Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bebolek20

Ciąza w irlandi..moze ktos ma wiecej doswiadczenia odemnie...

Polecane posty

Witajci mamusie:) z pewnością teraz jest mniej czasu na pisanie niż wtedy jak dzieciaczki były w brzuchach. Krolik Ty się "teściami" nie przejmuj za bardzo. Na pewno nie jest przyjemnie słuchać ciągle, że robisz coś nie tak i trzeba mieć dużo samozaparcia, by umieć to olać. Ja też nie mam "łatwej" teściowej. Jak jesteśmy w Pl zawsze ma dużo do powiedzenia, ale ostatnio to po prostu przeszła sama siebie. Jak dowiedziała się że ponownie będziemy rodzicami, powiedziała że Ona to nie chciała by mieć znowu tyle dzieci (6) i w ogóle jak to? i takie tam... A my tam się cieszymy, mimo że to trochę niespodzianka:) Sylwucha, Lilac moja Julia dopiero teraz próbuje pełzać. Od wczoraj sprawnie się przekręca z brzucha na plecy, ale już odwrotnie się nie przekręci, chyba dlatego, że po prostu nie lubi na brzuchu. Najlepiej Jej stać na nogach.

Rudik, czytam, czytam i czytam jeszcze raz i jednak dobrze rozmiem:D GRATULACJE!!! Nie powiem bym nie byla w szoku bo nasze dziewczyny w koncu w jednym wieku, ale to rewelacyjna wiadomosc! Doloczasz znowu do grona brzuchatkow, ktory to juz tydzien? Ja i czworka mojego rodzenstwa jestesmy wszyscy w zblizonym wieku, nie wiecej niz 1-1,5 roznicy i z wlasnego doswiadczenia moge powiedziec, ze nie ma fajniej niz rodzenstwo w podobnym wieku. Julcia bedzie Wam wdzieczna za siostrzyczke lub braciszka :) Co do pelzania i obrotow to Blanka tez nie dawn na dobre sie rozkrecila,jezeli Julka nie lubila lezenia na brzuchu to i tak szybko zaczela :) Kroliku Tobie pewnie nie do smiechu, ale ja sie usmialam :P tesciowa jak z opowiesci ksiazkowo-filmowych, w 100% prawdziwa i chyba chcial by zrobic wyscigi kogo vincent bardziej pokocha mamusie czy babcie, gdzies juz slyszlam o takim zachowaniu. Moja kumpela miala podobnie :P dzieki Bogu ja na swoja nie moge narzekac, bardzo malo narzucajaca sie. Powinnas chyba byc bardziej asertywna, chyba tylko zdecydowany sprzeciw zadzialalby. Powiem ci tylko, ze brat mojego meza z zona, gdy tylko Blanka zaczela jesc produkty stale, wymyslili by dac jej to kawalek ciasta, to chociaz troche kremu ze srodka itd. mi az rece opadly, ja w ogole zwracam spora uwage na to, co daje Blance do jedzenia, a oni mi chcieli ja ciastkami karmic... Powiedzilam zdecydowanie nie, to teraz sa wiecznie dogadywanki, ze pewnie dziecko by zjadlo tylko mama nie pozwala. Ich zdaniem jezeli Blanka, siedzac u mnie na kolanach, chwyta za sztucce lub talerze ze stolu tzn, ze jest glodna... wiem, ze mam inteleginetne dziecko, ale obawiam sie, ze jeszcze nie do tego stopnia hehe Najdziwniejsze w tym wsyztskim jest to, ze sami maja dziecko i widza do jakiego stanu, slodycze i slodkie napoje doprowadzily ich dziecka zeby. cierpliwosci kroliku i powodzenia w ponownym przestawianu Vincenta, mam nadzieje, ze szybko zapomni o tych zlych przyzwyczajeniach. mieszkanko, gdy juz przeskoczylas 30-sty tydzien to teraz minie w ekspresowym tempie, zabieralabym sie wiec za te pranie haha

Rudik a to niespodzianka CUDNIE !!!!!!!!!!!! I WIELKIEEEE GRATULACJE !!!! Ale super wiadomosc a kroty to tydzien? wiecie ja sobie tez mysle ale kurcze im hmmm blizej (proszkow anty na dluzsza mete nie moge brac ze wzgledu na cisnienie a zostala mi jedna paczka ....) ostatecznej decyzji (bo ja z tych starych;)) a mnie sie coraz mniej chce ... A z drugiej strony albo teraz albo nigdy wiec hmm nie wiem ... Sylwucha a jak Ty? nie myslicie ? Z tesciowymi to takie porazki, moja czasami ciezka ale na poczatku maz a pozniej ja powiedzielismy kto tu jest rodzicem i raczej mamy spokoj :)

Rudik gratki:):) jestem,zyje:) maly rozkoszny-tylko czemu musi jesc tak czesto:):) 4200 juz wazy:) dziewczyny czy zdjecie do ir paszportu robilyscie samew domu czy u fotografa?kurcze bo oczka maja byc otwarte a moij to spioch rasowy:):)

Cześć Dziewczyny, dziękuję za gratulacje. Nie ukrywam, że to dla mnie trudna sytuacja, bo Julka jeszcze nie chodzi i muszę ją nosić. Niby lekarz powiedział że do 10 kg mogę nosić, ale co będzie później - na razie Mala ma 8,5. Nigdy nie zamykaliśmy się na więcej dzieci, tyle że planowaliśmy trochę później. Z drugiej strony pewnie "świadomie", trudniej byłoby się zdecydować na 2 dziecko, a tak jest i już. To już 7 tydz. Więc jak dobrze pójdzie będę miała prezent na swoje urodziny:) Ogólnie czuję się dobrze, też nie mam mdłości, jedynie boli mnie głowa. Lilac, Sylwucha decydujcie się na drugie dzieci - będzie mi raźnie, a i wasze dziewczynki będą miały towarzyszy.

Hej Rudik - gratulacje!!! Pewnie mnie nie pamietasz ale ja czasem was podczytuje i raz na ruski rok sie odzywam :-) Ja jestem w 8 tygodniu mojej drugiej ciazy. Tak ze zostaniemy mamusiami w podobnym czasie :-) Pozdrawiam wszystkie irlandzkie mamuski 🌻

.Paulinka. jasne ze pamietamy :) GRATULACJE i dla ciebie! Rudik, Lilac ja na pierwsze nie moglam sie zdecydowac, az wyszlo przypadkiem wiec przy drugim chyba bedzie jeszcze gorzej ze swiadoma decyzja :P

Rudik gratuluje!!! I szczerze ci zazdroszcze :) Rzeczywiscie moze byc Ci troszke ciezko, ale moze Julka wspomoze mame i zacznie tuptac zanim dobije 10 kg :) Paulinko dla Ciebie rowniez gratulacje, wszystkiego dobrego! RoyalFlush maluszki maja po prostu wrazliwy uklad pokarmowy i ruchy jelit sa dla nich meczace i bolesne, cudow nie zdzialasz chocbys nie wiem co jadla i pila, z mleka calkiem nie rezygnuj, kilka tygodni i minie. Ja masowalam, podawalam sab simplex i jakos przezylismy, nie pilam specjalnych herbatek i jadlam wszystko, moj bardzo lubi kapiel, wtedy sie uspokaja nawet jak boli brzuszek :) carmen witaj na forum i gratuluje :) magda moze Daniel ma nadprodukcje sliny i nie nadaza z jej polykaniem? nasz tak mial jakis czas temu, a teraz juz ogarnia ;) str 180 przeczytalam, szok jak sie pozmienialo :) Just@ syropek z cebulki sobie zrob :) moze po egzaminach sie umowimy na kawe wreszcie :) Aniu nasz tez spal, ale pan fotograf na spokojnie czekal az go rozbudzimy i pstrykal kiedy sie dalo, potem wybral najlepsze. lilac usmialam sie na mysl o prezentacji pelzania ;D ale moze by akurat zadzialalo? ;) mieszkanko czas szybko leci, wiec powoli sie zabieraj za pranie ciuszkow ;) Sylwucha tez sie usmialam, jak moj sie wczoraj pozalil, ze nie mogl z synkiem pogadac podczas kapieli, bo babcia go przekrzykiwala. A najbardziej wkurzajace to takie teksty w trzeciej osobie, ze "mama cos tam", jak wlasnie brat Twojego meza. Ja tez mam zamiar pilnowac slodyczy, bo swoich zebow dosyc sie naleczylam i chce malemu tego oszczedzic... z moim pieknym odbylismy powazna rozmowe i bedzie dobrze :) A tesciowa to moglaby zagrac w "sposobie na tesciowa" z J.Lopez, bez uczenia sie roli hehe. Juz wyluzowalam, bo spokoj w domu, ale do tej pory rozkminiam jej tekst, ze "gdybysmy wzieli slub, to bym sie lepiej czula", czy moze chodzilo, ze ona by sie lepiej czula a nie ja...

Rudik gratulacje !! Moze i lepiej, ze niespodzianka swiadomie pewnie by sie bylo trudniej zdecydowac a tak juz jest :D Dziewczynki niby szybciej chodza wiec moze oszczedzi Ci malutka noszenia ;) a i raczkowanie sie zacznie wiec moze nie bedzie tak zle :) Ania Ty sie ciesz poki maly spi :D zeby sie tylko mu nie odwidzialo :P Mozesz sprobowac w domu pstryknac jak sie krolewicz obudzi :D Krolik no jakos sie trzeba wybrac moze do tego czasu Ania sie zdecyduje ;) Gardlo juz nie boli :D ale teraz plecy mi dokuczaja :O zawsze cos.

Witam dziewczyny. Nie było mnie długo, ale z wiadomego powodu. Max pojawił się na świeci 11.01.2012 o godzinie 13.10 przez cesarskie cięcie. Ważył 3580 gr i miał długość 56 cm. Dzisiaj wyszłam do domu. A teraz jak to się zdarzyło. W święto trzech króli pojawiło się u mnie lekkie krwawienie, a że nie miałam tego przy córkach wolałam zgłosić się na IP. U nas takie zasady że od razu zostawiają na oddziele. poleżałam sobie trochę. 9 stycznia pojawiły się regularne skurcze, ale nie mocne. 11 już były mocne co 7 min. No to wysłali mnie na badanie. rozwarcie było na 3,5 cm więc wzięli mnie na porodówkę pod oxy. Skurcze się nasilały, wody odeszły, rozwarcie na 5,5 cm. niestety Maxiowi zaczęło tętno spadać, więc szybka decyzja...cesarka. Miał zbyt mocno owiniętą pępowinę wokół nóżki. to był powód. Na szczęście dostał 10 pkt. Jak tylko mogłam siadać po cesarce od razu przystawiłam do piersi. Pięknie ssie, jak narazie. Pozdrawiam

Donia gratulacje :D No ja sie wykurowalam ale starosc nie radosc plecy mnie dobijaja:( Juz nie wiem co mam na nie brac jak tak dalej pojdzie to chyba do lekarza jutro pojde, bo kiedys mnie tez tak bolaly to spedzilam tydzien w lozku a kazdy ruch to byl straszny bol :O Nie, nie ja przywitam malego wczesniej :D

Witam No widze,że się narobiło :-) Donia moje gratulacje widziałam fotki Maxia na fb- śliczny chłopiec ;-) Rudzik i Paulinka- gratuluję-super wiadomości w nowym roku Królik-widzę,że teściowa dała popalić !!! Następnym razem pogadaj ze swoim niech porozmawia z mamą bo tak byc nie może to wy jesteście rodzicami i ona nie powinna się wtrącać :-0 Lilac- mam nadzieję,że Córcia ma się lepiej i polepszyło sie jej. A co tam u Marigo? Coś dzieciaczki ją pochłonęły Miłego wieczoru buziaczki

Witam No widze,że się narobiło :-) Donia moje gratulacje widziałam fotki Maxia na fb- śliczny chłopiec ;-) Rudzik i Paulinka- gratuluję-super wiadomości w nowym roku Królik-widzę,że teściowa dała popalić !!! Następnym razem pogadaj ze swoim niech porozmawia z mamą bo tak byc nie może to wy jesteście rodzicami i ona nie powinna się wtrącać :-0 Lilac- mam nadzieję,że Córcia ma się lepiej i polepszyło sie jej. A co tam u Marigo? Coś dzieciaczki ją pochłonęły Miłego wieczoru buziaczki

Donia GRATULEUJE !!! a nie mozna zerknac na Twojego synka oprcz fb? bo nie mam .... ale super a jak Tatus? czy byl z Toba? RudiK oj ... "zazdroszcze Ci" ... :):):):) , bo tak jak mowisz z tym planowaniem to moze byc ciezko, mnie z kazdym dniem chce sie mniej no ale jeszcze miesiac i zobaczym co bedzie :D Laure lekarka obejrzala, mowi, ze z racji tego, ze dzieciaczki w pieluchach wrecz caly czas to takie cos sie czesto zdarza, no coz ... mamy masc apteczna zobaczymy jak dziala i czekam na poprawe :) A moja mama jutro zaczyna radioterapie - pierwsza dawka, codziennie oprocz sobot i niedziel potrwa to do ... marca. Organizm bardzo osllabiony, bo w ciagu miesiac 2 operacje ale ... ma determinacje i walczy, sil nabiera, trzymajcie Dziewczyny kciuki :) Zdrowka dla Was i milego tygodnia:)

dziewczyny co uzywalyscie na zabkowanie? chce kupic zel bonjela i nie wiem czy dobry, czy ktos uzywal granulek nelsons?

Gość myszaa25
Rudzik ,Paulinka Gratulacje ;) Super wiadomosc ;) znow nam sie robi brzuchatkowo ;) krolik ja uzywam Camila Donia maxsiu jest sliczny ;) Gratuluje ;) dziewczyny czy jak dajecie kaszke bobovita to wasze malenstwa tez dostaja uczulenia ?? bo mojemu synkowi po paru minutkach zrobila sie cala buzia czerwona tam gdzie byl brudy od kaszki tam buzie mial czerwona zaraz uzylam po przemyciu mu buzi woda przegotowana z Oilatum masci Diprobase to mu zeszlo ale uwazajcie na ta kaszke.. mam nadzieje ze bede miala ta noc choc troszke przespana.. nic mi sie wiecej nie marzy.. dobranoc kochane ;)

Gość Madgaeire
Donia Gratulacje!!! Max śliczny :-) Paulina Gratulacje !!! :-) Lilac 3mamy kciuki za mamę, dużo zdrowia. A może pomoże Laluni szauwia? Jak przemyjesz. Królik on się slini,raczka w buzi i płacze! Fajnie ze się dogadalas ze swoim. Mysza no to spokojnej nocki życzę ja się pochwalilam ze tak ładnie śpi , a tu masz babo placek - oczy jak zlotowki nie zanosi sie na spanie :- P Aniu ja to robiłam u fotografa ale z 3 nas wysylali z kwitkiem, zróbcie zdjęcie w domu , przyjdzcie I ONI zrobia odpowiedni format. A ja robiłam ale tu cień,śmiał się albo coś :-P Idę spać :-) do napisania!

magda cofam o tej slinie, masz racje, ze to chyba zabki. myslalam, ze to za wczesnie, ale wczoraj mialam takie akcje, ze juz wiem, ze to na zabki... Wiec pewnie Twoj maluch tez :) Donia gratulacje!!! lilac wszystkiego dobrego dla mamy, troche to potrwa, ale na pewno bedzie duzo lepiej :)

Hej dziewczyny! Doniu GRATULACJE!!! Max jest przeslodki :) Aniu wiekszosc irlandzkich fotografow nie zdecyduej sie zrobic zdjecia takiemu maluchowi, odsylaja do domu by zrobic zdjecia samemu na bialym tle i potem przyniesc do nich by wydrukowac je w odpowiednim formacie. Polski fotograf, zaraz obok polskiego konsulatu zrobi wam takie zdjecia od reki, wiec jezeli wybieracie sie tez po paszport polski to mozecie zalatwic to za jednym razem. Kroliku ja uzywalam bonjela, ale czy dobry jest ten zel to nie wiem... od 2 miesiecy kazde marudzenie Blanki skladam na zabkowanie, ale zeba nie ma jesze ani jednego!!! Zel jej smakuje, wiec gdy czasami posmaruje jej dziasla jest zadowolona :)

Lilac, chętnie bym pokazała jakoś zdjęcia. może napisz do mnie maila, to ci prześlę. djolejarz@yahoo.com :)

Witajcie:) Nie wiem czy Marigo zaglada, ale urodzinowe usciski dla Misi!!! jak ten czas pedzie, nie dawno odliczalysmy kolejki do porodow a teraz kolejno bedziemy swietowaly te pierwsze urodziny. SZOK! a gdzie nasze brzuchatki? kto nastepny w kolejce?

Gość eunnika
Może ja? Mam na 24-ego :).

eunnika to na pewno ty nastepna! czyli to juz moze byc w kazdej chwili:) bardzo sie stresujesz? Wszystko juz gotowe? bedzie super, zobaczysz :)

Dziękuję dziewczyny za ponowne :) miłe przyjęcie :) i wszystkie rady co do wyprawki!!!!! zaraz po przeczytaniu zamawia, liczyć, planować :) pewnie jeszcze nie raz będę Wam zawracać głowę różnymi pytaniami :) a właśnie tak przy okazji... czy oni tutaj faktycznie nigdy nie badają ginekologicznie? bo jak wiadomo czasami wcześniej się robi np rozwarcie, skraca szyjka... a co z wymazami na obecność bakterii? w Polsce to normalne i przy Witku miałam wszytskie badania, a tutaj drżę, czy wszytsko dobrze... :( Ale pocieszyłyście mnie , że dobrze jest rodzić w Rotundzie :) Gratulacje dla tych mamuś, które zostaną ponownie mamami!!! ChoryKróliku, ja na ząbkowanie z Pl mam Dentoix albo jakoś tak,muszę poszukać tej maści, ale na pewno na D. :) Niestety nie mam czasu więcej odpisać, bo dom czeka na ogarnięcie, zakupy, obiad itd :( grrrrrrrrrrrrr Pozdrawiam i do następnego!!!

Paulinko, no to będziemy się nawzajem wspierać:) Mysza, co do Bobovity to nie daje mojej kaszek w ogóle - ani tej ani innej firmy, tylko kleik, aktualnie Nestle, ale Bobovity tez jadła i nic Jej nie było. Jak raz przeczytałam skład tego dobrodziejstwa dla naszych dzieci to się za głowę złapałam - 70 % składu to cukier! Dlatego powiedziałam NIE. Daję jej przetarte owoce i nie sadzę by akurat te z kaszki były lepsze niż świeże... Ja na dziąsełka używam Teetha - żel i proszek i tak jak Sylwucha, rewelacji nie widzę. Najważniejsze, że dziecku smakuje i choć na chwilę jest uspokojone. Moja Małej odmieniło się teraz coś. Pogniewała się na łożeczko czy co? Nie chce w ogóle w nim zasypiać. W ciągu dnia zasypia niemal w jednej sekundzie, kładziemy ją na naszym łóżku i śpi - tak było od początku. a w nocy zasypiała "u siebie". No teraz to jest istny horror z tym spaniem. Widać, że zmęczona, oczy trze ale nie uśnie. Na rękach, na naszym łóżku owszem, w łóżeczku - nie A tak ładnie sama zasypiała. Ktoś mi chyb dziecko urzekł...

I ja tutaj popre Rudik, kaszki smaczne ale duzo w nich cukru! Tez podaje Blance kleik ryzowy, do tego jakis owoc i wprost to uwielbia! Kaszki heinza, organix czy milupa do kupienia w tutejszych supermarketach nie zawieraja cukru, jedynie ten naturalny z owocow, to tak na marginesie jezeli chcialybyscie sprobowac czegos innego niz sam kleik:)