Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marusia k

Czy kefir to to samo co zsiadłe mleko?

Polecane posty

Gość marusia k

to to samo czy nie?

Gość nie nie to samo

Gość marusia k
bo w sklepach jest tylko kefir, jakos zsiadłego mleka nie widze...a jaka jest roznica miedzy kefirem a zsiadłym mlekiem? i co jest zdrowsze?

Gość zsiadle mleko
jak sama nazwa wskazuje robi sie z mleka (ale takiego niepasteryzowanego, czyli prosto od krowy tylko). do produkcji kefiru uzywa sie jakis bakterii zdaje sie, juz dokladnie nie pamietam. jak znajdziesz gdzies rolnika, co to ma krowe i normalne mleko, postawisz to mleko w cieplym miejscu, to po dniu/dwoch bedziesz miala kwasne mleko. kefiru sama nie zrobisz (tzn. bez dodawania czegos tam). w smaku troche podobne, kwasne mleko kiedys bywalo w sklepach, w pollitrowym plastikowym kubeczku. ale rzadko, to prawda, nie wiedziec czemu...

Gość droga do nikąd
kwaśne mleko można kupić np. w " Stokrotce " - zawsze jest :) albo w " Lemirze " - w takich biało-niebieskich, półlitrowych kubeczkach kefir to też wartościowy napój: Kefir jest jednym z najstarszych mlecznych napojów fermentowanych. Otrzymywany jest z mleka ukwaszonego przy użyciu ziaren kefirowych zawierających mikroorganizmy zdolne do przeprowadzenia fermentacji mlekowej (bakterie) i alkoholowej (drożdże). Podczas dojrzewania kefiru następuje częściowy rozkład białek i tłuszczu, wzrost zawartości witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Wartość biologiczna mleka pozostaje niezmieniona, natomiast białka charakteryzują się wyższą strawnością oraz obniżoną alergennością w porównaniu do mleka słodkiego. Wartości lecznicze i dietetyczne kefiru wiążą się również z częściowym przefermentowaniem laktozy, co ma znaczenie dla ludzi nie tolerujących tego cukru. Kefir korzystnie oddziaływuje na organizm człowieka poprzez: * stymulację pracy wątroby i nerek, * wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych i aktywność serca, * stabilizuje pracę układu nerwowego i mózgu, * wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit, * zapobiega infekcjom przewodu pokarmowego

Gość a co sadzicie o maslance
czy tez jest tak zdrowa jak kefir?

Gość maślanka też jest bardzo zdrow
a

Gość zsiadle mleko
no, wiedzialam, ze cos jest na rzeczy z tymi bakteriami :) ... do tej pory pamietam, ze w liceum na rosyjskim byla czytank ao kefirze... ale komu sie wtedy chcialo tym zajmowac. a tu pac, nigdy nie wiadomo co sie kiedy moze przydac...

Gość droga do nikąd
o, to ja takiej czytanki na rosyjskim nie miałam :D ale pamiętam inną - o jeziorze zatrutym rtęcią :p a pamiętam, bo po tej czytance strasznie rozbolała mnie głowa :D byłam bardzo wrażliwym dzieckiem :p maślanka ? ten płyn, który mi zawsze zostawał w maselnicy po zrobieniu masła :) pod względem kalorycznym na pewno jest ok ;) maślanka zawiera dużo lecytyny :) i witamin z grupy B kiedyś, jako dziecko, biegałam boso po podwórku i wbiłam sobie w nogę stary zardzewiały gwóźdź, noga spuchła i w ogóle okropnie było - bo stan zapalny się zrobił Wtedy babcia kazał mi moczyć nogę w maślance i wiecie wszystko przeszło jak ręką odjął, po 2 dniach :) obeszlo się bez lekarza i antybiotyków. także polecam, zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie

Gość klusek
ja najbardziej lubię zsiadłe mleko Kupuje takie z firmy OBORY z Kozienic Kefir wytwarza sie dodajac do niego specjalne kultury bakterii które je fermentują Maaślanka też jest bardzo dobra

Gość Assssa
Kefir z krAsnego stawu moze smakuje ale te kultury bakterii kefirowych zyja" tylko w pasteryzowanym mleku, takie kefiry z dodatkiem proszkowanego mleka sa nic nie warte.