Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anita27

cukrzyca ciazowa-jaka dieta .pomocy

Polecane posty

Gość
anita zabij gnojka ! normalnie..........brak słow.. co za palantl........... nie moge,,,, no konował no!!!!!!!!!!!

Gość JAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Ja chyba więcej Ci pomóc nie mogę. Ale nie denerwuj się, na pewno wszystko będzie dobrze. Podaję Ci numer gg do dziewczyny, z którą ja rozmawiałm, bo nie chcę podawać jej numeru telefonu na forum, myślę, że ona jest na prawdę w stanie więcej Ci pomóc niż my, bo efekty w leczeniu cukrzycy ma fantastyczne, a jak już się uspokoisz to też powinnaś zająć się sobą, żeby u Ciebie cukrzyca się nie rowzinęła, nr gg 4233094

Gość
anita kup sobie jutro glokometr to wydatek 40 zł i idz dio lekarza rodzinnego po recepte na paski do glukometru pogadaj z rodzinnym na poczatek on ci napewno cos poradzic zanim spotkasz sie z fachowcem

Gość
to 11 to nie jest bardzo duzo spokojnie

Oby ten lekarz rodzinny był mądrzejszy od pana ginekologa, bo jak nie...

Gość
ja mam namiary na speców w tej dziedinie diab- gin ale w poznaiu:(

Gość
poki co stosuj diete cukrzycowa znajdziesz na pewno w necie

wkleje ci tutaj diete w kilku odslonach bo za 1 razem nie wejdzie taka dietke dostala moja kolezanka od swojej gin i mam ja na wszelki wyapdek zapisana. ZALECENIA OGÓLNE Przy ustalaniu zaleceń dietetycznych należy wziąć pod uwagę nie tylko dobową zawartość kaloryczną, ale również dobową ilość wymienników węglowodanowych w diecie. W ciąży w stosunku do prawidłowej diety w okresie przedciążowym już od 11-go trymestru zapotrzebowanie energetyczne wzrasta o 300 kcal i utrzymuje się do końca ciąży na podobnym poziomic. • Dobowa wartość kaloryczna diety powinna być ustalana na podstawie prawidłowej masy ciała sprzed ciąży. W ciąży wynosi średnio 2000-2200 kcal/dobę — około 35 kcal/kg należnej masy ciała. • Wymiennik węglowodanowy = jednostka chlebowa — jednostka stworzona dla ułatwienia obliczania zawartości węglowodanów w diecie. Jest to taka ilość wagowa danego produktu, która zawiera 12 g węglowodanów. Dla ułatwienia na końcu zamieszczono tabelę, w której przedstawione ilości wybranych produktów odpowiadają jednemu wymiennikowi węglowodanowemu, czyli jednej jednostce chlebowej. W okresie ciąży dobowa ilość wymienników węglowodanowych powinna mieścić się w zakresie 19-21 jednostek (pozycji z tabelki). Poszczególne posiłki powinny zawierać: Śniadanie 4-5 jednostek, II śniadanie 2-3-jednostek, obiad 5 jednostek, podwieczorek 2-3 jednostek, kolacja 3-4 jednostek oraz, posiłek przed snem l-2 jednostki. Ilość WW przypadającą na jeden posiłek nie powinna przekraczać 6. Dieta kobiety ciężarnej powinna składać się z częstych, ale nie obfitych posiłków. Kobieta powinna zjadać 6 posiłków dziennie: śniadanie. Ił śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację oraz posiłek przed snem (o godzinie 21 -22). Posiłki należy spożywać o stałych porach. SKŁAD DIETY Dieta cukrzycowa zawiera wszystkie składniki pokarmowe - WĘGLOWODANY - powinny pokrywać 50-55% ogólnego zapotrzebowania energetycznego; Węglowodany dzieli się na: cukry proste:, które należy ograniczyć do minimum. Należą do nich cukier używany do słodzenia, miód, dżemy, ciastka, cukierki. wyroby czekoladowe. Spożywanie cukrów prostych podwyższa poziom glikemii oraz zwiększa cukromocz. UWAGA: owoce oraz soki owocowe zawierają bardzo dużo węglowodanów prostych, dlatego należy je spożywać w ograniczonej ilości oraz jedynie do godziny 18.00, nie później. Należy wyeliminować z diety winogrona, banany oraz kiwi, bowiem są bardzo słodkie. Soki owocowe można pić jedynie rozcieńczone wodą w stosunku 1:1 (np. pół szklanki soku + pół szklanki wody — nie więcej niż jedną szklankę takiego rozcieńczonego napoju do jednego posiłku). UWAGA: nie wolno stosować słodzików ani wyrobów je zawierających. cukry złożone:, które zawarte są głównie w przetworach zbożowych, ziemniakach, ryżu. Produkty spożywcze zawierające cukry złożone należy spożywać w kontrolowanych ilościach. Cukry złożone wchłaniają się znacznie wolniej w przewodzie pokarmowym, a wzrost poziomu glikemii po ich spożyciu jest znacznie mniejszy niż po spożyciu węglowodanów prostych. Produkty zawierające węglowodany złożone powinny wchodzić w skład każdego posiłku. Węglowodany nie ulegające strawieniu (błonnik, pektyny). - BIAŁKA - powinno pokrywać 20% zapotrzebowania energetycznego. Połowę zapotrzebowania na białko powinno być pokryte przez białka pochodzenia zwierzęcego — jak chude mięso drób, ryby, ewentualnie chuda cielęcina, przetwory mleczne. Bardzo ważne jest, aby produkty białkowe zawierały jak najmniej tłuszczu. UWAGA: należy zwrócić uwagę, aby spożywać jedynie chude przetwory mleczne: chude sery (bez śmietanki, nie waniliowe homogenizowane), mleko do 0.5%, jogurty jedynie naturalne (nie owocowe).

- TŁUSZCZE - powinny pokrywać 30% zapotrzebowania energetycznego W diecie osób chorych na cukrzycę ogranicza się ilość tłuszczu zwierzęcego, zaleca się zastąpienie go tłuszczami roślinnymi (najlepiej olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek). PRZYRZĄDZANIE POTRAW Wskazane są następujące techniki kulinarne: gotowanie w wodzie i na parze; sporządzanie potraw na grillu lub rożnie; pieczenie w pergaminie lub folii; duszenie bez obsmażania. LISTA PRODUKTÓW DOZWOLONYCH I NIEWSKAZANYCH PRODUKTY ZAWIERAJĄCE BARDZO MAŁĄ ILOŚĆ WĘGLOWODANÓW, KTÓRE MOŻNA SPOŻYWAĆ W DOWOLNYCH ILOŚCIACH: chude mięsa (gotowane lub pieczone) i wędliny (drób zawsze bez skóry) ryby warzywa (uwaga - bez majonezu, śmietany) PRODUKTY NIEWSKAZANE W CUKRZYCY: cukier, miód, dżemy; słodycze, lody, chałwa; pełne mleko i jego przetwory, śmietana, lody, tłuste żółte sery, majonez, krewetki, kalmary; tłuste mięsa i wędliny (wieprzowina, baranina, kiełbasy wieprzowe, salceson, salami, słonina, boczek, smalec, podroby, gęsi i kaczki) pieczywo słodzone np. chałka, lub z dodatkami karmelu i miodu owoce w cukrze, owoce suszone, rodzynki, daktyle, winogrona, banany; słodkie soki, syropy, słodzone płyny; słodzone koktajle mleczne; jogurty i serki owocowe; napoje alkoholowe MIARY KUCHENNE łyżka stołowa = 15 ml = około 15 g łyżeczka do herbaty = 5 ml = około 5 g szklanka = 250 ml TABELA WYMIENNIKÓW WĘGLOWODANOWYCH W tabeli podano taką ilość gramów poszczególnych produktów, która zawiera 10 g węglowodanów, a więc odpowiada l wymiennikowi węglowodanowemu (WW).

Gość upupupup
poszło @

dziewczyny dziekuje wam z calego serca.jak urodze to stawiem browarka. jutro piersze co zrobie to pojde sie zarejestrowac do tego osrodka.w zaleznosci ile bede czekala sprobuje zalatwic sobie cos we wrocku.pojde rowniez do mojego ogolnego lerkarza,no i przedewszystkim zmienie mojego konowala ginekologa bo okazuje sie ze dobry to on jest ale tylko wtedy jak sie nic nie dzieje. w razie jakichkolwiek pytan bvede pisala na gg do tej twojej znajomej. na razie za wszystko serdeczne dzieki. pozdrawiam.

jak zostawisz maila to wysle ci cale tabele bo tutaj cos nie chca sie powklejac pozdrawiam i zycze powodzenia z innym. nowym lekarzem

Jak będziesz miała problemy we Wrocku, a nie masz nic przeciwko podróży do Katowic to też się do niej odezwij, myślę, że będzie Ci w stanie pomóc i życzę Ci powodzenia :)

Gość upupupup
daj odp.czy odebrałas@

Gość upupupup
aha w niektórych przychodniach wypożczają glukometry moja pożyczyła mi na ponad miesiąc😘

Niemartw się, nikt nie zwraca uwagi na takie szczegóły jak błdy, ja pewnie też dużo ich posadziłam :)

dostalam meila. serdeczne dzieki. a z glukometrem jek mi nie pozycza to sobie spokojnie jutro kupie. jutro wszystko bede wiedziec po wizycie w tej przychodnij.ciekawe tylko ile mi kaza czekac w takim przypadku jak ciaza. a w razie czego to nie ma problemu z jaki kolwiek wyjazdem ,najwazniejszy jest dzidzius i jedgo zdrowie.ja moge nawet 1000 kilometrow jechac aby sie poswiecic dla niego.

Gość upupupup
❤️ wszystko będzie ok

Anitka ponieważ jutro bede wieczorem na spotkania, bardzo Cię prosze o meila jak poszło, i co się dowiedziałaś. Mam nadzieje ze to nie bedzie dla Ciebie problem.

Gość upupupup
jeśli chodzi o glukomerty, to chyba są rzne do nich paski zwyczajnie ktoś powinien Ci pokazać jak pobierać próbkę krwi i posługiwać się glukometrem w praktyce rodzinnej próbuj lub u diabetologa

W takim razie czekamy na wiadomości. Trzymaj się ciepło i myśl pozytywnie, wszystko musi być super... 🌻

Gość
anita spokojnie u mnie wystarczyla tylko dieta u ciebie tez tak bedzie ja w ciązy wsuwałam słodycze jak złoto------------ az do czasu badania poziomu glukozy:( musisz wprowadzic\" menu szpitalne\"czyli lekkostrawne jak dla niemowalczka na snaidanko kromke razowego z serkiem białym rosołek kurczak z ryzem jogurty naturalne i wode mineralna --ona wypłukuje cukier zobaczysz bedziesz sie smiac z tego kiedys ja na wiesc o cukrze wpadłam w histerie wrecz plan działania na jutro masz swietny powodzenia!

a jeśli chodzi o wode, to wody na pewno powinno się pić przyanajmniej tyle szkalek co waga ciała dzielone na 11, przy czym jeśli pijemy kawe to jeszcze szklanke wody, czystej najlepiej mineralna niegazowana bez dodatków...

Wysłałam Ci na maila dietkę cukrzycową którą ja stosowałam w czasie ciąży, chociaż popieram zdanie przedmówczyń musisz iśc do diabetologa. Mi musiał opracowywać specjalny plan żywienia bo wyniki cukru miałam z kosmosu a chudłam zamiast tyć, więc był problem ale tak naprawdę nie taki diabeł straszny o ile oczywiście jest sie pod stałą kontrolą lekarza.

a tak w ogole to bylam dzis w tym osrodku i wszysko juz wiem . a wiec jesli chodzi o wizyte to mam w poniedzialek i nie musze dlugo czekac poniewaz co sie okazalo to ciezarne nie obowiazuje kolejka. pani ktora ze mna rozmawiala poinformowala mnie o wszystkim ,wytlumaczyla i okazlo sie ze nie taki diabel straszny jak go pisza.dostalam wydruk z opisem pomiarow cukru we krwi po kazdym posilku i na czczo.kazli mi kupic glukometr a reszte doweiem sie w poniedzialek ,no i oczywiscie zostalam poinformowana co mam jesc a czego nie.

No widzisz, a tak się martwiłaś... Teraz już jesteś w dobrych rękach, to na kiedy masz termin porodu? :)