Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magic21

migrena

Polecane posty

Gość ahojj
Jakastakasobie podoba mi się to, co napisałaś o stresie, bo coś w tym jest. mam jeszcze inne spostrzeżenia Mnie się wydaje, że migrena bywa ( czasem ) takim swoistym " wentylem bezpieczeństwa ", bo ból rozładowuje nagromadzone emocje, stres, którego może czasem nie potrafimy się pozbyć inaczej ? Czy po takim ataku nie czujecie potem przyjemnej, niesamowitej lekkości i " oczyszczenia " ? Czy macie może w zwyczaju marszczyć tą przestrzeń między brwiami ? ;) Magic za mało, albo za dużo snu, ja bym jeszcze dodała za dużo wiatru nawianego w głowę :p za dużo słońca, za dużo jedzenia, albo za mało :p Wszelkie skrajności są niebezpieczne.

Gość magic21
ahooojj moja mama ma Lakcid, Lacidofil i ten trzeci:) wiec jak mi wysle je to bede probowac.Bralas 1 dziennie? czy wiecej? i po jakim okresie widac efekty.Ja mialam w tym miesiacu juz 1 atak migreny czyli jeczcze srednio 2,3 :) moze po tych paleczkach minom ohh to by bylo super!! .Pozdrawiam

Ja na ból głowy to jeszcze ...zawiązuje sobie chustkę i mocno ściskam ...w domu wtedy mówią do mnie ...rambo! Ale mi to pomaga .

Gość ahojj
Magic na początku brałam 2-3 różne kapsułki dziennie i ( szczególnie przez pierwszy miesiąc ) nie czułam się wcale tak super, bo mi często coś "szalało" w brzuchu, jakieś burczenia, przelewania, nie wiem co to było :p nawet w pewnym momencie zastanawiałam się nad odstawieniem. Naprawdę dobrze poczułam się dopiero po niecałych 3 miesiącach kuracji, kiedy migreny ustąpiły. Nie wiem, czy Ci to pomorze tak jak mnie, bo ponoć każda migrena jest inna, ale trzymam kciuki :) Zastanawiam się, napisałaś że od 2 lat masz migreny, czy wtedy na coś chorowałaś, leczyłaś się ? Może dałoby się coś powiązać ? Bo to tak nietypowo, zazwyczaj pierwsza migrena ujawnia się w okresie dojrzewania, w wieku 11-13 lat Jakastakasobie, wiesz zaciekawił mnie ten Proplanolol, czy jak to się tam pisze, czy to jest na receptę ? Spróbowałabym odstawić moje pałeczki :p i pobrać jakiś czas ten lek, taki eksperyment :)

Tak -- jest to lek na recepte --- ja poszlam do mojego domowego i powiedzialm o co chodzi i poprosilam o recepte - wypisal bez problemu, bo w takiej dawce ten lek nie moze mi zaszkodzic. Najlepsze ze kuracja miesieczna kosztuje niewiele ponad 3 zl a do tej pory migrena kosztowala mnie naprawde abstrakcyjne kwoty za rozne superNIEskuteczne leki

Gość ahojj
to mnie wyjdzie ten Propranolol taniej, bo za darmo ;) właśnie dzwoniłam do koleżanki, która się tym leczyła, ale odstawiła, bo miała nieprzyjemne efekty uboczne, odda mi, zobaczymy jak to działa :)

Gość ahojj
Dziewczyny interesujecie się trochę irydologią ? bo ja ma jedno ciekawe pytanie, ale szukam zdjęcia w internecie, bo może nie zrozumiecie o co mi chodzi

Gość magic21
Sprobujemy najwyzej odstawie te palteczki czytalam ze podczas migreny wlasnie niszczy sie kwas mlekowy wiec jak uzupelniasz go z zewnatrz moze bedzie lepiej :)Ja mialam pierwsza migrene przed matura i potem juz regularnie na nic wtedy nie chorowalam .Jak bede w polsce zrobie rozne badania u laryngologa i alergologa i rentgen zatok.Jakastakasobie co to za lek ten Proplanolol jak go znalazlas i czy daje jakies pozytywne skutki?A co do Irydologii nei mam pojecia co to takeigo:)))Pozdraiwam

ahojj -- jakie to skutki uboczne?? -- mi nic nie dolega, ale moze powinnam wiedziec -- moze zaleza od dawki ja biore 2x po 10mg magic21 - proplanolol to lek na obnizenie cisnienia, ale w malej dawce dziala inaczej - po prostu zapobiega naglym skokom cisnienia polecila mi go znajoma, ktora przez 20 lat cierpiala na migrene - a od 5 lat, od kiedy bierze ten lek miala tylko 3 ataki (wtedy kiedy probowala go odstawic) wiem tez ze nie na wszystkich dziala --- zalezy jakie podloze ma migrena!!!! na mnie dziala tylko czesciowo - zmniejszyl czestotliwosc i sile atakow, ale jeszcze czasem sa. Mimo wszystko jest o niebo lepiej.

Gość magic21
jakastakasobie ja mam niskie cisnienie ale wysoki puls .Podczas migreny czasami wymiotuje drazni mnie swiatlo i dzwiek .Musze sie zapytac lekarza o ten proplanolol moze tez sprobuje .Najbardziej to bym chciala zrobic badania i zeby cos wyszlo np.zapalenie zatok bo ja mam dosc boli mnie i nie wiem dlaczego.Pozdrawiam

Febrofen o przedłużonym wchłanianiu, gdy zaczyna sie ból Migpriv na migreny z wymoitami divascan - łagodzi migreny trzeba go niestety brać 3 razy dziennie, ale naprawdę pomaga, miewałam ataki po 2 razy w tygodniu, teraz mam 1 miesięcznie a to dopiero początek terapi :)

Gość magic21
amazonka 2 pierwszych nie znam a divascan na migreny gdy powodem jest dyskopatia szyjna lub cos z kregoslupem .Ja mam wszytsko z kregoslupem ok :) Dziewczyny zrobcie sobie rentgen kregoslupa :) przynajmniej mozna 1 powod wykluczyc:)

A kto Ci tak powiedział? Co ma dyskopatia do divaskanu? Nawet w zastosowaniu nie ma wzmianki o takim stosowaniu. Chodzę do dobrego neurologa i co mi dolega.

Gość magic21
jakastakasobie czytalam o tym leku propranolol i radzil kto zeby brac po 2 tabletki rano i wieczorem(40mg) i migreny odeszly:) aha jescze jednym powodem migeny jest bruksizm czyli zagryzanie zebow poczas snu ja bylam juz u dentysty spytac sie czy moze to mam, ale wykluczyl wiec szukam dalej powodu:)

a może dobry neurolog by Ci pomógł. Ale swoją drogą to w większości przypadków nie można znależć przyczyn migren, poprostu są i tyle. propranolol - na migrenę? to jes chyba lek na nadciśnienie, nie miałam pojęcia że bierze się go na migrenę, pozatym on uzależnaia :P

Gość magic21
amazonka pamietam ze jak moj lekarz mnie wysylal na rentgen kregoslupa z podejrzeniem dyskopatii mowil mi ze mi to zapisze jak sie potwierzi diagnoza .Mi pomaga ketonal w najwieszym bolu ale wiem ze jest szkodliwy.Czytalam ze dobrze dziala divascan z depakine(granulki) ale sie po tym tyje(jeden z mozliwych skutkow ubocznych) .Ktos probowal herbatek z imbiru , olejku lawendowego ??

Gość magic21
ja bylam 1 raz u neurologa i mi powiedziala ze mam sie przyzwyczaic do migreny i tyle wiecej nei poszlam .Musze poszukac lepszego:) a co do propronolu tez gdzies czytalam ze jest skuteczny 2 tabletki rano i wieczorem codziennie po 40mg .I ponoc mija albo zmniejsza sie czestotliwosc napadow.Pozdrawiam

Dziewczyno, skąd Ty te leki na migrene bierzesz? Ten drugi to na padaczkę. Mówię Ci znajdź dobrego neurologa i napewno dobiarze Ci taki lek, który będzie skuteczny i w miarę możliwośći nieszkodliwy, no ale takich to chyba raczej nie ma :( Ja miałam robione wszystkie badania, włącznie z badaniem dna oka i przyczyny migrem nie znaleźli:( Teraz jestem naprawdę zadowolona z lekarza i leków, co prawda bóle są ale już nie tak silne jak kiedyś. Od którego leku się tyje? ps/ a papierosy palisz?

Gość Internetoweama
Tak, preparaty z tej strony dostarczane są na tereni całej Europy. http://www.suplementy.sklep.pl/sklep/product_info.php?cPath=10&products_id=17&language=pl Najlepiej jest do nich napisać i dowiedzieć się jakie to będą koszty http://www.suplementy.sklep.pl/sklep/contact_us.php to jest link do kontaktowania się z przedstawicielami tej firmy.

tak, tak, wszystko super, idealne leki na migrene:) nadciśnienie, stersi takie tam, tylko po co faszerować się chemią skoro można pić żiółka, melisę, dziurawiec jeść więcej owoców i warzyw i więcej się ruszać, efekt ten sam a wątroboa i żołądek spokojne. A swoją drogą to strasznie drogo za 60 tabletek :(

Gość ahojj
Znalazłam opis tego Propranololu ( matko co za nazwa ;) ) i wiecie, rzeczywiście piszą, że zapobiega migrenom ! Bingo :) " Propranolol oddziałuje na receptory beta w ten sposób, że działanie hormonów stresu na serce ulega zmniejszeniu w stanach napięcia psychicznego lub wysiłku fizycznego. Prowadzi to do zmniejszenia liczby uderzeń serca na minutę, zmniejszenia objętości pompowanej przez serce krwi na minutę oraz obniżenia ciśnienia krwi. Zmniejszony wysiłek serca zapobiega napadom dusznicy bolesnej - skurczom naczyń wieńcowych serca, pojawiających się w sytuacji przeciążenia psychicznego lub fizycznego. W leczeniu wysokiego ciśnienia podaje się czasem Propranolol łącznie z innymi preparatami obniżającymi ciśnienie krwi. W leczeniu anginy pectoris stosuje się Propranolol czasami łącznie z nitrogliceryną. ZASTOSOWANIE: - Wysokie ciśnienie krwi. - Choroba wieńcowa. - Zapobieganie napadom migreny. - Propranolol stosuje się również zapobiegawczo w celu uniknięcia ponownego zawału serca, oraz w martwicy serca po zawale. - Nadczynność tarczycy. - Nieregularna praca serca. OSTRZEŻENIE: Nie należy stosować u pacjentów cierpiących na astmę, lub choroby astmopodobne, u osób cierpiących na niedomogę serca, blok serca (zaburzenia w systemie przewodzenia impulsów w sercu) lub w bardzo zwolnionej akcji serca. Dzieciom poniżej 7 lat nie wolno podawać Propranololu w celu zapobieżenia napadom migreny. Osoby cierpiące na trudno kontrolowaną cukrzycę, chromanie przestankowe oraz znaczne uszkodzenie nerek powinny powiadomić o tym lekarza przed rozpoczęciem kuracji Propranololem. Służbę zdrowia powinno się powiadomić o pozostawaniu na kuracji Propanololem przed ewentualnym zastosowaniem narkozy. Leczenie należy zakończyć stopniowo zmniejszając dawkę leku w ciągu 7-10 dni. Oczekiwany skutek leczenia może ulec zmianie, jeśli preparat stosuje się jednocześnie z innymi lekami. Dawkę ustala lekarz. Propranolol zażywa się zazwyczaj 2 razy dziennie - dorośli w leczeniu choroby wieńcowej, wysokiego ciśnienienia oraz w zapobieganiu ponowienia zawału serca 80 mg rano i wieczorem. W zapobieganiu napadom migreny - 40 mg 3 razy dziennie. W nieregularnej pracy serca - 10-30 mg 3-4 razy dziennie. Ciąża i karmienie - Istnieje prawdopodobieństwo, że preparat oddziałuje na płód. Nie wolno zażywać leku w okresie ciąży. Preparat przenika do mleka matki. Zamiar stosowania leku podczas karmienia piersią należy omówić z lekarzem." źródło tego tekstu to internetowa encyklopedia leków: http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=1798 Najlepsze, że mi właśnie bardzo często ( od lat ) dokucza ta dusznica bolesna, opisana w działaniu propranololu. Jakastakasobie --> skutki uboczne moja koleżanka miała bardzo nieprzyjemne, ze strony układu pokarmowego - okropne zaparcia, prowadzące do hemoroidów aż :o Trzy razy odstawiała propranolol i jest już pewna, że to od niego, ale nie sądzę, żeby ten lek na wszystkich tak podziałał, każdy organizm jest przecież inny.

Gość magic21
amazonka wszytskie o wszystkich lekach na migrene przeczytalam w internecie wpisujac wpisujac w google leki na migrene albo migrena ,ktory lek jest na padaczke .Niestety nie latwo jest znalezc dobrego neurologa ale bede szukac:) .Tyje sie od divascalu i tego drugiego (to tez wiem ze neta) Nie pale i nie stosuje antykoncepcji hormonalnej.Ciekawa jestem tego leku propranol musze wyprobowac .Kazdy lek ma skutki uboczne juz tyle ich bralam ze zaryzykuje znow.Amazonka naprawde zazdroszcze ci lekach bo jak chcialam jakiekolwiek badania zeby mi zrobili to mi odmowili bo sa za drogie :( .Pozdrawiam

Cytuję : \"Czytałam ze dobrze działa divascan z depakine(granulki) ale się po tym tyje(jeden z możliwych skutków ubocznych)\" tu masz opis depakine - http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=642 Biorę divvascan od 3 miesięcy i nie widzę abym tyła od niego. Tu masz opis http://www.leki.med.pl/lek.phtml?id=118&idnlek=345&menu=4 Ja paliłam papierosy i było podejrzenie że to właśnie one powodują migreny, rzuciłam 5 miesięcy temu, niestety migreny nie ustały, wręcz przeciwnie , nasiliły się. Głowa bolała mnie non stop przez miesiąc czasu, chodziłam po prostu po ścianach, nic nie pomagało, leki przeciwbólowe zwracałam zaraz po połknięciu. Dlatego pisałam wcześniej o leku Migpriv na migreny z wymiotami, skutecznie hamuje wymioty jednocześnie jest lekiem przeciwbólowym. Mam też wadę wzroku, więc było również podejrzenie że to może mieć coś wspólnego z migrenami, zrobiłam badania i nic, ciśnienie w porządku, nie jem czekolady, nie piję kawy, nie jem sera, nie pije alkoholu, w ogóle przeszłam na dietę, wyeliminowałam wszystkie chyba możliwe czynniki powodujące migreny, no może poza jednym i chyba najważniejszym, stres życia codziennego, ale to tez ograniczyłam do minimum i nic . Niestety, migreny nadal są ale o mniejszym nasileniu i krócej trwają, do 4 godzin max no i 1 no może 2 razy w miesiącu, ostatnia miałam tuz przez Świętami. Co do tego drugiego leku, moja pani neurolog powiedziała że nie poleca tego środka ze względu na to iż uzależnia a poza tym poczytaj o tutaj: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=+propranol+sk%C5%82ad&lr= wchodzi w skład środków dopingujących, dlatego nie polecam. Febrofen to ten pierwszy lek o którym pisałam to pochodna ketonalu, również uzależnia, dlatego trzeba uważać na ilość zażywanych tabletek. Prawda jest taka że gdy mamy migrenę doszukujemy się u siebie niewiadomo jakich chorób i wmawiamy sobie że to one powodują ból, w moim przypadku tez tak było, może guz może to przez uraz głowy jaki miałam, depresja, niestety nie udało się ustalić czynnika który je wywołuje. U niektórych one po prostu są i już. Mam szczęście, to prawda, że trafiłam do dobrego neurologa. Nie chcę zachwalać moich leków bo na każdego działa co innego, ale nie warto faszerować się wszystkim co popadnie bo to tylko szkodzi wątrobie. Poszukaj dobrego lekarza, naprawdę warto, w przeciwnym razie wątroba eksperymentów nie wytrzyma. Życzę powodzenia no i dobrego leku, który pomoże na ból. PS/ masz migreny z aurą czy bez? To też ma znaczenie jakie leki będą skuteczne dla Ciebie.

znajdz dobrego neurologa -- to brzmi jak mission impossible --- hehehe niestety wiekszosc powie, ze badania sa za drogie by je tak zlecac, albo ze nie ma sensu, albo ze i tak sie tego nie da wyleczyc -- ew. na probe wypisze kuracje miesieczna ktora kosztuje 150zł

Gość Całkiem młoda
Cześć dziewczyny ! Zajrzałam tu z ciekawości, bo też w całym nieomalże dotychczasowym życiu zmagałam się z migreną ( zdiagnozowaną ). Bóle były b. silne z wymiotami,światłowstrętem, jadłowstrętem, tkwieniem ni to w śnie ni to w świadomości.Ataki zdarzały się pierw 1-2 razy w miesiącu, z przerwą na 2 ciąże w których się czułam świetni. Im byłam jednak starsza ataki nasilały się z większą częstotliwością.Ostatnimi czasy było to ok. 6 razy w m-cu. W 2005 łeb bolał mnie codziennie.Ból budził o czwartej rano i trwał z większą lub mniejszą mocą.Nie pomagł już nawet doskonały lek na migreny IMIGRAN.(ok. sto zł jedna tabletka na jeden atak ). I cóż w kroczyłam w okres menopauzy i od roku cisza, spokój.Ani alkohol, ani długie czy krótkie spanie, stres, zmęczenie itp. nie wywołują moich migren. Najprawdopodobniej Były one związane z wahaniami poziomu hormonów żeńskich ( ataki przed, po w trakcie jajeczkowania, przed menstruacją, po w trakcie) jak sama zaobserwowałam to była główna przyczyna.Ostatnio dorwałam książkę pt."Kobieta i hormony " angielskiego autora i tam są opisane podobne przypadki do mojego. Leczy je ginekolog położnik dozując odpowiednią kurację hormonami naturalnymi.Niestety u nas w aptekach nie uświadczysz preparatów o takich nazwach. Ale myślę że mogą to być preparaty z soją które pomogą wyrównać te minimalne huśtawki hormonów. Teraz jestem taka mądra jak już mi ta wiedza nie bardzo potrzebna. Ale wy spróbujcie bo być może macie ten sam problem. Soję raczej trudno przedawkować, a więc spokojnie. Zaden lekarz nie wpadł na ten trop mimo yraźnych moich sugestii po obserwacjach mojego ciała.Tyle lat życia w bólu zupełnie niepotrzebnie. już nie wspomnę o problemach z tego powodu w szkole, pracy życiu osobistym ( tyle jest przeciesz dowcipów o żonach i ich migrenach ) Szkoda gadać i szkoda że nikt mi nie pomógł. Zyczę uwolnienia się od koszmarnych migren. Jeżeli obserwujecie swoje ciało i coś z tego co napisałam się pokrywa, spróbujcie. Powodzenia!

Gość Migrene leczy się
spokojnie stymulacją punktów ASZI