Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamamama

Pomocy!!!

Polecane posty

Gość mamamamama

Znajomych dziecko ma 2,5 roku jest bardzo niegrzeczne i prawie nic nie mowi...jego mowa polega prakycznie tylko na tym ze sklada sylaby, lub bebloce po swojemu.Chcialabym dowiedziec sie czy ktos z was nie ma takich lub podobnych doswiadczen. martwie sie czy to moze byc jakas choroba? wiem ze nie powinnam sie w to mieszac ale martwie sie ze robia krzywde dziecku przez swa slepa milosc...

Gość Mocno zaniepokojona
help

Gość JEST NOC
wiesz?

Gość Mocno zaniepokojona
no i?

Gość ludzie spia
a jak spia, to nie pisza... a tak bardziej serio to im zasugeruj pojscie do logopedy. choroba to nie musi byc, ale wada wymowy juz tak, najlepiej jak dzieciaka zobaczy specjalista.

Gość Mocno zaniepokojona
tez tak sadze ale oni zachowuja sie jak byli by slepi i jak sie sprobuje cokolwiek powiedziec to od razu sa obrazeni

Z tego co mnie uczyli na studiach, to chłopcy pod względem mowy rozwijają się wolniej niż dziewczynki (oczywiście nie wszyscy). Syn szwagierki tez ma dwa latka i mówi sylabami. Myślę, że jeszcze teraz nie ma powodu do niepokoju. Można uda się do logopedy, ale na razie nie panikowalabym tak :) Gdyby miał 4 latka to było by źle. Mój mąż zaczął mówić dopiero jak miał 3 latka. Nie martw się, rodzice na pewno w swojej \"chorobliwej miłości\" zadbają i o to. A ty śpij spokojnie :)

Gość /lączenie tematów/
Temat: PROSZE O RADE!!! 23:18 Mocno zaniepokojona Znajomych dziecko ma 2,5 roku jest bardzo niegrzeczne, bardzo czesto bije inne dzieci i rzuca zabawkami. Prawie nic nie mowi...Jego mowa polega prakycznie tylko na tym ze sklada sylaby, lub bebloce po swojemu.Chcialabym dowiedziec sie czy ktos z was nie ma takich lub podobnych doswiadczen. Martwie sie czy to moze byc jakas choroba? Wiem ze nie powinnam sie w to mieszac ale martwie sie ze robia krzywde dziecku przez swa slepa milosc... 23:22 znam kilka takich przypadków pierwszy-dziewczynka ponad 3 latka nic nie mówi, ale wszystko potrafi pokazać i jest na swój sposób bardzo komunikatywna drugi-sytuacja jak wyżej trzeci-chłopczyk też bardzo długo nie mówił, a potem jak zaczął, to jak by ktoś worek rozwiązał a może w tym konkretnym przypadku to ADHD? 23:23 Mocno zaniepokojona Niema tu nikogo kto moglby mi pomoc?? 23:23 tu się spytaj http://f.kafeteria.pl/forum.php?id_f=10 23:25 moze ADHD ma to dziecko 23:25 Mocno zaniepokojona bardzo dziekuje za odpowiedz wlasnie tego sie niestety obawiam ADHD to dzieciatko ma bardzo nieopanowane odruchy i wszystkiego sie boi wrzeszczy wtedy jak opentane nieeeee i nie daje sobie przepowiedziec ze juz jest dobrze 23:27 Mocno zaniepokojona tam nikt mi nie odpowiada 23:31 Mocno zaniepokojona upppp 23:32 Kirus moze ma autyzm ... radze udac sie z tym do lekarza ...... ____ ......{......} ......{____} ......|......| ......|......| ......|......| ...../.........i .../............i ../...............i /...................i |....................| |..__________....| |.|......☭........|.| |.|..WUTKA.....|.| |.|..CZYSTA....|.| |.|___________|.| |....................| |....................| |....................| |______________| co przewaza w twojej przemianie materii: anabolizm, katabolizm czy kacabolizm? 23:34 Mocno zaniepokojona kurcze a jak wyjasnic ze powinni udac sie do jakiegos specjalisty?

Gość Mocno zaniepokojona
modern dzieki!!! wszystkim bardzo dsziekuje za pomoc gdyby ktos jeszcze mial jakies jeszcze rady to prosze o pomoc:)

to trudne zadanie, bezposrednio lepiej im nie mowic ze wydaje ci sie ze cos nie tak, bo pewnie nie posluchaja i zrobisz sobie wrogow. czy chodza z dzieciakiem do lekarza czasami? czy planuja przedszkole czy cos takiego? jesli cos jest nie tak to ta sprawa tak czy inaczej wyjdzie na jaw niezaleznie od tego czy im to jutro powiesz czy tez nie, zreszta nie jest to chyba pilny problem ktory trzeba rozwiazac dzisiaj wydaje mi sie ze jedyne co mozesz zrobic to zasiac jakies watpliwosci odnosnie zachowania dzieciaka, ale kwestia jak to zrobic, moze zasugerowac ze dzieciak moze sie z jakiegos powodu denerwuje, tylko nie wiadomo dlaczego, moze ma problem ze zrozumieniem albo sluchem itp, zasugerowac ze moze jakis specjalista powinien rzucic na niego okiem itp

Gość ludzie spia
teraz doczytalam reszte - to moga byc zachowania autystyczne, ale tez np. problemy ze sluchem, wzrokiem, adhd, trudno stwierdzic bez zobaczenia dziecka. zgadzam sie z kirusem, delikatne watpliwosci moga zadzialac, mowienie wprost raczej nie.

Gość ludzie spia
aha - urwalam mysl - moze to tez nie byc nic, tylko dziecko rozwija sie wolniej, a denerwuje sie, bo nie moze powiedziec o co mu chodzi. a jak ma problemy z mowa, to moze tez miec problemy z rozumieniem np. polecen, wiec w efekcie jest jeszcze gorzej...

Gość Mocno zaniepokojona
byli z nim u pediatry podobno powiedzial ze jeszcze ma czas i ze niektore dzieci tak maja rozumie to jezeli chodzi o mowe bo rzeczywiscie zdarza sie ale dlaczego nie udac sie do innego lekarza i wziac srednia z tego co powie jeszcxze ktos sami widza bo widze ze widza tylko udaja ze nie widza ze jest cos nie do konca ok a uspokoila ich diagnoza jednego lekarza jezelki chodzi o przedszkole to niestety narazie nic z tego bo nie umie mowic to przedszkole go nie przyjmie ale planowali ze do trzy latkow pojdzie.

Gość Mocno zaniepokojona
tak napewno masz racje tylko ze on dziwnie reaguje na niektore dzwieki boi sie np. zabawek ktore mowia czy spiewaja albo sie ruszaja wtedy dostaje "ataku" paniki i wrzeszczy nieee,nieeee, nieee i niczym nie daje sie mu przepowiedziec ze juz tego nie ma i juz jest ok..

niektore dzieci boja sie mechanicznych zabawek ... tym to bym sie akurat nie martwil :) druga opinia nie zaszkodzilaby ... moze cos jest nie tak a moze wszystko w porzadku

A zwróciłaś uwagę jak rodzice zwracają się do dziecka? Moje dzieci też w wieku 2,5 lat nie wiele mówiły z sensem, ale koło 3 rozkręciły się jak w kawale o kompocie:P (przytoczyć? Siedzi rodzina z pięciolatkiem, niemową przy stole. Zasmuceni, że mają kalekie dziecko. Nagle syn-niemowa na cały ryk GDZIE JEST KOMPOT??!!! - Synu - to Ty mówisz??? - No, mówie, mówie, co w tym dziwnego?, - Bo nigdy nie mówiłeś! - Bo kompot zawsze był!) Wielu rodziców tak kocha swoje dziecko, że zanim to zacznie mówić wyręczają je we wszystkim. I, żeby było mu \"łatwiej\" mówią do niego w jego własnym języku. Nieświadomie robią mu krzywdę. Do dziecka od małego powinno się mówić normalnie, bez żadnego piciu, piciu, ciuciu i takie tam. Posłuchaj rodziców dzieciaka, dowiesz się, czyja to wina;) Jeżeli gadają z nim normalnie i dziecko wszystko rozumie to faktycznie pediatra ma rację - jeszcze zacznie mówić;)

Ale mnie wkurzają takie \"dobre znajome\"! Mój syn ma właśnie 2,5 roku, nie mówi jeszcze, posługuje sie sylabami itd, jest dzieckiem żywiołowym i bywa krnąbrny. Nie musztruję go, nie daje klapsów, rozmawiam i tłumaczę jak jest niegrzeczny. I wszystkie kumochy mojej matki, \"koleżaneczki\" (naturalnie bezdzietne) mówią \"Taki duży i nie mówi? A nie jest chory? Nie ma ADHD?\" . Czy tak trudno zrozumieć, że to RODZICA, NIE ZNAJOMYCH rolą jest dbanie o pociechę? Jeśli kochają dzieciaka to na pewno zatroszczą się o jego mowę... A Ty, droga autorko, pozwól im na to zajmując się własnym \"kramikiem\" ...

Moja córka zaczęła mówić jak miała 3 lata syn teraz ma 2.5 i też bełkocze ... ale córka ma teraz 6 lat i jest super inteligentna. Einstein nie mówił do 6 roku życia. Radzę tylko wizytę o logopedy i ćwiczenia Domana

A, przypomniałam sobie. Ciotka z córcią (dorosłą), które mieszkają pod nami też kilka razy wspomniały, że moja 2 latka jest opóźniona w rozwoju. Do nich się wcale nie odzywała (i sie nie dziwię:P) Teraz starsza córka tej ciotki ma prawie dwuletnią córkę, która też nie mówi..(baba, dada itp tylko) normalnie aż mnie korci, ale może się powstrzymam ;)

Gość Bardzo zmartwiona
ale ja nie mowie ze on jest opozniony nie chce tez sie w to wtracac i nie wiem dlaczego jedna z kaferetiuszeka napisala ze ja takie znajome wkurzaja...martwie sie poprostu o dziecko, w tym roku powinno isc do przedszkola a nie moze bo nie umie mowic i porozumiewac sie pozatym jego kontakt z dziecmi nie jest dobry, martwie sie a nie jestem zlosliwa!!Daj boze zeby z nim bylo wszystko wporzadku i tego bym chciala:)!

Gość Bardzo zmartwiona
atrida nie jestem komuchem jesli do mnie pilas jestem mloda i mam dziecko!

Gość Bardzo zmartwiona
mama trójeczki bardzo madrze to napisalas! w duzej mierze wydaje mi sie ze rzeczywiscie kawal z kompotem w tym przypadku jest adekwatny pozatym ciuciu i piciu to jest na porzadku dziennym wiec moze rzeczywiscie to ich wina! on pokazuje co chce a jak oni nie wiedza o co mu chodzi to sie bardzo zaczyna denerwowac i krzyczy a zaraz potem zaczyna plakac..wiec staraja sie zeby ten przyslowiowy kompot zawsze byl!

Kobieto, jaki komuch?! Rany boskie, pisałam o KUMOCHACH, czyli wku...jącej odmianie KUMOSZKI... Wiesz dlaczego wkurzają mnie takie znajome, co martwią się za mnie o moje dziecko. Bo w ich oczach, choć tego nie mówią, widzę wyrzut, że zła matka, bo nie przyleje jak dzieciak niegrzeczny, bo nie napycha słodyczami i rozmawia zamiast tresować. Żadna z tych bab nie widzi, że moje dziecko jest zadbane, że samo próbuje robić kanapki itd. Zrozum, kobieto, nie jesteś z malcem 24 godziny na dobę, nie znasz go jak jego rodzice i nie wiesz czy maluch nie jest już pod opieką logopedy. A z przedszkolem nie musisz się martwić - 2 - 3 miesiące i dziecko będzie komunikatywne...

moje dziecko zaczęło mówić bardzo pużno bo w wieku prawie 4 lat- ale jak już zaczęło to przestać nie może- gada nawet przez sen- wiec nie ma co sie martwic na wszystko jest czas i pora

Może to są dwa oddzielne problemy? To, ze dziecko jest agresywne to raz, a dwa, że nie mówi? Dziecko, ktore ma dwa i pół roku i jeszcze nie mówi to wcale nie taka rzadkość. Mój syn tez zaczął mówic dopiero w tym wieku i lekarka uspakajała, że to nic niepokojącego. Natomiast agresja może mieć wiele przyczyn. Od ADHD (czy ma jeszcze jakieś inne objawy) po nieprawidłowe wychowanie.

Gość Bardzo zmartwiona
sorci zle przeczytalam... otorz wiem ze nie jest pod opieka logopedy...ani zadnego innego lekarza...to jest synek mojej siodma woda po kisielu przyrodniej siostry wiem duzo od rodziny a tez od niej samej!spotykamy sie czesto i rozmawiamy na rozne tematy tylko ze szybciej z jej mezem mozna byloby na ten temat pogadac niz z nia bo ona jest w synka bardzo zapatrzona[rozumie to, ale nieraz sa granice]i nie widzi niektorych niedociagniec a lekarz moglby mu pomoc wyjsc na prosta.

Gość Bardzo zmartwiona
ja tez nie bije swojego dziecka nie wpycham w nie slodyczy i takie tam ale wiem jaka matka potrafi byc w tym wieku dziecka w nie zapatrzona i robic mu krzywde neswiadomie sama ze swoim synkiem mialam problem i bylam u pediatry ktory powiedzial ze jest ok i u specjalisty ktory tez powiedzial ze jest ok! ale mialam kolezanke ktora nie bala mi sie powiedziec bo wie jaka jestem ze synek zle wyglada i zebym zmienila specjaliste i zasiegla rady innego i tak tez zrobilam chociaz na poczatku bylam na nia zla ze tak mowi i okazalo sie ze jeszcze kilka dni a moglabym miec niepelnosprawne dziecko!I chodzi mi o to ze jakby zasiegli rady specjalisty to byli by pewni i spokojni o swoje dziecko ale duma im na to nie pozwala.

Gość z moja cork mialam
podobnie prawie 3 latka i bardzo malo mowila a jak cos powiedziala to niewyraznie kiedy syn jak mial 1,5 roku to mu sie juz jadaczka nie zamykala mowil prawie idealnie:) i dlatego mialam porownanie choc sie mowi ze kazde dziecko jest inne ale co wyszlo coreczka mial niedosluch poprosilam od lekarza skierowanie do logopedy i dopiero ona stwierdzila ze corka ma wade sluchu a dodam ze byla wczesniej leczona u laryngologa gdzie u nich bylo wszystko ok :( tak ze jest juz po usunieciu migdalka bo to byla glowna przyczyna zalegajacego plynu w uszkach ale i tak po 6 miesiacach po tym zabiegu jeszcze miala drenaze i jak narazie mam spokoj choc po kazdej unfekcji jak katar ma zatkane tez uszka:(

Gość mamo trójeczki
Twoje dziecko, na pewno jest takim samym ideałem jak ty, cała trójka, trzydziestka czy ile ich tam masz

Moje dzieci są normalnymi dziećmi. Jak ktoś mnie czyta to widzi, że mam typowe problemy jak inni, tylko jakoś sobie radzę. Mam za to też przepraszać?:D