Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bebolek20

Ciąza w irlandi..moze ktos ma wiecej doswiadczenia odemnie...

Polecane posty

Ale tutaj spokoj sie zrobil :P Dziewczyny az takie zajete bobasami chyba :P Krolik no choroby mozna powiedziec poszly precz chociaz mi bol gardla zostal i juz nie wiem co mam robic zeby to przeszlo :O Marigo cos dlugo nie bylo Maluchy zdrowe?? I co z domkiem ? Ania ma sie dobrze ostatnio z nia rozmawialam ale cos Cie urwalo a ja nie moglam ponownie zadzwonic jakis blad wyskakiwal:O Jak juz bede 100%zdrowa wtedy wybiore sie do Was :) U nas cisza rodzice pojechali i jakos sie pusto zrobilo :( Brat na mnie obrazony na smierc :P

Heja!Ja tam podczytuje regularnie,jednak nie zawsze mam czas by cos napisac. Co tam u Was Dziewczyny? (Hipnoporod-dobre sobie hahahah....)

Gość myszaa25
czesc kochane ;) no u mnie to ostatnio ciezko aby przespac noc ;( nawet juz synka do lozka przenioslam aby ze mna spal bo juz nie wyrabiam ze wstawaniem co godzine lub pol bo bardzo krzyczy,placze przes sen i rzuca sie w lozeczku jakby z kims walczyl lub sie bronil.. nawet juz meza weksmitowalam z naszego pokoju i spimy osobno ;( nie wiem czy jest smutny z tego powodu bo ma teraz mozliwosc grania na kompie to kiedy chce ;) hihi jutro jedziemy kupic lozeczko drewniane do tego sklepu http://babycarrierdublin.com/index.php?page=shop.browse&category_id=1&option=com_virtuemart&Itemid=4&lang=pl&vmcchk=1&Itemid=4 wy juz tam kupowalyscie lozeczka i co polecacie ten sklep? w danstorze jest promocja pieluszek hugins po 7,69e duza paczka milych snow dla was ;)

Mysza ja kupilam tam , nie mial pan na sklepie ale na drugi dzien przywiozl mi do domu 5e za dowoz. Łóżeczko ladne ,fajne ale za duze i przeraza mojego synka :-P http://babycarrierdublin.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=255&category_id=1&option=com_virtuemart&Itemid=4&lan Dobrej nocy ! Sylwucha jak jest z tym urlopem? to nie zalezy od pracodawcy?

Gość myszaa25
kochane kazda z nas szuka dobrego lekarza znalazlam ranking lekarzy w irlandii i my pacjeci mozemy ich teraz oceniac ich i dodawac opinie fajna sprawa ;)

Witajcie Dziewczyny:) Na poczatek gdzie jest donia czy juz rozpakowana? Donia apel do Ciebie odpal sprzet chocby miedzy jednym karmieniem a drugim i napisz slowko, bedziemy spokojniejsze:) Ja z tego polskiego sklepu mam lozeczko take zwykle i materac kokosowo-gryczany - bardzo zadowolona jestem i Laura tez, bo spi bez protestow, Magda Twoje lozeczko takie zabudowane z przodu i z tylu moze dlatego tak przeraz Twojego Synka ... A wiecie co Dziewczyny mamy problem, Laura ma hmm zaczerwieniana siusiaczke, nie jest to odparzenie. Przewijamy ja dosyc czesto za kazdym razem jest myta, ciagle te same majtki i chusteczki. Jak bylismy tydzien temu na testach to lekarka widziala, mowi, ze to od jedzenia, cos nowego zjadla (?) a, ze organizm oslabiony, bo zabki ida to wyszlo co wyszlo ... na dole. Zadne masci nie pomagaja w poniedzialek idziemy do lekarza, bo to juz za dlugo trwa. Porazka ... A poza tym mysle, ze dzis sobota ... Milego weekendu :):)

Pewnie tak z tym łóżeczkiem, tak mi poleciła kolezanka że dobre bo na zapas... i jeszcze go wybrał 4 letni kuzyn mojego chłopaka-bo żyrafka narysowana :-P a ja nie wiedziałam jakie wybrać :-( wiec mi wszystko jedno było,teraz juz bym wiedziala. I mój synek spi ciagle w zamałym juz kosu mojrzeszowym. ( jeszcze mu nogi nie wystaja :-D ) Ale fajnie usypia na noc kłade go i spi :-) chcialam go ponosic zeby usnol to krzyku narobi :-D a w dzien bez bujania nie usnie :-D Własnie Donia ! Odezwij się. Lilac daj znać jak tam po wizycie i co zalecił, mam nadzieje ze to Lalunie nie boli i nie swedzi ah cos sie przypetalo . Mysza a Tobie zakupy sie udaly? Jakie łóżeczko wybrałaś? Do napisania brzuchatki i mamuski :-)

lilac a bepanthen probowalas? najlepszy na wszelkie pupkowe problemy, przynjamniej u nas sie sprawdza.

Gość myszaa25
czesc kochane ;) bylismy dzis w tym pl sklepie i ti jest jakas pomylka widac ze to sklep typowo internetowy kupie ten materac kokosowo-gryczany jak polecacie ;) choc atestu one nie maja a lozeczko kupir te z zyrafa moj synek tez mial leki na poczatku przed lozeczkiem bo bylo dla niego za duze wiec spal na poczatku ze mna potem w koszu mojzeszowym a jak podrusl to spal juz w lozeczku wiec Magda moze wlasnie cos w tym jest ze te lozeczko jest za duze donia napisz cos bo sie martwimy ? a co z cala reszta taka tutaj cisza.. buziaczki dla was dobranoc ;)

Gość myszaa25
lilac ja tez uzywam bepantenu i tez sie sprawdza u nas ;) narazie nic nie kupilam bo pojechalismy zobaczyc jak to wszystko wyglada bo po ostatnim zakupie lozeczka na allegro teraz wole dmuchac na zimne

Witajcie dziewczyny :) Też mieszkam w Irlandii, dokładnie w Dublinie :) Próbowałam kiedyś do Was dołączyć, dokładnie na wiosnę ubiegłego roku, napisałam z dwa posty, możecie mnie nie pamiętać. Byłam w ciąży ale poroniłam i nie miałam nastroju dalej pisać. W czerwcu zowu zaszłam w ciążę termin mam na marzec. No i tutaj mam nadzieję, że mi pomożecie, pogubiona jestem :) Otóż czy któraś z Was rodziła w Rotundzie? jeśli tak, to co warto zabrać ze sobą do torby na czas porodu? czy ubranka dla dziecka też się zabiera, czy dają na początek "szpitalne", co z pieluszkami ? co w przypadku kiedy pokarmu nie dostanę zaraz po porodzie? I gzdie kupowałyście te wszytskie higieniczne sprawy dla siebie na czas połogu? za każdąinformację będę bardzo wdzięczna!!!! serdecznie pozdrawiam!!!

Gość myszaa25
witam cie ponownie carmen37 ;) GRATULACJE ;) a wiesz czy to bedzie chlopczyk czy dziewczynka ? ja rodzilam w rotundzie ;) i naprawde polecam ten szpital ;) ja nie bralam duzo bralam tylko najpotrzebniejsze rzeczy tak jak wszystkie my tutaj to znaczy: dwa ubranka dla dzidziusia na poczatek potem mezus ci przyniesie i nie zapomnij o czapeczce sobie pizamy dwie najlepiej odpinane na piersiach koszule do rodzenia a potem na zmiane czysta,masc bepanten,mala paczke pieluch i chusteczki (jak zabraknie maz ci przywiezie) recznik, szczoteczka,mp3 mi sie przydala,aparat pierwsze zdjecie po porodzie ;) bezcenne ;) , podklady bo po porodzie bedzie sie z ciebie wychodzic te wszystkie resztki, cos slodkiego jakis batonik, nie bierz obcinaczek do paznkokci dla dzidziusia bo tutaj tego nie robia nimi, wez lactator, jak maluszek nie bedzie jadl ci z piersi to dadza ci mleko, lapki nie drapki,kocyk dla maluszka,szlafrok,skarpetki dla maluszka, dowod osobisty, przygotuj odziez do wyjscia dla ciebie i dla maluszka aby twoj maz nie musial kabinowac co wziasc a tak to tylko ci to przywiezie, wode niegazowana do picia, pieluszke tetrowa,cos na hemoroidy,ladowarke do telefonu i telefon ;) kup w aptece witamine D w kropelkach nie jestem pewna czy to wszystko

carmen witaj serdecznie, jad dobrze, ze po tak smutnej wiadomosci, mialas dla nas i ta bardzo dobra:) GRATULUJE!!! marzec tuz tuz wiec rzeczywiscie czas zaczac kompletowac wyprawke dla siebie i maluszka:) Ja podonie jak myszaa rodzilam w rotundzie i soebie chwale. Sama nie wiem co dodac, moze zaglebie sie w szczeguly i to ci pomoze? dla malenstwa, body typu vest 3x, spioszki 3x, jakis cieply sweterek ( na pierwsze chwile po porodzie, cieplutko otulaja dziecko, moja Blanka miala nawet polarek na sobie), kocyk, pieluszka tetrowa. Ubranona wyjscie ze szpitala, na marzec to chyba najlepiej tzw.kombinezon. Na poczatek zamiast chuteczek radzialbym ci kupic cotton pads w tesco czy bootsie, robia takie prostokatne, wygodne do przemywania pupy maluszka, bo nie wiadomo czy na poczatek chusteczki nie uczula. Wtedy tez jakis maly pojemnik na wode, bo inaczej bedziesz musiala ganiac do lazienki za kazdym razem (a z mozliwoscia "ganiania" moze byc roznie). Smoczek jezeli planujesz dawac. O pokarm jeszcze sie nie martw,ten prawdziwy pokarm z reguly pojawia sie w 2-3 dobie po porodzie, tak dziecko zywi sie siara i bardzo prawdopodone, ze wtedy juz bedziesz w domu. Ja wyszlam rano na drugi dzien po porodzie i potem codziennie mialam wizyty poloznych w domu, rewelacyjne kobiety, bardzo pomocne! gdyby jednka potrzebe bylo melko modyfikowane, wszystko dostaniesz na miejscu Dla siebie samej tak jak pisala mysza pizamy rozpinane, jedna do porodu i ja radzilabym 2 kolejne na zmiane, krwawienia sa bardzo silne i wypadki sie zdarzaja. Biustonosz do karmienia, na pocztaek kup jeden, potem dopadujesz sobie kolejne, moj okazal sie za maly mimo, ze kupilam wiekszy:/ Podklady poporodowe najlepiej w pharmacy, zadne inne nie byly tak dobre. Gdy przypomni mi sie cos jeszcze to napisze:) A ty pytaj gdy wpadnie ci cos do glowy:) Royal dojrzalam w koncu jak synek ma na imie, slicznie! Jak sie miewacie, jak karmienia, spanie? Donia na pewno rozpakowana, pozostaje nam cierpliwie czekac az sie odezwie... Myszaa, Magda my tez mamy lozeczko z zyrafa z poslkiego sklepu :D

...ale literowek nastrzelalam, mam nadzieje, ze sie doczytacie :D Marigo ja jeszcze raz sie upomne o slowko od ciebie:) Jak nasza mala solenizantaka, to juz kilka dni do pierwszych urodzin:)

Gość eunnika
Witajcie w nowym roku. mam pytanka do młodych mam. Prosze jak któraś wie co z podatkami jak urodzi sie dziecko. Ja od poniedziałku będe na maternity, mój mąz pracduje na full tima. Czy mąż bedzie miał wieksze tax credity i co za tym idzie mniejszy podatek? Cy po porodzie musze zawiadomic revenue? Czy może wypełnias się jakiś form?

Sylwucha i Mysza mam bepanthen i smaruje ale to nie pomaga :( Nie wiem czy toto jakos oddzialuje na Laure, nie widze oznak swedzenia, nie placze jak myje ... tak czy tak w poniedzialek wizyta u lekarza juz zaplanowana, chyba potrzebna tu masc albo robiona (robia tutaj masci???) albo z antybiotykiem. Porazka naprawde, 8 miesiecy nie bylo absolutnie takiego problemu a teraz masz babo placek :( O podatku Eunnika nic nie wiem :( a pewnie powinam wiedziec, zas porazka !

Sylwucha a czy Twoja Blanka ... pelza albo raczkuje? moja Lalka nieeeee, za ciezka czy co? a moze obmysla odrazu startowac na 2 nogach???? Cwiczymy ale ona patrzy na nas jak na kretynow :):) :D moze sama sie mam polozyc i zaprezentowac pelzanie?:)

o podatku nic nie wiem i nic nie wypelnialismy i nie mam tez pojecia czy cos powinnismy wypelnic :/ lilac dziwna sprawa z tym pupkowym problemem, najwazniejsze, ze nic nie swedzi i nie piecze! moja Blanka ma uczulenie na policzkach, czasami pojawiaja sie tez suche plamki i to tylko na twarzy:/ nie jestem w stanie znalezc co ja uczula, wprowadzilam sporo pokarmow. potem duzo wyeliminowalam i nic! pozostalao juz tylko usunac marchewke z jadlospisu, wiec probuje teraz bez marchewki. Nie wiem czy pamietacie gdy pislam o uczuleniu na nabial, wyeliminowalam wtedy produkty nabialowe ze swojej diety i po 2 tyg cale uczulenie zeszlo, potem powoli zaczynalam jesc produkty mleczne, ale juz zawsze w niezbyt duzych ilosciach i bylo w porzadku. myslam, ze po prostu przecholowalam, odstawialm nabial znowu ale tym razem juz nie pomoglo, sama nie wiem od czego to moze byc:/ w HC oczywiscie pwoiedzieli by sie nie martwic, nawilzac i bedzie ok, ale to naprawde kiepsko wyglada, a nawilzanie oczywiscie niewiele pomaga :/ co do raczkowania i pelzania lilac nie masz co sie martwic, inne dzieci w ogole nie raczkuja, zaczynaja po prostu chodzic, gdy przyjdzie na to pora:) Blanka zaczela pelzac ostatnio, jeszcze bardzo nieporadnie jej to idzie ale przemieszcza sie po salonie w soim slimaczym tempie, troche sie poturla i do przodu :)

Czesc Kobity ! Sylwucha- dziekuje :-) Z tym imieniem dluga historia bo przez calusienkie 9miesiecy nie moglismy sie na nie zdecydowac. Karmienie idzie super, choc na poczatku marudzilam, narzekalam i wycierpialam sie nieco.Teraz to juz pikus :) Dopadaja mnie jednak czasem takie dni, kiedy to sie zastanawiam czy mam wystarczajaco mleka by zaspokoic mojego Glodomorka, w kazdym razie przybiera zdrowo na wadze czyli chyba wszystko ok.Czytam tu nieraz opisy kobiet u ktorych niemowlaki krzykiem upominaja sie o piers.Moje dziecko takie nie jest, nigdy nie placze zadajac, za to kiedy bym go nie przystawila- je lapczywie, nawet jak juz brzuszek pelny, dlatego tez uwazam bo czasem tak sie przeje ze az mu sie ulewa i nadal by ssal :) Sam z siebie piersi nie odstawi jak ma juz dosc (o ile kiedykolwiek ma dosc..), jezeli ja go nie odsune to po prostu zasnie. Przypaletaly nam sie jakies paskudne kolki ostatnio i odkrylam ze glownym winowajca jest mleko, ktore uwielbiam.Za kazdym razem kiedy mama wsunela miche platkow z mlekiem badz wypila szklane mleka ) to potem nocka zarwana a dziecie w bolach..W ciazy 'chlalam' mleko litrami, trudno mi sie teraz od tego odzwyczaic.Jak mus to mus..:/ Synek jednak nie ma na nie alergii, kupki sa ok, nigdy tez nie bylo zadnej wysypki.Widocznie ciezko jest mu je strawic i to powoduje bol. Poza tym czas nam niesamowicie szybko plynie.Nie tak dawno przeciez plakalam Wam tu ze chcialabym juz urodzic, tymczasem we wtorek idziemy juz na 6tygodniowa kontrole do lekarza :) Szczepienia jeszcze nie mielismy bo przypaletal sie jakis katarek.

Gość myszaa25
RoyalFlush ja pilam herbatke z kopru i moj synus puszczal pozadne baki i kolek nie mial ;) teraz to jem Lactnatal to tabletki na bazie ziol kopr,anyz i cos jeszcze i teraz mam codziennie koncerty na zywo a synus sie cieszy ;) i jem prawie wszystko na co mam ochote ;) a z tym raczkowaniem to tez mam problem bo moj synus to woli chodzic na dwoch nozkach niz uczyc sie raczkowac.. jak klade go na brzuszek to patrzy tez na mnie ze zdziwieniem o co mi chodzi i po chwili pokazuje mi ze Bardzo mu sie to Niepodoba a o podatku to tez nic nie wiem przykro mi ;( Milych snow kochane ;)

myszaa25 Synek moj ma chyba wyjatkowo wrazliwy uklad pokarmowy poza tym od poczatku mielismy problem z gazami, po kazdym jedzeniu prezenie sie i stekanie,czasem placz wiec dajemy mu Infacol (sama juz nie wiem czy to dziala..).Mam tez w domu Gripe Water (ta bez alkoholu)- kilka razy dostal jednak trudno mi powiedziec czy zalagodzila cokolwiek.. Nie jest to typowa kolka, problemy wystepuja tylko po jedzeniu. Przez ostatnie dni (kiedy spozylam duzo mleka) plakal okropnie jakas godzinke po tym jak skonczyl jesc.Zarwane noce i przeplakane dni.Stan bolu utrzymywal sie ok poltora godz, potem jakas godzinak snu, nastepne karmienie i wszystko od poczatku ;/...Tak przez cala dobe...Chodzilam jak zombie. Dzis juz jest ok, choc po karmieniu prezenie sie i stekanie to norma..na szczescie placze mniej.. Zamowilam SabSimplex w razie gdyby znow nadszedl jakis kryzys...Zobaczymy czy pomoze..

Jesli chodzi o herbatki, Moj kupil mi jakas w tuteszej aptece.Mozna ja podawac dla dziecka,moze ja tez pic mama.Pilam ale efektow raczej brak, moze za malo jej przeszlo do mleka?tak sobie mysle teraz ze powinnam raczej jemu ja podac.W kazdym razie koperkowa jedzie do mnie wlasnie z Polski, jak tylko dostane od razu wyprobujemy. Pozadnych bakow u nas tez nie brakuje, widze jednak ze przed kazdym synek prezy sie i wije jakby z bolu.Kupki sa w normie, regularne wiec dziwi mnie ze mamy problem. Powiedz mi, Kochana, gdzie kupilas te tabletki?

Witam dziewczyny!!! Carmen37 ja tez rodzilam w rotundzie i tak jak napisaly dziewczyny nie było zle :-D nie za dużo rzeczy bo szybciutko wypuszczają dorzucilabym do torby klapki pod prysznic i kosmetyki ( ja miałam z apteki taki miniaturki,szampon,zel, body lotion,krem i pomadka do ust lub wazelina) to wystarczy. Aha a ręcznik ciemniejszy weź . Dziewczyny z tym podatkiem coś słyszałam ale nie wiem dokładnie bo mnie to nie dotyczy bo nie jestem mezatka. Sylwucha może pomorze Blance, mleczko La- Roche (chyba tak sie pisze) w aptece można kupić lub emolium z Pl?

Gość myszaa25
RoyalFlush ja kupilam te tabletki w polsce ale za to herbatke koper wloski tutaj tylko kup te w torebkach jak zwykla herbata NIE granulowana bo (ja tak mialam i moje sasiadki tez tak mialy to znaczy dzieci) ze nic nie pomogla tylko pogorszyla a w torebkach jak pilam to purciki szly jak u starego chlopa ;) pij ja do 2 dziennie nie jest zbyt smaczna ale dziala a na kolki tez jest specjalne mleko w sklepie myslals o tym? kurcze kochane moj synusiek ma juz 6 miesiecy ;) ale ten czas zlecial ;) Milej niedzieli Wam zycze ;)

Gość mieszkankairl
no popre koperek i baczki ida jak trzeba pamietam u mojej corci a tesciowa z babcia meza panikowaly ze ona czesto i za duzo puszcza ale problem z kolkami mialam tylko raz i jedna noc nie przespalam z tego wzgleu a tak wszystko jak trzeba sie potoczylo. no u mnie juz 30tydzien sie jutro zaczyna leci cza oj leci ale to dobrze bo juz jak male sloniatko sie czuje mala pod zebrami siedzi i ciezko czasmi siedziec i mi bo czuje ucisk no i nocne wstawanie do toalety to juz na pol śpiąco ide. mam zamair wziasc sie za pranie ubranek ale jakos brak weny wiem ze zdaze bo sie nie spieszy jeszcze troche czasu mam no i brakuje mi plynu do plukania non-bio musze kupic ma byc w tesco w promocji to wezme. musze jeszcze do tego polskiego sklepu co piszecie po materac pojechac . widze ze raczej zimy juz nie bedzie w tym roku hehe jak rodzilam 4 lata temu w marcu mala to taka sama pogoda byla ze pod koniec stycznia w bluzie z polaru chodzilam i tym razem zanosi sie na to samo. corka poszla tate budzic jutro do play group ida wiec bede miec troche czasu dla siebie :) na weekend zrobilam ciasto francuskie z jabłkami a 2 to z twarogiem i rodzynkami mniam pysznosci :) zycze milej i slonecznej niedzieli :)

Gość myszaa25
mieszkankairl ale mi narobilas smaka z tym ciastem ;) ja musze kupic sobie blache nowa do pieczenia i tez cis upichce ;) a ten materac polecam zamowic przez neta miej zachodu a dostawa tylko 5e na terenie dublina ;)

hej dziewczyny, tesciowie na lotnisku, a ja zdolowana i wykonczona, ciagle sunus to, synus tamto, cycek mamusi, jakby zapomniala, ze ma 30 lat, co wieczor sie klocilismy i szczerze zaczynam myslec o rozstaniu bo nie zniose tak zyc z tesciowa na plecach. zwlaszcza, ze sprzedaja dom i chca zamieszkac kolo nas... to zrob tak, a tego to on nie lubi, a to lubi tak, no a Vincent oczywiscie caly tatus, po mamusi nic nie ma. Moj mnie uspokaja, ale mamusi sie nie sprzeciwi i jeszcze w kolko sluchalam co powinnam z dzieckiem robic i ze sie pewnie nie najada, bo ssie raczki, ze na podlodze mu za twardo i ogolnie kazdy moj pomysl jest niewlasciwy, a co usiadlam przy nim to zaraz przybiegala i byle glosniej do niego niz ja, tak jakby to byl jakis cholerny konkurs kto lepiej bawi dziecko!!! od poczatku panike zrobila, ze maly nie slyszy, bo nie odwraca sie na dzwiek (a PHN powiedziala ze to za wczesnie) i ze juz powinien sie czolgac... maly byl juz nauczony spac 3*dziennie i prawie cala noc, a tu rozregulowal sie zupelnie, ja biore do spania a ona leci z tylu, ze on nie spiacy i mam go do pokoju wziac, na egzaminy jechalam to tez go nie kladli bo "zmeczony nie byl", karmili co godzine i teraz ja bede musiala go oduczyc tego. egzaminy poszly mi marnie, bo w nerwach wszystko i gdyby nie maly to na weekend bym sie zmyla z domu. z dobrych wiesci-byla srodowiskowa, Vincent wazy 6820 :) zapomniala miarki, wiec sie musze do niej wybrac. powiedziala, ze sie super rozwija, pogadala sobie z nim i mowila ze silny chlopak, podloga idealna na jego brykanie i ze wszystko co robie jest w porzadku! szkoda, ze nie rozumieja angielskiego...

Krolik mam nadzieje, ze plan mieszkania kolo was nie wypali, bo kobieta Cie wykonczy. One mysla, ze wiedza lepiej, bo swoje dzieci odchowaly a my to pierwszy raz :O A z mezem porozmawiaj niech mamie jakos wytumaczy, bo przeciez ona nei bedzie w waszym zyciu rzadzic. Trzymam kciuki za egazminy:) a jak chcesz uciekac to ja moge z Toba :D Chcialam napisac, ze na ta kawe moglybysmy sie wybrac :) Kiedys ktoras wpominala, ze maluch nie odwracal sie na tescie, moj moze z 2 razy sie odwrocil, po prostu nie byl zainteresowany ale wiedzialam ze z nim wszystko ok bo w domu reagowal na wszystko. Wiec jesli nie macie zastrzezen same to nie ma czym sie martwic.