Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anita27

cukrzyca ciazowa-jaka dieta .pomocy

Polecane posty

na 23 czerwca. a co do tej diety to kurcze mam jeszcze wiele pytan .bo np nie wiem czy moge slodzic herbate,a nienawidze gorzkiej,czy np moge smarowac chleb maslem,czy moge jesc mieso takie jak karczek z grila ktory uwielbiam.czy mieso ktore smaze np,drob to smazyc tylko na oliwie z oliwek czy jesc tylko gotowane.,otd itd. no a pizzy tez mi nie wolno????

oj sorki nq 13 czerwca. mam w domu sok multiwitamine ale pisze ze bez cukru ,wiec moge ja pic czy tez ryzykowna sprawa.?????

Gość JAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Herbaty najlepiej nie słodzić w ogóle, nie tylko w ciąży :) jak zrobisz mniej mocną tą herbate to łatwiej będzie wypić a 13 czerwca trzymam ksciuki

no a nie orientujesz sie moze co z reszta opisanych przezemnie dan i produktow???

Gość
nic smazonego nic słodkiego :( nie powinnas tez słodzic herbaty pozdrawiam

Gość
musisz tez ograniczy ilosc jedzenia mi tak mowiono i powtarzam to po lekarzu a do herbaty mozesz kupic specjany słodzik musisz przestrzegac diety tak jak kazdy chory na cukrzyce ale to tylko do porodu:)

Gość Jaaaaaaaaaa
Niestety nie wiem, mogę się spróbować dowiedzieć. Ale jeśli o mnie chodzi ja polecałabym Ci zrobić analize włosa, wtedy wiadomo dokładnie co możesz a co nie jeść i jest to dobrane konkretnie do Ciebie :)

Anita jak dostaniesz glukometr i będziesz mierzyć sobie poziomy cukru to wtedy zorientujesz się najlepiej co można a czego nie. Ja po cukierku nie miałam tak wysokiego cukru jak np. po kanapce z Almette, więc różnie to bywa. Pod żadnym pozorem nie używaj do słodzenia herbaty słodzików ani nie jedz nic co je zawiera bo to jest szkodliwe dla dziecka. Co do soku to nawet jeśłi pisze na nim, że jest bez cukru to ma w sobie cukry proste naturalne i dlatego odradzają picie takich soków, jak musisz rozrób wodą pół na pół albo zrób sobie świeży z mało słodkich owoców, bo te bardzo słodkie typu bana też niewskazane. Co do herbaty to po kilku razach przestaje być ohydna taka nieśłodzona tylko te kilka razy trzeba się przemóc.

anita i co słychać u Ciebie? Wysyłam kilka zdań które dostałam mailem od mojej znajomej kórą bardzo cenie: "Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy.Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze." "Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość." " "Cierpliwość i wytrwałość mają magiczne działanie - dzięki nim trudności znikają, a przeszkody ulatniają się." "Nasze postrzeganie staje sie magnesem, ktory ciagnie nas w kierunku na ktorym skupiamy swoja uwage" "wielu ludzi żyje w więzieniu, które sobie samodzielnie wytworzyli."

witam kochane. dzis mam wlasnie wizyte u diabetologa wiec powinnam sie wszystkiego dowiedziec ,a mam sporo pytan do niego nawet nie wiem czy zdolam je zapamietac. czekam rowniez na glukometr ktory zamowilam na alegro i powinnien przyjsc juz jurto wiec spokojnie bede mogla kontrolowac cukier,bo jak na razie jem mniejwiecej rzeczy dietetyczne ale nie wiem czy czasem mi po nich nie skacze cukier,takze to wszystko jest jeszcze takie nie pewne z tym jedzeniem. dzieki za wszystko bede sie odzywac.

wlasnie wrocilam od diabetologa i jestem cala heppy,bo okazalo sie ze mam PODEJRZENIEcukrzycy.zrobili mi badanie glukometrem i mialm tyle cukru po posilku jak na czczo ,czyli bardzo malo i musze zrobic jeszcze jedno badanie w labplatorium na 75 mg glukozy.wczesniej miala na 50 mg. lekarz mi powiedziala zebym nie panikowala,i owszem jak narazie odrzucial tylko slodycze i nic poza tym ,takze jest ok. w srode jade do wroclawia na konkretne usg bo u nas w lubinie takowego nie posiadaja,a ja chce wszystko dokladnie dowiedziec sie o malutkim bo chyba oszaleje z niepwewnosci.

anita, zobaczysz wszystko będzie nawet lepiej niż ok

na pewno nie stosuj slodzika!! Diabetolog mnie uczulil na slodziki w ciazy. Lepiej oslodz plaska lyzeczka cukru niz slodzikiem. Pamiuetaj, aby jesc kilka mniejszych posilkow. Nie jedz slodkosci (mozna biszkopty), nie smaz, nie jedz tlusto. Uwazaj na ziemniaki. Najplepiej jednak kup glukometr i dokladnie sprawdzaj po posilkach (godz) jaki masz cukier we krwi. Sama dojdziesz z czym przesadzilas. Uwazaj tez na owoce i soki - strasznie podnosza cukier.

witam dziewczynki. jak na razie wszystko jest ok.nadal jednak czekam na ten zakichany glukometr ,juz myslalam ze dzis bedzie ,ale chyba przyjdzie dopiero jutro. od dwoch dni jestem zdolna zrobic prawie wszystko za pozwolenie zjedzenia chociaz jednego snikersa.straszne uczucie jak trzeba sie czegos wyrzekaac,jak urodze to kupie sobie kilo sernika ,10 paczek zelkow bo moja corka ostatnio wcinala a mi jezor do dupy uciekal no i kupie sobie snikersy,tone albo dwie. haha zartuje pewnie i yak bede karmic piersia wiec moge zapomniec,no ale czego sie nie robi dla swojego dziecka,nieprawdaz???????? pozdrawiam.

Gość
mam swietny przepis na przepyszny sernik!!!!!!!!!!!! dostaniesz jak chcesz ale....jak urodzisz! SPOKO SPOKO BEDZIE OK DASZ RADE!!

jezu nic nie mow na temat sernika bo slinotoku dostaje. ale jak urodze to z checia skozystam,takze napewno upmne sie.

Gość Laaalooo
hej :) ale fajnie że podniosłyście ten temat :) dzięki temu na was trafiłam. Dziś zrobiłam bad. moczu a w nim wyszedł cukier :( nie robiłam wcześniej obciazenia glukozą, bo lek. stwierdziła że dopóki nie wyjdzie w moczu to nie ma takiej potrzeby i zadnego zagrożenia. A teraz muszę go zrobić w szpitalu, bo lek. chce to mieć pod stałą kontrolą :O fajnie że napisałyscie o tych dietach , bo już się zastanw. co można jesc.....Bo przyznam szczerze, też nie wiem, czy ten cukier w moczu jnie wyszedł sfałszowanie, bo słodycze ostatnio wchodzą mi jak mało co ;) wczoraj miałam ucztę żelkową (zresztą jak co dzień ;) ) może to dlatego? najchętniej to bym jeszcze raz zrobiła ten mocz, może wtedy by nie wyszedł ten zakichany cukier ;) dzię już nie jadłam ani jednego żelka ani nic słodkiego, choć przyznam ze też mi bardzo bez tego ciężko (żelki leżą pod moim nosem, a mąż wrócił z pracy z Hit-ami czekoladowymi mniam :D ale sie powstrzymuje)...... coś za coś, postanowiłam ani jednego żelka ale za to herb. posłodzę ;) a teraz to już tylko woda mi została :) limit herbatek sie wyczerpał :P pozdrawiam :)

anita masz przewalone, conajwyżej mogę Cię pocieszyć tym jaką ja muszę prowadzić dietę, żeby nie przytyć, a tego mi zrobić nie wolno, bo kilka kilko więceji się pożegnam z posadą, np. pół godziny przed jedzeniem muszę wypić pół litra wody, za pół godziny mogę zjeść, a potem 2 godziny nie pić, no i jak jesm to przynajmniej 3 godziny przed spanie, więc jak wracam pokoło północy lub koło 1 w nocy do domu to z kolacją się po proastu mogę pożegnać, tak samo jak np. obiad to tylko mięso i surówka, o węglowodanach włąściwie też mogę zapomnieć, ewentualnie zamiast mięsa... no i najlepiej żeby najpierw zjeść surówke a potem mieso... jak chce wszamać coś skodkiego to zamiast jednego posiłku... znaczy jak hce zjeść snicersa to nie jem obiadu, do tego dochodzi jeszcze masa naturalnych suplementów i inne głupie zasady, no ale cóż... :)

LaaaLooo więc pisz z nami jak najwięcej, Anitka niedługo będze ekspertem w tych sprawach wiec myślę, że się dogadacie, i z resztą zawsze raźniej jest jak ktoś inny tez musi stosować dietę :)

Laaalooo cukier w moczu to dosc powazne. Uwazaj na diete i szybko skontkatuj sie z lekarzem (najlepiej diabetolog). Po snikersie to cukier chyba z 250 :) szybko zalapiecie dziewczyny co mozna a czego nie. Zycze wytrwalosci. Ja po posilkach juz nie przekraczam 110.

Gość Laaalooo
Myszk_a - no podobno to wstęp do podejrzenia o c. ciążową...ale wszystko się wyjaśni po obciąż. szkoda że tak późno mi je robią, dopiero jak się zaczeło coś dziać, a nie wcześniej może można by było temu zapobiec :( te diety i co wolno a czego nie chwilowo wydają mi się dosyć skomplikowane, i że nigdy się ich nie nauczę :( w pon. czeka mnie szpital, a tam obc. glukozą i jakas krzywa cukrowa, w razie czego od razu jest tam diabetolog, a ja przez chwile myslałam że ten szpital to przesadzony jest, ale widzę ze chyba nie....jak myślicie? Moje śniadanie dziś: 2 kromki chleba z marg. i wędlinką z chrzanem, może tak być? (przyznaje że zjadłam kilka paluszków) nie wiem czy to też wolno, w końcu to słone......i co w takim razie na obiad? czy ogólnie mozna jeśc np. pomidorki? biały serek ze szczypiorkiem i odrobiną soli?

Laaalooo a w Którym miesiacu ciązy Ty jesteś?

witam cie loloooo w gronie cukrzykow. ja wlasnie jestem po badaniach krzywej i jakiejs tam frukto....cos tam i czekam do 13 .00 na wyniki.no ciekawa jestem co to bedzie. co do jedzenia to juz sie przyzwyczailam i nie jest tak strasznie,moja lodowka jest po brzegi zapelniona produktami dietetycznymi i nawet jest w czym przebierac.na obiad ogorkowa oczywiscie na jogurcie 0% tluszczu .jakos trzeba sobie radzic. lolooo co do chrzanu ja na twoim miwjscu nie ryzykowala bym.ja nawet teraz urzywam margaryny dla dietetykow do smarowania chleba. dzis sie wazylam i powiem wam ze od czwartku do dzis schudlam 2 kilo,szok. lolooo co do szpitala to nie az taka przesada skoro lekarz cie do niego skierowal bo tam bedziesz pod stala kontrola i wszystko ci wytlumacza,a nawet jak nie masz wysokiej cukrzycy to lepiej chuchac na zimne i byc dobrze poinformowanym . a slodkiego dalej mi sie chce cholernie. jaaaa kurcze to gdzie ty pracujesz jak musisz tak dbac o linie ??????jako modelka??????wspolczuje ci bo ja mam meczarni tylko 2 miesiace a ty?????caly czas ????tozto szok.

Gość Laaalooo
hej Anita :) a jak to bad. krzywej cukrowej wygląda to jest zwykłe bad. z krwi?? podrzuć parę produktów jakimi można zapełnić lodówkę, bo mi na razie przychodzi do głowy tylko woda :( ja cię mogę pocieszyć że po kilu dniach bez słodyczy chęć na nie sie zmnijesza a potem już jej nie ma :) najgorsze te pierwsze dni, kiedy nie ma czym zajać rąk itd. w ogóle ostatnią rzeczą o jakiej bym pomyślała w tej ciązy to, że wyskoczy problem z cukrem :( p.s: moje żelki tak głośno mnie prosiły żebym zjadła choć jedną z nich że musiałam schować do szafy, patrzenie na nie to katowanie się ;)

loloooooo---> badanie krzywej to jest zwykle badanie krwi pobieranej z zylu tylko ze wczesniej musisz wypic glukoze na czczo ,odczekac gogzine albo dwie w zaleznosci ile mg glukozy i dopiero jest pobierana krew. co do produktow ,to oprocz pomidorow ,ogorkow ,rzodkiewki,to kupuje jeszcze wedline chuda drobiowa ,ser zolty dla dietetykow czyli z niski tluszczem ,jak zapytasz w sklepie to si powiedza ktory to taki maja.serek bialy chudy do tego dodaje troche szczypiotku no i soli zeby nier bylo za jalowe,serki wiejskier naturalne dla dietetykow ,dzem dla dietetykow ,to wszystko jest oczywiscie troche kosztowne bo np,gluia margaruna kosztuje prawie 12 zl ,nie wspominajac juz o dzemie za 7 zl maly sloiczek,no ale coz niestety trzeba cos jesc. acha robie sobie jeszcze salatki ale albo z jogurtem naturalnym albio z olejem z liwek.

hihihi,mam nadzieje ze zrozumiesz moja pisownie bio pozjadalam troche literek ale to dlatego ze pisze szybko i takie skutki. a jesli chodzi o mnie i o slodycze to chec na nie jest z dnia na dzien coraz wieksza.

Gość Laaalooo
wszystko zrozumiałam :) dziś największą ochotę mam własnie na warzywka - rzodkiewkę własnie i pomodorka :D i sałatę zieloną :D kupię sobie jak będę wracała z bibl. :) u każdego inaczej z tymi słodczyami :)