Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bellarossa

ZOLOFT. wiecie coś o tym leku?

Polecane posty

Gość czarna33
Witam,ja biore Zoloft od 2,5 tygodni - przez pierwszy tydzień żadnych działań ubocznych, od 1,5 zawroty głowy /nieraz cały dzień, nieraz po schyleniu w dół, nieraz pół dnia/, czy ktoś też tak miał?bo nie wiem czy zmieniac na cos innego?czy przechodzi i po jakim czasie?bo troche mi przeszkadza - nie moge jezdzic samochodem i nie jest to tez miłe w pracy:( Kiedyś bralam przez 5 lat seroxat i wtedy okazał sie dla mnie cudem!!!nie miałam zadnych objawów do ok.pól roku temu jak mnie znowu lęki trzasnęly...echh czy z tego mozna wyjsc calkowicie....

Gość AgaLaskowiak
Witam Kupię pilnie sertralinę (Asentra, Asertin, Zoloft, Zotral, Luxeta) Proszę o kontakt : agalaskowiak@wp.pl

Gość depresja... skąd ja to znam...
Witajcie Kochani!:) Od co najmniej 7 lat zmagam się z depresją. Zawsze byłam melancholijna, często płakałam i miałam drastycznie niskie poczucie wartości. Do tego częstoi stawałam się agresywna i bezczelna dla ludzi, którzy nigdy nic mi nie zrobili. Nie rozumiałam dlaczego się tak zachowuję. Potem doszła ciężka nerwica lękowa, anoreksja i jeszcze większy smutek. Do lekarza poszłam dopiero rok temu, kiedy w skutek ogromnego stresu i różnych wydarzeń nagle całkowicie się załamałam a mój stan był już krytyczny do tego stopnia, że chciałam odebrać sobie życie. Lekarka przepisała mi Zoloft. Biorę go od roku i... czuję, że żyję:)) Pierwsze tygodnie były fatalne, u mnie wystąpiły takie skutki uboczne jak: drżenie rąk,szczękościski, spowolnione myślenie, przewlekłe zmęczenie i senność, bóle nóg, oczywiście całkowity brak apetytu i sama już nie pamiętam co. Najgorsze było to drżenie rąk, bo nie mogłam nawet napisać nic normalnie. stan ten trwał może ze 2 tygodnie teraz wszystko wróciło do normy:) nie zamierzam jeszcze odstawiać zoloftu, nie czuję sie gotowa.mam 21 lat i ciężkie przeżycia za sobą. Ale w okresie względnego spokoju, jaki zapewnił mi zoloft nauczyłam się walczyć o siebie i wiem, że każdy moment jest dobry żeby zmienić wszystko:) Pozdrawiam serdecznie i życzę duuużo uśmiechu!:))

Gość Skołowany
Mamy pytanie czy zoloft może zmieniać osobowość człowieka który jest bardzo wrażliwy ? Moja dziewczyna od 8 miesięcy bierze ten lek i się totalnie zmieniła. Sięgnęła po zoloft bez konsultacji z psychologiem a przyczyną było nagłe lęki. Do tej pory wydawała mi się normalna potrafiła się śmiać, płakać ,rozładowywać emocje ogólnie kontrolowała swoje uczucia byliśmy długi czas szczęśliwi . Po zolofcie jest cały czas w euforii, stała się sztuczna, przestał ją interesować związek , jej życie zamieniło się w zabawę, zero odpowiedzialności. Przez kilka miesięcy nie widziałem żeby chociaż raz płakała a często się to jej zdarzało bo zawsze była wrażliwa . Kocham ją ,zależy mi na niej, ale mam nieodparte wrażenie ,że to nie jest ta sama osoba. Odtrąciła mnie nie słucha swojej rodziny wydaje się jej ,że wszystko wie najlepiej. Prosiłem ją żeby poszła do psychologa ale to jak walka z wiatrakami. Jak mam jej pomóc i czy warto nadal starać się o nią nawet jak ona tego nie chce ? Może po odstawieniu zoloftu wrócą do niej uczucia a te psychotropy po prostu bardzo mocno podziałały na jej psychikę ? Pozdrawiam i za każdą odpowiedz z góry dziękuję.

Chodzisz na terapie w trakcie brania zoloftu? Też mam to przepisane, troche się obawiam brania tego leku... Napisz proszę jak z terapię.

Skołowany biorę Zoloft już od ponad roku. Absolutnie nie zmieniła mi się osobowość. Odczuwam wszystkie emocje, złość, strach, radość, szczęście a także lęk, tylko ten zdrowy lęk. Takich leków nie bierze się ot tak. Jeżeli jest źle dobrany to właśnie takie rzeczy mogą się dziać. Lek ma za zadanie poprawić samopoczucie, podnieść pewność siebie ale na pewno nie tak jak stało się to w przypadku Twojej dziewczyny. Twoja dziewczyna powinna udać się do lekarza a najlepiej psychiatry chociażby dlatego żeby w rozsądny sposób odstawić Zoloft. Jeśli będzie miała lęki czy cokolwiek innego to na pewno można się leczyć nie zmieniając osobowości. Nie na tym to polega. Życzę powodzenia. Pozdrawiam

Gość Daniellla89
Mam pytanie odnośnie do wizyty u lekarza. Czy taki lek psychiatra przepisze od razu, czy najpierw wyśle do psychologa na wywiad, czy na jakieś badania etc? Czy wystarczy iść od razu do psychiatry i powiedzieć mu o swoich objawach depresyjnych i to wystarczy? Jakie są Wasze doświadczenia z lekarzami? Chciałabym dostać receptę na Zoloft, a nie mam ochoty udowadniać piętnastu osobom, że cierpię na depresję...

Gość kielbasa82
Witam po raz kolejny. Niestety próba odstawienia nie powiodła się, nadal biorę leki. Mam takie pytanie czy ktoś z Was miał zmieniany Zoloft na Setaloft??Jeśli tak to czy Setaloft działał na Was tak samo jak Zoloft.Przez ostatnie 20 miesięcy brałem Zoloft, ale lekarz który był w zastępstwie mojej Pani doktor przepisał mi Setaloft (tez sertralina ale inny producent, poprostu tańszy lek), więc biorę od 3dni i pogorszyło mi się samopoczucie, i teraz nie wiem czy to wina leku czy poprostu się pogorszyło.Fakt faktem wypiłem wczoraj 2piwa ale wcześniej tez mi się zdarzało wypić i nie miałem takiego pogorszenia.Jeśli ktoś z Was miał podobne sytuacje, proszę napiszcie.Pzdr

Gość kielbasa82
Do wszystkich którzy zaczynaj\ą brać Zoloft. Ja tez miałem złe początki odnośnie Zoloftu ale mój lekarz powiedział mi wprost, że pogorszy mi się na pierwsze 2 tygodnie samopoczucie, no i tak było. Mówiła jeszcze że jeśli pogorszy mi się na początku samopoczucie tzn, ze lek mi pomoże i będzie działał, tym razem tez miała rację. Także wytrwajcie te początki bo naprawdę warto, nie poddawajcie się bo każdy z leków trzeba brać miesiąc żeby była widoczna poprawa.Wytrwałości i pogody Ducha:)

Gość Daniellla89
Kochani, mógłby ktoś odpowiedzieć na moje wcześniejsze pytanie? Zastanawiam się, czy psychiatra będzie dla mnie łaskawy i przepisze mi ten lek ;(

Gość ogólny może to zrobic przecież
patrz parę postów wyżej jak chłopak opisuje, że jego dziewczyna dostała od ogólnego ten lek. Przepisze, tylko może sie jedynie wkurzyć za sugestię twoją co ma ci przepisać. Oni są przeciez nie omylni etc itp umc

Gość Daniellla89
Z tego co wiem, nie każdy internista jest odpowiednio wyszkolony i większość odsyła do psychiatry. A do tego moja lekarka ogólna to okropnie nieprzyjemna kobieta i nie mam ochoty się przed nią uzewnętrzniać... Tak więc pójdę prywatnie do psychiatry i nie będę sugerować, co ma przepisać ;)

Gość ogólny może to zrobic przecież
najlepiej powiedz że twój psych jest na urlopie albo coś i potrzebujesz tego leku ot co.

Gość kiełbasa82
Wziąłem od lekarza receptę na Zoloft i biorę znów od jutra.Nosi mnie po tym Setalofcie. Mi leki przepisuje lekarz rodzinny, chciał tylko zaświadczenie od psychiatry i tyle.

Gość kiełbasa82
Witam zna ktoś z was jakiś dobry ośrodek psychoterapii grupowej w Lublinie oczywiście na NFZ??

Gość kielbasa82
Cześć,5 dzień po powrocie do Zoloftu, i w końcu mi lepiej, już mnie nie nosi, w****rwia mnie tylko to odrealnienie i głupie myśli (w sumie każdy z nas chciałby szybkiej poprawy). Najważniejsze to się czymś zająć i nie poddawać się myślom, nie jest łatwo ale damy radę:) Trzymajcie się jakby coś to piszcie lukkielbasa@wp.pl

Witam, napiszcie mi jakie macie doświadczenia: lepiej Zoloft brac rano czy wieczorem? A moze to bez znaczenia?

Gość kielbasa82
do kangurek: Witaj a lekarz Ci nie powiedział jak masz brać Zoloft czy rano czy wieczorem? Ja biorę rano ścisle wg zaleceń lekarza i Tobie tez tak radzę Pozdrawiam

Ja również uważam że lekarz powinien powiedzieć kiedy masz zażywać. Ja biorę wieczorem i też jest dobrze. Pozdrawiam

Witam, mam takie pytanie:czy ktos z Was bierze Zoloft dłużej niż 4 lata?Ja biorę i nadszedł moment kiedy wszystko co złe wróciło. Znowu się boję, nachodzą mnie złe myśli, po których od razu zaczynam się denerwować.Czekam na wizytę u psychiatry, bo przestałam sobie ze sobą radzić:(

Gość kielbasa82
Do Niuni 200 Ja biorę Zoloft 2 lata i 3 miesiące, przez od prawie miesiąca mam dawkę 75mg, wcześniej brałem 50mg. U mnie tez niezbyt działa, pozdrawiam.

Gość Kitak01
Jestem nowa ale ponieważ zmienilam lek chciałabym odsprzedać komuś potrzebującemu Zoloft 2x 100mg oraz 1x50mg. Sprzedam taniej niż w aptece, mam paragony. Prosze pisać, odezwe się.

Kielbasiu82 Dziś byłam u lekarza,jakiegos nowego,bo ten do którego chodzilam juz nie przyjmuje u mnie w przychodni.Co prawda wizyta nie byla za ciekawa,bo Pani doktor potraktowala mnie jak totalną wariatkę oderwaną od rzeczywistości, no ale taka jej praca:) Odnośnie Zoloftu, to chyba oderwalam juz wszystkie kupony od tego leku i przestał na mnie działać.Dostałam receptę na cos nowego-Elicea.Zobaczymy jak to bedzie-mam nadzieje ze lepiej. Jak narazie na dwa dni mam odstawic Zoloft,zeby wyczyscic organizm i dopiero zacząc Eliceę.Na poczatek 5mg przez tydzien, a potem 10mg juz caly czas.Chce zaczac znowu terapie, ktora przerwalam i mam nadzieje ze dostane sie do tego terapeuty, do ktorego chodzilam wczesniej.Boze jak ja chce znowu zyc normalnie i bede do tego dazyc:) A Ty czujesz sie troche lepiej po zwiekszonej dawce Zoloftu? Pozdrawiam:)

Gość kielbasa82
Do Niuni W sumie czuję się trochę lepiej, lęki ustąpiły. Wróciłem na terapię i liczę na to że trafiłem na dobrego terapeutę i że tym razem ją ukończę. Chcę nauczę sie radzić sobie bez leków (bo nie chcę ich brać do końca życia). Chciałem Cie zapytać na co dokładnie się leczysz, no i jak ten nowy lek-są jakieś efekty? Pozdrawiam i zdrowia życzę

Kielbasiu Ciesze sie,ze wrociles na terapię:) Powiem Ci,ze ja sama nie wiem na co sie lecze.Na poczatku podobno byla to depresja,owszem objawy byly podobne.Potem jak poszlam do innego lekarza to stwierdzil,ze to chyba nie jest depresja tylko nerwica.A teraz to ja juz sama nie wiem,wiesz nawrot choroby byl taki jak na poczatku,leki i brak checi do zycia i doszly mi jeszcze glupie mysli, po ktorych strasznie sie zaczynam bac i denerwowac.Nie wiem co ze mna jest. Wiem,ze chce byc zdrowa, a przynajmniej czuc sie tak jak przez ostatnie dwa lata.Mialam jakies leki i nerwy,ale szybko sobie z tym radzilam. A Ty na co sie leczysz?Tylko leki? Zycze Ci rowniez powrotu do zdrowia i sily do walki. Pozdrawiam

Witam wszystkich serdecznie. Ja to na pewno jestem rekordzistka, poniewaz jade na Zolofcie od stycznia 2006. Ten lek doslownie uratowal mi zycie. Pozdrawiam, W

Gość kielbasa82
Do Niuni Cześć ja się leczę na dystymię (tak twierdzi lekarz), u mnie objawy są takie-głupie myśli, które wywołują niepokój i depersonalizacja (wyobcowanie) no i przez to mi się nic nie chce, jutro idę do lekarza bo minęło ponad 3 tygodnie od zwiększenia dawki (z 50mg na 75mg) no i bez rewelacji. Wydaję mi się że poprawa mojego samopoczucia wynika z mojej własnej pracy nad sobą.Ciekawe na jaki inny lek mi zmieni, bo większej dawki nie będę brał bo to za duży koszt.Ważne że mam nadzieje że będzie lepiej.Uda Nam się zobaczysz.

Gość kielbasa82
Do Miss Ukrainy Bierzesz Zoloft już sześć lat i nadal działa? Nie miałaś jakiś przerw w działaniu leku? Jaka dawkę bierzesz?Pozdrawiam

Gość kielbasa82
Do Miss Ukraina Tzn. bierzesz juz 4 lata:) Mi dzisiaj lekarka zwiekszyła dawke na 100mg, nie wiem czy to w ogóle bezpieczne?