Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem co wybrac

Krzywe zabki - aparat, koronki, implanty?

Polecane posty

Gość nie wiem co wybrac

Hej. Powiedzcie co lepiej wybrac. Wiadomo, ze koszty sa spore w kazdym przypadku. Aparat to dwa lata a powiedzmy usuniecie jednoego czy dwoch zabkow i wstawienie implantu z pelnoceramiczna korona to moze byc nawet jeden dzien. Nie wiem tylko jakie sa za i przeciw kazdego rozwiazania

Gość wstawienie implanta jeden dzie
*dzień - chyba się naoglądałaś programów "chcę być piekna".. wstawienie implanta trwa ok 3 miesięcy - usuwa się ząb, dziura musi się zagoić, potem wwierca się tytanową śrubkę, musi się przyjąć i zagoić, potem dopiero na to wkręca sie implant.. aparat - nosisz i masz proste - czasami wada wraca, ale można to "zaleczyć" i będą proste - WLASNE! korony, licówki - rozwiązanie na krótką mete. no i implant - jako metel ma swoją gęstość - i przy zimnych i gorących rzeczech które będziesz jesc będzie się minimalnie rozszerzał i kurczył - a to może boleć.. tak mi dentyści różni mówili i ostatecznie kończę już leczenie aparatem..

Gość nie wiem co wybrac
Implanty obecnie mozna wstawic zaraz po usunieciu zeba i od razu je obciazyc korona. Oczywiscie wiem, ze nie w kazdym przypadku ale w wiekszosci

zakładasz oczywiście możliwość nie przyjecia się go i późniejszych komplikacji? naprawdę - stare jak świat ale prawdziwe - co własne to własne.. całą szczękę sobie na starość implantami zrobisz - nie da rady.. można jeden tak zrobić, ale nie żeby prostować całą szczękę, poza tym - może masz krzywy zgryz a nie tylko zęby, więc implant nic tu nie da bo wada pozostanie jak masz?

Gość nie wiem co wybrac
Ehhhh.... u gory mam schowana dwojke i wysunieta trojke z jednej strony... z drugiej strony sa proste jak perelki :P Gorzej z dolem:(

Gość nie wiem co wybrac
Jesli chodzi o gore (co tu duzo mowic - jest wazniejsza) to jak dla mnie chyba rozwiazaniem z ktorego bym sie nabardziej cieszyl by bylo usuniecie trojki i wypchniecie dwojki na swoje miejsce ale z tego co wiem lekarze bardzo niechetnie usuwaja trojki.

może w ogóle nie trzeba będzie usuwać nic, tylko stripping wystarczy.. zależy jak bardzo masz ciasno.. może tez założyc taka płytkę (rotator) na górę aby rozszerzyć cała szczękę - na kilka miesięcy i potem ząbki powskakują na nowo zrobione miejsca - poczytaj na topicu Zakładam stały aparat ortodontyczny - tam mnóstwo dziewczyn ma tę płytkę. ja myślę, zwłaszcza jak się nasłuchałam od kolejnych specjalistów w stomatologii jak ważne sa nasze właśne zęby, że warto naprawdę powalczyć o ładny uśmiech SWÓJ:) ja miałam schowaną 2 a totoal wypchniętą 1 i obyło się bez płytki, ale z usunięciem obu 5.. a teraz ząbki prościutkie:)

Gość nie wiem co wybrac
Mam na tyle ciasno, ze jesli by sie wypchnelo dwojke to tak mniej wiecej polowa trojki by sie zmiescila a moze nawet nie:P

Gość nie wiem co wybrac
Generalnie jesli chodzi o gore to nie chce stalego aparatu - w tym problem a nie wiem czy w moim wieku (24) ruchomy by cos poprawil. Jesli staly to tylko jezykowy a to jest kosz ok 6000 i przy tylko dwoch zabkach do poprawy to troche mi sie nie usmiecha;)

no to albo rotator albo ekstrakcja, ale raczej nie 3, ewentualnie 4 lub 5 - to ma jakieś znaczenie który ząb się wyrywa, przy profilu i w ogóle ale nie ma takich wad ktorych by aparat nie wyprostował:)

Gość nie wiem co wybrac
No wlasnie - ale przy usunieciu 4 czy 5 trzeba przestawic tez trojke i to juz bardzej skomplikowana sprawa :(

Nie ma się o co martwić, tylko trzeba iść do dobrego chirurga, który zajmuje się takimi sprawami. Nie zaszkodzi wybrać dobrą, polecaną klinikę - wtedy przynajmniej będziemy mieć pewność, ze wszystko będzie tak jak powinno.

Gość pommponik
Jeśli występuje wada zgryzu to implanty niewiele są w stanie pomóc. Konieczny jest stały aparat ortodontyczny. Implanty stomatologiczne mają zastosowanie tylko wówczas, kiedy trzeba uzupełnić utracone wcześniej zęby, więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie http://www.anident.pl/implanty.html . Jeśli wada zgryzu w rzeczywistości jest bardzo mała i zależy Pani na uniknięciu dość uciążliwego i długiego leczenia ortodontycznego aparatem stałym, to warto rozważyć licówki. Licówki są cienkimi płateczkami porcelany naklejanymi na zęby od strony uśmiechu. Wówczas jeśli zęby są nieznacznie przechylone lub zrotowane, to można nieznacznie skorygować ich kształt i położenie przyklejając licówki, szczegóły na http://www.anident.pl/protetyka-licowki.html . W przypadku regularnej, poważnej wady zgryzu konieczna jest jednak wizyta u ortodonty i aparat. Generalnie przed podjęciem jakiegokolwiek leczenia, warto najpierw skonsultować się zarówno u ortodonty jak i doświadczonego protetyka, szczególnie że raz oszlifowane zęby pod licówki są na nie skazane już do końca życia.

Gość gość
Jaki założyć aparat?

Gość eleonoraa11
Wiesz co, ja posiadam stały aparat. jednak to jest uzależnione od Ciebie. Ja ustaliłam z moją dr Iwoną Gnach-Olejniczak. Musisz się liczyć oczywiście również z tym, iż jest to trochę kosztowna inwestycja. :)

Gość gość
ja miałam diastemę między przednimi jedynkami i mam licówki porcelanowe :) poczytaj na https://portal.abczdrowie.pl/licowki, szkoda nosić aparat skoro na szybko można licówki założyć