorganizmy zdolne do przeprowadzenia fermentacji mlekowej (bakterie) i alkoholowej (drożdże). Podczas dojrzewania kefiru następuje częściowy rozkład białek i tłuszczu, wzrost zawartości witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Wartość biologiczna mleka pozostaje niezmieniona, natomiast białka charakteryzują się wyższą strawnością oraz obniżoną alergennością w porównaniu do mleka słodkiego. Wartości lecznicze i dietetyczne kefiru wiążą się również z częściowym przefermentowaniem laktozy, co ma znaczenie dla ludzi nie tolerujących tego cukru. Kefir korzystnie oddziaływuje na organizm człowieka poprzez: * stymulację pracy wątroby i nerek, * wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych i aktywność serca, * stabilizuje pracę układu nerwowego i mózgu, * wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit, * zapobiega infekcjom przewodu pokarmowego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a co sadzicie o maslance
czy tez jest tak zdrowa jak kefir?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maślanka też jest bardzo zdrow
a

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zsiadle mleko
no, wiedzialam, ze cos jest na rzeczy z tymi bakteriami :) ... do tej pory pamietam, ze w liceum na rosyjskim byla czytank ao kefirze... ale komu sie wtedy chcialo tym zajmowac. a tu pac, nigdy nie wiadomo co sie kiedy moze przydac...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość droga do nikąd
o, to ja takiej czytanki na rosyjskim nie miałam :D ale pamiętam inną - o jeziorze zatrutym rtęcią :p a pamiętam, bo po tej czytance strasznie rozbolała mnie głowa :D byłam bardzo wrażliwym dzieckiem :p maślanka ? ten płyn, który mi zawsze zostawał w maselnicy po zrobieniu masła :) pod względem kalorycznym na pewno jest ok ;) maślanka zawiera dużo lecytyny :) i witamin z grupy B kiedyś, jako dziecko, biegałam boso po podwórku i wbiłam sobie w nogę stary zardzewiały gwóźdź, noga spuchła i w ogóle okropnie było - bo stan zapalny się zrobił Wtedy babcia kazał mi moczyć nogę w maślance i wiecie wszystko przeszło jak ręką odjął, po 2 dniach :) obeszlo się bez lekarza i antybiotyków. także polecam, zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klusek
ja najbardziej lubię zsiadłe mleko Kupuje takie z firmy OBORY z Kozienic Kefir wytwarza sie dodajac do niego specjalne kultury bakterii które je fermentują Maaślanka też jest bardzo dobra

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Assssa
Kefir z krAsnego stawu moze smakuje ale te kultury bakterii kefirowych zyja" tylko w pasteryzowanym mleku, takie kefiry z dodatkiem proszkowanego mleka sa nic nie warte.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×